Τοπικές Κοινότητες

Αίγινα - Βαθύ

του Νίκου Μαρίνου*

Σε σοβαρά θέματα όπως η προσωρινή μεταφορά-μεταστέγαση της Δημόσιας Bιβλιοθήκης και του Ιστορικού Aρχείου, φαίνεται η γύμνια και η προχειρότητα της κατάρτισης των περιφερειακών δημοτικών ψηφοδελτίων που έχει σαν συνέπεια την ανεπάρκεια τους στη διοίκηση. Προς Θεού, εδώ κρίνονται πολιτικές και όχι άνθρωποι.

Ο κατά τα άλλα δημοκράτης και λαλίστατος υπέρ των δυνατών, αυτοεκφραζόμενων και διεκδικητικών τοπικών συμβουλίων, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, κ. Σακκιώτης, τα ξέχασε μόλις ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου. Βέβαια να μην τα ρίχνουμε και όλα στον Δήμαρχο. Μπορεί και να μην έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους Προέδρους του ότι «θα του τελειώσουν τη δουλειά». Αρμοδιότητες, πρωτοβουλίες, ιδέες, ρήξεις με συμπολίτευση και αντιπολίτευση, το να αφουγκράζεσαι τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, είναι έννοιες αλληλένδετες και απολύτως απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία της Τοπικής Κοινότητας. Όμως οι Τοπικές Κοινότητες έχουν ατροφήσει και οι Πρόεδροι τους, προκειμένου να μην έρχονται σε ρήξεις, πολλές φορές απουσιάζουν από κρίσιμα δημοτικά συμβούλια, όπου απαιτείται η γνώμη τους.

Οι Τοπικές Κοινότητες έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στους κατοίκους και τους επαγγελματίες τους και υποχρέωση να βοηθούν το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε  να δίνονται οι σωστές λύσεις. Η Τοπική Κοινότητα είναι το πρώτο ανάχωμα της διοίκησης, προκειμένου να ακούγονται οι κάτοικοι και τα προβλήματα τους, μέσω διαβούλευσης.

Ίσως είναι νωρίς για να κρίνουμε τους Προέδρους των Τοπικών, ίσως πάλι όχι…

Ο Νίκος Μαρίνος είναι πληροφορικός, υπάλληλος της ΔΕΗ Αίγινας, και πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης.

This entry was posted in Aegina First, Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Τοπικές Κοινότητες

  1. Ο/Η magma λέει:

    έχει δίκιο ο Νίκος ο Μαρίνος που τους την λέει. Παντελώς απόντες οι Πρόεδροι ,αλλά και όταν είναι παρόντες ψηφίζουν άλλα από αυτά που αποφασίσναε στα τοπικά τους συμβούλια.Θα φοβούνται μην τους κάνει ντα ο Σάκις ………….

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Για να κάνω και το συνήγορο του διαβόλου, τι απαιτήσεις να έχει κανείς από τον «πρόεδρο» του τοπικού; Σκέφτηκε κανείς ότι χρειάζεται κάποιος που να μπορεί να κάνει αυτά που λέει ο Μαρίνος; Όπως φαίνεται, όχι. Ψήφισαν λοιπόν οι Βαθιώτες αυτόν που ψήφισαν. Τι να κάνουμε, θα μάθουμε.
    Το θέμα είναι ότι «τα σκ…» ο δήμαρχος και θα κάνει το χωριό μπίλιες χωρίς λόγο. Ενώ θα μπορούσε να έχει καλέσει εδώ και καιρό το τοπικό, τον Ντελή και τους γονείς, να τα είχανε βρει και να ερχόταν στο δημοτικό συμβούλιο τελειωμένη υπόθεση. Αυτός πήγε να αιφνιδιάσει τους πάντες και την πάτησε. Τι παθαίνουν οι άνθρωποι μόλις πάρουν εξουσία! Πάνε οι διαφάνειες, πάνε οι διαβουλεύσεις, πάνε όλα. Τώρα πώς ξεμπλέκουμε; Σκεφτόσαστε το ρεζιλίκι να έρθουνε από το Υπουργείο για τον έλεγχο του σχολείου και να τους υποδεχθούν γονείς με …άγριες διαθέσεις; Θα μας γράψουν οι εφημερίδες, θα μας δείξουν τα κανάλια. Ας το σκεφτεί κι’ αυτό η τοπική κοινωνία. Κάποιοι είναι αδίστακτοι, μπορεί να της φορτώσουν ότι είναι απολίτιστη, εχθρός του πνεύματος κλπ για να δικαιολογηθεί η γκάφα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s