Μια πρόταση για την αναμόρφωση του Φεστιβάλ του Φυστικιού

Σκουπίδια

Ένα παραγνωρισμένο προϊόν του νησιού μας

Διαβάζοντας τις πρόσφατες ειδήσεις για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει στο νησί μας με την αποκομιδή των σκουπιδιών και για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ένα αντίστοιχο πρόβλημα στην γειτονική μας Ύδρα –όπου την περισυλλογή των απορριμμάτων ανέλαβε ομάδα κατοίκων εθελοντών– συνέλαβα μιαν ιδέα –τολμώ να πω– εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Έχοντας, λοιπόν, υπόψιν τον προβληματισμό και την δυστοκία που παρουσιάζονται εφέτος ως προς την διοργάνωση του αγαπημένου μας Fistiki Fest, αποφάσισα να καταθέσω σε δημόσια διαβούλευση, μέσω του Πρώτα η Αίγινα, μια νέα πρόταση για την αναμόρφωση του Φεστιβάλ.

Βασικό χαρακτηριστικό και μεγάλη δύναμη του Fistiki Fest τις δύο χρονιές της λειτουργίας του υπήρξε η κινητοποίηση μιας μεγάλης ομάδας εθελοντών που δούλεψε με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα για να προωθήσει το Φυστίκι Αιγίνης, το εκλεκτό αυτό προϊόν του νησιού μας. Έχουμε παραγνωρίσει όμως το γεγονός ότι το βασικό προϊόν που εξάγει η Αίγινα είναι άλλο: τα σκουπίδια, τα οποία παράγονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι το φυστίκι και μάλιστα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Προτείνω λοιπόν το φετινό Aegina Fistiki Fest να είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στα παραμελημένα μας σκουπίδια και να μετονομασθεί σε Aegina Skoupidi Fest, μετατρέποντάς το έτσι σε ένα φεστιβάλ που αφορά όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Αίγινας, και μάλιστα χωρίς αποκλεισμούς, εφόσον όλοι μας είμαστε παραγωγοί του μοναδικού αυτού προϊόντος.

Το Skoupidi Fest, εξ άλλου, είναι ένα «κόνσεπτ» που ταιριάζει με τις οικολογικές ευαισθησίες της εποχής μας, αλλά που κυρίως εκφράζει πολύ περισσότερο την εικόνα της σημερινής Αίγινας, όπως την διαμορφώνει καθημερινά η πορεία της προς την πρόοδο και την ανάπτυξη. Άλλωστε όσο πιο πολύ ευημερεί μια κοινωνία, τόσο περισσότερα σκουπίδια παράγει. Τα οφέλη λοιπόν θα είναι πολλαπλά: οι δραστήριοι εθελοντές του Φεστιβάλ μπορούν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την διαδικασία της περισυλλογής επεξεργασίας και εξαγωγής των απορριμμάτων, όπως άλλωστε κάνουν ήδη οι Υδραίοι συνάδελφοί τους. Έτσι θα ανακουφιστεί και ο Δήμος μας, ο οποίος βαδίζει, απ’ ό,τι φαίνεται, με γοργά βήματα προς την χρεοκοπία. Παράλληλα, η Αίγινα, χρησιμοποιώντας τις υποδομές και τις διασυνδέσεις του παλιού Fistiki Fest, θα μπορέσει επιτέλους να διαφημίσει προς τα έξω το πραγματικό σύγχρονο πρόσωπό της.

Ο Σκουπιδούλης

Πρόταση για μασκότ του Aegina Skoupidi Fest: Ο Σκουπιδούλης

Τα σκουπίδια προσφέρονται και πρακτικά για να αποτελέσουν το θέμα ενός μεγάλου και σύγχρονου Φεστιβάλ στο νησί μας. Παρέχουν όλη την γκάμα των θεματικών εκείνων που απαιτούνται για το στήσιμο των επιμέρους εκδηλώσεων. Στον τομέα της επιμόρφωσης π.χ. θα διοργανωθούν σεμινάρια διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων – όπου ανοίγεται «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους πάσης φύσεως οικολόγους μας. Tα περίπτερα της παραλίας θα προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα από την τεράστια ποικιλία των σκουπιδιών μας, προσελκύοντας έτσι στην Αίγινα τους αναρίθμητους ρακοσυλλέκτες της χώρας μας – ο αριθμός των οποίων προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς κατά τα προσεχή χρόνια. Η Γαστριμαργία θα μετονομασθεί απλώς σε σκουπιδοφαγία, ενώ το ακανθώδες θέμα της διακόσμησης είναι ήδη λυμένο, αφού όλοι οι κάτοικοι φροντίζουμε να διακοσμούμε το νησί μας, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, με σκουπίδια, τοποθετώντας τα σε κάθε ελεύθερο χώρο, και στολίζοντας με αυτά τα δέντρα και τους στύλους της πόλης μας.

