8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σουφραζέτες στην Νέα Υόρκη το 1921

της Λίνας Μπόγρη-Πετρίτου*

«Ο αγώνας της Γυναίκας για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία είναι διαρκής και δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματώνεται κάτω από συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο ενημέρωσης, θεσμών και συλλογικής κινητοποίησης, οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα πρωτοφανούς βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης…», αναφέρει στο σημερινό μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στον κοντινό μας Δήμο Αγκιστρίου, τουλάχιστον –και μπράβο τους– γιορτάζεται η σημερινή ημέρα (διαβάζω στο διαδίκτυο), με ομιλίες και βραβεύσεις γυναικών, «δυναμικών και μάχιμων, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν, η κάθε μια, με τον δικό της τρόπο, τα τελευταία χρόνια»!

H Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια επέτειος-σύμβολο των αγώνων, των θυσιών αλλά και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου. Αφορμή για τούτη την Ημέρα Μνήμης, στάθηκε η μεγάλη διαδήλωση-απεργία υφαντριών και ραφτρών της Νέας Υόρκης, στις 8 του Μάρτη 1857, που ζητούσαν «ίση αμοιβή σε ίση εργασία» και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στα 1908, 15000 γυναίκες, παρέλασαν μέσα από τη Νέα Υόρκη, ζητώντας επίσης να μην απασχολούνται παιδιά ως εργάτες, καταπολέμηση των διακρίσεων, λιγότερες εργατοώρες, (12 ώρες αντί των 16), δικαίωμα ψήφου κ.ά. Σύνθημά τους το «Bread and Roses», δηλαδή «Ψωμί και Τριαντάφυλλα». Με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια, και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στα 1910, η σοσιαλίστρια Κλάρα Ζέτκιν, (διεθνής αγωνιστική φυσιογνωσία του εργατικού και γυναικείου κινήματος), στην Δεύτερη Διεθνή Συνδιάσκεψη, στην Κοπεγχάγη, πρότεινε η 8η του Μάρτη να ορισθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα». Η πρόταση έγινε δεκτή και από τις 17 χώρες που συμμετείχαν. Τέλος, στα 1977, ο Ο.Η.Ε., όρισε την 8η του Μάρτη, ως «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη».

Αυτό το παγκόσμιο κίνημα επηρέασε και την Ελλάδα. Αναβαθμίστηκε η θέση της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία, τουλάχιστον θεσμικά, το 1952 με το νόμο 2159, όπου οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Πρώτη Ελληνίδα  βουλευτής, η Ελένη Σκούρα.

Ημέρα της γυναικείας ανθρώπινης ύπαρξης, λοιπόν η σημερινή, που παλεύει για μια ζωή γεμάτη και σωστή.

Της Γυναίκας, που διεκδικεί όσα η ζωή της στέρησε ως τώρα.

Της Γυναίκας, που ονειρεύεται, ελπίζει κι ερωτεύεται.

Της Γυναίκας μητέρας.

Μια Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη σε κείνες τις Γυναίκες, που αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το δικαίωμα του να είσαι Γυναίκα, και να διεκδικούμε με σθένος –ακόμα– το άλλο «μισό του ουρανού»!

Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου ασχολείται συστηματικά με την Τοπική Ιστορία και την Λαογραφία της Αίγινας και αρθρογραφεί για τα θέματα αυτά στον τοπικό τύπο.

This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 1. Ο/Η ναυτίλος λέει:

  εξαιρετικό!!!!!!Τι άλλο να πω. Τι να προσθέσει κανείς;
  Θυμάμαι πριν από χρόνια και το άρθρο της στη «Μάχη της Αίγινας» για τη συμμετοχή της γυναίκας στην Επανάσταση του ’21. Μπράβο!

 2. Ο/Η Γιούρι Αβέρωφ λέει:

  η κ. Λίνα Πετρίτη ξεπέρασε τον εαυτό της με αυτό το άρθρο. Προτείνουμε να ενταχθεί ως ιστορικός σύμβουλος στην εκπομπή 1821 του ΣΚΑΙ, διότι το τι ακούγεται εκεί από κάποιον που παρουσιάζει, με τεράστια γκαρνταρόμπα κασκόλ, δεν περιγράφεται. Είστε η μόνη που μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
  Ενταχθείτε παρακαλώ.

 3. Ο/Η ΕΜΒΟΛΙΜΗ λέει:

  Τιμούμε τους αγώνες της Γυναίκας νυν και αεί!
  Η ισότητα είναι γένους… θηλυκού!!!

