Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για το Κυβερνείο;

Το Κυβερνείο του Καποδίστρια στην ΑίγιναΚανένας δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με τα όσα είπε –έστω και με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο– o Δήμαρχος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάσταση του Κυβερνείου και την ανάγκη αποκατάστασής του. Κτίριο εμβληματικό για την ιστορία της Ελλάδας, αντί να είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού μας –της έδρας της πρώτης κυβέρνησης του νεώτερου ελληνικού κράτους– βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, όπως άλλωστε και το σύνολο των καποδιστριακών μας κτιρίων.

Η παραχώρησή του στο Υπουργείο Παιδείας την δεκαετία του 1980 για να στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο της Αίγινας, έγινε με το σκεπτικό ότι αυτή θα βοηθούσε στην συντήρηση και ανάδειξη του χώρου, αλλά δυστυχώς έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Πέρα από την θλιβερή σκηνογραφία του δήθεν γραφείου του Κυβερνήτη που έστησε σε μιαν αίθουσα  –δείγμα αμίμητο ευτελούς αισθητικής– το Αρχείο παραμένει ένας χώρος μη φιλικός προς το κοινό, ο οποίος έχει καταφανώς υποβαθμίσει το σημαντικό αυτό μνημείο. Αντί να συμβάλει μάλιστα στην αποκατάσταση του, αποδείχθηκε μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας, με τα συνεχή προσκόμματα που φέρνει σε κάθε προσπάθεια μεταστέγασής του, όπως π.χ. συνέβη πριν από τρία χρόνια όταν το Υπουργείο εμφανιζόταν έτοιμο να προχωρήσει στην πολυπόθητη επισκευή του κτιρίου. Τα ίδια ισχύουν λίγο-πολύ και για την Δημόσια «Καποδιστριακή» Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε μεταγενέστερη πτέρυγα του κτιρίου και χρησιμοποιεί κάποιους χώρους του στο ισόγειο ως βιβλιοστάσια. Αυτή όμως προσφέρει τουλάχιστον κάποιο έργο επωφελές για το νησί.

Αίγινα - ΕϋνάρδειοΕυρισκόμενοι συνήθως σε μιαν ευκαιριακή συμμαχία, οι δύο φορείς έχουν επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν διαρκή εκβιασμό, θέλοντας να υπαγορεύσουν στις εκάστοτε εκλεγμένες δημοτικές μας αρχές τις δικές τους προτεραιότητες και τα δικά τους «αναπτυξιακά προγράμματα» για τα καποδιστριακά μας μνημεία. Η Βιβλιοθήκη μάλιστα έχει επιτύχει να κατοχυρώσει το «αποκλειστικό δικαίωμα» μελλοντικής χρήσης του Εϋνάρδειου, ενός κτιρίου μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, παντελώς όμως ακατάλληλου για την χρήση αυτή, λόγω τόσο του μικρού του μεγέθους, όσο και της απαράδεκτης αλλοίωσης που θα επιφέρει στο εσωτερικό του η μετατροπή του.

Η μοναδική ευκαιρία που δημιουργήθηκε με την χρηματοδότηση της ΔΕΗ για την σωτηρία ενός από τα καποδιστριακά μας μνημεία, και μάλιστα αυτού με την μεγαλύτερη συμβολική αξία, δυστυχώς κινδυνεύει να παραμείνει αναξιοποίητη λόγω των συμφερόντων και σκοπιμοτήτων μικροφορέων και μικροπαραγόντων. Ίσως να μοιάζουν πικρά αυτά που γράφω, αλλά μπροστά στα μάτια μου έχω το φάσμα της επανάληψης της απαράδεκτης ιστορίας του καποδιστριακού μας Ορφανοτροφείου και των αντίστοιχων μικροσκοπιμοτήτων που στέρησαν από την Αίγινα την δυνατότητα να αποκτήσει ένα σημαντικό μουσείο και πολιτιστικό κέντρο που θα αποτελούσε πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας. Όσο και αν οι χειρισμοί της Δημοτικής μας Αρχής δεν είναι και οι πλέον ενδεδειγμένοι, όσο και αν εχουν γίνει λάθη και αδεξιότητες, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως αυτήν την Δημοτική Αρχή διαθέτουμε, και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να την στηρίξουμε όταν προσπαθεί για ένα θέμα κεφαλαιώδους σημασίας, που αφορά τις μνήμες και τις προοπτικές του τόπου μας. Θα έπρεπε, λοιπόν, και η απόφαση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για την μεταστέγαση των δύο φορέων στο Δημοτικό Σχολείο του Βαθέως –ή όπου αλλού– να ήταν ομόφωνη. Αυτό το χρωστούσαμε στο νησί μας…

