Βραβείο στο βιβλίο που μαθαίνει τα παιδιά να λένε όχι

Χριστίνα Ρασιδάκη, Ξέρω να λέω όχιΧριστίνα Ρασιδάκη, Ξέρω να λέω όχι, εικονογράφηση Γιώργος Ναζλής. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2010. Σελ. 78.

Το να λέμε όχι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, και όχι μόνο για τα παιδιά. Το ναι μας κάνει αρεστούς και αποδεκτούς, ή, τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Αν όμως μάθουμε να λέμε όχι, αυτό μας βοηθάει να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές. Όταν είμαστε παιδιά οι πιέσεις είναι πιο ισχυρές και οι αντιστάσεις μας μικρότερες. Η ανάγκη μας να ενταχθούμε και να αφομοιωθούμε στις παρέες των συνομήλικων μας, ή να γίνουμε αποδεκτοί από τους μεγάλους, κάνει συχνά το όχι, πολύ πιο δύσκολο, και αυτό μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Το βιβλίο της ψυχολόγου Χριστίνας Ρασιδάκη είναι γραμμένο για παιδιά από οκτώ έως δεκαπέντε ετών και έχει σκοπό να τα μάθει τις αρετές του όχι. Υποβοηθούμενο από τα παραστατικά σχέδια του Γιώργου Ναζλή, με ένα κείμενο απλό σαφές και κατανοητό, και μέσα από εύληπτα χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι αυτή η «μικρή λέξούλα με την τεράστια σημασία» τα βοηθά να αναπτύξουν την ξεχωριστή τους προσωπικότητα: τα κάνει πιο αποφασιστικά, τα μαθαίνει να εκφράζουν την γνώμη τους με θάρρος, να αποκτήσουν καλούς φίλους που τους ταιριάζουν. Παράλληλα το βιβλίο τα οπλίζει με αυτοπεποίθηση και κρίση, τα βοηθά να θέτουν όρια, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που καραδοκούν γύρω τους· κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από γνωστά ή άγνωστά τους άτομα, σε χώρους όπως το το σχολείο ή το διαδίκτυο· κινδύνους σοβαρούς που κυμαίνονται από την σεξουαλική παρενόχληση ως την χρήση επικίνδυνων ουσιών.

Χριστίνα ΡασιδάκηΤο βιβλίο μαθαίνει κυρίως τα παιδιά να μην γίνονται υποχείριο κανενός. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για τα ίδια τα παιδιά, αλλά επίσης και για τους γονείς τους, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς. Απέσπασε πρόσφατα ένα σημαντικό βραβείο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, που αποτελεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY). Η διάκριση είναι αξιοσημείωτη, αν σκεφθεί κανείς ότι στον τομέα του παιδικού και εφηβικού βιβλίου εκδίδονται στην Ελλάδα γύρω στους 1.500 τίτλους τον χρόνο, δηλαδή το ένα πέμπτο των βιβλίων που εκδίδονται συνολικά. Η βραβευμένη συγγραφέας, η δική μας Χριστίνα Ρασιδάκη, έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Αγγλία με μεταπτυχιακά στη Συμβουλευτική. Επί σειρά ετών εργάζεται ως καθηγήτρια του βρετανικού Open University. Προσωποκεντρική θεραπεύτρια, συγγραφέας, αρθρογράφος, συντονίζει ομάδες γονέων και δίνει ομιλίες σε σχολεία, σεμινάρια σε διδάσκοντες και εργαστήρια σε μαθητές. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Αν και γεννήθηκε και εργάζεται στην Αθήνα έχει περάσει σχεδόν όλα της τα καλοκαίρια στην Αίγινα.

Γ. Θ. Κ.

Advertisements
This entry was posted in Βιβλία, Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Βραβείο στο βιβλίο που μαθαίνει τα παιδιά να λένε όχι

 1. Ο/Η Ω-Ω λέει:

  Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Γ.Θ.Κ. να θίξει και να προωθήσει το ενδιαφέρον και πολύ χρήσιμο βιβλίο της Χριστίνας Ρασιδάκη από το aeginafirst και κατά συνέπεια στην αιγηνίτικη μπλογκόσφαιρα. Θέλω να ελπίζω ότι θα γίνει ενδιαφέρον διάλογος και ότι γονεις που μένουν στην Αίγινα και στέλνουν εδώ τα παιδιά τους σχολείο θα ενδιαφερθούν να διαβάσουν το βιβλίο και να περάσουν τις ωφέλειες του στα παιδιά και αν είναι μεγαλύτερα να τα παρακινήσουν να το διαβάσουν. Αλλωστε έχει ήδη λεχθεί από άλλο επίσης ενδιαφέρον βιβλίο ότι «τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο,γονείς θέλουν» (του ψυχολόγου κ.Σιδέρη). Είναι μια ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση αλλά και να αρχίσει να γίνεται πράξη μια πιο ανθρώπινη και ουσιαστική προσέγγιση στο θέμα «ενήλικες-παιδιά».

