Fistiki Fest: από το «Όλοι Μαζί» στο «Κάποιοι Μαζί»…

aegina fistiki festΑπογοητευτικές οι εξελίξεις για το Aegina Fistiki Fest, την διοργάνωση που έμοιαζε ότι θα μπορούσε να ενώσει όλους τους Αιγινήτες –με την ευρεία έννοια του όρου– ώστε να συνεχισθεί η κοινή και πολυδιάστατη προσπάθεια για την προώθηση του νησιού μας και των μοναδικών προϊόντων του, με τρόπους σύγχρονους και δημιουργικούς. Η εντυπωσιακή επιτυχία και ή σχεδόν καθολική αποδοχή των δύο προηγούμενων διοργανώσεων, έργο αυθόρμητης συνεργασίας μιας μεγάλης ομάδας φορέων και προσώπων υπό την αιγίδα, και με την διακριτική υποστήριξη του Δήμου μας, καθώς και η δηλωμένη διάθεση όλων αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν την προσφορά τους σε συνεργασία με την οποιαδήποτε δημοτική αρχή, έδειχνε πως η δουλειά της νέας διοίκησης του δήμου θα ήταν απλή στο θέμα αυτό. Θα μπορούσε να αφήσει τον χώρο ελεύθερο στις δημιουργικές αυτές δυνάμεις να αναπτυχθούν ανεμπόδιστες για μία ακόμη φορά, ώστε να δρέψει τον Σεπτέμβριο τους καρπούς μιας σίγουρης επιτυχίας…

Επικράτησε όμως το πνεύμα της επαρχιώτικης μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, της μίζερης προεκλογικής αντιπαλότητας και εκδικητικότητας: ένα πνεύμα που –όπως είχε επισημάνει το Πρώτα η Αίγινα– παραμένει πάντοτε ισχυρό σε στελέχη και οπαδούς της παράταξης του Δημάρχου Σάκη Σακκιώτη και θα στέκεται πάντοτε εμπόδιο στις ενωτικές προθέσεις και εξαγγελίες της.

Με μια σειρά χοντροκομμένων χειρισμών που απ’ ό,τι φαίνεται είχαν σαν στόχο τον αποκλεισμό συγκεκριμένων προσώπων και τον «έλεγχο» –με παλαιοκομματικούς όρους– της Οργανωτικής Επιτροπής, η νέα διοίκηση οδηγήθηκε τελικά σε μια σύνθεση του οργάνου αυτού, από την οποία απουσιάζει σχεδόν το σύνολο της αρχικής ομάδας των εμπνευστών και βασικών συντελεστών της επιτυχίας του Φεστιβάλ.

Για να συμπληρωθεί η δυσοίωνη αυτή εικόνα, επελέγη για την θέση της προέδρου της επιτροπής η πάλαι ποτέ δημοσιογράφος και νυν γραμματέας του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Ελένη Κυπραίου, αποτυχούσα υποψήφια δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού Σακκιώτη. Η Ελένη Κυπραίου –ευτυχής προφανώς που επιστρέφει μετά από τόσες δεκαετίες στο προσκήνιο μιας κάποιας δημοσιότητας– έσπευσε να παραχωρήσει συνέντευξη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Aegina News όπου –αποδεικνύοντας πόσο οι αντιλήψεις της απέχουν από αυτές της σημερινής Αίγινας– δήλωσε πως παρότι η ίδια είναι φυστικοπαραγωγός, το Φεστιβάλ δεν την ενέπνευσε «στο να πάρει μέρος» και ότι ή ίδια θα το διοργανώσει καλύτερα.

Σαν να μην έφτανε αυτή η μικρόψυχη απαξίωση του έργου και των επιτευγμάτων των ανθρώπων στους οποίους οφείλουμε το Φεστιβάλ, η νέα πρόεδρος, με ένα πρωτοφανές ξέσπασμα λαϊκισμού που απευθύνεται στο πιο συντηρητικό και ξενοφοβικό κομμάτι της Αιγινήτικης κοινωνίας, έκανε και την ακόλουθη δήλωση, την οποία παραθέτω χωρίς παραπέρα σχολιασμό:

Αν πετυχαμε τόσο λαμπρά τους Ολυμπιακούς αγώνες, ήταν λόγο [sic] εθελοντών. Απευθυνόμαστε στο φιλότιμο των Αιγινητών. Είναι η γιορτή της Αίγινας που θα την αναδείξει σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Όλα αυτά δεν αποτελούν συνάρτηση των χρημάτων αλλά της Θέλησης των ανθρώπων να δημιουργήσουν. Θέλουμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον, να γίνει το φυστίκι ελκυστικό για όλους. Είναι και μια ευκαιρία να προβάλουμε τη δυναμική της Αίγινας. Της Αίγινας των Αιγινητών και όχι να γίνει το φεστιβάλ των παρασκευάδων

(http://www.aeginanews.gr/on-air/1323/)

Υπό την ζοφερή ατμόσφαιρα των εξελίξεων αυτών, και σε μια προσπάθεια να αποφύγει την συζήτηση του φλέγοντος αυτού θέματος, η νέα δημοτική αρχή επιστράτευσε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας μεθοδεύσεις μιας άλλης εποχής, που δεν έπεισαν κανέναν, απαγορεύοντας ακόμη και την ανάγνωση της περίφημης επιστολής των δεκαέξη μελών της παλαιάς Οργανωτικής Επιτροπής (εκ των οποίων οκτώ είναι πρόεδροι φορέων της Αίγινας) που απευθυνόταν προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η σημαντική αυτή επιστολή συνοψίζει το ιστορικό της όλης προσπάθειας και ξεκαθαρίζει την θέση και τις απόψεις για στο Φεστιβάλ των ανθρώπων που το εμπνεύστηκαν και το υλοποίησαν με την εθελοντική δουλειά τους.

