Τα φώτα της δημοσιότητας προσελκύει η απόφαση του Κ.Α.Σ. για τον κυματοθραύστη

Αθηναϊκές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίαςΗ συχνή ενασχόληση μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας με προβλήματα του νησιού μας, έχει προκαλέσει ενοχλήσεις κατά καιρούς σε κύκλους που είχαν συνηθίσει έως πρόσφατα, πολλά από τα θέματα αυτά να μην ξεφεύγουν από τα στενά όρια της μικρής τοπικής μας κοινωνίας, η οποία τα αντιμετωπίζει συνήθως με τους δικούς της κανόνες και τις δικές της μεθόδους και πρακτικές. Η εγγύτητα με την Αθήνα, η ευκολία στην μετακίνηση και στην επικοινωνία των ιδεών, η εγκατάσταση στο νησί μας πολλών νέων κατοίκων που προέρχονται στην μεγάλη πλειοψηφία τους από την Αθήνα –και από άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού– και κυρίως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός τακτικών παραθεριστών που απέκτησαν ιδιοκτησίες εδώ –και που έχουν την ίδια προέλευση– κάνει αδύνατη την διατήρηση του ιδιότυπου αυτού «όρκου σιωπής» που χαρακτηρίζει τις μικρές τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, τα θέματα αυτά παρουσιάζουν πολλές φορές από την φύση τους ένα ευρύτερο ενδιαφέρον που αγγίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και όχι απλώς τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας.

Ένα από αυτά τα θέματα πανελλαδικής εμβέλειας είναι και η πρόσφατη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης για την κατασκευή κυματοθραύστη στο λιμάνι του νησιού μας, σε επαφή (οπτική και φυσική) με δύο αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σημασίας –την αρχαία ακρόπολη της Κολώνας και τον πολεμικό λιμένα της πρώτης μεγάλης ναυτικής δύναμης του αρχαίου κόσμου. Η έγκριση του έργου από το Κ.Α.Σ. παρά την αντίθετη εισήγηση των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων, είναι, ακόμη στις μέρες μας, κάτι το ασυνήθιστο, αλλά όχι πλέον σπάνιο. Ένα πρόσφατο, πολύ γνωστό παράδειγμα «αυθαιρεσίας» του Κ.Α.Σ. είναι ο αποχαρακτηρισμός το 2007 δύο σημαντικών διατηρητέων κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με το σκεπτικό ότι εμποδίζουν την θέα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης προς τον ιερό βράχο, απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ειδικών και ακυρώθηκε τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η θιγόμενη περιοχήΠέρα από τις πολυάριθμες αναρτήσεις της είδησης για τον κυματοθαύστη σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και την δημοσίευσή της σε εφημερίδες, υπήρξαν την επομένη της κρίσιμης συνεδρίασης δύο άρθρα σε δύο από τις πιο έγκυρες αθηναϊκές εφημερίδες, την Καθημερινή και το Βήμα (στην καθημερινή ηλεκτρονική του μορφή) – εφημερίδες που έχουν ασχοληθεί πρόσφατα και με άλλα θέματα που μας αφορούν. Η Καθημερινή, με σύντομο άρθρο της δημοσιογράφου Όλγας Σελλά, με τίτλο «Kυματοθραύστης στο λιμάνι της Aίγινας», καταγράφει την είδηση συνοψίζοντας ένα μεγαλύτερο κείμενο του Αθηναϊκού Πρακτορίου Ειδήσεων (δείτε το εδώ) το οποίο ουσιαστικά αποτυπώνει το σκεπτικό της απόφασης, βασισμένο σε δηλώσεις του δημάρχου Σάκη Σακκιώτη, του μελετητή του έργου Στράτου Ανδριάνη και της γενικής γραμματέως του υπουργείου πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Το κείμενο της δημοσιογράφου του Βήματος Μαρίας Θερμού, με τίτλο «Αίγινα: Δαμάζοντας τα κύματα… σε βάρος των αρχαίων», διαφοροποιείται από την επίσημη εκδοχή. Ενώ προβάλλει τα επιχειρήματα για την ασφάλεια των επιβατών που προκάλεσαν την θετική απόφαση του Συμβουλίου, δίνει έμφαση παράλληλα και στην επιχειρηματολογία των καθ’ ύλην αρμοδίων ειδικών που μειοψήφησαν, ως προς τους κινδύνους και την βλάβη που θα προκαλέσει η κατασκευή του έργου στους σημαντικούς αυτούς αρχαιολογικούς χώρους.