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για το Κυβερνείο;

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Το μόνο που νοιάζει τους «υπεύθυνους» των δύο καταληψιών του Κυβερνείου είναι να μην ξεβολευτούν.

 2. Ο/Η σκωληξ βιβλιοφαγος λέει:

  ακου θρασος η κυρια αρχειοφυλαξ!!!!ποιος εχει πετυχει ανοιχτο ποτε το ιστορικο αρχειο????ετσι που το εχουνε καταντησει,και να κλεισει για παντα δεν θα λειψει σε κανεναν.

 3. Ο/Η Ερευνητής λέει:

  Γιαννούλη προς Δήμαρχο [στο Αίγινα Πόρταλ]: «… ουσιαστικά το μόνο που απομένει είναι να βάλετε και ένα λουκέτο στην πρόσβαση των πολιτών σε εστίες γνώσης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. …»: το λουκέτο κ. Γιαννούλη το έχετε βάλει εσείς προ καιρού …. Για ποιους κατοίκους και ποιους επισκέπτες μιλάτε; Πόσοι είναι αυτοί; Ποιες ημέρες και ώρες βρίσκουν το αρχείο ανοιχτό; Κάθε πότε σας επιτρέπει η ευαίσθητη υγεία σας να είστε παρούσα στον χώρο της εργασίας σας,για την οποία αμείβεστε από τα χρήματα του πολυπαθούς φορολογούμενου πολίτη; Γνωρίζει το Υπουργείο την κατάσταση που επικρατεί στο Ιστορικό Αρχείο;

 4. Ο/Η παρατηρητής λέει:

  Η αντίδραση των κ.κ. Γιαννούλη και Κασελούρη ήταν γνωστή από το παρελθόν και αναμενόμενη. Το θέμα -επομένως- δεν ήταν αυτό. Το θέμα ήταν να εξασφαλιστεί η δυνατόν ευρύτερη συναίνεση και η δυνατόν μεγαλύτερη εξουδετέρωση των αντιδράσεων. Στο θέμα αυτό η δημοτική αρχή πήρε επιεικώς μηδέν. Είπε ψέματα στο δημοτικό συμβούλιο ότι είχε συζητήσει με τους διευθυντές των υπηρεσιών και δεν φρόντισε -τουλάχιστον για τα προσχήματα- να ενημερώσει έγκαιρα τους αρμόδιους φορείς του Βαθέος, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν οργίλες αντιδράσεις.
  Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, πώς μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος για την ευτυχή κατάληξη των διαδικασιών; Διαφωνώ λοιπόν με την ευχή της ανάρτησης να ήταν ομόφωνη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί το δημοτικό συμβούλιο δεν πήρε απόφαση μεταφοράς αλλά να κάνει πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας και δεύτερο γιατί η πλειοψηφία δεν δέχθηκε την πρόταση του κ. Κουκούλη να προστεθεί στην απόφαση η εξασφάλιση της συναίνεσης της σχολικής κοινότητας Βαθέος, εξαναγκάζοντας την παράταξή του να ψηφίσει «παρών».
  Συμφωνώ βέβαια με τη διαπίστωση ότι «αυτή τη δημοτική αρχή έχουμε και πρέπει να τη στηρίξουμε». Πρέπει να τη στηρίξουμε αποφασιστικά, αν συναντήσει τις αντιδράσεις που συνάντησε η προηγούμενη δημοτική αρχή στις προσπάθειες μεταφοράς των αρχείων. Αυτό σηματοδοτεί και τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των πολιτικάντηδων της σημερινής πλειοψηφίας, που έτρεξαν να σαμποτάρουν τη μεταφορά τότε, συμμαχώντας ευκαιριακά με αυτούς που είναι σήμερα απέναντί τους, με όσους αγωνίζονται πραγματικά για την πρόοδο του νησιού.

