Δεν θέλω να διαβάζω τα χαμερπή σου σχόλια…

Φίδι

του Νίκου Μαρίνου*

Τον τελευταίο περίπου έναν με ενάμιση χρόνο, εμείς οι Αιγινήτες, μαζικά, ανακαλύψαμε τον θαυμαστό κόσμο του Ίντερνετ. Τα προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα το Facebook, έχουν την τιμητική τους. Φίλοι, φίλες, γκρουπς, σελίδες, ποστς, λάϊκς, προσκλήσεις, φωτογραφίες, βίντεο, ψεύτικοι διπλοί και τριπλοί λογαριασμοί για τα παιχνίδια και άλλα πολλά. Αμφισβητώ εντελώς το ότι βλέπουμε τους «φίλους» μας του Facebook στο δρόμο και τους λέμε καλημέρα.

Και μετά: στα, ούτε για πλάκα, πρότυπα των ειδησεογραφικών σάιτ, εμφανίστηκαν τα μπλογκς και στην Αίγινα· τα γνωστά διαδικτυακά σημειωματάρια (ο όρος blog προέρχεται από την σύντμηση των αγγλικών λέξεων web και log). Βέβαια τα μπλογκς δεν ξεκίνησαν σαν «ειδησεογραφικά» σάιτ. Ξεκίνησαν για να εκφράζουν οι αρθρογράφοι τους, προσωπικές τους απόψεις. Αργότερα προστέθηκε ένας νεωτερισμός, που στα περισσότερα απ’ αυτά, άλλαξε και τη φυσιογνωμία τους: τα σχόλια. Δηλαδή σε κάθε ανάρτηση –όταν το θέλει ο διαχειριστής του μπλογκ– μπορούν οι αναγνώστες να γράφουν κάποιο σχόλιο και αυτό να δημοσιεύεται. Ήταν, κυριολεκτικά, μία επανάσταση διότι ο αναγνώστης απέκτησε, μέσω της αλληλεπίδρασης, την δυνατότητα εμφάνισης και της δικής του έκφρασης σε κάποια ανάρτηση. Τα μπλογκς, έτσι, κέρδισαν με το σπαθί τους, σημαντικό κομμάτι της πίττας των ΜΜΕ.

ΒωμολοχίεςΆρα θα έπρεπε να υιοθετήσουν και τους ίδιους κανόνες μ’ αυτά. Για να εξηγούμαι: Πολλές φορές η λέξη πολυφωνία δεν σημαίνει απαραίτητα και ελευθεροστομία, ειδικά όταν ο λόγος είναι ανώνυμος και προσβάλλει το ήθος, την ατομική και οικογενειακή αξιοπρέπεια. Οι εφημερίδες, ας πούμε, έχουν συντακτική ομάδα, αρχισυντάκτη κ.λπ. Ο ρόλος αυτών των ανθρώπων δεν είναι μόνο η επιμέλεια, η διόρθωση και η στοιχειοθεσία του μέσου τους, αλλά και η προσοχή όσον αφορά την προσβολή ατόμων. Οι επιστολές ή τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται στα μέσα, έχουν πάντα ονοματεπώνυμα όταν δημοσιεύονται, ή τα στοιχεία του αποστολέα στη διάθεση του εκδότη.

Εδώ δεν πρόκειται να μιλήσω για τις αναρτήσεις που κάνει κάθε αιγινήτικο μπλογκ. Άλλωστε την ευθύνη τους την έχουν αποκλειστικά αυτοί που κάνουν τις αναρτήσεις. Θα μιλήσω όμως για την ελευθεροστομία των ανωνύμων σχολιαστών. Γνωρίζω ότι σαν έθνος βρισκόμαστε υπό συνεχή εθνική κατάθλιψη και καταπίεση με όλα αυτά που συμβαίνουν. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να ξεκατινιαζόμαστε –ανώνυμα– στα μπλογκς. Αυτό δείχνει την κατάντια μας σαν κοινωνία. Γιατί δυστυχώς, πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που αποκαλύπτει τον εσωτερικό μας ψυχισμό –και συνήθως μεγάλη καταπίεση– ενώ σχετίζεται άμεσα με περιβάλλον μας. Ο λόγος και ιδιαίτερα ο γραπτός, άσχετα αν είναι ιντερνετικός, πρέπει να φέρει το όνομά μας. Μην πέφτουμε στην παγίδα που μας στήνουν και γινόμαστε απλά καταδότες και ρουφιάνοι, κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία. Όταν έχουμε κάτι να πούμε, να το λέμε με το όνομα του και με το όνομα μας, γνωρίζοντας και τις συνέπειες φυσικά. Θετικές ή αρνητικές.

