Η γιορτή τελείωσε, οι μάσκες πέφτουν…

Η χαρίεσσα και ανέμελη εποχή των πρωτοχρονιάτικων πιτών και των αποκριάτικων χορών έφτασε οριστικά στο τέλος της και η έναρξη της βλοσυρής περιόδου των νηστειών, μοιάζει να σηματοδοτεί και την λήξη της περιόδου χάριτος που απολάμβανε η νέα δημοτική αρχή, αλλά και οι δημότες της. Τα μηνύματα από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνα – και δεν εννοώ μόνο τα νέα τιμολόγια της ύδρευσης που επιβαρύνουν τους μικρούς και ευνοούν τους μεγάλους καταναλωτές, ούτε και τις υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, μέτρα που επέβαλε η διοίκηση Σακκιώτη παρά την γενικευμένη κατακραυγή.

Είναι αλήθεια ότι οι προοπτικές για τα οικονομικά του μονίμως χρεωμένου Δήμου μας εμφανίζονται εξαιρετικά ζοφερές, μέσα στην γενικότερη οικονομική κρίση, και οι ανάγκες πιεστικότερες παρά ποτέ. Μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, λοιπόν, ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης και οι συνεργάτες του είναι επόμενο να καταφύγουν σε εισπρακτικά μέτρα – μέτρα κατ’ εξοχήν αντιδημοφιλή που αρχίζουν να συσπειρώνουν ένα ευρύ μέτωπο αντιδράσεων και κριτικής εναντίον τους.

Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας 3

Τα μέτρα αυτά, λοιπόν, ψηφίστηκαν τελικά, σε βαρύτατο κλίμα, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση στην κατάμεστη από πολίτες αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις όλων των τοπικών συμβουλίων και των επαγγελματικών ενώσεων, παρά τον έντονο αντιπολιτευτικό λόγο που άρθρωσαν για πρώτη φορά τόσο συντονισμένα και συγκροτημένα όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, παρά την «ηχηρή απουσία» του αντιδημάρχου Φίλιππου Τζίτζη, ο οποίος φέρεται να είχε εκφράσει νωρίτερα τις επιφυλάξεις του. Οι εμπεριστατωμένες ενστάσεις τόσο του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτη Γρηγορόπουλου, όσο και του πρώην δημάρχου Τρύφωνα Γκότση και κυρίως του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Κουκούλη –ενστάσεις που αμφισβήτησαν την σοβαρότητα και την εγκυρότητα των προτάσεων της διοίκησης, δείχνοντας πόσο πρόχειρες και βεβιασμένες ήταν– είναι φυσικό να βάζουν όλους τους πολίτες της Αίγινας σε μεγάλη ανησυχία ως προς την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων. Σημαντική ήταν επίσης και η συμβολή όλων των προαναφερθέντων, καθώς και του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιου Κοττάκη και πολλών άλλων, στην ανάδειξη του αντιλαϊκού χαρακτήρα των μέτρων – σε μια τοπική κοινωνία και σε μια τοπική οικονομία που πιέζονται αφόρητα από την οικονομική κρίση.

Παρότι λοιπόν οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύονται ιδιαιτέρως δυσάρεστες και ανησυχητικές, δεν παύουν να αποτελούν άστοχες, ίσως, αλλά οπωσδήποτε θεμιτές επιλογές μιας δημοκρατικά εκλεγμένης δημοτικής αρχής, των οποίων η ορθότητα και η αποτελεσματικότητα θα κριθούν σύντομα στην πράξη. Υπήρξε όμως στην συνεδρίαση αυτή, ένα άλλο φαινόμενο πολύ πιο δυσάρεστο και ανησυχητικό: η στάση των προέδρων των τοπικών συμβουλίων που πρόσκεινται στην παράταξη Σακκιώτη, δηλαδή όλων εκτός του προέδρου της Πέρδικας Τάσου Αμάφη.

Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας 2

Ενώ λοιπόν όλα τα τοπικά συμβούλια του νησιού είχαν συνεδριάσει εσπευσμένα και είχαν απορρίψει κατηγορηματικά τις προτάσεις της διοίκησης, οι συγκεκριμένοι πρόεδροι τους, κατά την διάρκεια των σχετικών ψηφοφοριών στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεώρησαν την πειθαρχία στην παράταξή τους ως υποχρέωση ανώτερη από αυτήν της εκπροσώπησης των τοπικών τους κοινωνιών. Αν και στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετέχουν ως εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων, στα οποία, μόλις την προηγούμενη ημέρα, είχαν και οι ίδιοι ψηφίσει κατά των μέτρων, στις κρίσιμες ψηφοφορίες του Δημοτικού Συμβουλίου επέλεξαν να ψηφίσουν το αντίθετο –δηλαδή υπέρ των προτάσεων της διοίκησης. Πρόκειται για συμπεριφορά άκρως αντιδεοντολογική και τελείως αντίθετη με κάθε έννοια δημοκρατικού ήθος, που δυναμιτίζει την ιδέα της τοπικής εκπροσώπησης η οποία εκφράζεται θεσμικά από τα συμβούλια αυτά. Το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο παραταξιακού αυταρχισμού, που υποκρύπτεται πίσω από την στάση της παράταξης Σακκιώτη, είναι ακόμη πιο ανησυχητικό εφόσον δεν ήταν και καθόλου αναγκαίο για την έκβαση της ψηφοφορίας: τα μέτρα θα είχαν εγκριθεί άνετα και χωρίς την επίμαχη ψήφο των προέδρων των τοπικών συμβουλίων. Έγινε απλά και μόνο ως κοντόφθαλμη επίδειξη δύναμης μιας άφρονος δημοτικής αρχής…

Η δημοκρατικότητα και η προοδευτικότητα είναι ιδιότητες που δεν κρίνονται από την συμμετοχή σε κομματικούς αγώνες (πόσο μάλλον σε εσωκομματικούς), και μάλιστα όταν αυτοί γίνονται μέσα στο πλαίσιο ενός κόμματος εξουσίας και εξαργυρώνονται με υψηλές θέσεις και άλλες εύνοιες. Κρίνονται πάνω απ’ όλα μέσα από τις πράξεις μας και τις επιλογές μας, και κυρίως όταν η εξουσία βρίσκεται στα χέρια μας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η θλιβερή εικόνα δεν θα επαναληφθεί.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Η γιορτή τελείωσε, οι μάσκες πέφτουν…

 1. Ο/Η kfr λέει:

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον και άμεσα σχετιζόμενο με το παρόν άρθρο του «ακραιφνή» είναι το πρόσφατο σχόλιο για το ίδιο θέμα που ανάρτησε στο προηγούμενο άρθρο του Πρώτα η Αίγινα, νωρίς το πρωί, ο τακτικός σχολιαστής του μπλογκ μας με το ψευδώνυμο «άφοβος». Θίγει ένα άλλο μελανό σημείο της τοπικής πολιτικής μας σκηνής, αυτό του ρόλου των πολυάριθμων συλλόγων του νησιού μας, της διαπλοκής τους με τα κυκλώματα των τοπικών μικροεξουσιών και της εκκωφαντικής σιωπής τους για όλα τα φλέγοντα θέματα της κοινωνίας μας. Πρόκειται για σημαντικό θέμα που θα του άξιζε να του αφιερωθεί μελλοντικό άρθρο του Πρώτα η Αίγινα εφόσον ο «άφοβος» θα επιθυμούσε να το συγγράψει. Εκ μέρους της ομάδας διαχείρισης του μπλογκ του απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση.

  Εν τω μεταξύ αξίζει να διαβάσετε το σχόλιό του εδώ:
  https://aeginafirst.wordpress.com/2011/03/17/allages-stin-katataxi-aeginitikon-sites/#comment-1108

 2. Ο/Η άφοβος λέει:

  παραπέμπω στο τελευταίο μου σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση. Απλά επαναλαμβάνω που είναι η φωνή και η αντίδραση των μέχρι τώρα 68 καταγεγραμμένων συλλόγων της Αίγινας; Είναι απολιτίκ;

 3. Ο/Η άφοβος λέει:

  δεν είχα προλάβει να διαβάσω το σχόλιο σας. Ασφαλώς θα συνεισφέρω στον προβλημματισμό που αναπτύσσετε στο μπλογκ σας διότι το θέμα της τιμής του νερού μας θίγει όλους.

