Beach Volley: Αναμνήσεις από το πρώτο πανελλήνιο τουρνουά στην Αίγινα το 1990

Παναγιώτης Ζακυνθινός, Κώστας Τσιγαρίδας και Κώστας Αρσενιάδης: οι νικητές του πρώτου Βεαψη Ωολλευ στην Αίγινα

της Λίνας Μπόγρη-Πετρίτου*

Ήτανε Απρίλης του 1990, όταν έπεσε η ιδέα από τους φίλους και συνεργάτες (της ΕΣΠΕΔΑ της τότε Ένωσης Σωματίων Πετοσφαίρισης Δυτικής Αττικής), Κωνσταντίνο Δημαρά και Νίκο Σοφιανό, να γίνει ένα τουρνουά Beach Volley στην Αίγινα. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους δεν επρόκειτο να είχε γίνει τίποτα.

Τότε εκτός από έφορος της ομάδας του βόλλεϋ, ήμουν και γραμματέας στο αθλητικό μας σωματείο Α. Ο. Σαρωνικός. Τέθηκε το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρος Νίκος Γουδής, με την απόφαση… προσθέτει:

«Το θέλεις; Μπορείς; Ε, με την ευχή μας και όπου μπορούμε, ας είμαστε του ποδοσφαίρου, θα είμαστε κοντά σου».

Ψηφίστηκε ομόφωνα, ορίστηκε η τριμελής επιτροπή από τους Λίνα Πετρίτου, Κωνσταντίνο Δημαρά, Νίκο Σοφιανό, και άρχισε το «τρέξιμο»!

Να σταλεί η αίτηση για έγκριση στην ΕΟΠΕ (πρόεδρος Μαστρανδρέας), να συνταχτεί η προκήρυξη του τουρνουά, (όροι, κανονισμοί, πρόγραμμα, ταμπλώ, κ.ά), να ενημερωθεί ο Δήμος της Αίγινας, το Λιμενικό Ταμείο, το ΣΥΔΠΑ (Σύνδεσμος Διαιτητών Πετοσφαίρισης Αττικής) τα σωματεία, αθλητές (έπαιζαν σε τριάδες και όλοι ήταν της… σάλας, δεν είχε αρχίσει ακόμα η μόδα της παραλίας) και τόσα, τόσα άλλα. Τα χρήματα και τότε, από… τίποτα έως… απειροελάχιστα. Έπρεπε να καλύψουμε πολλά. Μετάλλια, εκτυπώσεις, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, εισιτήρια… Δεν έπρεπε μόνο να γίνει, αλλά και να πετύχει τόσο, ώστε οι φίλοι και συνάδελφοι στο διοικητικό συμβούλιο του Α.Ο. Σαρωνικός, να καμαρώνουν μετά και να μη με πειράζουν πως απλά δεν μου αρνούνται γιατί δήθεν «με έχουν μία», στο ανδροκρατούμενο Δ.Σ. (όπως συνηθιζότανε από παλιά), και «δεν θέλουν να στεναχωρηθώ…». Αυτά τα καλοπροαίρετα κατά τα άλλα πειράγματα, που συνήθιζαν να λένε τα ποδοσφαιρόφιλα σωματεία μας…

Η Λία Μήτση (κέντρο) με την Μαριάνα Καρακώστα και την Αλεξία Ροτσίδου γιορτάζουν την νίκη τουςΟι συμμετοχές πολλές! Αποφασίσαμε να κάνουμε δύο τουρνουά. Το ένα στις 9-10/6/1990, και το άλλο στις 21-22/7/1990 με τη συμμετοχή γυναικείων και ανδρικών ομάδων. Οι Κωνσταντίνος Δημαράς και Νίκος Σοφιανός, είχαν ξεπεράσει τον εαυτόν τους! Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της ΕΣΠΕΔΑ, κ. Καλτάκη, να τους «ελευθερώσει» για χάρη μας, αλλά και για την επιτυχία της διοργάνωσης. Ανταποκρίθηκε άμεσα και εγκαταστάθηκαν στην Αίγινα, δουλεύοντας πραγματικά πολλές ώρες. Δεν υπήρχαν τότε οι σημερινές… ευκολίες που τις λέμε internet, lap top, κινητό τηλέφωνο. Με μια γραφομηχανή βουλγάρικη, φίρμας… Maritsa, που είχε κάπου ξεμείνει από την εποχή των Ν.Ε.Λ.Ε. ξεκίνησε το γράψιμο! Για να στείλουμε φαξ τρέχαμε στο μοναδικό που υπήρχε, στα ΕΛΤΑ. Τις ημέρες δε των διοργανώσεων (Σαββατοκύριακα), που ήταν κλειστό το ταχυδρομείο, για να στείλει ο δημοσιογράφος κ. Βασιλάτος, την ανταπόκρισή του στο ραδιόφωνο, ο ιδιοκτήτης της Disco Elpiana, Κώστας Πάνου, άνοιγε τις πόρτες της μεσ’ στα μεσημέρια, για τις ανάγκες του τουρνουά. Για το «Φως», τη Λάμπα, όπως συνήθιζε ο Κωνσταντίνος Δημαράς να το λέει, τηλεφωνούσαμε από το δικό μου τηλέφωνο στη Φωτεινή Παπαγεωργίου, αλλά και με τις άλλες αθλητικές εφημερίδες, επικοινωνούσαμε με τον ίδιο τρόπο.