Οι διαχειριστές και οι συντακτικές ομάδες αρκετών μπλογκς, ενεργώντας ως άλλοι Μακιαβέλλι –αρκετοί απ’ αυτούς– και χρησιμοποιώντας δικαιολογίες του τύπου «ο καθένας είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει», τρίβουν τα χέρια τους με τα ξεκατινιάσματα των ανωνύμων σχολιαστών τους, λες και είναι ιδιοκτήτες πολυεθνικών που ανεβαίνουν οι μετοχές τους στο χρηματιστήριο…

Το χειρότερο το ζούμε. Ας προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Ο Νίκος Μαρίνος είναι πληροφορικός, υπάλληλος της ΔΕΗ Αίγινας, και πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης.

This entry was posted in Aegina First, Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

31 Responses to Δεν θέλω να διαβάζω τα χαμερπή σου σχόλια…

 1. Ο/Η anwnimos λέει:

  I epitixia twn blog einai to koutsompolio kai i katinia pou bgazoyn… alliws den tha eixan toso megali epitixia. Kati metaksi alithias kai psematos vasismenwn sti proswpiki gnwmi tou sintakti, xwris peretairo eythines kai tekmiriwsi. Opote polla zitas kai min katigoreis tous elines gi ayto, pantou etsi einai otan yparxei apopsi sti mesi

 2. Ο/Η α.α.ο.χ. λέει:

  πριν αρχίσεις να υπερασπίζεσαι τους Έλληνες ακόμα κι έτσι όπως το κάνεις, θά ‘τανε καλό να ‘χες μάθει να γράφεις τουλάχιστον με γράμματα ελληνικά …….

 3. Ο/Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου λέει:

  » Οταν έχουμε κάτι να πούμε, να το λέμε με τ’ όνομα του, και με τ’ όνομά μας, γνωρίζοντας και τις συνέπειες φυσικά.», γράφει ο Νίκος Μαρίνος. Και αυτό βέβαια είναι το καλύτερο. Γίνονται τόσα… Ο τίτλος και μόνο της ανάρτησης ίσως κάνει κάποιους, κάποιον, κάποτε, να κοιτάξει μέσα του και να βάλλει το μυαλό να… λειτουργήσει…
  Σ’ ευχαριστώ, Νίκο. Πιο κατάλληλη στιγμή δεν θα εύρισκες.

 4. Ο/Η Η παρατρεχάμενη λέει:

  Ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Ν. Μαρίνου. Αρκετά περιεκτικό. Όλοι εμείς που μπλογκάρουμε αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας. Γιατί το ξεκατίνιασμα το έχουμε όλοι μας κομματάκι…

 5. Ο/Η Ο τραβάτε με κι ας κλαίω λέει:

  Με απειλούν κάποιοι ότι θα με μαστιγώσουν, όταν διαπιστώνουν πως σερφάρω. Τελικά ίσως και να έχουν τα δίκια τους!

 6. Ο/Η kfr λέει:

  Εξαιρετικό το άρθρο του Νίκου Μαρίνου. Περιγράφει με σαφή και άμεσο τρόπο μια θλιβερή πραγματικότητα. Έχω όμως μία ένσταση. Η ανωνυμία διαχειριστών, αρθρογράφων και σχολιαστών των μπλογκς, είναι πια ένα από τα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους και μάλιστα νομικά και δεοντολογικά κατωχυρωμένο. Υπάρχει ένα ολόκληρο σκεπτικό πίσω από αυτό που δεν είναι της στιγμής να το αναλύσουμε. Δεν θα έλεγα λοιπόν πως πρέπει να λέμε απαραιτήτως κάτι με το όνομα μας, αλλά πως πρέπει να το λέμε σαν να το λέγαμε με το όνομά μας. Δηλαδή να μην γράφουμε στα μπλογκς πράγματα που θα ντρεπόμασταν να τα πούμε επώνυμα. Και αν δεν έχουμε την στοιχειώδη ικανότητα να αυτοπειθαρχήσουμε, η ευθύνη ανήκει στους διαχειριστές να διαγράφουν τα προσβλητικά σχόλια. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η ίδια η ανωνυμία, αλλά –όπως σωστά επισημαίνει ο Νίκος Μαρίνος– το γεγονός ότι πολλοί χρησιμοποιούν την ανωνυμία ως προκάλυμμα της χυδαιότητάς τους. Αυτό όμως είναι και αντιδεοντολογικό και παράνομο…