Απογοητευτικό ήταν και το φαινόμενο της βραδυφλεγούς, στην περίπτωση αυτή, ανάφλεξης των λαλίστατων συνήθως εκπροσώπων της παλαιάς Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Παναγιώτη Κουκούλη ήταν ουσιαστική μεν σε περιεχόμενο (ταυτόσημη σχεδόν με την σχετική ανάρτηση του Πρώτα η Αίγινα), αλλά έγινε άκαιρα, και όταν το θέμα είχε πια ξεθυμάνει, με αποτέλεσμα να περάσει σχεδόν απαρατήρητη. Είναι ίσως σύμπτωμα και αυτό της διαπιστωμένης έλλειψης έστω και του στοιχειώδους πολιτικού κριτηρίου που χαρακτηρίζει την παράταξη Κουκούλη, καθώς επίσης και της αμηχανίας που ίσως την διακατέχει μπροστά στην επιθετικότητα που εισπράττει από την νέα δημοτική αρχή σε ανταπόδοση της διαρκούς στήριξης που η «Κίνηση Ευθύνης» της παρέχει ήδη από το τέλος του πρώτου γύρου των εκλογών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής η οποία δεν διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και που θα αποτελέσει πιστεύω και την βάση κάθε παραπέρα συζήτησης για το θέμα αυτό, το οποίο με κανέναν τρόπο δεν θα λήξει έτσι απλά:

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Με την παρούσα επιθυμούμε να αναφερθούμε στο μείζον θέμα της οργάνωσης του Φεστιβάλ  Φιστικιού. Θεωρούμε δια τούτο σκόπιμο να ξεκινήσουμε με μια σύντομη αναδρομή στα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια από τη γένεση της ιδέας μέχρι και την πραγματοποίηση των δύο επιτυχημένων Φεστιβάλ στο νησί μας.

Τον Μάρτιο του 2008 ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας διοργάνωσε με επιτυχία την ημερίδα με τίτλο «Βάστα καημένη Φιστικιά».  Αυτή η εκδήλωση έγινε αιτία να προκληθεί συζήτηση μεταξύ φορέων και συλλόγων της Αίγινας για την καθιέρωση ενός Φεστιβάλ Φιστικιού στο νησί.

Αμέσως μετά την εκδήλωση, η εφημερίδα «Νέα Εποχή» και το περιοδικό «Γεύσεις και Χρώματα του Σαρωνικού», σε δύο παράλληλες και ανεξάρτητες διαδρομές, πήραν πρωτοβουλίες για την διοργάνωση ενός τέτοιου θεσμού.

Η «Νέα Εποχή» με 7σέλιδο προσχέδιο δράσης που συνέγραψε ο κ. Κώστας Ντρης, κατέθεσε την πρότασή της στον Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Αίγινας στις 21 Μαΐου 2008. Ο Συνεταιρισμός δια του προέδρου του κ. Νίκου Σταμπουλή, αποδέχθηκε την πρόταση, ζητώντας ο Συνεταιρισμός να είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης και το όλο εγχείρημα να τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας.

Το περιοδικό «Χρώματα & Γεύσεις του Σαρωνικού» κατέθεσε παράλληλα την δική του πρόταση σε μια σειρά από εμπόρους Φιστικιού καθώς και στον Δήμο της Αίγινας.

Ο τότε Δήμαρχος Αίγινας κ. Παναγιώτης Κουκούλης, λαμβάνοντας και τις δύο προτάσεις, κάλεσε στις αρχές του καλοκαιριού του 2008, εκπροσώπους των φορέων (Ενεργοί Πολίτες, Συνεταιρισμός, Νέα Εποχή και Χρώματα & Γεύσεις Σαρωνικού), ζητώντας τους να ενοποιήσουν τις προτάσεις τους και να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει ένα Φεστιβάλ που θα το διοργανώσουν οι Φορείς και ο Δήμος θα συνδράμει στο βαθμό που μπορεί και με τα μέσα που διαθέτει για ένα τέτοιο κορυφαίο γεγονός. Από πλευράς Δήμου, ορίστηκαν οι τότε υπεύθυνοι πολιτιστικών (κ. Μπόγρης και κα Κανελλά) ως εκπρόσωποι του Δήμου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προς τα τέλη του καλοκαιριού, οι Φορείς πρότειναν να υπάρξει μια αντιπροσωπεία της Αίγινας που θα ταξιδέψει στο Μπρόντε της Σικελίας για να παρακολουθήσει τοSagra di Pistachio που πραγματοποιείται εκεί τα τελευταία 20 χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Η κα Κανελλά, παρούσα στη συνάντηση παρενέβη και ζήτησε, όποιος θέλει να πάει στο Μπρόντε, να το κάνει με δικά του έξοδα, λέγοντας ότι η ίδια θα πάει στο Μπρόντε χωρίς να ζητήσει τα έξοδά της να τα καλύψει ο Δήμος. Οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν με αυτή την αντίληψη. Τελικά με δικά τους έξοδα στο Μπρόντε πήγαν: Ο κ. Νίκος Πούντος (αντιδήμαρχος), ο κ. Πανταβός, ο κ. Ντρης, η κα Μαρίνη, η κα Γρίζου, ο κ.HP Coulon και ο κ. Ν. Σταμπουλής. Η κα Κανελλά δεν ακολούθησε την αντιπροσωπεία και έκτοτε δεν συμμετείχε στις προσπάθειες της αρχικής ομάδας για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Χαρακτηριστικές ήταν οι φράσεις της: «Το Φεστιβάλ Φιστικιού θα γίνει το μνημόσυνο της Φιστικιάς» και «μισθοφόροι εθελοντές».

