Κοντύτερα στην υλοποίηση η επέκταση του Μουσείου Καπράλου

Σημαντική είδηση για την Αίγινα η έγκριση μετ’ επαίνων των σχεδίων της επέκτασης του Μουσείου Καπράλου από το Συμβούλιο Μουσείων. Η νέα πτέρυγα του Μουσείου θα προσθέσει σύγχρονους χώρους 2.000 τετραγωνικών μέτρων δίπλα στο σπίτι και τα εργαστήρια του γλύπτη που θα στεγάσουν την πλήρη συλλογή του Ιδρύματος Καπράλου η οποία περιλαμβάνει και σημαντικά έργα μεγάλων διαστάσεων που είναι τώρα αποθηκευμένα στην Αθήνα.

Η ίδρυση του Μουσείου μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη και τώρα η επέκτασή του οφείλεται στην αποφασιστικότητα, την αυταπάρνηση και τους ακατάβλητους αγώνες της συντρόφου του Σούλης Καπράλου. Έχοντας αντιμετωπίσει αναρίθμητες αντιξοότητες, η Σούλη Καπράλου κατόρθωσε επιτέλους να δει το όνειρό της να πλησιάζει στην υλοποίηση. Σημαντική η στήριξη της Εθνικής Πινακοθήκης στην οποία πλέον ανήκει το Μουσείο προικοδοτημένο και με το 1,2 εκατομμύριο ευρώ που εισπράχθηκε από τη πώληση της μνημειώδους ζωφόρου του γλύπτη για το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου στην Βουλή των Ελλήνων. Το ποσό αυτό μαζί με άλλο 1,8 εκατομμύριο από την Νομαρχία Πειραιά θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση της νέας πτέρυγας σε οικόπεδο που η δραστήρια σύντροφος του Καπράλου είχε φροντίσει να αποκτήσει για τον σκοπό αυτόν.

Γεννημένος στο Μουσταφούλι (νυν Παναιτώλιο) της Αιτωλοακαρνανίας ο Χρήστος Καπράλος είναι ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεότερης Ελλάδας. Γόνος αγροτικής οικογένειας, κατόρθωσε να σπουδάσει στην Αθήνα και το Παρίσι χάρις στο εξαιρετικό ταλέντο του. Η ασκητική ζωή του, συχνά γεμάτη δυσκολίες και στερήσεις, αλλά πάντοτε ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην καλλιτεχνική δημιουργία είναι αποτυπωμένη με τον αδρό, λακωνικό του τρόπο στην εξαιρετικά ενδειαφέρουσα αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του από τις εκδόσεις Άγρα επιμελημένη και συμπληρωμένη από την Σούλη Καπράλου. Είναι σημαντική μαρτυρία και συναρπαστικό ανάγνωσμα.

Η Αίγινα υπήρξε τόπος έμπνευσης και δημιουργίας για τον ίδιο καθώς και για τους δύο αχώριστους φίλους του, τους ζωγράφους Νίκο Νικολάου και Γιάννη Μόραλη. Και οι τρεις έκτισαν εδώ τα εργαστήριά τους και αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα ενός κύκλου εικαστικών και, γενικότερα, ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος που σφράγησαν με την παρουσία τους την μεταπολεμική Αίγινα. Στην νέα πτέρυγα του Μουσείου θα υπάρχει και μία αίθουσα αφιερωμένη στην φιλία τους –η «Αίθουσα των Τριών Φίλων»– με έργα τους, που ανήκουν στην συλλογή του Ιδρύματος.

Το Πρώτα η Αίγινα εύχεται στην ακατάβλητη Σούλη Καπράλου να διαβεί σύντομα την είσοδο της νέας πτέρυγας του Μουσείου.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s