 7. Ο/Η τελείως Ανώνυμος λέει:

  Ένα χρήσιμο απόσπασμα για την Ανωνυμία από τον Κώδικα Δεοντολογίας Ιστολογίων που δημοσιεύει το blog e-lawyer. Ολόκληρος ο κώδικας εδώ:
  http://elawyer.blogspot.com/2007/03/blog-post_6732.html

  Άρθρο 6
  Ανωνυμία

  1. Η ανωνυμία είναι δικαίωμα των χρηστών του διαδικτύου το οποίο διασφαλίζει περιβάλλον προωθημένης ελευθερίας έκφρασης, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η χρήση της για την αποποίηση ευθύνης για παράνομες πράξεις είναι καταχρηστική. Η άρση της ανωνυμίας, ωστόσο, επιτρέπεται μόνο ύστερα από επέμβαση αρμόδιων κρατικών αρχών.

  2. Η ανωνυμία πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή ως επιλογή ενός γράφοντος και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αρνητικής κριτικής από τους επωνύμως συμμετέχοντες, σε καμία περίπτωση.

  3. H αποκάλυψη πληροφοριών από τις οποίες μπορεί να προσδιοριστεί η ταυτότητα ενός προσώπου (π.χ. επάγγελμα, διεύθυνση, χαρακτηριστικά, οικογενειακή κατάσταση, παλαιότερο ή παράλληλο ψευδώνυμο, θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικός προσανατολισμός, καταγωγή κλπ) αποτελεί παραβίαση της επιλογής του για ανωνυμία και είναι εξίσου κατακριτέα με την αποκάλυψη του ονόματός του.

 8. Ο/Η παρατηρητής λέει:

  H «επιτυχία» των «ποιοτικών» blogs είναι σίγουρα «η κατινιά που εκπέμπουν» αλλά και η χυδαία κατασυκοφάντηση των πάντων. Στην περίπτωσή μας, μιλάμε για την επιτυχία του «Πρώτα η Αίγινα», που εκπέμπει ποιότητα και σοβαρότητα. Είναι η δύσκολη επιτυχία. Ο καθείς διαλέγει και παίρνει, κατατάσσοντας παράλληλα και τον εαυτό του.
  Με την ευκαιρία θέλω για μια φορά ακόμα να επισημάνω ότι τον κύριο λόγο παίζουν οι διαχειριστές του blog. Σχεδόν όλες οι αναρτήσεις των «ποιοτικών» blogs είτε κατινιά εκπέμπουν είτε ψευδολογούν ασύστολα, προτρέποντας έτσι τους σχολιαστές να συνεχίσουν. Ταυτόχρονα, οι διαχειριστές τους σχεδόν ποτέ δεν επεμβαίνουν, ακόμα και όταν παραβιάζεται ο ποινικός κώδικας (ας θυμηθούμε την περίπτωση που δικαιολογήθηκαν ότι …έλειπαν από την Αίγινα!!!).
  Συμπερασματικά, η ποιότητα των αναρτήσεων, τα εύστοχα σχόλια και οι αναγκαίες παρεμβάσεις διαμορφώνουν το κλίμα, μέσα στο οποίο οι «κατίνες» δεν αισθάνονται ότι έχουν κοινό, ενώ έλκονται από τις αντίθετες καταστάσεις.