Αμέσως μετά το ταξίδι αυτό, οι αρχικοί πυρήνες της διοργάνωσης, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αίγινας, πρότειναν την επισημοποίηση της Πρώτης Οργανωτικής Επιτροπής. Ο κ. Κουκούλης ζήτησε να συμμετέχουν στην επιτροπή  τα ιδρυτικά στελέχη, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Αίγινας. Ταυτόχρονα πρότεινε να εισέλθει στην Οργανωτική Επιτροπή ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της Αίγινας κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Λίγες ημέρες μετά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων κ. Νίκος Κωστάκος, αυτοπροτάθηκε για να γίνει μέλος της Οργανωτικής, προσφέροντας ως σύλλογος δωρεάν φιλοξενίες και προβολή. Η πρόταση του κ. Κωστάκου έγινε δεκτή.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, ζήτησε να ενταχθεί και ο κ. Νίκος Αλυφαντής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας. Ο κ. Αλυφαντής έγινε δεκτός, μέσα στα πλαίσια της ανοιχτής θέσης της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς η Οργανωτική Επιτροπή δεν λειτουργούσε με στεγανά, ούτε σαν κλειστό Λόμπι.

Λίγες εβδομάδες μετά, η Επιτροπή πρότεινε τη συμμετοχή και του προέδρου της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας κ. Παπαργύρη. Ο κ. Παπαργύρης ήρθε για μια φορά και στη συνέχεια δεν ξαναήρθε.

Την περίοδο εκείνη, δεν έχει συσταθεί ακόμα η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας. Τα ιδρυτικά μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής με έξοδά τους οργανώνουν τις δημόσιες σχέσεις, εκδίδουν έντυπα, οργανώνουν συναντήσεις με φορείς. Γίνεται συνάντηση με τους αγρότες, γίνεται συνάντηση με τους Επαγγελματίες, γίνονται συναντήσεις με εθελοντές.

Την ίδια περίοδο ο κ. Μπόγρης διαφωνεί με τις κινήσεις και το χρονοδιάγραμμα εργασιών της Οργανωτικής Επιτροπής, ζητώντας να περιμένουν πρώτα την ίδρυση της Κ.Ε.Δ.Α. και τελικά παραιτείται. Στη θέση του τοποθετείται ο κ. Νίκος Πούντος.

Η πρώτη Οργανωτική Επιτροπή συστήνεται οριστικά με τα εξής άτομα: Π. Κουκούλης, Ν. Πούντος, Ν. Σταμπουλής, Ν. Αλυφαντής, Μ. Παπαδόπουλος, Σ. Πανταβός, Κ. Ντρης, Λ. Μαρίνη, Τ. Γρίζου, HpCoulon, Ν. Κωστάκος, Μ. Γιαννούλη, Ε. Αλυφαντή, Γ. Καλοκέντης.

Με πρωτοβουλία της Οργανωτικής Επιτροπής, προτάθηκε στη Νομαρχία να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ. Ο κ. Κώστας Ντρης ανέλαβε, συνέταξε και πρόσφερε τον Μάρτιο του 2009 το πρώτο business plan της διοργάνωσης καθώς και τον πρώτο προϋπολογισμό (42 σελίδες). Η κα Λένα Μαρίνη μαζί με τον Hp Coulon δημιούργησαν την πρώτη παρουσίαση και τον φάκελο που κατατέθηκε στη Νομαρχία και στους μεγάλους χορηγούς. Ο φάκελος εντυπωσίασε τον Νομάρχη Πειραιά κ. Γιάννη Μίχα, ο οποίος δέχεται να συμμετάσχει η Νομαρχία στη διοργάνωση.

Ο κ. Στράτος Πανταβός, δέχεται να προσφέρει αρχιτεκτονική μελέτη για την τοποθέτηση των περιπτέρων στην παραλιακή λεωφόρο. Ο κ. Κώστας Ντρης και Στράτος Πανταβός αναλαμβάνουν να φέρουν χορηγίες στο Φεστιβάλ. Η κα Τέτα Γρίζου και ο κ. Δημ. Ποταμιάνος κλείνουν επαφές με την ΕΡΤ και φέρνουν χορηγίες επικοινωνίας. Η κα Γιαννούλη φέρνει χορηγία για γιγαντοαφίσες στο ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Ο HP Coulon και η Μ. Γιαννούλη καταφέρνουν να συντονίσουν τους καλλιτέχνες του νησιού για μια σειρά εικαστικών εκθέσεων.

Ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος μαζί με τον κ. Νίκο Κωστάκο αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για προβολή του Φεστιβάλ σε μέσα ενημέρωσης, τουριστικά πρακτορεία και Συνδέσμους.

Η κα Σουζάνα Κράους, παρότι δεν ήταν μέλος της Οργανωτικής, ανέλαβε με επιτυχία τον συντονισμό των εθελοντών. Παρομοίως, ο κ. Μ. Μουτσάτσος ανέλαβε τις επαφές με τα Μ.Μ.Ε. για τη γνωστοποίηση και διαφήμιση του Φεστιβάλ.

Η Κ.Ε.Δ.Α. συστήνεται τέλος Ιουλίου του 2009. Έχει ήδη ολοκληρωθεί και το τελικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο εκτυπώνεται και κυκλοφορεί στις αρχές Αυγούστου. Το πρώτο Fistiki Festπραγματοποιείται με τεράστια επιτυχία. Είναι ένα γεγονός αγαλλίασης και ενότητας για την κοινωνία της Αίγινας. Η Κ.Ε.Δ.Α. εγκρίνει όλα τα πεπραγμένα της Οργανωτικής Επιτροπής. Λίγους μήνες μετά, η Κ.Ε.Δ.Α. αποδέχεται ότι το Aegina Fistiki Fest πέτυχε τους στόχους του και εξουσιοδοτεί τα ιδρυτικά μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής να συστήσουν από μόνοι τους την 2η Οργανωτική Επιτροπή. Χαρακτηριστική η φράση του προέδρου της Κ.Ε.Δ.Α. Λευτέρη Σταμπουλή «Ομάδα που νικάει δεν την αλλάζεις»,  ενώ δεκάδες ΜΜΕ έχουν αναφερθεί κολακευτικά για το 1ο Φεστιβάλ,.