  • Ο/Η kfr λέει:

   Λυπάμαι που το λέω αγαπητέ Παρατηρητή, αλλά, κατά την γνώμη μου, η πρόταση του κ. Κουκούλη για εξασφάλιση συναίνεσης, και μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κουκούλης, κατόπιν συνεννόησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι μια σίγουρη συνταγή αποτυχίας του όλου εγχειρήματος διότι τέτοιες διαδικασίες οδηγούν κατά κανόνα σε ατέρμονες συζητήσεις διαφωνίες και καθυστερήσεις. Αυτό θα έπρεπε και ο ίδιος να το γνωρίζει καλύτερα λόγω προσωπικής πείρας επί του θέματος. Είναι άλλωστε ήδη φανερό από τις αντιδράσεις των δύο κατ’ εξοχήν εμπλεκομένων (Ιστορικού Αρχείου και Βιβλιοθήκης) ότι το μόνο τους μέλημα είναι να μπλοκάρουν και πάλι την διαδικασία. Με ευχολόγια και «πολιτικώς ορθές» διατυπώσεις δεν λύνονται δυστυχώς τα προβλήματα… Το ότι επρόκειτο για πρόταση μεταφοράς και όχι απόφαση μεταφοράς δεν αλλάζει τίποτα. Σύμφωνα με την λογική της ανάρτησής μου, σημασία έχει η ηθική στήριξη του όλου εγχειρήματος, και η ομοφωνία σε οποιαδήποτε επί μέρους απόφαση βοηθάει ακριβώς σε αυτό. Για τα θέμα των χειρισμών του Δημάρχου, κατά βάσιν συμφωνούμε αλλά, όπως είπαμε, αυτή την Δημοτική Αρχή έχουμε…

 5. Ο/Η Ερευνητής λέει:

  Εδώ που τα λέμε κ. παρατηρητά,ο συμπαθής πρώην Δήμαρχος όταν αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα δεν τα κατάφερε και πολύ καλά με τις συνεννοήσεις και τις συναινέσεις ώστε να «δικαιούται τώρα δια να ομιλεί» . Εκτός και αν αποφάσισε να λαϊκίσει ολίγον στο θέμα του Βαθέως ,πράγμα μάλλον απίθανο.

 6. Ο/Η Αζώρ λέει:

  Πόσο σίγουρο είναι ότι έχει εξασφαλιστεί κατά όλα τα άλλα η αποκατάσταση του κτιρίου (μελέτη, χρηματοδότηση κλπ) ώστε το μόνο που απομένει είναι η εκκένωση του απο τους τωρινούς χρήστες του;
  Φυσικά και συμφωνώ να αποκατασταθεί το κτίριο αυτό (μαζι και με άλλα) για να πάψει ναναι η ντροπή της Αίγινας – ωστόσο επειδή εδώ είναι Ελλάδα καλό θάναι να σιγουρέψουμε και το ότι θα πάρουμε ότι μας έχει υποσχεθεί.
  Σαν ένα δείγμα ας δούμε πρώτα αν η ΔΕΗ τηρεί τις υποσχέσεις της σε μικρότερα πράγματα: χρηματοδότηση ΦΦ, τουριστική προβολή, 4ος αγωγός, πρόσθετες γεννήτριες (είχε πει ότι θαναι εδώ το Πάσχα) και μετά να μπούμε στον κόπο και στα έξοδα για μεταφορά ΙΑ & βιβλιοθήκης (δεν χάθηκε ο κόσμος για 1-2 μήνες), ούτε είναι δικαιολογία η πιθανολογούμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ γιατί ούτως ή άλλως και αυτή να γίνει, θα γίνει πολύ γρήγορα και προτού προλάβουμε να βάλουμε ούτε μια πρόκα. Το αντίθετο μάλιστα, λόγω αυτού του ενδεχομένου ίσως καλύτερα ναναι να περιμένουμε λιγο πριν αρχισει το ξήλωμα, να δούμε τις προθέσεις της νέας διοίκησης.
  Επίσης το καλοκαίρι είναι κοντά και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος νεου blackout οπότε μπορούμε να διεκδικήσουμε πλέον και την επισκευή της …ΠαλιαΧώρας.