 9. Ο/Η ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ λέει:

  Πρωτοφανή επιτυχία στα στατιστικά της Alexa: Ελληνικό (Αιγινήτικο) site που με σημερινή του ανάρτηση κατηγορεί την αξιοπιστία του Alexa όπου εμφανίζεται δεύτερο, σημειώνει μια πρωτοφανή επισκεψιμότητα από τις ΗΠΑ!!!! Έχει σήμερα την 92,475η θέση στα sites που επισκέπτονται οι Αμερικάνοι!!! Πρέπει να το συγχαρούμε θερμά διότι φαίνεται πως ένας τεράστιος αριθμός Αμερικανών δεν κάνει άλλο από να το επισκέπτεται. Αν έχουμε στις ΗΠΑ ένα τόσο μεγάλο ελληνόφωνο κοινό που λατρεύει την Αίγινα τόσο που μπαίνει κάθε μέρα στο εν λόγω site, μήπως βρίσκεται εκεί η λύση για όλα τα προβλήματα του νησιού μας; Για να έχουμε μια σύγκριση, το site της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ δεν καταγράφει καμία επισκεψιμότητα από τις ΗΠΑ (δεν εμφανίζεται καν στην αντίστοιχη λίστα).

  Το αιγινήτικο λοιπόν αυτό site ανακοίνωσε σήμερα ότι θα φέρει ένα ανύπαρκτο ουσιαστικά blog στην θέση 10.000 της παγκόσμιας κατάταξης, χρησιμοποιώντας μεθόδους εξαπάτησης της Alexa. Μήπως, λοιπόν, η εξαιρετική αμερικάνικη επισκεψιμότητα του δικού τους site θα μπορούσε να οφείλεται σε χρήση αντίστοιχων μεθόδων; Και κάτι ακόμη: το google analytics είναι κάτι που δεν μπορεί να επηρεασθεί από την χρήση π.χ. έμμισθων αμερικάνικων «ρομπότ»; Πριν βγούμε λοιπόν να κατηγορούμε άλλους θα έπρεπε να προσέχουμε την εικόνα που εμείς δίνουμε!!!!

 10. Ο/Η Κοινός νους λέει:

  Μπράβο!!! Είμαι όχι μόνο εθνικά υπερήφανος, αλλά και τοπικά φουσκωμένος σα διάνος!!! Εκεί στην ξενητειά η Αίγινα έγινε αρχική σελίδα χιλιάδων υπολογιστών!
  Πληροφορίες, αρκετά διασταυρωμένες, θέλουν το γνωστό Αιγινήτικο ιστότοπο ως βασικό εργαλείο της προεκλογικής καμπάνιας του Ομπάμα! Άλλες πληροφορίες που εμφανίζουν και τους Ρεπουμπλικανούς να ερίζουν για την αποκλειστικότητα του συγκεκριμένου μπλογκ, κρίνονται ανακριβείς. Γνώστες του θέματος λένε πως οι Αιγινήτες διαχειριστές προτιμούν τους Δημοκρατικούς, λόγω του σήματός τους, που είναι το αγαπημένο γαϊδουράκι…

 11. Ο/Η μάστορας λέει:

  Καλά τα λέει ο κύριος Μαρίνος αλλά ποιός τον ακούει; Κι εγώ προχθές είχα ένα ατύχημα με το αμάξι μου στη Πειραιώς και έβρισα και με έβρισε ο άλλος. όλοι βρίζουμε κύριε Μαρίνο μου. Πείτε μου ποιός δε βρίζει σήμερον; Οι πολιτικοί δε μας βρίζουν; Στη τηλεόραση δε μας βρίζουν; Η γυναίκα σου δε σε βρίζει; άσε η πεθερά σου. Μη τα ρωτάς λοιπόν. Έτσι και το πάρεις λίγο δεξιά σε βρίζουν έτσι και το στραβώσεις αριστερά πάλι σε βρίζουν. οχετός σου λέω δικέ μου. Τι να λέμε. Πάντως εσύ καλά τα λες.

