Η συναρπαστική ζωή του Κώστα Χάνου

Κώστας Χάνος, Η Οδύσσεια της ζωής μου τον 20ο αιώνα. Επιμ. εκδ. Γ. Μπήτρος και Γ. Ιερωνυμάκης. Αίγινα 2011. Σελ. 127, 26 εικ.

Ο Κώστας Χάνος είναι ένα ιστορικό πρόσωπο με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Έχει ζήσει την ιστορία των νεότερων χρόνων της Ελλάδας εκ των έσω. Έχει γράψει ιστορία με τους αγώνες, τις ανησυχίες, τις επιλογές, τις πρωτοβουλίες, τη δράση του. Έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας μέσα από την εμπνευσμένη διαδρομή και προσφορά του ως μέλους της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ Αίγινας και ως πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου «Ο Καποδίστριας».

Το βιβλίο είναι μαρτυρία  ζωής και αγώνων που οι σελίδες του καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα και αναφέρεται σε πλήθος ιστορικών προσώπων και γεγονότων που στιγμάτισαν τη νεότερη Ελλάδα, ένα μαθήματα ιστορίας από αυτά που τα σύγχρονα εγχειρίδια επιμελώς ξεχνούν και αποσιωπούν. Ένα ταξείδι στο χρόνο. Από τους χωματόδρομους της προπολεμικής Αίγινας με τα πρώτα εμπορικά μαγαζιά και καφενεία, τις κόντρες Βενιζελικών και Βασιλικών, τα συνθήματα στους τοίχους κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, μέχρι τις διαδηλώσεις στην οδό Σταδίου. Η δημιουργία της θρυλικής παρέας που δραπέτευσε από την Αθήνα  για να πάει να πολεμήσει στην Ανατολή. Η διαδρομή της από  τη Ραφήνα, στην Εύβοια, με ένα καΐκι διασχίσε όλο το Αιγαίο μέχρι τη Χίο, απέναντι στα Αλάτσατα και από κει στην Κύπρο, στη Μέση Ανατολή, στην εξορία στην Ικαρία και τη Μακρόνησο.

Κώστας Χάνος 2

Ο Κώστας Χάνος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στο Λαογραφικό Μουσείο την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου. Δίπλα του η σύζυγός του Άννα.

Ο Κώστας Χάνος είναι το τρίτο παιδί του Παύλου και της Δωροθέας –Ντόλλυ– το γένος Κωνσταντίνου Βογιατζή, γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1923 στον Πειραιά στην περιοχή Αμφιθέας. Ο παππούς καταγόταν από τη Σύμη. Λεγόταν Κωσταντίνος Βογιατζής. Ήταν  μεγαλέμπορος σφουγγαριών. Είχε έρθει στην Αίγινα που ήταν διαμετακομιστικό κέντρο σφουγγαριών, από όπου έφευγαν στολίσκοι στη Βόρεια Αφρική και μάζευαν σφουγγάρια. Ήρθε λοιπόν στην Αίγινα γιατί ήταν κοντά στην Αθήνα και θα μπορούσε έτσι να στέλνει τα εμπορεύματά του σε όλο τον κόσμο την εποχή εκείνη.

Η  σχέση του Κώστα Χάνου με την Αίγινα αρχίζει από την εποχή που ο πατέρας  του πήρε προίκα από τον παππού του ένα σπίτι στο νησί. Ο πατέρας του Παύλος Σταύρου Χάνος, ήταν αρκετά πλούσιος για την εποχή εκείνη. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από την Ιθάκη. Σπούδασε στην Αγγλία ναυτιλιακές επιχειρήσεις και γνώριζε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά, και εργαζόταν στη Ναυτιλιακή Εταιρεία του Ι. Χανδρή, ως  διευθυντής.

Αναδημοσιεύουμε εδώ χαρακτηριστικό απόσπασμα που περιγράφει το πατρικό του σπίτι στην Αίγινα και τη γνωριμία του με τον Ν. Καζαντζάκη.