Το κείμενο της Μαρίας Θερμού, λοιπόν, κρατά μια στάση επιφυλακτική απέναντι στην απόφαση του Κ.Α.Σ. εκφράζοντας έναν έντονο προβληματισμό. Μια αντίστοιχη στάση για το θέμα του κυματοθραύστη είναι συχνά έκδηλη και σε αναρτήσεις ή σχόλια αναγνωστών στα μπλογκς της Αίγινας.

Το Πρώτα η Αίγινα θεωρεί ότι τα θέματα ασφαλείας των επιβατών είναι αδιαπραγμάτευτα και απαιτούν άμεση προσπάθεια αντιμετώπισης, με κάθε πρόσφορο μέσο, και μάλιστα και για την περίοδο μέχρι την περάτωση του όποιου έργου δώσει μόνιμη λύση – περίοδο που ενδέχεται να μην είναι και τόσο σύντομη. Από την άλλη πλευρά μοιραζόμαστε τις ανησυχίες και τον προβληματισμό που εκφράζεται για τις επιπτώσεις στους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, την επιβάρυνση του ιστορικού πυρήνα της καποδιστριακής μας πόλης, το ανεπανόρθωτο πλήγμα στο φυσικό κάλλος της περιοχής –που αποτελεί και αυτό μέγιστο κεφάλαιο για την τουριστική ανάπτυξη της Αίγινας, αν όχι για οτιδήποτε άλλο– για όλους αυτούς τους λόγους, δηλαδή, που κάνουν και πολλούς υποστηρικτές της λύσης του κυματοθραύστη να τον αποδέχονται «με μισή καρδιά» ως αναγκαίο κακό. Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο διάλογος και ο προβληματισμός για τέτοια σημαντικά θέματα είναι οπωσδήποτε κάτι το θετικό.

Η σπουδαιότητα του θέματος, καθώς και τα περίπλοκα προβλήματα που αναδεικνύει, θα πρέπει να μας προετοιμάζουν για ακόμη περισσότερη δημοσιότητα και μάλιστα ενόσω και εφόσον το έργο θα συνεχίζει να προχωρεί προς την υλοποίησή του.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

43 Responses to Τα φώτα της δημοσιότητας προσελκύει η απόφαση του Κ.Α.Σ. για τον κυματοθραύστη

 1. Ο/Η Νίκος Μαρίνος λέει:

  Δεν υπάρχει καμία – νομίζω – διαφωνία περί της ασφάλειας του επιβάτη, ακόμα και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη κουλτούρα μας, την θέα μας ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης δεν νομίζω ότι ένας κυματοθραύστης βάζει ταφόπλακα στο ‘Λιμάνι Λεοντίου’. Ταφόπλακα στο λιμάνι του Λεοντίου έχει βάλει ο χαρακτηρισμός ‘εμπορικό’ και η σύνδεση του με τις απέναντι χρήσεις γης που έχουν οριστεί ως‘τουριστικές’. Αν υπάρξει ποτέ περίπτωση η Αίγινα να αποκτήσει περιφερειακή λεωφόρο η λύση του εμπορικού λιμένος θα ήταν ίσως ευκολότερη στο σημείο που έχει επιλεγεί να φιλοξενήσει τα λύματα και θα δημιουργούνταν ένα ακόμα επιβατηγό/οχηματαγωγό λιμάνι στο Λεόντι που θα ανακούφιζε την πόλη. Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι εκτός από βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς ‘ανακούφισης’ των κατοίκων του νησιού, θα πρέπει πάντα να έχουμε ρίχνουμε και τις απαιτούμενες ματιές στο μακρύτερο μέλλον που περισσότερο αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια μας, παρά εμάς τους ίδιους.

