Η φυστικιά στο προσκήνιο

ΦυστικιάΚαι δεν εννοώ το ελαφρώς ακατανόητο σύνθημα «Φώς στη Γιορτή της Φιστικιάς» που, όπως φαίνεται, επελέγη εφέτος για το Aegina Fistiki Fest. Όχι, ο τίτλος της ανάρτησης αναφέρεται στην άκρως αξιέπαινη πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας να διοργανώσει το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, μια διημερίδα για το Φυστίκι Αιγίνης που απευθυνόταν στους καλλιεργητές του δένδρου που παράγει το μοναδικό αυτό προϊόν του νησιού μας.

Καλλιέργεια επείσακτη στο νησί που εξαπλώθηκε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η φυστικοκαλλιέργεια υπήρξε στο παρελθόν αντικείμενο αρνητικής κριτικής από ορισμένους διότι γρήγορα εκτόπισε σχεδόν κάθε άλλη παραδοσιακή καλλιέργεια από την Αίγινα. Η υψηλή, σχετικά, τιμή του φυστικιού στο παρελθόν καθώς και η πολύ καλή προσαρμογή της φυστικιάς στις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες της Αίγινας ήταν οι κυριότεροι λόγοι αυτής της επέκτασης, καθώς επίσης και η ιδιότητα του ρητινώδους αυτού δένδρου να ξεραίνει ο,τιδήποτε φυτρώνει γύρω του. Έτσι η εξωτική φυστικιά χρεώνεται την ουσιαστική εξαφάνιση του φημισμένου από την αρχαιότητα κρασιού της Αίγινας, που της είχε δώσει και το μυθικό πρώτο της όνομα «Οινώνη» ή «Οινόη». Δηλητηριασμένοι από τις επεκτατικές ρίζες της νεοαφιχθείσας φυστικιάς λοιπόν, οι παραδοσιακοί αμπελώνες της Αίγινας μετατράπησαν γρήγορα σε «φυστικεώνες».

ΦυστίκιαΗ φυστικιά ρίζωσε καλά στην Αίγινα, λοιπόν, αλλά τώρα κινδυνεύει και αυτή με την σειρά της από έναν εχθρό άλλης τάξεως: την πολύ πιο αποδοτική και ταχέως εξαπλούμενη μονοκαλλιέγεια της μαιζονέτας που απειλεί τους «παραδοσιακούς» πια φυστικεώνες και μαζί τους το αγροτικό περιβάλλον της Αίγινας. Η παρούσα οικονομική κρίση έχει βέβαια ανακόψει προσωρινά τον πολλαπλασιασμό τους, αλλά μοιραία θα επανακάμψουν, και εάν κάποτε η διαδικασία μετατροπής της Αίγινας σε νησί-προάστιο της πρωτεύουσας ολοκληρωθεί, εάν κάποτε χάσει ολοκληρωτικά τον αγροτικό της χαρακτήρα, θα απομείνει ένα μέρος που θα συγκεντρώνει μόνο τα αρνητικά χαρακτηριστικά των δύο αυτών ιδιοτήτων: του άψυχου προαστίου και του απομονωμένου νησιού.

Έτσι η επείσακτη «ξενοκαρφίτισσα» φυστικιά αποτελεί πλέον την τελευταία γραμμή άμυνας του μοναδικού τοπίου της Αίγινας απέναντι στην επέκταση του τσιμέντου: και αυτό είναι ένα βάρος που δύσκολα θα σηκώσει στα εύθραυστα κλαδιά της. Σε οποιοδήποτε άλλο πολιτισμένο κράτος, βέβαια, το θέμα θα ήταν λυμένο νομοθετικά, αλλά αυτό είναι κάτι το ανέφικτο στην Ελλάδα των εργολάβων και της αυθαιρεσίας. Σε μια προσπάθεια να τονωθεί ξανά η καλλιέργεια της φυστικιάς, πρωτοβουλίες σαν κι αυτή του Αγροτικού Συλλόγου –που ενημερώνει του καλλιεργητές-παραγωγούς για τις εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα που μπορούν να τους φανούν χρήσιμες για την βελτίωση της παραγωγής τους– είναι οπωσδήποτε αξιέπαινες και πρέπει οπωσδήποτε να συνεχισθούν.