 2. Ο/Η Νίκος Μαρίνος λέει:

  Αυτό που μαρτυρά η εμπειρία των περισσότερων εκπαιδευτικών, τουλάχιστον, του νησιού μας αλλα και η δική μας (από τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τον περίγυρό μας κ.λ.π.) είναι ότι οι περισσότεροι γονείς δεν μιλάμε και δεν ενδιαφερόμαστε και πολύ για τα παιδιά μας. Τα έχουμε βάλλει στον αυτόματο. Το ενδιαφέρον μας για αυτά φτάνει μέχρι τις 2-3 πρώτες τάξεις του δημοτικού και στα βασικά (αγγλικά, γαλλικά, κομπιούτερ κ.λ.π.).
  Το εξαιρετικό βιβλίο της κας Ρασιδάκη προυποθέτει και την επικοινωνία μας με τα παιδιά μας, που είναι το βασικότερο όλων.

 3. Ο/Η anonymos oso kai se λέει:

  Γιατί πρέπει τα παιδιά ειδικά της Αίγινας να διαβάσουν οπωσδήποτε αυτό ο βιβλίο και όχι της υπόλοιπης Ελλάδας. Γνωρίζετε κάτι περισσότερο εσείς και μας το κρύβετε; ή είστε πιό ειδικός στο θέμα και με ιδιαίτερες ευαισθησίες; Θα πρότεινα πάντως να μάθουμε όλοι μικροί και μεγάλοι να λέμε όχι στο πολύ και ανεξέλεγκτο διαδίκτυο το οποίο πολλές φορές καταντά εμετικό.
  Αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση στη χρήση και επιλεκτική είσοδο σε sites και blogs. Γιατί τις περισσότερες φορές ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός.
  Ωστόσο για να έρθω και στο θέμα του βιβλίου και του άρθρου τα μεγάλα ΟΧΙ οδήγησαν σε επαναστάσεις και κινήματα, σε αλλαγές και ανατροπές. Ένα ΟΧΙ αξίζει περισσότερο από πολλά ΝΑΙ . Τα ΟΧΙ των μεγάλων έγραψαν και γράφουν ακόμα ΙΣΤΟΡΙΑ ( δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση στο οχι του Μεταξά)

  • Ο/Η άλλα διαβάζω - άλλα καταλαβαίνω λέει:

   το »αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση» πρέπει όλοι να το εφαρμόζουμε………..ειδικά πριν γράφουμε ανώνυμα σχόλια……….που μας εκθέτουν………ίσως………..

 4. Ο/Η anonymos oso kai se λέει:

  Κυρίως όταν βιαζόμαστε να απαντήσουμε για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Πάντως εύστοχο το «άλλα διαβάζουμε….». Ισχύει απόλυτα όχι μόνο για τα άρθρα αλλά κυρίως για τα σχόλια. Εκτός κι αν ισχύει το «άλλα διαβάζουμε κι άλλα θέλουμε να καταλαβαίνουμε» γιατί έτσι θέλουμε, ή έτσι μας συμφέρει καλύτερα.
  Πάντως είστε πρώτοι, μην ανησυχείτε άλλο……

 5. Ο/Η ANONIMOS λέει:

  Να συγχαρώ το μπλογκ, για την ανάρτηση-ενημέρωση ενός βιβλίου, που πρέπει να μπει σε όλα τα σπίτια και τα σχολεία, ως «εγχειρίδιον των καλών: γονέων, παππούδων, νονών, θείων, μεγαλύτερων αδελφών, εκπαιδευτικών».
  Μια πρόσκληση από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων μας, από τον σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, πρέπει σίγουρα να γίνει προς τη συγγραφέα κ. Χριστίνα Ρασιδάκη, για μια συνάντηση- συζήτηση, εδώ στην Αίγινα, όπου η ίδια μέσα από την εμπειρία της να δώσει και επιπλέον «λύσεις», σε θέματα που ταλαιπωρούν τις περισσότερες φορές, γονείς, δασκάλους αλλά και παιδιά.

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ρε 3.32 δε πα να κατασκηνώσεις καπου αλλού…. Μας κούρασες με τα αλαμπουρνέζικα κι εσυ κι ο 3.10….

 7. Ο/Η Γ.Δ. λέει:

  Ένα μεγάλο μπράβο στη Χριστίνα, την καλοκαιρινή φίλη των παιδικών μου χρόνων στο νησί, τότε που ο κόσμος έμοιαζε πολύ πιο αθώος και ασφαλής για τα παιδιά… Όχι βέβαια ότι δεν υπήρχαν και τότε κίνδυνοι, αλλά ,ότι και να πούμε, τώρα είναι πολύ περισσότεροι.

 8. Ευχαριστώ όλους για τα καλά σχόλια. Χαίρομαι που το βιβλίο πιάνει τόπο. Με μεγάλη μου χαρά θα έρθω στην Αιγινα για να μιλήσω με εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και τα παιδιά.