 2. Ο/Η ακτοφυλακας λέει:

  Επειδή ξεκίνησε μια «φοβία» για την επερχόμενη κατασκευή του κυματοθραύστη του λιμανιού της Αίγινας μετα την απεμπλοκή του από το ΚΑΣ ,πρέπει να τονιστεί ότι ένας κυματοθραύστης όπως έχει σχεδιασθεί δεν επηρεάζει καθόλου τις αρχαιότητες.Άλλωστε μόνο βράχια βλέπουμε στα όρια του σχεδιαζόμενου έργου.Περισσότερο άλλωστε πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στην εξυπηρέτηση του επιβάτη και στην ασφάλεια του πλοίου.Μη φοβόμαστε ότι θα δημιουργηθεί ένα «έκτρωμα» που θα μας ΄κρύψει τις αρχαιότητες.Ένας επιβατικός λιμένας χρησιμοποιείται μόνο γαι την εξυπηρέτηση ακτοπλοικών επιβατηγών πλοίων και για καμμιά άλλη χρήση.Απαγορεύεται η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων με φορτηγά πλοία, η πρόσδεση σκαφών αναψυχής καθώς και αλιευτικών σκαφών..άλλωστε αυτά θα εξυπηρετούνται από τον εμπορικό λιμένα του Λεοντίου ή τη μαρίνα αναψυχής στο «ΚΑΙ» ‘η στους λιμένες και τα αλιευτικά καταφύγια της Σουβάλας,Πέρδικας,Αγίας Μαρίνας….Ας πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση οι γηγενείς Αιγινήτες ,αυτοί που ζούμε στο νησί και πηγαινοερχόμαστε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα .Οι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους κάνουν αλλά δεν μένουν στην Αίγινα ή είναι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου ή κάτοικοι του καλοκαιριού που όλα είναι ήρεμα..το θέμα είναι πάνω από όλα θέμα των Αιγινητών και μόνο…Ότι καλό ξεκινά πάντα για την Αίγινα μπλοκάρεται από ανθρώπους που έρχονται να την επισκεπτούν οι είναι όψιμοι παραθεριστές της

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Τώρα που ο » ακτοφύλακας » μας διαβεβαιώνει πως δεν πρέπει να φοβόμαστε ζημιά στις αρχαιότητες, μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος!Ξέρει αυτός καλύτερα από τους αρμόδιους αρχαιολόγους.Γιατί φαίνεται ο άνθρωπος!Δεν πρέπει όμως να εξαιρεί τον εαυτό του.Να υποβάλει αμέσως γενεαλογικό δέντρο και πιστοποιητικό γέννησης για να ξέρουμε αν δικαιούται να έχει γνώμη…..

 4. Ο/Η Ω-Ω λέει:

  Το πιό ενδιαφέρον νέο είναι το σπάσιμο της ιδιότυπης «ομερτά», έτσι όπως με παρρησία ο kfr το παρουσιάζει, αν και κρατώ επιφυλάξεις για την τοπική εμβέλεια του. Ως προς την ταμπακέρα. Η πλήρης και με άποψη παραπάνω τοποθέτηση, καθώς και η επίκαιρη προηγούμενη ανάρτηση του Μιχάλη Μουτσάτσου για το θέμα, αναδεικνύουν τις εγγενείς αντιφάσεις της λεγόμενης «ανάπτυξης».
  Η σκληρή πραγματικότητα σήμερα μας υποχρεώνει σε συμπεράσματα όπως «αποδοχή «με μισή καρδιά» ως αναγκαίο κακό» ή «ανάγκη αποδοχής, γιατί δεν διαφαίνεται άλλη ρεαλιστική λύση». Ο κίνδυνος της γραφικότητας και ο κίνδυνος της καταστροφικής ασυδοσίας ελλοχεύουν, έτσι κιαλλιώς, αφού
  α) το απέναντι αδηφάγο κέντρο (Αθήνα-Αττική), είτε συνεχίζει να βλέπει διαχρονικά την Αίγινα ως τσίμπλα, οπότε γαία πυρί μειχθύτω, είτε ως
  προστατευόμενο είδος υπό εξαφάνιση και
  β) παρόμοια συμπλέγματα και ιδεολογικά «μπερδέματα» κατ΄εξοχήν ενδημούν ανάμεσά μας.
  Λύση πεντακάθαρη δεν υπάρχει πιά!!! Είναι ανάγκη να το συνηδειτοποιήσουμε και να προχωρήσουμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες του νησιού με απόλυτο σεβασμό στην κληρονομιά του, αφού αυτή συνεχίζει, απότι φαίνεται, να το κρατά σε πανελλήνια και όχι μόνον επικαιρότητα. Είναι ανάγκη όποιο έργο προχωρήσει να προχωρήσει με διαφάνεια και πλήρη συνείδηση και ομοφωνία για το τι ακριβώς θα γίνει και μέχρι που θα φτάσει η παρέμβαση. Υπάρχουν σήμερα τεχνικά οι τρόποι (simulation, rendering κλπ), έτσι ώστε να ξέρουμε εκ των προτέρων τι θα «κτίσουμε»
  σ΄ένα «τόπο-τοπίο». Τέλος εξηγούμε, ότι αυτό δεν είναι η εύκολη μέση λύση, αλλά η προσπάθεια για την κατά το δυνατόν άριστη λύση, σε μια ήδη δύσκολη πορεία του νησιού, που όλους μας πονάει.

 5. Ο/Η aktofylakas λέει:

  Να ντραπείς για τον εαυτό σου ανώνυμε….όσο για το γενεαλογικό μου δένδρο σου γεννήθηκα στην αίγινα απο αιγινήτες γονείς, έμαθα τα γράμματα στην Αίγινα,μεγαλωσα και ζω στην Αίγινα και εχω δικαίωμα γνώμης σαν ντόπιος Αιγινήτης…..σεβόμαστε τη κληρονομιά του νησιού μας και αγωνιζόμαστε να μπουν σε μια τροχιά τα έργα ανάπτυξης της πατρίδας μας…να γίνει ένα νησί όπως το αξίζει

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Εγώ ο ανώνυμος 4.20 είμαι ακόμα πιο ήσυχος τώρα που ξέρω πως ο » ακτοφύλακας » είναι Γενήτης βέρος………ευτυχώς δε μίλησε χωρίς να έχει το δικαίωμα…..Για τον καυγατζή ανώνυμο 3.57 δεν ξέρω αν ντρέπεται…….εγώ του λέω πως οι φωνες δε βγάζουν πουθενά……

 7. Ο/Η φαροφύλακας λέει:

  Η Αίγινα χρειάζεται λιμάνι. Οι Αιγινήτες μόνιμοι κάτοικοι του νησιού όταν χρειάζεται να ταξιδεύουν δεν ταξιδεύουν για ψύλου πήδημα, ούτε σώνει και καλά για διασκέδαση και εκδρομές. Ταξιδεύουν για να πάνε για ιατρικές εξετάσεις, για δουλειές σε διάφορες υπηρεσίες. Έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν με ασφάλεια όπως όλοι οι νησιώτες. Επειδή πουλήθηκαν κάποια κτήματα, δε σημαίνει ότι αυτοί που τα αγόρασαν πρέπει να μας καθίσουν και στο σβέρκο. Αυτοί διάλεξαν να έρθουν εδώ, δεν τους παρακάλεσε κανείς. Μας βρήκαν δεν τους βρήκαμε. Επομένως πρέπει να σεβαστούν τον τόπο και τους ανθρώπους του και να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους που είναι ολοχρονικές και όχι του Σαββατοκύριακου. Γιατί εμείς εδώ δουλεύουμε δεν περνάμε τον καιρό μας ούτε το γλεντάμε.