Στο άλλο κρίσιμο μέτωπο, αυτό της προώθησης του μοναδικού προϊόντος της φυστικιάς της Αίγινας, έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια τα πρώτα σημαντικά βήματα με την διοργάνωση του Φεστιβάλ του Φυστικιού. Αυτά όμως από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Για να γίνει το «Φυστίκι Αιγίνης» «Μαστίχα Χίου», χρειάζεται πολλή και μεθοδική δουλειά και απόλυτος ρεαλισμός. Φοβάμαι ότι οι ποιητικές εξάρσεις τύπου «Ελλάδα Χώρα του Φωτός» μάλλον ζημιά κάνουν παρά βοηθούν. Μακάρι η επινοητικότητα της νέας οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ να μην εξαντληθεί σε επιλογές τέτοιου είδους.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Η φυστικιά στο προσκήνιο

 1. Ο/Η ναυαγός λέει:

  Φαίνεται ότι το σλόγκαν ήταν επιλογή της Προέδρου που δεν ενεργεί σαν πρόεδρος επιτροπής, αλλά σαν να ήταν διευθύνουσα σύμβουλος σε οικογενειακή επιχείρηση.

  • Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

   Θεέ μου, φώτισέ τους με το επικείμενο Φως της Λαμπρής, πριν αρχίσουν να σκοτεινιάζουν όλα γύρω μας από το μέγεθος της φλύαρης οίησης και του (στείρου) «μεγαλοϊδεατισμού» τους! Εκτός κι αν η κυρία Πρόεδρος σκοπεύει να διεξαγάγει την όλη Γιορτή της Φιστικιάς μόνο κατά τις νυκτερινές ώρες, οπότε το φως είναι απαραίτητο, ΔΕΗ επιτρεπούσης…

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μην ανησυχείτε, εκτός απο την πρόεδρο θα φροντίσει για την ομαλή διεξαγωγή και η Γενική Συντονίστρια.
  Ποιά είναι; Ε, ποιά άλλη…

 3. Ο/Η μελλοντολόγος-ερευνητής λέει:

  «Ελλάδα Χώρα του Φωτός»: μια τρομαχτικά ποιοτική συμμετοχή της Ελλάδας στην Eurovision το 1993

 4. Ο/Η easy rider λέει:

  Σύμβουλος της Προέδρου είναι άλλος Πρόεδρος, γενικών πολιτιστικών και άλλων καθηκόντων και υπεύθυνος αισθητικής, με ειδικότητα στο κιτς.

 5. Ο/Η MikGeo λέει:

  Δυό παρατηρήσεις μόνο, μιας και πολύ καθυστερημένα κατάφερα να διαβάσω τις τελευταίες αναρτήσεις:
  1) Σύμφωνα με τοπικές μελέτες ο εκτοπισμός της αμπελοκαλλιέργειας έγινε όχι μόνο λόγω της υψηλής τιμής του φιστικιού αλλά και λόγω της εισβολής της φυλλοξήρας.
  2) Το -επιεικώς ανεκδιήγητο- σύνθημα «ΦΩΣ στη γιορτή της φιστικιάς», αποτελεί αίσχος και για το νησί και για τους εμπνευστές του. Όταν λέγεται «φώς στο τάδε», εννοείται ότι πριν ήταν στο σκοτάδι. Το σύνθημα λοιπόν υιοθετεί πλήρως τις συκοφαντίες περί διοργάνωσης των «κολλητών» με τα οικονομικά συμφέροντα (το σύνθημα συνέπεσε με εμπρηστικό σχόλιο στη γνωστή κίτρινη εφημερίδα). Το δε «γιορτή της φιστικιάς» επαναφέρει την προσπάθεια μετονομασμού του φεστιβάλ, με στόχο να συνδεθεί με παλαιότερη (και θνησιγενή) γιορτή και να δειχθεί έτσι ότι οι θεμελιωτές του δεν έκαναν και τίποτε πρωτότυπο. Δυστυχώς μ’ αυτά τα μυαλά και με τέτοια ρεβανσιστική διάθεση πορευόμαστε…

  • Ο/Η φίστικος λέει:

   Τώρα θα ρίξει Φως και στο πιάτο μας…..Φοβάμαι όμως πως το Φως της κ. Κυπραίου δεν είναι Νικολούλιον αλλά Ελληνικόν!

 6. Ο/Η AOYA λέει:

  Φῶς ἐκ φωτός, ΦΙΣΤΙΚΙ ἀληθινὸν ἐκ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ἀληθιν’ΩΝ γεννηθέντα………………………..! Καὶ πάλιν ἐρχόμενον μετὰ δόξης κρίναι ζώντας καὶ νεκρούς, Οὐ τῆς βασιλείας οὐκ ἔσται τέλος………….Εἰς Μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
  Ὁμολογῶ ἐν Βάπτισμᾳ εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν.
  Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν.
  Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.
  Ἀμήν.
  ΝΤΡΗ ΟΡΚΙΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ !
  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ 1ου & 2ου ΦΕΣΤ…… ΜΕΤΑΝΟΗΣΤΕ !

 7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Καλό! Μετανοώ, μετανοώ!!!

 8. Παράθεμα: Χρόνια μας πολλά! Τα πρώτα γενέθλια του Πρώτα η Αίγινα | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s