 12. Ο/Η μάστορας λέει:

  Συγνώμη που επανέρχομαι ρε παιδιά ας μου πει κάποιος ποιά είναι αυτή η Αλέξα που λένε οι προηγούμενοι;

 13. Ο/Η Darth Vader λέει:

  πες έτσι φίλε «θερμα σγχαρητηρια» ! τι να σου κάνει μια toolbar μπροστά στα ρομπότ-μισθοφόρους της υπερδύναμης ! αυτό δεν είναι site, είναι σωστό death star ! Δεν είναι stealth όμως…..αφήνει traces….. 😉

 14. Ο/Η r2d2 λέει:

  Καλό!!! Έπρεπε βέβαια να πεις «δεν είναι portal,είναι το stargate»…..

 15. Ο/Η thetikos λέει:

  Δεν μπορώ να καταλάβω, όλη αυτή η κόντρα που ξεκίνησε πάλι, από πού ξεκίνησε; Τελικά είναι στο αίμα μας να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Δείτε τώρα, χωρίς λόγο και αιτία, και ενώ τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας είναι τόσα πολλά και τόσο μεγάλα, ασχολούμαστε: ποιος την έχει πιο μεγάλη… Πόσα ρομπότ έχει βάλει ο ένας και πόσα tool bar έχει βάλει ο άλλος.
  Ρε παιδιά, θα σας πω ένα πράγμα αν μου επιτρέπετε. Η ενημέρωση δεν είναι μόνο ποσοτικό θέμα. Μπορεί μια εφημερίδα ή ένα site να έχει λιγότερους αναγνώστες, αλλά αυτά που γράφει να δημιουργούν σεισμούς.
  Από την άλλη μπορεί κάποιος να βρίσκει τρόπους και να τον διαβάζουν πολλοί, αλλά να μην έχει προκαλέσει ποτέ μια «ταραχή» στην κοινωνία ή την εξουσία.
  Ως εκ τούτου, θεωρώ κάπως αδιάφορη τη συζήτηση περί του αν το πόρταλ έχει 50 επισκέπτες παραπάνω από την Νέα Εποχή ή το αντίθετο.

 16. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Είναι η «Θεία από το Σικάγο» που χτυπάει όλη μέρα! Φανταστείτε, αν το σύστημα μπορεί να παραβιαστεί μόλις σε 7 ημέρες και το ranking να φουντώσει στην Αμερική, αλλά χτυπήματα από Αμερική να μην υπάρχουν, πόσο εύκολη μπορεί είναι η λύση της εξίσωσης για την αξιοπιστία των δεδομένων της Alexa. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!

 17. Ο/Η Νικηφόρος λέει:

  Το Aegina Portal είναι ένας σοβαρός και αξιόπιστος ειδησεογραφικός ιστότοπος που χρόνια τώρα προσφέρει σημαντικό έργο στην τοπική ενημέρωση, με έμφαση στην είδηση και όχι στην έκφραση γνώμης. Προσωπικά πιστεύω πως το οργίλο άρθρο για τις μετρήσεις του συστήματος Alexa -υποστηριγμένο μάλιστα από στοιχεία που είναι εύκολο να αμφισβητηθούν και αυτά- καθώς και η επιθετικότητα προς άλλους ιστότοπους και -εμμέσως- μπλογκ ήταν ατοπήματα: ενέργειες που δεν προσιδιάζουν στο ποιοτικό ύφος του. Παρακαλώ όμως θερμά να πάψουν οι ειρωνείες. Ας σεβαστούμε επιτέλους την σκληρή δουλειά των ανθρώπων που το έστησαν και το συντηρούν προς όφελος όλων μας.

 18. Καλημέρα σας,

  Το γραφείο μας παραμένει πάντα ανοιχτό σε όποιον επιθυμεί να μας επισκεφθεί, ώστε να δει από κοντά τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει μια
  αξιόπιστη μέτρηση και τι ακριβώς δείχνουν αυτές οι μετρήσεις. Το σχετικό, πρόσφατο άρθρο μας έγινε λόγω της δημοσίευσης στοιχείων από τοπική ιστοσελίδα, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η δημοσίευση ψεύτικων ή αλλοιωμένων στοιχείων είναι αδίκημα. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευσα έγινε από άγνοια ή αφέλεια. Αναφορικά με τα στοιχεία της Alexa, ως επαγγελματίες του διαδικτύου, θεωρούμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το πραγματικό traffic μιας ιστοσελίδας. Αυτό θα το αποδείξουμε με συγκεκριμένα στοιχεία. Κανένας σοβαρός επαγγελματίας δεν θα δεχόταν ένα διαβλητό σύστημα να προσδιορίζει την αξία της ιστοσελίδας του, υπάρχουν σχετικά projects στη διεθνή κοινότητα στα οποία συμμετέχουμε παραθέτοντας τα δικά μας δεδομένα. Το Google Analytics είναι ένα σύστημα, που η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα δεδομένα του είναι ασφαλή, αυτός είναι και ο λόγος που το χρησιμοποιούμε. Σύντομα θα αποδείξουμε ότι υπάρχει μηδενική σχέση ανάμεσα στο πολύ υψηλό ranking και στο πραγματικό traffic μιας ιστοσελίδας.