Στον καλλιτεχνικό τομέα μπορούν να οργανωθούν εξαιρετικές τελετές έναρξης και λήξης: Η «Γιορτή της Συγκομιδής» με ελάχιστες παρεμβάσεις μπορεί να μετατραπεί σε «Γιορτή της Αποκομιδής» ενώ η Υγειονομική Ταφή αποτελεί ιδανικό θέμα για την λήξη του Φεστιβάλ. Θα διοργανωθούν επίσης θεατρικά, λογοτεχνικά και μουσικά δρώμενα του τύπου «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» – και δεν θα είναι η πρώτη φορά που το νησί μας θα γνωρίσει εκδηλώσεις τέτοιου επιπέδου. Στον χώρο των εικαστικών, στον οποίο υπάρχει μακρά παράδοση, την τιμητική της θα έχει η Arte Povera, με έργα κατασκευασμένα από σκουπίδια ντόπιας παραγωγής, ενώ ένα μέρος της περσινής διαδρομής των καλλιτεχνών μπορεί να ενταχθεί αυτούσιο και στη νέα θεματική του Φεστιβάλ.

Αν η νέα Δημοτική Αρχή –η οποία σε θέματα αισθητικής είναι άτεγκτη– θεωρήσει την ονομασία «Skoupidi Fest» κάπως χυδαία και ξενομανή, μπορεί κάλλιστα να την αλλάξει σε «Εορτές των Απορριμμάτων», ή «…της Απόρριψης», δίνοντας στην όλη διοργάνωση και το ανάλογο κύρος. Το Πρώτα η Αίγινα, από την πλευρά του, είναι πρόθυμο να βοηθήσει το νέο Φεστιβάλ ως ένας από τους βασικούς χορηγούς επικοινωνίας του, ιδιαιτέρως τώρα που συγκεντρώνει και αυτό μεγάλο αριθμό σκουπιδιών στον χώρο των σχολίων του.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

34 Responses to Μια πρόταση για την αναμόρφωση του Φεστιβάλ του Φυστικιού

 1. Καλά και άγια όλα αυτά, μάθετε όμως πρώτα να γράφετε σωστά τη λέξη φιστίκι, που προέρχεται από την αρχαία πιστακία και βεβαίως γράφεται με ιώτα και όχι με ύψιλον. Εκτός αν συμφωνείτε με τον γνωστό Λάκη που επέμενε πως με ύψιλον γράγονται τα ανοιχτά φιστίκια και με γιώτα τα κλειστά.

  • Ο/Η kfr λέει:

   Η γραφή της λέξης με υ είναι συνειδητή επιλογή μου κ. Σαραντάκο. Το να ξέρει να ανοίγει κανείς το λεξικό του Μπαμπινιώτη, ή να υπακούει στις υποδείξεις του ηλεκτρονικού ορθογράφου του υπολογιστή του, δεν αποτελεί κάποια δυσπρόσιτη γνώση την οποία κατέχουν μόνο οι ασχολούμενοι με την ετυμολογία. Την γράφω όπως την διάβαζα παντού και πάντα, και όπως ακόμη την διαβάζω στα παλιά βιβλία μου που αγαπώ. Αυτή την τάση αστυνόμευσης της γλώσσας για πράγματα ανούσια επιτρέψτε μου να την αντιπαθώ. Μήπως πρέπει να δημιουργηθεί και ομάδα εθελοντών η οποία θα διορθώσει την λέξη σύμφωνα με τα πορίσματα της σύγχρονης έρευνας και σε όλα τα παλαιότερα βιβλία σε σπίτια και βιβλιοθήκες; Εδώ η γλώσσα μας χάνεται και κάποιοι αναλώνονται με την διόρθωση καθιερωμένων επί χρόνια ορθογραφιών και εκφράσεων…. Δεν θα γράψω ποτέ το φυστίκι με ιώτα –όπως άλλωστε και το κτίριο με ήτα– και δεν θα πω ποτέ «όλους όσοι».