Η 2η Οργανωτική Επιτροπή άρχισε να δουλεύει από το Δεκέμβρη του 2009. Όσοι φορείς ζήτησαν να βοηθήσουν, έγιναν αμέσως δεκτοί: Ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Βαθέος, ο Σύλλογος Γυναικών ΑΦΑΙΑ, η Επαγγελματική Ένωση (νέα διοίκηση), η Επαγγελματική Ένωση Σουβάλας, ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού. Το ίδιο συνέβη και με άτομα που είχαν και διάθεση και ικανότητες προσφοράς. Δεν ανταποκρίθηκε ο Σύλλογος Ξενοδόχων, παρότι προσκλήθηκε.

Η υποδειγματική δουλειά που έγινε είχε ως αποτέλεσμα την ακόμα αρτιότερη διοργάνωση και τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε να κατακλυστεί το νησί από επισκέπτες και να αναγνωριστεί το Φεστιβάλ ως ένα σπουδαίο γεγονός που ξεπερνά τα όρια του νησιού.

Το Fistiki Fest κατοχυρώνεται ως brand name στο πανόραμα των ελληνικών Φεστιβάλ, με πρόσφατη συμμετοχή και παρουσίασή του ως case study στο Συνέδριο «Imic 2011, Δίνοντας αξία στην εμπειρία της διατροφής», που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 2 και 3 Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Το Aegina fistiki fest συμμετείχε στο Τουριστικό Πανόραμα, σε αγροτική έκθεση στο Γκάζι, στη γιορτή λουλουδιών της Κηφισιάς κλπ.

Εδώ θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η ονομασία “Aegina Fistiki Fest” που προέκυψε μετά από μελετημένη ανάλυση των στόχων της Γιορτής, που υπερβαίνει την ελληνική επικράτεια και απευθύνεται και σε διεθνές τουριστικό κοινό, έχει χρησιμοποιηθεί μέχρις στιγμής σε χιλιάδεςprospectus, εκατοντάδες καταχωρήσεις σε έντυπα, σε διαφημιστικά spots στην τηλεόραση και έχει αποκτήσει στο χώρο των Μ.Μ.Ε. και του marketing ένα σημαντικότατο επικοινωνιακό και οικονομικό “αποτύπωμα”. Οποιαδήποτε αλλοίωση ή κατάργηση αυτής της ονομασίας θα καταφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία και την περαιτέρω εδραίωση του θεσμού.

***

Η παραπάνω πρόχειρη και περιληπτική περιγραφή του ιστορικού για το Aegina Fistiki Fest έχει σαν σκοπό να αναδείξει τα εξής:

 1. Το Φεστιβάλ ήταν είναι και παραμένει μια υπόθεση της κοινωνίας της Αίγινας
 2. Αν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένοι φορείς, φεστιβάλ δεν θα είχε υπάρξει.
 3. Τα φυσικά πρόσωπα – ιδρυτικά στελέχη του Φεστιβάλ, ήταν και παραμένουν οι άνθρωποι που εγγυώνται τη συνέχεια του Θεσμού.
 4. Ο Δήμος λειτούργησε περισσότερο ως εγγυητής παρά ως διοργανωτής του Θεσμού. Χωρίς ίχνος παρεμβατικότητας, χωρίς αποκλεισμούς, αντιλαμβανόμενος την οικουμενική διάσταση του γεγονότος και την μεγάλη αξία να συμμετέχουν σε αυτόν, όλοι όσοι πραγματικά ήθελαν να προσφέρουν.
 5. Ο Δήμος επιχορήγησε το φεστιβάλ με ένα μικρό μέρος των εξόδων του, δηλαδή η οργανωτική Επιτροπή κατάφερε να κάνει το Φεστιβάλ σχεδόν αυτοδύναμο οικονομικά.

Μετά από όλα αυτά, θεωρούσαμε αυτονόητο ότι αυτά θα συνεχίσει να κάνει και η νέα δημοτική αρχή. Θεωρήσαμε επίσης σκόπιμο να μη συζητήσουμε με την ΚΕΔΑ την έναρξη των εργασιών της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά να περιμένουμε την πρόσκληση από τη νέα της διοίκηση.

Θεωρούμε ότι αυτονόητο δικαίωμα συμμετοχής στη νέα οργανωτική Επιτροπή έχουν, εφ’ όσον το επιθυμούν, οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα της προηγούμενης διοργάνωσης, καθώς επίσης και όσοι νέοι κοινωνικοί φορείς εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Γνωρίζουμε ότι στην παρούσα φάση συγκροτείται εξαρχής νέα οργανωτική επιτροπή. Ως εκ τούτου έχουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Με ποια κριτήρια δημιουργείται η 3η Οργανωτική Επιτροπή;
 • Αποκλείονται άτομα που ουσιαστικά ίδρυσαν και πρόσφεραν για την καθιέρωση του Θεσμού;
 • Αποκλείονται από τη Συνδιοργάνωση Φορείς όπως ο Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών που εκφράζει περισσότερους από 200 φιστικοπαραγωγούς, η εφημερίδα Νέα Εποχή που ουσιαστικά προσέφερε οργανωτικά τα πάντα, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων, το ίδρυμα Κωστάκος;
 • Έχει γίνει κατανοητό ότι το Aegina Fistiki Fest αποτελείται από συνδιοργανωτές;
 • Αποκλείεται η συμμετοχή σε ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν;
 • Θα ενταχθούν στη νέα Οργανωτική Επιτροπή άτομα που κατηγόρησαν ευθέως τις δύο πρώτες διοργανώσεις;

Μέσα από την εμπειρία που αποκομίσαμε τα τρία αυτά χρόνια, θέλουμε να σας προτείνουμε τα εξής:

Α΄. Το Fistiki Fest δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων με μεγάλη αίσθηση της συλλογικής εργασίας που αφορά την δημιουργικότητα, συνεργασία, σκληρή δουλειά, αλληλοκάλυψη, φρεσκάδα, χιούμορ, μεράκι και χαρά. Αυτά τα συστατικά, που έδωσαν αυτά τα θαυμάσια αποτελέσματα, θα πρέπει να αποτελέσουν και πάλι τα χαρακτηριστικά της Οργανωτικής Επιτροπής. Ο Δήμος θα πρέπει να συνεργαστεί και πάλι με ιδρυτικούς φορείς και τα φυσικά πρόσωπα της διοργάνωσης ισότιμα και χωρίς διακρίσεις, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμα συμμετοχής στην Επιτροπή όλων όσων έλαβαν μέρος στις προηγούμενες διοργανώσεις, εφ’ όσον το επιθυμούν. Παράλληλα, με το ίδιο ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας των προηγουμένων χρόνων, η Επιτροπή θα είναι ανοιχτή και σε νέους φορείς ή διακεκριμένα πρόσωπα του νησιού που θέλουν να συμμετάσχουν.