 9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Πραγματικά χάρηκα με αυτήν την ανάρτηση, γιατί έτσι έμαθα τον τίτλο του βιβλίου που δεν είχα συγκρατήσει (ακριβώς), και ακόμα περισσότερο που το βιβλιοπωλείο εδώ το έχει ήδη. Η πρόταση να έρθει η συγγραφέας εδώ με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και χαίρομαι ιδιαίτερα που η κ. Ρασιδάκη ανταποκρίνεται.

 10. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Αγαπητέ/ή Γ.Δ. συμφωνώ ότι τότε οι κίνδυνοι δεν ήταν τόσο μεγάλοι όσο οι σημερινοί, αλλά και τότε η συμβουλή: «πρόσεξε, αν κάποιος άγνωστος ή κάποια άγνωστη, σου δώσει καραμέλες, να μη τις πάρεις», ήταν καθημερινά επαναλαμβανόμενη. Στο δικό μου «γιατί», η στερεότυπη απάντηση ήταν: «υπάρχουν κακοί άνθρωποι που αρπάζουν παιδιά. Οι καραμέλες τα κοιμίζουν και έτσι μπορούν ανενόχλητοι να τα κλέψουν».
  Πολλές οι λέξεις ταμπού της εποχής μου, για τα παιδικά αυτιά. Ανυπομονώ να βρεθώ σε μια τέτοια συζήτηση. Και χάρηκα όταν διάβασα πως η κ. Χριστίνα Ρασιδάκη, επισκεπτόταν την Αίγινα.

 11. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά, άνθρωποι που ασχολούνται με baby sitting, και ιδιαίτερα η Επιτροπή Παιδείας σε επίπεδο Δήμου, πρέπει να φροντίσουν μετά το Πάσχα να οργανώσουν μια τέτοια συνάντηση. Οι κίνδυνοι, δυστυχώς, και μεγαλύτεροι είναι και πολυπλοκότεροι. Το βιβλίο, είναι πραγματικά αξιόλογο και σίγουρα πολύ χρήσιμο.

 12. Ο/Η argyris λέει:

  [Τα κακόβουλα σχόλια που περιέχουν προσωπικές επιθέσεις αφαιρούνται από τους διαχειριστές]

 13. Ο/Η [Το ψευδώνυμο αφαιρέθηκε διότι ήταν χυδαίο] λέει:

  [Το σχόλιο αφαιρέθηκε από τους διαχειριστές επειδή περιείχε κακόβουλες επιθέσεις]

  • Ο/Η aeginafirst λέει:

   Σχόλιο αναρτημένο πριν από λίγο στο ΑίγιναΝew:

   Ο/Η Ανώνυμος είπε…

   πριν από λίγη ώρα έγραψα επώνυμα στο ποιοτικό μπλογκ – τρομάρα του -αλλά δυστυχώς οι κανόνες της δεοντολογίας που επικρατούν εκεί δεν επέτρεψαν τη δημοσιοποίηση των σχολίων μου. Κρίμα αυτοί οι διαχειριστές του μπλογκ κρίνουν πως πρέπει μόνο να λιβανίζουμε τον Κουκούλη και την παρέα του, και να βρίζουμε το Σακκιώτη και τη νέα δημοτική αρχή να αγωνιζόμαστε για την ΠΥΛΗ ΒΑΡΩΤΣΟΥ και τους Παρασκευάδες.

   8 Απριλίου 2011 12:40 π.μ.

   Η απάντησή μας:

   Το σχόλιο διαγράφηκε διότι περιελάμβανε στη θέση του ψευδωνύμου χυδαίο χαρακτηρισμό του ανδρικού μορίου και περιεχόμενο χλευαστικό για τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Γρηγορόπουλο και τον αντιδήμαρχο Φίλιππο Τζίτζη. Το σχόλιο υπάρχει στην πλήρη εκδοχή του στο ηλεκτρονικό μήνυμα που στέλνει το σύστημα στους διαχειριστές, με καταγραφή του IP του αποστολέα και των δύο παραπάνω διαγραμμένων σχολίων. Είναι στην διάθεση οποιουδήποτε το ζητήσει μέσω του email επικοινωνίας του μπλογκ μας.

   Το Πρώτα η Αίγινα δεν συνηθίζει να μπαίνει σε διάλογο με χυδαίους ανώνυμους σχολιαστές, αλλά δεν θα ανεχθεί τα κακόβουλα υπονοούμενα που το φωτογραφίζουν, ούτε την αμφισβήτηση της ακεραιότητας της ομάδας διαχείρισής του.

 14. Ο/Η AOYA λέει:

  http://www.greektube.org/content/view/141971/2/
  ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ! ΝΑ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΠΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ !

 15. Παράθεμα: Βραβείο στο βιβλίο που μαθαίνει τα παιδιά να λένε όχι « Passipoularidou’s Weblog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s