Παραλία Αίγινας, 2011: το διαδίκτυο-φάντασμα και το φάσμα των παραπηγμάτων

Παραλία Αίγινας 1

Χωρίς καν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο η «μαγευτική» παραλία της Αίγινας

Περιδιαβαίνοντας τους αιγινήτικους ιστότοπους, έπεσα πάνω σε μιαν εύστοχη ανάρτηση του Aegina News («Είναι και Δεν Είναι». Παροχές Φάντασμα στην Αίγινα του 2011). Το άρθρο εντοπίζει ένα πρόβλημα κρίσιμο για την κάλυψη μιας σύγχρονης ανάγκης των επισκεπτών –καθώς και πολλών κατοίκων– του νησιού μας, ένα πρόβλημα που θα έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση: την διακοπή, εδώ και καιρό της λειτουργίας του ασύρματου δικτύου ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, που είναι γνωστό με το όνομα «Port of Aegina». Αναφέρει λοιπόν το Aegina News:

Για αρκετό καιρό παρακολουθούμε την κατάσταση του δικτύου το οποίο ναι μεν εμφανίζεται κατά την αναζήτηση, αλλά μετά την σύνδεση του χρήστη, η πρόσβαση στο internet είναι αδύνατη. Ναι μεν είναι εκεί αλλά δεν λειτουργεί. Μετά την έλευση της νέας δημοτικής Αρχής, για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε, το Ελεύθερο Ασύρματο Δίκτυο που λειτουργούσε με επιτυχία στο λιμάνι της Αίγινας τα τελευταία χρόνια, σταμάτησε να παρέχει πρόσβαση στο internet.

Πηγή συνεχούς εκνευρισμού για πολυάριθμους χρήστες του διαδικτύου, το θέμα απασχόλησε πρόσφατα και την οργανωτική επιτροπή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Volley – της σημαντικής αυτής αθλητικής διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στο νησί μας. Όπως αναφέρει άρθρο του ιστότοπου Νέα Εποχή (Σε καλό δρόμο οι προετοιμασίες του Aegina Master Beach Volley): «Έντονος ήταν ο προβληματισμός των μελών της Επιτροπής για την επάρκεια σε ασύρματη διαδικτυακή κάλυψη, λόγω των αυξημένων αναγκών των δημοσιογράφων, οι οποίοι θα καλύπτουν τη διοργάνωση».

Στύλοι wifi

Οι περίφημοι στύλοι του ασύρματου δικτύου μπροστα στην αναμορφωμένη όψη της Πόλης

Αξίζει πάντως να σημειώσω ότι το φαινόμενο της δυσλειτουργίας του «Port of Aegina» δεν είναι δυστυχώς κάτι το πρωτόγνωρο. Δυσλειτουργίες μεγάλης διαρκείας προέκυπταν τακτικά και τα προηγούμενα χρόνια, κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία ήταν μάλιστα και εκείνη που εγκαινίασε την ασύρματη δικτυακή κάλυψη του λιμανιού της Αίγινας. Θυμάμαι πάντοτε τον εκνευρισμό αλλοδαπού φίλου, επισκέπτη του νησιού, ο οποίος, μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, έτρεχε με τον φορητό του υπολογιστή από στύλο σε στύλο, καθ’ όλο το μήκος της παραλίας, προκειμένου να βρει έναν αναμεταδότη που να λειτουργεί, στην προσπάθειά του να λάβει σημαντικό ηλεκτρονικό ταχυδρομικό μήνυμα. Τελικά κατέφυγε σε γνωστό εστιατόριο-μπαρ στο εσωτερικό της Πόλης.

Θα μπορούσε ίσως κάποιος να αντιτείνει ότι παλαιότερα η κατάσταση ήταν καλύτερη· ότι τότε υπήρχαν τουλάχιστον ορισμένες περίοδοι κατά τις οποίες το ασύρματο δίκτυο –έστω και σε κάποιο τμήμα του– λειτουργούσε, ενώ τώρα δεν λειτουργεί ποτέ και πουθενά. Και θα είχε δίκιο στο επίπεδο των προθέσεων. Σε ό,τι αφορά, όμως, τα αποτελέσματα δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι βασικές αρχές στην παροχή υπηρεσιών είναι η σταθερή ποιότητα και η συνέπεια· ότι προκειμένου να προσφέρεις μιαν υπηρεσία ελαττωματική είναι ίσως καλύτερο να μην την προσφέρεις καθόλου… Ένα εστιατόριο, για παράδειγμα, που παρέχει σταθερή –έστω και μέτρια– ποιότητα φαγητού, είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει πολύ περισσότερο από ένα άλλο που διαθέτει εδέσματα υψηλών προδιαγραφών, τα οποία όμως συχνά «δεν τρώγονται».