Β΄. Υπάρχουν θέματα προβληματισμού από τον προηγούμενο χρόνο που αφορούν την «ενηλικίωση» της γιορτής (όχι βέβαια του “δίχρονου παιδιού που θα πάει σε καλύτερους δασκάλους”) και τα οποία χρειάζονται επεξεργασία και ανοιχτό διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία, όπως:

 • η ενδεχόμενη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ ή η σύστασή του ως νομικού προσώπου
 • το ενδεχόμενο απασχόλησης  ανθρώπων σε ετήσια βάση για τη συνεχή παρακολούθηση των θεμάτων του φεστιβάλ, αφού η προετοιμασία αλλά και η προβολή του “τρέχουν” πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κύριε Δήμαρχε

Η επιστολή μας αυτή είναι μια κραυγή αγωνίας. Μέσα σε δύο χρόνια, το Φεστιβάλ έγινε το μεγαλύτερο γεγονός στη νεότερη ιστορία της Αίγινας. Όλοι επιθυμούμε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και να παραμείνει το φωτεινό σημείο αναφοράς για την κοινωνία του νησιού στις δύσκολες στιγμές κρίσης που ζούμε. Είμαστε γι’ αυτό στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω δημιουργικό διάλογο και συνεργασία.

Μετά τιμής

Ν.  ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ – Πρόεδρος Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών

Ν.  ΑΛΥΦΑΝΤΗΣ – Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου

ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΝΤΑΒΟΣ – Πρόεδρος Συλλόγου Ενεργών Πολιτών

Κ.   ΓΑΛΑΝΗΣ – Πρόεδρος Φίλων Λαογραφικού

ΦΛΩΡΑ ΑΛΥΦΑΝΤΗ – Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Αίγινας

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ – ΛΕΝΑ ΜΑΡΙΝΗ – Εκδόσεις ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

ΜΙΧ.  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – Πρώην πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού

ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ – Πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων «η Αιγινήτικη Φιλοξενία» – Ίδρυμα GEORGE BEST KOSTAKOS

H.P. COULON

ΣΟΥΖΑΝΝΑ ΚΡΑΟΥΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΡΗΣ – Γραμματέας Οργανωτικής Επιτροπής

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ – Αντιπρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ – Πρώην Πρόεδρος Τ.Σ. Κυψέλης

ΕΛΕΝΗ ΑΛΥΦΑΝΤΗ – Γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας

ΕΛΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ – Αρχαιολόγος

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΤΑΚΗ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΣ – Γεωπόνος

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

41 Responses to Fistiki Fest: από το «Όλοι Μαζί» στο «Κάποιοι Μαζί»…

 1. Ο/Η aeginafirst λέει:

  Για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ευχόμαστε στον εκλεκτό συνεργάτη και φίλο του Πρώτα η Αίγινα Μιχάλη Μουτσάτσο γρήγορα περαστικά! Θα περιμένουμε σύντομα το επόμενο άρθρο του!

  • Ο/Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου λέει:

   Μια μεγάλη αγκαλιά γεμάτη αγάπη και ευχές και από μένα. Σε περιμένουμε να τα πούμε από κοντά και να σου δώσουμε και κανένα φιλί… άντε ας είναι και η Βούλα μπροστά!!!

 2. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Συγχαρητήρια στον κ. Ντρη για το εμπεριστατωμένο άρθρο του για το Φεστιβάλ.

 3. Ο/Η η παρδαλή λέει:

  οι παλιές αγάπες δεν κρύβονται…..το τίτλο του φεκ της δημαρχίας σακιώτη ζήλεψε το φανταχτερό φρηπρες που μενει πάντα στα αζήτητα….αποκαλεί τους ανθρώπους που έφτιαξαν το φ.φ……ομάδα ντρή……με αυτά σύλα μου θα ανεβασεις την κυκλοφορία??????ισως…..γιατι με τις συνεντευξεις του φίλου σου του σάκι δεν θα γίνουν πολλά πράγματα……ετσι κι αλλιως κάθε μέρα δίνει από μια στο aeginaportal….κι αυτό σύλα μουδεν παλεύετε …..

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Ούτε οι παλιές αγάπες κρύβονται, ούτε οι καινούργιες αντιζηλίες… Μεγάλο φάουλ Σίλα, και είσαι και έγκριτη δημοσιογράφος…

 4. Ο/Η ανώνυμη εταίρα λέει:

  κυρία παρδαλή διαβάσατε και την άλλη συνέντευξη της άλλης παρδαλής. Επίσης στη σελίδα 2 τη φωτό της εκκλησίας; Καλά είχε πει κάποιος ότι μοιάζει με ταυλανδέζικο στο Μπραχάμι!

  • Ο/Η ΕΜΒΟΛΙΜΗ λέει:

   Εάν, αγαπητή ανώνυμη εταίρα, με την αναφορά σας στην εκκλησία εννοείται
   την «κόκκινη» του κοιμητηρίου της Αίγινας, πιστεύω ότι εκτός της πίεσης που δέχτηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, από έντυπα και επώνυμους κατοίκους ή μη, προσέφερε τα μάλα στην «αποκατάσταση» της, το Aegina First, στο οποίο ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της «νίκης», αλλά και του αξίζουν τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια!!!