Το σπίτι μας στην Αίγινα επί της οδού Αφαίας, στην περιοχή «Χαλικάκι», ήταν αγορά του πατέρα μου από τον παππού μου Κωνσταντίνο Βογιατζή. Σήμερα είναι ιδιοκτησία των κληρονόμων του Γεωργίου Μαγκλή. Σε αυτό το σπίτι μεγάλωσα. Όταν πήγαμε στην Αθήνα το χρησιμοποιούσαμε ως θερινή κατοικία. Το σπίτι αυτό ήταν σε ένα κτήμα που απλωνόταν σε δύο επίπεδα. Στο επάνω μέρος ήταν το κυρίως σπίτι, ένα μαγγανοπήγαδο, μια μεγάλη στέρνα και στο βάθος ένα διώροφο μικρό σπίτι για το προσωπικό. Το σπίτι ήταν ένα μεγάλο διώροφο με τεράστιες κάμαρες, εσωτερική σκάλα και δύο μεγάλα χωλ. Το ένα κάτω στην είσοδο με άσπρα πλακάκια και το άλλο επάνω. Σε αυτό ήταν το παράθυρο της θέας μου που κοίταγε προς τη θάλασσα και το Αγκίστρι, και προς το σπίτι του Κάτσα που ήταν δικαστικός. Εκεί πέρναγα τη μέρα μου στην αγκαλιά  της νταντάς μου. Στο παράθυρο αυτό σε ηλικία τεσσάρων ετών πρωτομίλησα. … ο πατέρας μου αν και ήταν ο πλουσιότερος στην Αίγινα εκείνη την εποχή, ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και καλλιεργημένος πνευματικά. Έκανε παρέα με το Βάρναλη και τον Πρεβελάκη. Μια  μέρα, στις αρχές του 1927 έφερε ο πατέρας μου με μία άμαξα έναν κύριο ψηλό και αδύνατο. Και έναν άλλο κοντό. Τους εγκατέστησε στο σπιτάκι του κήπου, το οποίο είχε ανακαινίσει. Ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης μαζί με τον φίλο του, το ζωγράφο Καλμούχο που είχε σπουδάσει στο Παρίσι. Ήταν της  σχολής του Πικάσο, κυβιστής. Μας φώναξε ο πατέρας μου και μας είπε να μη φωνάζουμε γιατί είναι ένας κύριος στο σπίτι που είναι συγγραφέας και θέλει ησυχία. Ο Καζαντζάκης είχε συμπάθεια στην Ευτυχία την αδελφή μου, γιατί διάβαζε πολύ και της είχε χαρίσει αρκετά βιβλία με ιδιόχειρες αφιερώσεις, τα οποία χάθηκαν μετά την κατοχή. Θυμάμαι μετά από ένα ταξίδι του στη Ρωσία μου έφερε ένα δώρο, ένα μικρό παιχνιδάκι. Έμεινε στο σπίτι μας μέχρι να χτίσει το δικό του στα Πλακάκια.

Γιώργος Μπήτρος

Advertisements
This entry was posted in Βιβλία, Συνεργασίες and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Η συναρπαστική ζωή του Κώστα Χάνου

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ωραια η προσπαθεια και συγχαρητηρια αλλα ελαχιστα απο αυτα που διαβασαμε και ακουσαμε θυμιζαν την γλαφυροτητα και τη ζωντανια της αφηγησης των γεγονοτων απο τον ιδιο τον Κωστα το Χανο.Ας ειναι και αυτος και η Αννα παντα καλα και εμεις που τους ξερουμε κραταμε στην καρδια μας τις μνημες απο την προσωπικη μας συναναστροφη μαζι τους.

 2. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Μακάρι να γίνονταν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες στο νησί. Να μιλούσαν κι άλλοι παλαιοί και να μάθαινε ο κόσμος σε τι όμορφο μέρος ζούμε, την ιστορία του και πως ήταν παλιά.

 3. Ο/Η παλιός αιγινήτης λέει:

  Διάβασα το βιβλίο του φίλου Κώστα Χάνου. Ήταν μια αξιόλογη δουλειά. Σπουδαία προσφορά από έναν μεγάλο αγωνιστή Αιγινήτη. Θα ήταν όμως πολύ συναρπαστικό να μας έλεγε ο Κώστας και τα αισθηματικά του. Τότε δεν θα έφταναν ούτε δύο βιβλία.

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΑΝΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΩΣ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   ένα είναι το κόμμα σύντροφε αλλά να διαβάζουμε και την ανάρτηση που σχολιάζουμε: «Έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας μέσα από την εμπνευσμένη διαδρομή και προσφορά του ως μέλους της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ Αίγινας…»

   • Ο/Η ανώνυμος λέει:

    όλοι ξέρουμε ότι ο Κώστας Χάνος είναι ΚΚΕ. Καλύτερα από τον καθέ άλλον. Μη τρελαθούμε εντελώς. Και μάλιστα με καμία σχέση με τους σημερινούς ΚΚεδες που έχουν δεξιά τσέπη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s