 4. Ο/Η Γιώργος Τσατήρης λέει:

  Για να συνδέσουμε το παρόν με το παρελθόν του τόπου μας, με οδηγό την αγάπη μας στις διαδρομές του χρόνου και αφορμή το επίκαιρο εξαιρετικό σημείωμα της Λίνας Μπόγρη-Πετρίτου.
  Ο πρώτος Κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους Ιωάννης Καποδίστριας μετά από πρόταση του συμπατριώτη του, κερκυραίου λόγιου, Ανδρέα Μουστοξύδη ίδρυσε και λειτούργησε στην Αίγινα από τον Ιανουάριο του 1830 «Σχολείον δια κοράσια». Αυτό το πρώτο δημόσιο σχολείο θηλέων καταργήθηκε το 1833 από τον τότε Υπουργό Παιδείας Σπυρίδωνα Τρικούπη με την αιτιολογία ότι δεν ήταν δυνατόν η κυβέρνηση να συντηρεί ένα σχολείο για κορίτσια στην Αίγινα, αφού στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι γονείς φρόντιζαν για την εκπαίδευση των κοριτσιών τους.
  Ενδιαφέρει η πράγματι τολμηρή ιδέα και προσπάθεια πραγματοποίησης της ισότητας, στην εκπαιδευτική πολιτική της πρώτης Ελληνικής Κυβέρνησης, σε μια εποχή που τα ήθη ήταν τελείως διαφορετικά από σήμερα και οι πολιτικές προτεραιότητες στραμμένες σε δράσεις για τη δημιουργία κράτους εκ του μηδενός.
  Μια τέτοια ματιά, που μετά από τρία χρόνια άλλαξε, με κάνει να βλέπω πιο σύνθετα την έννοια της ισότητας. Ίσως όχι σαν ισότητα κοινωνικής ομοιότητας, που βιώνεται από άρρεν και θήλυ είτε διεκδικητικά είτε απονεμητικά, αλλά σαν ισότητα της διαφοράς, που ενυπάρχει έτσι κιαλλιώς και βιώνεται μέσα από τις σχέσεις που κοινωνικά εμείς αποφασίζουμε να δημιουργήσουμε.

 5. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  Το σχόλιο του «ναυτίλου», με έκανε να θυμηθώ μια έκθεση που η κ. Πετρίτου είχε επιμεληθεί πριν από αρκετά χρόνια, στο Λαογραφικό Μουσείο, με θέμα τη Γυναίκα της Αίγινας. Ο ευρηματικός τρόπος της υποδοχής ήταν πρωτόγνωρος για τα μέχρι τότε δεδομένα. Στις δύο μεσαίες κολώνες της αίθουσας ήταν αναρτημένοι δύο πίνακες. Ο ένας έγραφε το Χαίρε από τον Ακάθιστο Ύμνο και ο άλλος Το Χαίρε από το Άξιον Εστί του Οδ. Ελύτη. Από αυτόν τον ύμνο στη Γυναίκα, αφιερώνω στην Ημέρα της σαν ελάχιστο φόρο τιμής, στους πολύχρονους και συνεχείς Αγώνες της:
  «Χαίρε η Καιομένη και χαίρε η Χλωρή.
  Χαίρε η Αμεταμέλητη με το πρωραίο σπαθί.
  Χαίρε η που πατείς και τα σημάδια σβήνονται
  Χαίρε η που πατάς και τα θαύματα γίνονται…»
  «… Νυν το περίβλημα της Γης και η Εξουσία.
  Αιέν η βρώση της Ψυχής και η Πεμπτουσία
  ……και αιέν ο κόσμος ο μικρός ο μέγας!»

 6. Ο/Η ΘΥΜΩΜΕΝΗ ΑΝΩΝΥΜΗ λέει:

  Μπράβο στο Δήμο Αγκιστρίου, που τιμάει τις Γυναίκες!
  Κακώς, κάκιστα, στον δικό μας Δήμο που το ξέχασε!
  Μπράβο ακόμα και στον ΑΙΑΚΟ που το θυμήθηκε!
  Κακώς, κάκιστα του γυναικείου συλλόγου ΑΦΑΙΑ που το ξέχασε!
  Μπράβο στο σύλλογο γυναικών Αίγινας που το γιόρτασε!
  Κακώς, κάκιστα στην ΕΓΕ, της Αίγινας, που το ξέχασε(τι έπαθε η κ.Βάντα;)!
  Μπράβο και ξανά μπράβο, στο ΑΙΓΙΝΑ FIRST, που το θυμήθηκε και στην κ.Πετρίτη που είναι πάντα επίκαιρη!
  Μπράβο σε όσους θυμούνται και τιμούν!
  Υ.Γ. Κύριε Δήμαρχε, μετά τις πίτες και τους δεκάρικους λόγους στα καρναβάλια, μετά τίποτα;

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Ως φαίνεται, μόνο όταν είναι σίγουρη η «αποκλειστικότητα» και ο επικοινωνιακός μονόλογος όπως π.χ. στην ημέρα του Safe Internet (όπου ο κορδωτός Αντιδήμαρχος με τον μαϊντανό Δημοτικό Σύμβουλο πήραν σβάρνα τα σχολεία) ασχολούνται στον Δήμο.
   Τώρα που τελειώσανε οι πρωτοχρονιάτικες πίτες αρχίζουν τα δύσκολα..

   • Ο/Η AOYA λέει:

    ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ !
    ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΛΕΣΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ (βλεπε Βάντα) ΣΕ ΚΟΣΜΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΗΣ ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΨΕ ΚΑΙ ΤΟ ντι μπι νταει ντι μπι νταει ! ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΠΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΦΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ?

 7. Ο/Η Λούλα λέει:

  ξεθύμωσε γλυκιά μου. Τι περίμενες; Άντρες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s