 7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Το συμπαθές τετράποδο πιστεύει ότι δεν υπάρχει μελέτη επισκευής; Μάλλον δεν παρακολουθεί τα δημοτικά. Η βασική χρηματοδότηση θα γίνει από το Κράτος και συμπληρωματικά από τη ΔΕΗ, είπε ο δήμαρχος. Εκτός αν προσχωρήσουμε στη λογική Κοττάκη, που θέλει να δόσει η ΔΕΗ τα λεφτά στο Δήμο και αυτός να αποφασίσει τι θα κάνει. Μάλλον σ’ αυτή τη λογική κινείται ο Αζώς, αφού θέλει η χρηματοδότηση του ΦΦ να γίνει εκ των προτέρων.

 8. Ο/Η παρατηρητής λέει:

  Περί όνου σκιάς ήταν η διαφωνία μου με τον kfr, συντάκτη της τρέχουσας ανάρτησης! Μετά από την παρακολούθηση του video στο Aegina Postal, ο πρώην δήμαρχος δεν ζήτησε την εξασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών φορέων, όπως έγραψα στο σχόλιό μου, αλλά να γίνουν οι δέουσες συνεννοήσεις και ενημερώσεις με τις τοπικές αρχές (σχολείο, τοπικό συμβούλιο, σύλλογος γονέων), τονίζοντας ότι -αν είχαν γίνει- πολλές αντιδράσεις και φόβοι δεν θα υπήρχαν.
  Πιστεύω λοιπόν ότι παρέσυρα τον kfr να δηλώσει την αντίθεσή του σε κάτι που δεν υπήρξε. Ο δήμαρχος είχε απόλυτο δίκιο όταν -κατά τη σχετική συζήτηση- έλεγε ότι ο διάλογος πρέπει να παράγει αποτέλεσμα (εννοούσε όποια και αν είναι η κατάληξή του) και ο kfr επίσης, όταν λέει ότι η απόφαση θα έπρεπε να ήταν ομόφωνη. Με κάποιες όμως προϋποθέσεις: 1)Τι θα στοίχιζε στη διοίκηση να προσθέσει στην απόφαση «μετά από συζήτηση και συνεννόηση με τους εμπλεκομένους φορείς και υπηρεσίες»; 2)Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο μεν δήμαρχος έλεγε συνεχώς ότι έχει κάνει πολλές συνεννοήσεις με τους εμπλεκόμενους. Οι παριστάμενοι (διευθυντής σχολείου και πρόεδρος συλλόγου γονέων) τον διέψευσαν, ενώ την επομένη τον διέψευσαν και οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών.
  Αγαπητέ kfr, είναι απόλυτη ανάγκη να γίνει η μεταφορά για να επισκευαστεί το Κυβερνείο. Βεβαίως και θα έπρεπε να έχουν πειστεί οι φορείς του Βαθέος. Δεν μπορεί όμως ο δήμαρχος να χειρίζεται έτσι το θέμα και μετά να απαιτεί ομόφωνη απόφαση και πλήρη συναίνεση για τους ατυχείς χειρισμούς του. Πολύ περισσότερο όταν τήρησε εντελώς αντίθετη στάση σε προηγούμενη πρόταση μεταφοράς, λαϊκίζοντας ασυστόλως και αντιπροτείνοντας μεταφορά στο Ορφανοτροφείο.
  Η άδεια επισκευής του Κυβερνείου εκδόθηκε στις 21 Μαρτίου. Είχε όλο το χρόνο να προετοιμάσει τη μεταφορά, κάνοντας τις αναγκαίες συνεννοήσεις. Δεν τις έκανε; Τις έκανε και λένε ψέματα όλοι οι εμπλεκόμενοι και οι υπηρεσίες; Τις έκανε προσωπικά και κατ΄ ιδίαν; Γιατί δεν βγήκαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι να διαψεύσουν αυτούς που έλεγαν ότι αιφνιδιαστήκαμε;
  ‘Οχι μόνο δεν άξιζε, αγαπητέ kfr, ομόφωνη έγκριση των ενεργειών του ο δήμαρχος αλλά πολύ φοβάμαι πως υποτίμησε τον τοπικό παράγοντα και θα είναι μεγάλη τύχη αν δεν μας βρει κανένα κακό και τρέχουμε και δεν φτάνουμε…