Κεκλιμένη ψευδοπέργκολα: παγκόσμια πρωτοτυπία της Αίγινας;

Κεκλιμένη ψευδοπέργκολα: παγκόσμια πρωτοτυπία της Αίγινας;

Ποια είναι λοιπόν η αιτία της κακοδαιμονίας αυτού του τόπου, να μην μπορεί να λειτουργήσει τίποτε σωστά; Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι ευφυείς, που έχουν μιαν ιδέα απλή και ίσως όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη αλλά, πάντως, εξαιρετικά χρήσιμη για το νησί, να την υλοποιούν μεν, αλλά μετά να την αφήνουν στην μοίρα της, χωρίς να έχουν προβλέψει τα απαραίτητα που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη λειτουργία της; Τί είναι αυτό, τελικά, που μας κάνει –πέρα από πολιτικές και παραταξιακές ταυτότητες και εντάξεις– να εγκαταλείπουμε τα απλά και χρήσιμα στην μοίρα τους και να καταπιανόμαστε με σύνθετα και μεγαλόπνοα σχέδια, που συχνά φέρνουν αποτελέσματα ατυχή, ακόμη και επιβλαβή; Όταν, λοιπόν, αφήνουμε κατά μέρος την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και ξεκινάμε –για παράδειγμα– να αναμορφώνουμε το ιστορικό μέτωπο της πόλης μας, καταλήγοντας τελικά, με ένα τοίχος από πλαστικά χοντροκομμένα παραπήγματα μπροστά από τα διατηρητέα κτίριά μας –και όταν μάλιστα κανείς δεν κάνει τίποτε για να διορθώσει την καταστροφική αυτή κατάσταση– η ευθύνη δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Παραλία Αίγινας, 2011: το διαδίκτυο-φάντασμα και το φάσμα των παραπηγμάτων

 1. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  Ναι, ο επίλογος εύστοχα τα λέει όλα: Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ!
  Τα «θερμοκήπια» ή «παραπήγματα», της παραλίας είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να τύχει στην Αίγινα που αγαπάμε. Λάθος εκτίμηση, να το πούμε, για να γλυκάνουμε την απόφαση που πήρε η προηγούμενη δημοτική αρχή (κι όμως είχαμε τόσοι πολλοί πιστέψει σ’ αυτήν και στην αισθητική της), αλλά και η καινούρια δεν το σταμάτησε.
  Αν θυμάμαι καλά μόνο δύο είχαν γίνει πριν αναλάβει η νέα δημ. αρχή, η οποία… ψηφοθηρικά σκεπτόμενη, (ίσως), αποφάσισε να σφυρίζει αδιάφορα, ρίχνοντας το μπαλάκι στους προηγούμενους.
  Συμφωνώ και για το διαδίκτυο και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σ’ αυτό, αλλά αγαπητό μου μπλογκ, τί δεν θα ‘δινα να ξανάβλεπα την Αίγινα απλή κι όμορφη, έτσι όπως όλοι, δικοί και ξένοι, την έχουμε αγαπήσει, κι ας μην είχα τη δυνατότητα να εξυπηρετώ ως προς το διαδίκτυο τους φίλους επισκέπτες.
  Μια Αίγινα που θα μπορεί να κρατάει την ομορφιά της και παράλληλα να είναι… σύγχρονη σε ό,τι καινούριο, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της!
  Όνειρα θερινής νυκτός, τον μήνα Μάϊο, θα μου πείτε…

 2. Ο/Η ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ λέει:

  Συμφωνώντας με τα πιο πάνω έχω να θυμίσω ότι πέρα από τα απαίσια «αρχιτεκτονικά εξαμβλώματα», μπροστά στην πανέμορφη παραλία μας, κρέμεται ο πέλεκυς του κυματοθραύστη, που θα βρομίσει, θα καταστρέψει, θα βουρκώσει (βούρκος), την Κολώνα (παραλία Αύρας). Το Πασαλιμάνι σε προέκταση, από τα γιωτ και τα κατάρτια τους… Τί σύμπτωση, να συμφωνήσουν παλιοί και καινούριοι και μαζί τους το… ΚΑΣ!!! Αντίο ηλιοβασίλεμα… Αντίο όμορφη παλιά Αίγινα…

 3. Ο/Η green λέει:

  είναι καιρός και οι δυο παρατάξεις να ανγνωρίσουν τις ευθυνες τους για το χάλι με τα θερμοκήπια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s