 5. Ο/Η Fistikomenos λέει:

  Επρεπε και βεβαια να διαβαστει η επιστολη. Επρεπε και να αφιερωθει και κανα 3ωρο συζητηση για την οργανωτικη επιτροπη στο Δ.Σ. οπως και για τη Πυλη του Βαροτσου! Επρεπε να δωθει και στο Ντρη κανα μισαωρο να μιλησει για να πει στους συμβουλους και στους Αιγινητες τι να κανουν. Αφου μαγαζακι του ηταν 4 χρονια και τα προσυμβουλια αλλα και τα συμβουλια. Ετσι και αλλιως η Αιγινα δεν εχει αλλα προβληματα περαν του Φιστικι Φεστ. Ενα στιλιαρι που σας χρειαζεται…

  • Ο/Η φίστικος λέει:

   Ευτυχώς Fistikomene που υπάρχεις εσύ που ασχολείσαι με τα σοβαρά θέματα της Αίγινας και έτσι μπορούμε εμείς οι υπόλοιποι να σπαταλάμε τις δυνάμεις μας στα επουσιώδη. Με εντυπωσιάζει ο πλούτος της επιχειρηματολογίας σου. Το τρομερό σου επιχείρημα με το στιλάρι μάλιστα αποδεικνύει πόσο σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος είσαι. Καμία σχέση με τραμπούκο. Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η Αίγινα για να πάει μπροστά!

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μήπως γίνεστε άδικοι με τον Τάκη τον Κουκούλη και τους συμβούλους του;

 7. Ο/Η ΕΜΒΟΛΙΜΗ λέει:

  Είναι λυπηρό για το πως αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, πρόσωπα και πράγματα, αλλά και απογοητευτικό επίσης, όταν διαπιστώνεις ότι αιτία της αλλαγής είναι η μικρόψυχη και κοντόφθαλμη πολιτική, νεόκοπων ανθρώπων της εξουσίας.

 8. Ο/Η Fistikomenos λέει:

  Μου κανει και εμενα εντυπωση πως πορευεστε σαν τα προβατα. Ας βγει εστω και ενας (εκτος του Ντρη) επωνυμα και πει οτι ο νεος Δημαρχος τον απεκλεισε απο την οργανωτικη επιτροπη. Δεν υπαρχει ουτε ενας!!! Θα συμφωνησει σε αυτο και ο Πανταβος. Αμα θελετε να ειστε σαν ομαδα και να διαπραγμαυτευστε ή ολοι ή τιποτα τη παρουσια σας ειναι αλλο θεμα. Και πολυ θεμα το καναμε… Αν θεωρειτε μικροψυχο το νεο Δημαρχο που απεκλεισε εναν τοτε δεν πειραζει, ας θεωρειτε μεγαλοψυχο τον τεως Δημαρχο που τον ειχε και τον κατεστρεψε πολιτικα! Ο Τακης Κουκουλης ενας απο τους καλυτερους Δημαρχους που περασαν στην Αιγινα συρθηκε στην εκλογικη καταστροφη απο το Ντρη. Δεν του αξιζε!

  • Ο/Η Ο φιστικάτος λέει:

   Όποιος πολυφιστικώνεται αυτά παθαίνει… Να το προσέξεις, γιατί είναι πολύ κακή η πρόγνωση και βαριά η κατάληξη! Μετά το Ντρη αρχίζουν να επιτίθενται και οι ανεμόμυλοι! (Δον Κιχώτη φαντάζομαι ότι θα έχεις διαβάσει…)

 9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  βρέθηκε κι ένας σακιωτικός να πει καλό λόγο για τον κουκούλη……αυτό είναι κάτι….τόση προσπάθεια κάνει ο άνθρωπος………

 10. Ο/Η Ο αυτήκοος λέει:

  Για να ευθυμήσουμε και λίγο! Το άκουσα και το καταγράφω:
  -Πότε αλήθεια γεννήθηκε η Κυπραίου;
  -Το 1937
  -Τελικά το Φεστιβάλ δεν απόκτησε καινούργιους γονείς. Απόκτησε καινούργια γιαγιά!!!

  • Ο/Η ΕΜΒΟΛΙΜΗ λέει:

   Αν το επιβεβαιώνει και ο ληξίαρχος έχω να κάνω μια σοβαρή πρόταση για ένα μουσικό σποτάκι του Φεστιβάλ Φιστικιού (έτσι κάπου άκουσα πως θα το λένε). Πιστεύω πως θα… δέσει, γιατί είναι παλιό γνώριμο από λόγια και ρυθμό, όπως με διαβεβαίωσαν, κάποιοι, κοντινής ηλικίας της νέας προέδρου:
   «Η γιαγιά μας η καλή, έχει φιστίκια στην αυλή’
   φίστικους και φιστικάκια, να ροδίζουν μαγουλάκια»
   ΦΡΕΣΚΕΣ ΙΔΕΕΣ!!!

  • Ο/Η Π λέει:

   ΡΕ ΠΟΙΟ 1937 . ΤΟ1927 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΙΑΓΙΑΣ

 11. Ο/Η κούλα η φιστικούλα λέει:

  Επιτέλους μέσα στο καταχείμωνο αφήστε μας ήσυχες κι εμάς τις έρημες τις ξερακιανέ ςτις φιστικιές. Μη ταράζετε τα κλωνάρια μας με πανταβούς κι άλλους λωλούς ούτε το δε- ντρή μας με εμβόλια και άλλα εμβόλιμα.
  Αφήστε μας ήσυχες τις πτωχές πλην τίμιες. Φροντίζει για μας ο γέρο Φίλιππας και η κυρά Λένη η Κυπραίου.
  Αμάν πιά πως θα δέσει ο καρπός μας; Πως θα βγάλουμε φύλλα, πως θα ανθίσουμε με τόση ταραχή;

   • Ο/Η Νεκτάριος λέει:

    ολοκληρώστε Π. η φράση είναι «Τι λε ρε». Τι τσιγκουνιές είναι αυτές. Η μαγκιά είναι μεγάλη υπόθεση δεν είναι σαλαμάκι να κόβεται σε φέτες.