Μέσα σε όλη την οικονομική… στεναχώρια, βρέθηκε επιτέλους, σπόνσορας! Η ΕΒΓΑ! Θα μοιράζαμε και δωρεάν παγωτά! Ο Δήμαρχος Γιώργος Τζίτζης, τότε, μας έδωσε δύο εργάτες για τη διαμόρφωση του χώρου (παραλία Αύρας), για μεταφορές, κατασκευές, και ζήτησε από τα ξενοδοχεία της πόλης να κάνουν πολύ μεγάλη έκπτωση στους αθλητές, οι οποίοι τότε πλήρωναν για την διαμονή τους! Έξοδα διατροφής, διαμονής, διαιτητών και προσκεκλημένων το κάλυψαν οι προσφορές και οι άλλοι σπόνσορες. Τότε μας βοήθησαν: ΕΒΓΑ, «Αιάκειον», ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Γιάννα Σώρρου, ΕΓΕ παράρτημα Αίγινας, Γελαδάκης ψαροταβέρνα, εστιατόριο «Μαριδάκι», Αντώνης Καπτζής εστιατόριο «Φάρος», «Disco Elpiana», «Βίλλυ» κομμώσεις, «Λουκία» πρετ-α-πορτέ, «Ρενάτα» πρετ-α-πορτέ, Γιώργος Λογοθέτης τουριστικό Γραφείο, Γ. Κρητικός γεωπονικός οίκος, «Έφη» ξενοδοχείο, Λαογραφικό Μουσείο, Πέτρος Πομόνης, Τάσος Ψωμιάδης, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, Αθανάσιος Ασημαντώνης και Χρυσάνθη Μουτσάτσου, νερά, αναψυκτικά κ.ά.

Η γυναικεία ομάδα με αρχηγό τη Λία Μήτση ήρθε πρώτη, στο Α΄ τουρνουά (9-10/6/1990), με αντίπαλη την διοργανώτρια ομάδα του Α.Ο. Σαρωνικός (Βασιλική Παπαχατζή, Μάρθα Χαρτοφύλακα, Μάρθα Χριστοδούλου), και η ανδρική με αρχηγό τον Αρσενιάδη στο Β΄ τουρνουά (21-22/7/1990).

Πυρετώδεις προετοιμασίες για το Beach Volley στην ΑίγιναΕίκοσι ένα χρόνια μετά, το Beach Volley ξανάρχεται στην Αίγινα, αρκετά διαφορετικό και πάρα πολύ… βελτιωμένο, όχι μόνο στα τεχνικά αλλά και στα οικονομικά!

Τότε ήταν το πρώτο επίσημο τουρνουά της Ελλάδας, και έγινε στη μικρή μας Αίγινα. Τώρα είναι το εκατοστό!

Κι αν τα χρόνια που πέρασαν είναι πολλά, και η συγκίνηση «ιδιαίτερη»… καθώς την μεγαλώνει η προσμονή, εμείς θα είμαστε εκεί, να ευχηθούμε την καλή επιτυχία σε αθλητές και διοργανωτές, να χειροκροτήσουμε ό,τι καινούριο, και να πούμε από καρδιάς, και του χρόνου!!!

Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου ασχολείται συστηματικά με την Τοπική Ιστορία και την Λαογραφία της Αίγινας και αρθρογραφεί για τα θέματα αυτά στον τοπικό τύπο.

This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Beach Volley: Αναμνήσεις από το πρώτο πανελλήνιο τουρνουά στην Αίγινα το 1990

  1. Ο/Η απόστολος π. λέει:

    Μπράβο Λίνα, ωραίο άρθρο! Θα έπρεπε πάντως οι σημερινοί να πρόσεχαν να βάλουν τουλάχιστον σωστά τον τίτλο της διοργάνωσης στο λογότυπο που έφτιαξαν… Η διοργάνωση λέγεται «Masters Beach Volley», δηλαδή το Beach Volley των δεξιοτεχνών, των καλύτερων, των «μαστόρων» του είδους (όπως θα λέγαμε λαϊκότερα) και όχι βέβαια «Master Beach Volley» όπως οι δικοί μας έχουν γράψει παντού… Τόση προχειρότητα;

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Δεν είναι προχειρότητα, είναι δυνατότητα…

  3. Παράθεμα: Η Αίγινα κινητοποιείται: από το Beach Volley στους «αγανακτισμένους» | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s