  • Ο/Η kfr λέει:

   Με αφορμή την παρέμβασή σας συνειδητοποιώ ότι στην λίστα των συνδέσμων του Πρώτα η Αίγινα δεν υπάρχει το εξαιρετικό μπλογκ σας «Το Φιστίκι». Εισηγούμαι στην ομάδα διαχείρισης να προστεθεί αμέσως.

  • Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

   Αυτό συγκρατήσατε απ’όλα τα ενδιαφέροντα και ωραία ως συγκινητικά λεγόμενα του Φι(υ)στικούλη? Μεριμνώντας και τυρβάζοντας για την ορθογραφία (τον τύπο) χάνουμε την ουσία… Αλλά μήπως αυτό μας ενδιαφέρει κύριε Σαραντάκο? Να μη φθάνει ο πολύς λαός στο είναι αλλά να παραμένει στο φαίνεσθαι (εν προκειμένω το δήθεν?)

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Βρίσκω την πρόταση εξαιρετική και ότι προηγείται της εποχής της. Για το θέμα της μασκότ όμως εγώ θα αντιπρότεινα την πασίγνωστη φιγούρα του «Γενικού Οριστικού Υπεύθυνου Οχετού Λύτρωσης – Υδρόγειος» : ΓΟΥΟΛ-Υ

 3. Ο/Η kfr λέει:

  Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Η πρότασή σας για την μασκότ έχει καταγραφεί και θα συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο που θα υποβληθεί στην πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Ελένη Κυπραίου. Είναι άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό και θα της αρέσει ο ΓΟΥΟΛ-Υ.

 4. Ο/Η Γιώργος Μπήτρος λέει:

  Μας ξάφνιασε ο εκλεκτός Δημήτρης Σαραντάκος με την εμφάνιση του και το σχόλιο του στο μπλογκ. Είχαμε καιρό να διαβάσουεμ γραπτό του από τότε που σταμάτησε την έκδοση του περιοδικού του.
  Αν είναι τα μπλογκ να διευκολύνουν την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων χαρισματικών ανθρώπων, τότε αξίζει τον κόπο!

 5. Ο/Η ανώνυμος σκουπιδοφάγος λέει:

  Παρακαλώ να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο και περιήγηση στους σκουπιδότοπους – αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, όπως πχ στη Βασιλική της Βάρδιας.

 6. Ο/Η AOYA λέει:

  ΓΙΑ ΠΡΟ – ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΠΑΖΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ( ΜΕΣΑΓΡΟ , ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ, ΑΓΙΟΥΣ, ) ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!

  • Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

   Δεν χρειάζεται να «ξενητευόμαστε» στην περιφέρεια. Κι ο χώρος γύρω από το Κυβερνείο ενδεικτικός των όσων λέτε είναι… Σε ένδειξη σεβασμού στην Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας. Κατά τ’άλλα αγανακτούμε με τις διεκδικήσεις της πόλης του Ναυπλίου. Εκεί, τουλάχιστον, υπάρχει λιγότερη «σκουπιδολαγνεία» (γύρω από τα Καπποδιστριακά κτίρια).

 7. Ο/Η Κώστας Ντρης λέει:

  Παρακολουθώ το πολύ ενδιαφέρον μπλόγκ σας και ομολογώ ότι τις περισσότερες φορές τα θέματά του είναι ιδιαιτέρως εύστοχα και θα έλεγα και εφυή.
  Όμως ως πρώην μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Fistiki Fest αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι μάλλον ατυχές.
  Δυστυχώς πριν ένα χρόνο κάποιοι ανώνυμοι σε ένα έντυπο μίλαγαν για διοργάνωση του Fistiki Χεστ. Τότε ο συσχετισμός είχε γίνει με την «έκρηξη» του βιολογικού στην ψαραγορά. Τώρα ο συσχετισμός γίνεται με τα προβλήματα αποκομιδής των σκουπιδιών.
  Κάθε τόπος έχει τα καλά και τα κακά του. Κάποιες στιγμές τα κακά βρίσκονται σε έξαρση. Δεν μας κάνει όμως καθόλου καλό, όταν μπερδεύουμε τα καλά με τα κακά.
  Αφήστε το Fistiki Fest να πετύχει. Το αξίζουν αυτοί που το ίδρυσαν. Το δικαιούνται αυτοί που θέλουν να το συνεχίσουν. Είναι κάτι καλό για τον τόπο που ζούμε.

  • Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

   Κύριε Ντρη, σας θεωρούσα πιο ευρύνοα και ευφυή. Εσείς καταλάβατε ότι ο Σκουπιδούλης θέλησε να μειώσει, στο ελάχιστο έστω, το FF? Οι υπόλοιποι δεν εισπράξαμε κάτι τέτοιο. Αλληγορικά μίλησε, με λεπτότατο χιούμορ κι αξιοπρεπή ειρωνεία, μάλλον διακατεχόμενος από αγωνία για την τύχη των σκοπιδιών (απορριμάτων, αν προτιμάτε) και τη μη ευτυχή διαχείρισή τους από κανέναν από τους διοικούντες, διαχρονικά, μηδέ των δημοτών εξαιρουμένων. Όσο για το FF ή όπως αλλιώς το ονομάσει η κ. Κυπραίου, ως αυτοανακηρυχθείσα ατόφια Γενήτισσα, όλοι θυμόμαστε τη συμβολή σας στην επιτυχία του, μακάρι και φέτος να συμβάλετε με τις γνώσεις και την εμπειρία σας σε ίδια επιτυχία, αν σας δοθεί η ευκαιρία από τους επαϊοντες κρατούντες… Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πριν το τελικό στάδιο ωρίμανσης, το φ(υ)ιστίκι είναι πράσινο…

  • Ο/Η AOYA λέει:

   ΠΡΟΣΚΥΝΩ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΑΣ ΚΟΜΗ ΝΤΡΗ !

  • Ο/Η AOYA λέει:

   ΠΡΟΣΚΥΝΩ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΑΣ ΛΟΡΔΕ ΝΤΡΗ !

 8. Ο/Η kfr λέει:

  Ευχαριστώ εκ μέρους όλης της συντακτικής ομάδας τον Κώστα Ντρη για τα καλά του λόγια. Τώρα για το συγκεκριμένο άρθρο, λυπάμαι πολύ αλλά το να μας εξομοιώνει κάποιος με τους ανώνυμους που μιλούσαν για το Φιστίκι Χεστ είναι πιστεύω εξαιρετικά ατυχές και μάλιστα όταν απευθύνεται σε αρθρογράφο ενός μπλογκ που έχει υποστηρίξει το FF και την παλιά οργανωτική του δομή όσο κανένα άλλο. Μια μικρή δόση αυτοσαρκασμού αγαπητέ Κώστα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Μας βοηθάει όλους να μην παίρνουμε τον εαυτό μας υπερβολικά στα σοβαρά. Όσο για το αν πρέπει να αφήσουμε το FF να πετύχει, φοβάμαι ότι η επιτυχία ή η αποτυχία του δεν εξαρτάται στο παραμικρό από το τι γράφει ένα άρθρο του μπλογκ μας.

 9. Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

  Σκουπιδούλη, σε συγχαίρω για την άψογη ιδέα σου, για τα εκπληκτικά ελληνικά σου καθώς και για τις βαθειές γνώσεις σου περί τα εικαστικά! Το κείμενό σου διατρέχεται από μια λεπτή, υψηλής ποιότητας, ειρωνεία κι είναι να το ζηλεύει κανείς! Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι σε διακατέχει μεγάλη αγωνία για το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών, η σωστή διαχείριση των οποίων εξαρτάται από το πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο μιας κοινωνίας και των «αρχόντων» της, αλλά στην Αίγινα -και όχι μόνο- τρέχα γύρευε! Ευτυχώς, η μεγάλη οικονομική κρίση που μας μαστίζει, θα συμβάλει στην αισθητή μείωση του όγκου των σκουπιδιών… Όσο για τους νυν άρχοντες του τόπου, έχω την αίσθηση ότι, δυστυχώς, ούτε καν τις κατάλληλες κεραίες να συλλάβουν το μήνυμα των λεγομένων σου δεν έχουν! Ο κομματικός παρωπιδισμός δεν τους έχει επιτρέψει να κατανοούν τις λεπτές έννοιες κατα τ’άλλα κοινών και αυτονόητων πραγμάτων της καθημερινότητας. «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι» κι έτσι η απώλεια ημών των απλών δημοτών είναι δεδομένη κι ας μην είμαστε οι ίδοιοι μωροί. Παρά ταύτα. συγχαρητήρια για τη ρηξικέλευθη ιδέα-πρότασή σου, μικρή όαση στην έρημο που βιώνουμε, ανάμεσα (κι εξαιτίας) σε Σάκηδες, Τάκηδες και όλα τα εις -άκι, μικρά, μικρά, μικρά κι απογοητευτικά…

 10. Ο/Η έγινα ράκος λέει:

  πόσο φοβάμαι φίλε αθεράπευτε αιγινολάτρη πως έχεις μεγάλο δίκιο στα όσα λες για τους κάθε είδους «άρχοντες» μας!!! Γιατί δεν είναι μόνο οι δημοτικοί…..Υπάρχουν και οι «άρχοντες» της γνώσης, της διακίνησης της πληροφορίας, κλπ , κλπ. Απογοήτευση μαύρη……

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Το Αίγινα θέλει άλφα-γιώτα ανορθόγραφε!