   • Ο/Η Π λέει:

    Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Η ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΜΑΤΩΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ (ΥΔΑΤΑ) ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΤΙΚΕΣ ΘΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΡΠΙΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΜΑ ΚΑΚΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝΕ ΓΡΑΜΜΕΝΑ.

 12. Ο/Η Ε.Γ.Μ. λέει:

  ΕΙΜΑΙ ΚΟΥΚΟΥΛΙΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ.
  ΔΗΛΩΝΩ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ.
  ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΑΙΜΑ ‘Η ΘΑ ΜΕ ΔΙΩΞΟΥΝΕ ΚΑΚΗΝ ΚΑΚΩΣ?

  • Ο/Η Νεκτάριος λέει:

   Τα νύχια είναι βαμμένα ή άβαφτα; Αν είναι κόκκινα σε απόχρωση νεκροταφί Γαρυφαλλί δεν συνίσταται αιμοληψία από σας. Διότι προτιμούμε κάτι σ εποιό ακρυλικό, με φιλικά αιμοσφαίρια προς το περιβάλλον και αιμοπετάλια εναρμονισμένα με τα χρώματα της άνοιξης που καταφθάνει οσονούπω

 13. Ο/Η fystikos λέει:

  [το σχόλιο αυτό διαγράφηκε από την ομάδα διαχείρισης του μπλογκ λόγω χυδαίου περιεχομένου]

 14. Ο/Η αφοβος λέει:

  [το σχόλιο αυτό διαγράφηκε από την ομάδα διαχείρισης του μπλογκ λόγω χυδαίου περιεχομένου]

 15. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΦΟΒΟΥ ΣΤΙΣ 11:06. ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΝΑ ΥΒΡΕΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ.
  ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΣΟΥ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΣΗΣ ΒΩΜΟΛΟΧΙΑΣ.
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΙΩΣΑ ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΙΖΕΙ ΑΜΕΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.
  ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΒΗΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ;

 16. Ο/Η ανωνυμος λέει:

  Ποιος είσαι κύριε διαχειριστή με τόσες διαγραφές…. ο Κουκούλης είσαι?

 17. Ο/Η αιγαινήτης λέει:

  Ακριβώς όπως τρεις ήταν οι διαγραφές του Κουκούλη: Αποστολίδης, Κανελλά, Χατζηπέρης. Και η ζωή συνεχίζεται……….

  • Ο/Η Νεκτάριος λέει:

   Ώπα ρε μεγάλε κι εσύ εκεί ήσουν και κράταγες το σκορ. Τώρα με τους καινούργιους να δεις τι έχει να γίνει. Σβήσε γράψε. Δε θα προλαβαίνεις . Τρεις θα βγαίνουν τρεις θα μπαίνουν. Προβλέπω να γίνονατι δημοτικοί σύμβουλοι και τα τασάκια των γραφείων του Δήμου. Αυτό δεν είναι ο χορός με τους Λύκους, είναι ο χορός του Ζαλόγγου.
   Μεγάλε πάρε μεγάλο τετράδιο γιατί έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας.

 18. Ο/Η Ναυτίλος. λέει:

  Επιτέλους. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν όλα να τα ισοπεδώνουν. Καταλαβαίνω τις απορίες κάποιου προηγούμενου σχολιαστή, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα τα μπλογκ δεν είναι ίδια. Μπορεί κάποιος να εκτονώνεται αλλού. Στο «Πρώτα η Αίγινα», πρώτα είναι η Αίγινα και όχι τα απωθημένα μας. Δεν είναι δυνατόν πράγματα που δεν τα συζητούμε ούτε στις ταβέρνες και στους καφενέδες με τους κολλητούς μας να βγαίνουμε και να τα γράφουμε καλυπτόμενοι πίσω από τη δήθεν ανωνυμία μας. Είναι θρασυδειλία τουλάχιστον. Διακρίνεται ένας υφέρποντας ρατσισμός και φασισμός. Οι αιχμές τα υπονοούμενα, οι σπόντες, οι τάχα φήμες, το ράδιο αρβύλλα και ότι άλλο συνιστά και ολοκληρώνει την επαρχιακή μίζερη καθημερινότητα δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζει τούτο το μπλογκ. Άλλωστε η επιμονή και εν πολλοίς εμμονή σε αυτό το στυλ, το ύφος και τη γραφή το έχουν κατατάξει στις πρώτες γραμμές της Αιγινήτικης μπλογκόσφαιρας.
  Προσπάθειες διασυρμού προσώπων, σπίλωσης συνειδήσεων και «αθώων» περιπαιχτικών σχολίων είναι προβοκατόρικες.

  • Ο/Η Νεκτάριος λέει:

   Τι μόρφωση! Αν και της θαλάσσης το μιλάς πολύ στρειτ το στεριανό. Μπράβο μάγκα μου χώστα κανονικά. Πλάκωσαν δηλαδή τα λαμόγια που αντί για τούρτες κόβουν τα αρωματικά κεράκια με επένδυση κανέλλας που έχουν αγοράσει από το τελευταίο μπαζάρ της ΦΑΖΑ. Βγάλτε τις κανέλλες ρε από το κερί και φτιάξτε κανά κοκκινιστό να στανιάρετε.
   Με τόση κανέλλα ούτε η Τιτίνα Κανελλά δεν κυκλοφορεί.