  Ο ιστοχώρος μας όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με διάφανες διαδικασίες. Επέλεξε ένα concept ενημέρωσης απλό στο χρήστη, αλλά εξαιρετικά σύνθετο και επίπονο στην υλοποίησή του. Δεν αρνήθηκε πότε την παρουσίαση προσώπων και γεγονότων, σε κοινωνικό, συλλογικό, πολιτιστικό, αθλητικό ή αυτοδιοικητικό επίπεδο. Η ίδια διαφάνεια επιδιώκουμε να υπάρχει και στα στοιχεία της επισκεψιμότητας μας.

  Η πρόσκληση για επίσκεψη στο γραφείο μας, είναι ανοιχτή και διαρκής για όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά.

  Για το Aegina Portal
  Γιώργος Στριγάρης

 19. Ο/Η aeginafirst λέει:

  Η συντακτική ομάδα του Πρώτα η Αίγινα καλωσορίζει την παρέμβαση του Γιώργου Στριγάρη στα σχόλια του μπλογκ μας και τον ευχαριστεί που μας διαβάζει. Εκτιμούμε αφάνταστα την δουλειά του Aegina Portal στο διαδίκτυο, δουλειά που κάνει ευκολότερη και την δική μας ζωή. Λυπούμαστε βέβαια που η παρέμβασή του γίνεται στο πλαίσιο μιας διαμάχης που έχει ξεσπάσει πρόσφατα, σχετικά με την κατάταξη ως προς την επισκεψιμότητα, κυρίως των επαγγελματικών ενημερωτικών ιστότοπων της Αίγινας, και η οποία απασχολεί εκτός θέματος ορισμένους σχολιαστές του παρόντος άρθρου του συνεργάτη μας Νίκου Μαρίνου.

  Σε ό,τι αφορά το μπλογκ μας, αισθανόμαστε ότι η διαμάχη αυτή δεν μας αφορά διότι δεν είμαστε επαγγελματικός ιστότοπος και, άρα, η όποια επισκεψιμότητα και η όποια παγκόσμια ή τοπική κατάταξη δεν μεταφράζεται για εμάς σε οικονομικούς πόρους ή επαγγελματική φήμη. Αυτό όμως δεν μας αφήνει αδιάφορους σε θέματα επισκεψιμότητας του μπλογκ μας (είναι προφανές ότι γράφουμε γιατί θέλουμε κάποιοι έστω να μας διαβάζουν) και της όποιας «κατάταξης» του Πρώτα η Αίγινα σε οποιαδήποτε λίστα, ανεξάρτητα από τα κριτήρια με τα οποία η κατάταξη αυτή γίνεται. Όσον αφορά την υπηρεσία Alexa, τις δύο φορές που έχουμε δημοσιεύσει την υψηλή θέση που μας αποδίδει, σε σχέση με άλλους ιστότοπους αιγινήτικου ενδιαφέροντος και περιεχομένου, το έχουμε κάνει επισημαίνοντας ότι η αξιοπιστία του συστήματος μέτρησης που χρησιμοποιεί έχει αμφισβητηθεί. Είναι γεγονός πως κανένα σύστημα μέτρησης δεν είναι απολύτως αδιάβλητο. Είναι επίσης γεγονός ότι το σύστημα Alexa είναι σχετικά εύκολο να εξαπατηθεί, και κυρίως όταν οι μετρήσεις αφορούν ιστότοπους σαν τους δικούς μας, των οποίων η επισκεψιμότητα είναι αμελητέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Παραμένει όμως το μόνο σύστημα που δίνει συγκριτικά στοιχεία, και γι’ αυτό είναι για το διαδίκτυο ό,τι είναι η αμαρτωλή AGB για την τηλεόραση: όλοι την κατακρίνουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτήν. Ίσως η Alexa, μάλιστα, να είναι περισσότερο διαβλητή, αλλά δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να είναι τόσο διαδεδομένο, ελεύθερης χρήσης, να περιλαμβάνει μπλογκς και να είναι περισσότερο αξιόπιστο. Ας ελπίσουμε ότι η συστηματική κριτική που της γίνεται –στην οποία μάλιστα φιλοδοξεί να συμβάλει απ’ ό,τι φαίνεται και ο ίδιος ο Γιώργος Στριγάρης με το πείραμά του– θα οδηγήσει στην υιοθέτηση πιο αξιόπιστων μεθόδων από την πλευρά της. Μέχρι τότε όμως, ας μας επιτρέψει να είμαστε χαρούμενοι για την –συγκριτικά– ψηλή μας θέση, για όσο καιρό η Alexa –ή όποιος άλλος– μας την αποδίδει.