 8. Ο/Η παρατηρητής λέει:

  Θεωρώ τελείως άσκοπη και παραπλανητική τη διαμάχη μεταξύ ακτοφυλάκων -φαροφυλάκων -ανωνύμων παρασκευάδων, επωνύμων γκάγκαρων κτλπ. Δεν κατανοώ τους διαχωρισμούς που γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν, να αποπροσανατολίσουν και να συσκοτίσουν το θέμα. Ευτυχώς ή δυστυχώς, το αντιπροσωπευτικό μας πολίτευμα δεν προβλέπει παρουσία των blogers στο Κ.Α.Σ., προβλέπει όμως παρουσία της δημοτικής αρχής. Δυστυχώς, πέραν της νόμιμης προσπάθειας επηρεασμού της (όπως π.χ. έγινε με τη δημόσια συγκέντρωση τον Ιανουάριο του 2002) δεν προβλέπονται άλλοι τρόποι αντίδρασης του κόσμου. Ή μήπως προβλέπονται (π.χ. στη Νέα Μάκρη); Μήπως αυτοί που αντιδρούν στον κυματοθραύστη έχουν δίκιο; Πιθανώς. Θα πείσουν όμως μόνο με διάλογο με επιχειρήματα και όχι με αφορισμούς και διαχωρισμούς.

 9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Αυτό που ποτέ μου δεν κατάλαβα και θα παρακαλούσα πολύ κάποιον που ξέρει να μου εξηγήσει, είναι το εξής:
  Οι αρχαίοι Αιγινήτες έριξαν βράχια στ’ ανοιχτά του λιμανιού και άφησαν μόνο 2 «μπούκες» για την είσοδο. Αν δεν τις ήξερες, έπεφτες πάνω στην τεχνητή ύφαλο. Γιατί αυτά τα βράχια είναι ΙΕΡΑ και δεν πρέπει να ρίξουμε κοντά τους άλλα βράχια;
  Παρακαλώ όποιον θέλει να κάνει σοβαρό διάλογο για το θέμα αυτό, να το αποσυνδέσει με το αν θα βλάψει ο κυματοθραύστης τη θέα της Κολώνας. Διότι τα θέματα είναι τελείως διαφορετικά. Αν δεν ήταν, δεν θα υπήρχε εισήγηση από την Εναλίων και εισήγηση από την Κλασικών Αρχαιοτήτων.

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   Δεν είμαι αρχαιολόγος αλλά από ό,τι ξέρω οι περίφημοι «ύφαλοι μόλοι» είναι μοναδικό εύρημα που υπάρχει μόνο στο λιμάνι της Αίγινας και ως τέτοιο πρέπει να ερευνηθεί και βέβαια να διατηρηθεί ως μοναδικό αρχαιολογικό τεκμήριο. Η καταγραφή και μελέτη ενός υποθαλάσσιου αρχαιολογικού χώρου είναι, όπως φαντάζεσαι πολύ δύσκολη και έχει υψηλό κόστος. Με τον τεράστιο όγκο ογκολίθων που θα ποντιστούν για τον κυματοθραύστη (φαντάσου την έκταση που καλύπτει η βάση του η οποία πρέπει να είναι πολύ πιο φαρδιά για να στηρίξει μια κατασκευή που έχει τεράστιο ύψος) αλλοιώνεται τελείως η όλη εικόνα του μοναδικού αυτού υποθαλάσσιου αρχαιολογικού χώρου που δεν έχει ποτέ ερευνηθεί συστηματικά. Μπορεί μάλιστα να κρύβει και άλλα σημαντικά ευρήματα.