 19. Ο/Η Νίκος Μαρίνος λέει:

  Κάποιες φορές το να μη μιλάς, μάλλον εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Στο 1ο ΦΦ έλαβα μέρος σαν εθελοντής και στο 2ο σαν μέλος της ΟΕ και σαν εθελοντής. Στο 3ο ΦΦ κανείς δεν με κάλεσε ούτε για την ΟΕ αλλά ούτε και για την εκφορά κάποιας ιδέας. Πιθανώς λόγω του αιρετού αξιώματος που κατείχα κατά την προηγούμενη 4ετία (τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω).
  Καταλαβαίνω ότι ο νέος Δήμαρχος θέλει να περάσει το δικό του χρώμα στο επόμενο ΦΦ, αλλά δεν το ενστερνίζομαι. Μέχρι στιγμής το μόνο που βλέπω είναι θολό τοπίο αρμοδιοτήτων και ακροβασίες μεταξύ της ΚΕΔΑ και της Αντιδημαρχίας πολιτισμού. Υπερφίαλες αλλά και διχαστικές δηλώσεις από την διορισμένη Πρόεδρο της ΟΕ του 3ου ΦΦ.
  Το ΦΦ δεν είναι κανενός παρά μόνο της Αίγινας. Οι χιλιάδες ώρες που σπαταλήσαμε για να γίνει επιβραβεύτηκαν με την εικόνα της λαοθάλασσας που είδαμε στην παραλία και τις χαμογελαστές φάτσες των ανθρώπων. Το ΦΦ είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης σε ένα γκρι περιβάλλον απραξίας. Ελπίζω το πείραμα που κάνει ο νέος Δήμαρχος να πετύχει. Ούτως ή άλλως τον καθένα που κατέχει δημόσια θέση και ‘πράττει’ δεν τον κρίνει μόνο η Ιστορία αλλά και όλοι εμείς.

 20. Ο/Η Νεκτάριος λέει:

  Δεν νομίζεις ότι η Αίγινα δεν χρειάζεται άλλα πειράματα. Τόσα χρόνια ως πειραματόζωα μαε έβλεπαν. Και να που κατάντησε η ΑΙΓΙΝΑ.

 21. Ο/Η άφοβος λέει:

  εσείς Νεκτάριε μου θυμίζετε τον Νεκτάριο τον υπηρέτη της κυρίας στο «Διακοπές στηνΑίγινα», όπου επαναλάμβανε ότι του έλεγε η κυρία του. Ζείτε από τότε, μπράβο σας. Αειθαλής!!!!!! Αφήστε και κάτι ασχολίαστο…. δεν τολμάει κανείς να γράψει μια κουβέντα… από που ξεφυτρώσατε; Μήπως από το παλαιό Φεστιβάλ Φιστικιού;

 22. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Emena pali mou thymizei to Nektario to Lavouta….

 23. Ο/Η Αθεράπευτα αιγινολάτρης λέει:

  Τι κρίμα! Πώς χάνονται οι ευκαιρίες για να είμαστε πραγματικά «Όλοι Μαζί»!
  Πώς η αλαζονεία της εξουσίας μπορεί να εμφανίζεται από τόσο νωρίς! Μόνο ως αλαζονική μπορεί να χαρακτηριστεί ή συμπεριφορά της νέας δημοτικής αρχής απέναντι στην Οργανωτική Επιτροπή του ΦΦ των δύο πρώτων ετών. Αλαζονική και μη συνετή, ως και ριψοκίνδυνη. Γιατί παρακάμπτονται όλοι αυτοί που και την ιδέα είχαν αλλά και την ευθύνη για την ,πανθομολογούμενα επιτυχημένη και με μεγάλη απήχηση, υλοποίησή του? Τι λυπηρό που δεν καλούνται να συμπράξουν με τις ιδέες, τις γνώσεις, τη φαντασία τους, τη φρεσκάδα τους, την ευρηματικότητά τους και πάνω απ’όλα, τον εθελοντισμό τους όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες που ζουν ή παρεπιδημούν στο νησί και που με τόσο ενθουσιασμό και ζεστασιά αγκάλιασαν τον θεσμό και , μαζί με όλους τους άλλους εθελοντές και υποστηρικτές, καθώς και τους φορείς που ενεπλάκησαν, συνέβαλαν στη μεγάλη του επιτυχία και αναγνωρισιμότητα.
  Θα ήταν φρονιμότερο να δοκίμαζαν οι νέοι δημοτικοί μας άρχοντες, τουλάχιστον γι αυτή τη χρονιά, να κρατήσουν τα πράγματα ως είχαν, προσπαθώντας να καλέσουν κι ακόμη περισσότερους να συμμετάσχουν, κι αν έκριναν, εκ του αποτελέσματος, ότι το «πείραμα» δεν πέτυχε, τότε και μόνο τότε να άλλαζαν τις συνθήκες για το 2012. Δεν γκρεμίζεις κάτι αποδεδειγμένα πετυχημένο και σίγουρο για κάτι παρόμοιο αλλά με αβέβαιο αποτέλεσμα, μόνο και μόνο επειδή το βρήκες από τους προηγούμενους. Ούτε επιδεικτικά «παροπλίζεις» και αγνοείς όλους όσοι με κέφι και συλλογικά λειτούργησαν, γιατί δεν ξέρεις , δεν μπορείς να προεξοφλήσεις ότι θα καταφέρεις να συνεγείρεις και να ενθουσιάσεις τόσο πολύ κόσμο. Τουλάχιστον, ας λείψουν οι «αγκυλώσεις», οι μικροκακιούλες, οι παρωπίδες και οι «φυλετικοί» διαχωρισμοί. Όσοι ζούμε στην Αίγινα, ντόπιοι ή εραστές της, την αγαπάμε εξίσου και χαιρόμαστε με ό,τι καλό της συμβαίνει, λυπούμαστε δε με ό,τι άσχημο της τυχαίνει.
  Εύχομαι στην «διορισμένη» πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του ΦΦ (ή όπως αλλιώς το ονομάσει) κ. Ελένη Κυπραίου, επιτυχία στο έργο της, για το καλό του θεσμού. ‘Εχω δε την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα καλέσει κοντά της ,για να τη συνδράμουν,αντάξιούς της ανθρώπους, ακόμη και μέσα από τις τάξεις των «παρασκευάδων», εξάλλου, επί σειρά ετών κι η ίδια μία από αυτούς ήταν, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεών της στην Αθήνα…

 24. Παράθεμα: Χρόνια μας πολλά! Τα πρώτα γενέθλια του Πρώτα η Αίγινα | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s