  Ευχόμαστε στον Γιώργο Στριγάρη και τους συνεργάτες του καλή συνέχεια και καλή δύναμη.

 20. Ο/Η Ανώνυμος. λέει:

  το αίγινα πόρταλ έχει μια σταθερή και αταλάντευτη πορεία εδώ και χρόνια. Είναι πρωτοπόρος για την Αίγινα και έχει κατορθώσει να είναι αδιαφιλονίκητα πρώτο στην εκτίμηση όλων. Η προσπάθεια που γίνεται από μερικούς τους τελευταίους μήνες να ταυτίσουν το Αίγινα πόρταλ με την παρούσα δημοτική αρχή είναι πέρα ως πέρα ανόητη και μικρόψυχη. Απορώ γιατί ο κ. Στριγγάρης ένας βέρος Αιγινήτης με αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και επαγγελματισμό στο χώρο επέτρεψε στον εαυτό του να πέσει στο δόλωμα και να απαντήσει.

  • Ο/Η ανωνυμοσ λέει:

   δεν εχει αναγκη δικηγορου αλλα μια που αποφασισεσ να τον υπερασπιστεισ μαθε να γραφεισ και σωστα το ονομα του εκπαιδευτικοσ ανθρωποσ

  • Ο/Η aeginafirst λέει:

   «Η προσπάθεια που γίνεται από μερικούς τους τελευταίους μήνες να ταυτίσουν το Αίγινα πόρταλ με την παρούσα δημοτική αρχή είναι πέρα ως πέρα ανόητη και μικρόψυχη.»

   Θεωρούμε το σχόλιο κακόβουλο και δηλώνουμε ότι το μπλογκ μας καμία σχέση δεν έχει με «προσπάθειες» τέτοιου είδους.

 21. Ο/Η Λουκάς λέει:

  Ρε παιδιά θα μας πείτε ποιά είναι τελικά αυτή η ομάδα; Γιατί εμένα μου κάνει κάτι με τη Φιλική Εταιρεία. όλοι είναι και κανένας δεν είναι. Θα το πάρει τελικά το ποτάμι;

  • Ο/Η ααααααααα λέει:

   Τί με νοιάζει εμένα ποιοι είναι στην ομάδα του ΑΙΓΙΝΑ-NEW; Γιατί να είναι υποχρεωμένοι οι άνθρωποι να μας το πούνε; Είναι ο τάδε; Είναι ο δείνα; Γιατί τέτοια πρεμούρα; Πληρώνεις τίποτα; Σ’ αρέσει; το διαβάζεις. Δεν σ’ αρέσει; το κλείνεις. Σε καλό σου. Ξέρεις το ανέκδοτο με τον περίεργο; Ησύχασε λοιπόν!

 22. Ο/Η r2d2 λέει:

  Γιατί ξεχάσατε και εμάς τα ρομπότ; Δεν έχουμε δικαίωμα να διαβάζουμε και μεις;

 23. Παράθεμα: Χρόνια μας πολλά! Τα πρώτα γενέθλια του Πρώτα η Αίγινα | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s