   • Ο/Η αίγινα ράκος λέει:

    καλά το διορθώνω. Νόμιζα ότι ετυμολογείται από τις αρχαίες ΕΓΕς της πανάρχαιας Μαργαρίτας Παπανδρέου.

   • Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

    Μη γίνουμε κι εμείς ράκη τώρα επειδή σε πείραξε η ορθογραφία! Άντε να γίνουμε αιγινήτικα ράκη με άλφα- γιώτα , για να είμαστε, τουλάχιστον, ορθογράφοι…

 11. Ο/Η άλλος ανώνυμος λέει:

  παρακαλώ προσέξτε πολύ τι γράφεται στο μπλογκ σας για το Φιστίκι Φεστ. θα τα δει ο Βαΐτσης Αποστολάτος και θα κάνει επερώτηση και μετά ποιος τον ακούει τον δήμαρχο μας στο δημοτικό συμβούλιο ….

 12. Ο/Η Αλανιάρα Σκουπιδιάρα λέει:

  Συμφωνώ με κάποιους σχολιαστές που τονίζουν πως η περιφέρεια δεν δείχνει καμία υστέρηση στους τομείς της παραγωγής και της διασποράς του σκουπιδιού.Δάση, ρέματα και ακτές είναι τα σημαντικότερα hot spots που διεκδικούν επάξια την διοργάνωση περιφερειακών εκδηλώσεων του SkoupidiFest ! Σκουπιδότοπος δεν είναι μόνο η πόλη της Αίγινας !!! Ας μη το ξεχνάμε…….

 13. Ο/Η ακραιφνής λέει:

  Ως μέλος του Πρώτα η Αίγινα αισθάνομαι μεγάλη αμηχανία με το σχόλιο του Κώστα Ντρη. Έχει άραγε διαβάσει το άρθρο που τόσο τον ενόχλησε πριν το σχολιάσει; Πάντως εγώ που για το θέμα έχω γράψει στο παρελθόν το κείμενο Fistiki Fest: από το «Όλοι Μαζί» στο «Κάποιοι Μαζί»… δεν μπορώ να καταλάβω τί είναι αυτό, στο παρόν άρθρο του kfr, που του προκάλεσε μια τόσο ακραία και άστοχη δημόσια αντίδραση. Του προτείνω να ξαναδιαβάσει το άρθρο με ψυχραιμία και με περισσότερη προσοχή.

 14. Ο/Η Τακης λέει:

  [Το σχόλιο αφαιρέθηκε από τους διαχειριστές του μπλογκ διότι περιείχε αναπόδεικτες και κακοπροαίρετες κατηγορίες εναντίον ανθρώπων που κατονομάζονται]

 15. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Έχετε δίκιο που σβήνετε τα δηλητηριώδη σχόλια κάποιων συμπλεγματικών …. Ας πηγαίνουν να αφήνουν τα σκουπίδια τους σε άλλα blog του επιπέδου τους.

 16. Ο/Η *** λέει:

  Για όσους τρέφουν ακόμα αυταπάτες για την πορεία του ΦΦ τους προτείνω να διαβάσουν τις νέες δηλώσεις της προέδρου του στο aeginanews.Άμα η ίδια η πρόεδρος δεν καταλαβαίνει πως σκοπός του είναι να προωθήσουμε την Αίγινα και τα προϊόντα της εκτός Αιγίνης και όχι στους ίδιους τους Αιγινήτες,τι ελπίδες έχει το ΦΦ να είναι πετυχημένο?Εγώ λέω ξεχάστε το και κάντε κάτι άλλο,που δεν είναι χαμένο από χέρι…..

 17. Παράθεμα: Ποιότητα μέσα στην πολιτισμική σούπα του καλοκαιριού | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

 18. Παράθεμα: Χρόνια μας πολλά! Τα πρώτα γενέθλια του Πρώτα η Αίγινα | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

 19. Παράθεμα: Συγγνώμην | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s