 9. Ο/Η kfr λέει:

  Δεν θέλω να δώσω με τον διάλογο αυτόν μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα της ομοφωνίας από όσην του πρέπει, αλλά οι αναλυτικές και εύστοχες παρατηρήσεις του Παρατηρητή με υποχρεώνουν να ξεκαθαρίσω για μία ακόμη φορά την θέση μου. Δεν θεωρώ με κανένα τρόπο την ομόφωνη απόφαση για ένα τόσο φλέγον θέμα ως επιβράβευση των ενεργειών του Δημάρχου. Την θεωρώ, όπως είπα, συμβολική πράξη ενίσχυσης του καίριου αιτήματος της άμεσης εκκένωσης του κτιρίου. Συμφωνώ ότι οι πράξεις του Δημάρχου δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, αλλά η μόνιμη παρακώλυση της επισκευής του Κυβερνείου με την χρήση διαφόρων αιτιάσεων από τους δύο φορείς δεν είναι απλώς «μη ενδεδειγμένη»: είναι κατά την γνώμη μου απολύτως απαράδεκτη. Πιστεύω ότι η πρόταση θα έπρεπε να έχει ψηφισθεί ομόφωνα για να μην υπάρξει ούτε καν η υπόνοια κάποιας, έστω και έμμεσης, στήριξης της παρακωλυτικής τακτικής τους.

  Για να περάσω όμως και στην ουσία των επιχειρημάτων των υπευθύνων του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης, σημειώνω ότι παντού στον κόσμο, δυστυχώς, όταν το κτίριο μιας τέτοιας υπηρεσίας επισκευάζεται, συνήθως η στεγαζόμενη εκεί υπηρεσία κλείνει για ένα διάστημα, μικρό ή μεγάλο. Και αυτό γίνεται πολύ συχνά με μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, θέατρα κ.λπ. Αν λοιπόν αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κτίριο κατάλληλο για να στεγάσει προσωρινά ή μόνιμα το Αρχείο και την Βιβλιοθήκη, ας συσκευάσουν τις συλλογές και τον εξοπλισμό τους, ας τα αποθηκεύσουν κάπου και ας βρουν κτίριο κατάλληλο με την ησυχία τους. Στην εξεύρεση στέγης θα έχουν σίγουρα σύμμαχο και την κοινωνία μας που θα αισθανθεί την έλλειψή τους και θα ασκήσει πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Αν το έργο που παράγουν είναι τόσο σημαντικό, όσο ισχυρίζονται, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αυτή την στιγμή όμως, τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντικό από την επισκευή του κτιρίου του Κυβερνείου: ούτε οι πεπαλαιωμένοι υπολογιστές της Βιβλιοθήκης, ούτε οι ευτελείς «αντίκες» του Ιστορικού Αρχείου, ούτε η απίθανη προοπτική να γίνει εξατάξιο ένα σχολείο που στεγάζει 50 μόνο μαθητές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s