 4. Ο/Η eea λέει:

  Για πληρέστερη ενημέρωσή σας και γιατί πολύ πιθανόν ή απλή εκφώνηση της απάντησης της «Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων επαρχίας Αίγινας» απο τον πρόεδρο του Δημ.Συμβουλίου να μην είναι αρκετή, παραθέτουμε σύνδεσμο με το πλήρες κείμενο: Απάντηση Επαγγελματικής σε Δήμο επίσης στον επόμενο σύνδεσμο θα βρείτε και την κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων επαγγελματικών για το ίδιο θέμα Κοινή απάντηση 4 Επαγγελματικών

  • Ο/Η aeginafirst λέει:

   Πράγματι ή απλή εκφώνηση της απάντησης από τον πρόεδρο δεν ήταν αρκετή, και μάλιστα μέσα σε μια συνεδρίαση που κράτησε πάνω από 8 ώρες! Ευχαριστούμε θερμά την Επαγγελματική για την ενημέρωση.

 5. Ο/Η AOYA λέει:

  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ 4ΤΡΑΕΤΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ………..ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ !

 6. Ο/Η άφοβος λέει:

  Διαβάστε σήμερα στο ΒΗΜΑ άρθρο της Μ. Θερμού για τους κλεμμένους Αιγινήτες.

 7. Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

  Δυστυχώς, καθώς περνάει ο καιρός -και η ευφορία των «νικητών» και των υποστηρικτών τους καταλαγιάζει- οι αμφιβολίες και οι ενδοιασμοί, όσων δεν ψήφισαν για Δήμαρχο τον Σάκη Σακκιώτη, παίρνουν σάρκα και οστά. Όταν καθημερινά διαπιστώνεται ότι προέχει το κομματικό συμφέρον έναντι του τοπικού καλού, όταν οι συμπεριφορές των διοικούντων ακολουθούν τα πρότυπα της Κεντρικής Εξουσίας (αλαζονεία και οίηση), όταν το «Όλοι Μαζί» μετατρέπεται -από τόσο νωρίς- σε «Μερικοί Μαζί κι οι Άλλοι Χωριστά», πού να βασιστεί κανείς για να ελπίσει σε κάτι καλύτερο, έστω και στο απώτερο μέλλον, ιδιαίτερα όταν οι συγκυρίες δεν προοιωνίζουν κάτι καλό ή εύκολο κι όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες των διοικούντων… Βέβαια, το έλλειμμα ικανότητας μπορεί κανείς να το συγχωρήσει, την καταστρατήγηση, όμως, της δεοντολογίας εν ονόματι της κομματικής πειθαρχίας, ειδικά σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να την συγχωρήσουμε και, παρ’ότι δεν μας είναι πρωτόγνωρη ή, μάλλον, επειδή δεν είναι πρωτόγνωρη, δεν πρέπει να την αφήσουμε να διαιωνίζεται. Ας αποκτήσουμε, επιτέλους, συλλογική συνείδηση κι ας αντισταθούμε σε όποιον και ό,τι μας πληγώνει παντοιοτρόπως και μας προσβάλλει ως δημότες ειδικότερα και ως πολίτες γενικότερα. Ας φροντίσουμε να «πέσουν οι μάσκες» όσο πιο γρήγορα γίνεται κι ας ξεχάσουμε τη «γιορτή που τελείωσε» γιατί τώρα είμαστε μόνο για τα πανηγύρια!…

  • Ο/Η άφοβος λέει:

   Μη το λέτε αυτό. Τόσα παλαιά στελέχη επάνδρωσαν το νέο Φίστικι Φεστ. Αν χρειαστεί σας θυμίζω και ονόματα.
   Τελικά το «Ολοι μαζί» κινείται στα όρια του τι μας συμφέρει για όσους κάνουν τις μυξοπαρθένες και από πίσω συνδιαλέγονται, συναντώνται και γράφουν άρρητα ρήματα σε μπλογκ και έντυπα.

  • Ο/Η AOYA λέει:

   ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ! ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΚΑΙ ΒΕΛΑΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΣ ! ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΣΤΑΝΗΣ ΤΟΥ Π.Α.Σ.Ο.Κ. ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΤΟΥ ΕΔΩ ! ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΣΚΟΣ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΚΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ! ΜΑΖΕΨΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ! ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΙΤΕΥΤΟΣ ΜΟΣΧΟΣ ΠΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΦΟΥΜΑΡΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ !

 8. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μια άλλη ματιά σε λέξεις-κλειδιά που απασχόλησαν το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο μπορείτε να δείτε εδώ: Περί Υδάτων

 9. Παράθεμα: Ικανοποίηση και ανησυχία για το νερό… | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s