Γρηγορόπουλος, Σακκιώτης και «το καλό του νησιού»

Παναγιώτης ΓρηγορόπουλοςΑναταραχή έχει προκαλέσει η προσφυγή του Παναγιώτη Γρηγορόπουλου κατά του προϋπολογισμού και η οργισμένη αντίδραση του Δημάρχου, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου κατηγορεί τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης για ανευθυνότητα και στείρα αντιπολιτευτική πρακτική. Είναι αλήθεια ότι η πράξη αυτή του Παγαγιώτη Γρηγορόπουλου έχει συνέπειες σημαντικές. Τα οικονομικά του Δήμου παγώνουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και –κυρίως– το νησί κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό. Mπορούν όμως όλα αυτά να αποτελούν επαρκή δικαιολογία για να κατακεραυνώνει ο Δήμαρχος την αντιπολίτευση, όταν αυτή καταφεύγει σε ένα νόμιμο μέσο ελέγχου, εφόσον μάλιστα διαπιστώνει ότι η κριτική που ασκεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν εισακούεται σχεδόν ποτέ;

Το δημοκρατικό μας πολίτευμα βασίζεται μεν στην αρχή της πλειοψηφίας, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι η πλειοψηφούσα παράταξη ασκεί κάποιο είδος δικτατορίας. Για να αποφευχθούν λοιπόν οι αυθαιρεσίες στις οποίες θα μπορούσε να οδηγηθεί λόγω της δυνατότητας που έχει να ψηφίζονται οι προτάσεις της, έχουν προβλεφθεί οι μηχανισμοί εκείνοι που επιτρέπουν τον έλεγχο της εξουσίας με προσφυγές σε διοικητικά όργανα ή ακόμη και σε δικαστήρια.

Αντί λοιπόν οι δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές να κατηγορούν όσους χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά, θα έπρεπε να φροντίζουν να μην οδηγούνται τα πράγματα εκεί, και αυτό με δύο τρόπους: πρώτον, φροντίζοντας, όσο μπορούν, να τηρούν την νομιμότητα στις αποφάσεις που παίρνουν και δεύτερον και κυριότερο, καλλιεργώντας ένα κλίμα συναίνεσης. Και η συναίνεση απαιτεί πράξεις και όχι μόνο λόγια: απαιτεί π.χ. να μην χρησιμοποιεί κανείς διαδικαστικά τερτίπια ή την εξουσία που του δίνει η πλειοψηφία του στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για να φιμώνει την αντίθετη άποψη· απαιτεί επίσης να επιζητεί μια σύνθεση απόψεων και όχι απλώς να επιβάλει την ήδη διαμορφωμένη γνώμη του.

Σάκης ΣακκιώτηςΗ ευθύνη για την πόλωση του πολιτικού κλίματος, από τόσο νωρίς, δεν μπορεί να ανήκει μόνο στην αντιπολίτευση και οι αιτιάσεις του Δημάρχου «για το καλό του νησιού» ηχούν «λαϊκίστικες» και υποκριτικές, εφόσον προέρχονται από τον επικεφαλής μιας παράταξης που ως αντιπολίτευση κατέφυγε επανειλημμένα σε τέτοιες μεθόδους, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του την ζημιά που η στρατηγική του αυτή τυχόν προκαλούσε. Αποδείχθηκε μάλιστα μια εξαιρετικά επιτυχημένη πολιτική για τον ίδιο, καθώς τον οδήγησε τελικά στον δημαρχιακό θώκο. Γιατί διαμαρτύρεται λοιπόν τώρα; Αλλά ακόμη και αν δεχθούμε ότι οι τωρινές του θέσεις υποκρύπτουν κάποιο είδος μετάνοιας για την πρότερη πολιτεία του, αυτό δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του για κάτι πολύ σημαντικότερο: για τον τρόπο που έχει μάθει να προωθεί τις πολιτικές του, που είναι δυστυχώς και ο τρόπος που λειτουργούν ευρύτερα τα δημόσια πράγματα στην χώρα μας η οποία έτσι έχει περιέλθει στην γνωστή τραγική της κατάσταση.

Ίσως ο Σάκης Σακκιώτης, να πιστεύει ότι με τις κομματικές διασυνδέσεις του θα καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο της προσφυγής Γρηγορόπουλου, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα για την επιτυχία σκοπών τους οποίους θεωρεί θεμιτούς. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί τέτοια μέσα, πάντοτε «για το καλό του νησιού». Αλλά, όπως είπαμε, το δημοκρατικό μας πολίτευμα δίνει στον κάθε ένα πολίτη την δυνατότητα να ελέγχει την αυθαιρεσία της διοίκησης, με πολλούς τρόπους. Και αυτό θα πρέπει να το έχει πάντοτε υπόψιν της η Δημοτική μας Αρχή.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Γρηγορόπουλος, Σακκιώτης και «το καλό του νησιού»

 1. Ο/Η Θαμώνας καφενείου λέει:

  Αντί να ψάχνουμε να βρούμε πού και αν φταίει ο Γρηγορόπουλος, ας αγοράσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα αγωγιμόμετρο στο Μπέση, γιατί φαίνεται ότι του καημένου του έσπασε! Πού είναι εκείνες οι καλές εποχές που έβγαζε εκείνα τα αλήστου μνήμης δελτία τύπου κατακεραυνώνοντας τον Κουκούλη και τον Πτερούδη επειδή μέτρησε την αγωγιμότητα στο 700!!! Αυτή τη στιγμή η αγωγιμότητα στην Κυψέλη είναι 2.200Μs και στην πόλη της Αίγινας είναι 1.300Ms…
  Κι έχουμε μπροστά μας ένα ολόκληρο καλοκαίρι…
  Μπέση ακούς;

 2. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  Υπάρχει μια σειρά από παροιμίες που αναφέρονται στη συγκεκριμένη κατάσταση και θα μπορούσαν να αφιερωθούν… στον, στους εκάστοτε Δημάρχους :
  «Ό,τι κάνεις, λάβεις»,
  «Εδώ πληρώνονται όλα»,
  «Όποιος σκάβει το λάκκο του αλλουνού, πέφτει ο ίδιος μέσα»
  «Εκεί που είσαι ήμουνα, κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις»
  «Σκέψου γρούνι (ή γέρο), τα στερνά σου», κλπ., κλπ., κλπ…
  Υ.Γ. Και μη τολμήσει κανένας να με χρεώσει σε γνωστή κυρία που ασχολείται με την λαογραφία! Έχουμε κι άλλοι γνώση της λαϊκής σοφίας!!!

 3. Ο/Η Κώστας Ντρης λέει:

  Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω live την συνέντευξη τύπου του Δημάρχου. Η παρέμβασή μου αφορά ένα και μόνο σημείο.
  Ζητάει ο Δήμαρχος συναίνεση. Όμως νομίζω ότι τη ζητάει μόνο σε επικοινωνιακή βάση και επί της ουσίας η συναίνεση εξαντλείται μόνο σε λεκτικά σχήματα, μερικές φορές τόσο επαναλαμβανόμενα που έχουν αρχίσει να κουράζουν ακόμα και τους συνεργάτες του.
  Μια ερώτηση έθεσα εχθές: Αν πήρε τηλέφωνο τον κ. Γρηγορόπουλο να του ζητήσει να αποσύρει την προσφυγή, πριν τον καταγγείλει δημόσια. Θεωρώ ότι ένας Δήμαρχος, οφείλει πρώτα να συζητήσει με τους Συμβούλους της αντιπολίτευσης. Ίσως με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πιο εύκολο να «αποσυρθεί» η προσφυγή.
  Με τη δημόσια κόντρα, οι πιθανότητες να επικρατήσουν εγωϊσμοί και πάθη είναι μεγαλύτερες. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν να απαντήσει ο Γρηγορόπουλος ότι «εγώ το έκανα για το καλό του τόπου» ή «αυτός ο προϋπολογισμός μας οδηγεί σε χρεωκοπία».
  Συμφωνώ με το άρθρο ότι ο κάθε Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης έχει λίγα μέσα για να υπερασπιστεί τις απόψεις του ή να αντιπαλεύσει τις λανθασμένες ενέργειες της διοίκησης.
  Οι προσφυγές όμως είναι ύστατο μέσον, και πρέπει να χρησιμοποιούνται για πολύ σοβαρούς λόγους.
  Ο προϋπολογισμός είναι πολύ σοβαρό θέμα αλλά τα έσοδά του είναι πάντα πλασματικά. Αν συμφωνώ σε κάτι με την προσφυγή Γρηγορόπουλου είναι σε ότι αφορά τα έξοδα: Είναι απαράδεκτα τα ποσά που υπολογίζονται σε κάποιες κατηγορίες. Λες και δεν είχαν δει τα περσινά.
  Και δεν μπορεί τελικά ο Δήμαρχος να κατηγορεί για ανευθυνότητα την αντιπολίτευση όταν ανεύθυνα συντάσσονται οι προϋπολογισμοί…

 4. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  Ένα ωραίο τραγουδάκι είχε πει κι ο Μηλιώκας. Το έλεγαν: » Για το καλό μου»!!!
  Τότε έσερνε το χορό ο Σάκης… Τώρα πήρε το μαντήλι ο γιατρός κι απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, ξέρει καλά τα βήματα! Α, ρε, τι σου είναι αυτά τα παιδιά από τ’ αυλάκι και κάτω! Μανούλες!!!
  Αχ, μωρέ Δήμαρχε και να ‘μουνα μέσα στο μυαλό σου! Λες άραγε» Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»;

  • Ο/Η AOYA λέει:

   O SAKIS ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΕΚΕΙΝΟΣ ΟΤΑΝ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ….ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΨΙΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ………….ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΚΟΤΣΙΔΕΣ & ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΑΙΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ…. ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ !
   ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ , ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟΤΕΡΟ ? ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΖΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ .

  • Ο/Η AOYA λέει:

   ΜΠΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ »IT TAKES 2 TO TANGO»

 5. Ο/Η Αζώρ λέει:

  Live by the sword, die by the sword
  Ίσχυσε επί Κουκούλη (απόπειρα χειραγώγησης μέσω media) θα ισχύσει και για Σακκιώτη (προσφυγές)

 6. Ο/Η Νίκος Μαρίνος λέει:

  Το γαϊτανάκι των προσφυγών ξεκίνησε νωρίς για τη Διοίκηση Σακκιώτη. Βέβαια είναι ένα πεδίο που ο κος Σακκιώτης και οι συνεργάτες του γνωρίζουν καλά γιατί εντρύφησαν σε αυτό αρκετά, σαν αντιπολίτευση μαζί με τον κο Γκότση. Η πολιτική μοίρα τους έφερε, τον έναν Διοίκηση και τον άλλον ξανά στην Αντιπολίτευση. Απλά ήταν θέμα χρόνου να συμβεί.
  Ο κος Σακκιώτης αποδεδειγμένα έχει πολύ καλές pr. Ήλπιζα να το χρησιμοποιήσει και προς την αντιπολίτευση, όχι μόνο προς στον κόσμο, τουλάχιστον στα μεγάλα θέματα που απαιτούν ευρεία δημοτική συναίνεση. Δυστυχώς δεν το έκανε και τώρα δρέπει τους καρπούς της απόφασης του σε πρώτο χρόνο.
  Αντί λοιπόν στη συνέντευξή του να φανεί συναινετικός, έστω και την ύστατη ώρα, δυστυχώς λαϊκίζει και παίρνει επάνω του το παιχνίδι. Οι ισορροπίες είναι δύσκολα πράγματα και οι πρώτοι, που ο λαός περιμένει να τις εφαρμόσουν, είναι οι πολιτικοί. Σήμερα, σε μια εποχή τεράστιας κεντρικής πολιτικής ανικανότητας, οι πολιτικοί πρέπει να δείξουν – πρώτοι αυτοί – ότι άλλαξαν. Οι εποχές του αποφασίζομεν και διατάσσομεν και του δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν και οι πολιτικοί δεινόσαυροι που τις χρησιμοποιούν ακόμα, ή τις υιοθετούν πρέπει να καταδικάζονται. Δεν μπορεί η ψήφος του κόσμου να καταδικάζει ή να δικαιώνει πολιτικές κατά το δοκούν.

 7. Ο/Η lost λέει:

  Μιλούσε λες και ήταν προεκλογική ομιλία,δεν έχει καταλάβει ακόμα το ρόλο του,δεν έχει καταλάβει και τις ευθύνες του, σε μία κόλα χαρτί θα τον τυλίξουν διάφοροι νερουλάδες.Η πολιτική είναι και λίγο σαν το ποδόσφαιρο,όταν στο δεύτερο ημίχρονο υπάρχουν μόνο λίγα νεύρα είναι γιατί στο πρώτο υπήρχε ηρεμία,έαν όμως υπάρχει νευρικότητα από την αρχή του παίχνιδιού συνήθως τα δεύτερα ημίχρονα τελειώνουν άσχημα ή δεν τελειώνουν ποτέ.

 8. Ο/Η μελλοντολόγος-ερευνητής λέει:

  από εδώ και πέρα βλέπω πολλές προσφυγές να έρχονται……είναι καρατσεκαρισμένο!!!

 9. Ο/Η α.α.ο.χ. λέει:

  τί ψάχνανε οι διαρρήκτες του δημαρχείου;

  • Ο/Η ακατανόμαστος λέει:

   κλέψανε το πλάνο σωτηρίας της Αίγινας!!!! Επί 7,5 χρόνια το εκπονούσε ο Σακκιώτης με ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων και άλλων σοφών, όπως η κα Κυπραίου…… Καταστραφήκαμε ….

 10. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Πιθανώς θα έπρεπε να απασχολήσουν τον κόσμο και κάποια άλλα πράγματα. Π.χ. το γιατί κατατέθηκε τόσες πολλές μέρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού η προσφυγή. Άργησε να βγει το πρακτικό ή τέλειωναν κάποιες προθεσμίες πληρωμών (ψωμοτύρι πρώην δημάρχων); Επίσης, είναι σύνηθες να απορρίπτονται με τέτοιους γρήγορους ρυθμούς προσφυγές σε σοβαρά θέματα ή εξετάζονται επιλεκτικά (π.χ. λόγω της σοβαρότητάς τους);
  Η προσφυγή λοιπόν απορρίφθηκε, κάποιοι μας πληροφορούν ότι υδροφόρες έρχονται και εγώ δεν έχω νερό από τις 17.30. Ξέρει κανείς κάτι περισσότερο για όλα αυτά τα θέματα;
  Υ.Γ. : Το τελευταίο επείγει περισσότερο, έχω ραντεβού απόψε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s