 10. Ο/Η χρησμός λέει:

  …στη θάλασσα τη σκοτεινή ζητούμε τις αιτίες, κρυμμένες όμως θα βρεθούν στ’ αγέρωχα βουνά….

 11. Ο/Η άκοπος λέει:

  αυτά που γράφετε σε μένα μην τα γράφετε κιεδώ τα παιδιά εδώ είναι της ποιότητας.

 12. Ο/Η μπέμπης λέει:

  Αυτή η ευρυματικότητα στα ψευδώνυμα αυτού του μπλογκ με τρελαίνει. Με αφήνει άφωνο τον μικρό μπέμπη. Τι να πω; Και μου το εξήγησε προχτές η μαμά μου, πως στην Αίγινα έχουν πολλά παρατσούκλια. Δεν τα γράφω όμως γιατί ο θείος μου μπορεί να τα κόψει και να μου τις βρέξει.
  Ένα άλλο τώρα που με ξετρελαίνει εμένα τον ανήλικο είναι το πάθος αυτών που γράφουν. Είναι φοβερό γράφουν παθιασμένα. Λες και το λιμάνι είναι δικό τους, λες και η Κολώνα είναι η αυλή τους, λες και το εκκλησάκι είναι της γιαγιάς τους. Την άλλη φορά μάλωνε μέσα στην κουζίνα η μαμά με τη γιαγιά για το χρώμα της εκκλησίας. Η μαμά το ήθελε σάπιο μήλο, ενώ η γιαγιά εκρού να φέρνει και λίγο προς νεκρού. Τελικα΄δεν πρόλαβαν γιατί ο παππούλης το ξανάβαψε και έτσι ησυχάσαμε με΄σα στη κουζίνα και φάγαμε και ένα φαγητό της προκοπής. Τώρα όμως η γιαγιά έχει άλλο πρόβλημα. Επειδή δεν οδηγεί και το ταξί ακρίβηνε και η σύνταξη μειώθηκε θέλει να μάθει αν θα πιάνει το καράβι στην Αίγινα ή στο Λέοντι. Η γιαγιά δεν ταξιδεύει τακτικά , μόνο δυό φορές το χρόνο για εξετάσεις και όταν πηγαίνει να δει την αδελφή της τη Λούλα. Ο Λεόντης όπως λέει της πέφτει μακρυά. Επειδή αγαπάω τη γιαγιά έτσι και μένα δεν μου αρέσει αυτός ο Λεόντης. Δεν έχει εκεί το εκκλησάκι του Αη Νικόλα όπως το μεγάλο λιμάνι, δεν έχει εκεί ωραία σπίτια, ούτε άμαξες με άλογα, ούτε ωραία ζαχαροπλαστεία. Τι να δεις λέει η γιαγιά τα χαλίκια και τις πικραλίθρες, τα χώματα και τα ερείπια. Εγώ είμαι με τη γιαγιά, γιατί αν παέι το λιμάνι στο Λεόντι η γιαγιά δεν θα ταξιδεύει στον Πειραιά και δεν θα μου φέρνει παιχνίδια από του Μουστάκα.
  όμως πάλι αν γίνει αυτό με τις πέτρες – δεν μπορώ ακόμα να το πω γιατί είναι δύσκολη λέξη – και δεν την μάθαμε στο σχολείο. Αν ναι δεν σας είπα πάω νηπιαγωγείο και έχω δασκάλα την κυρία Φαίη. Αν γίνει λοιπόν εγώ δεν θα βλέπω όταν με πηγαίνει ο παππούς βόλτα τα νησάκια απέναντι, ούτε τις βαρκούλες που ψαρεύουν, ίσως ούτε τα ηλιοβασιλέματα γιατί είμαι κοντούλης ακόμα. Τι θα γίνει δεν ξέρω. Γιατί πρέπει σώνει και καλά κάτι να γίνει. Καλά είμαστε και έτσι.
  Πάντως εγώ θα ήθελα να ξανάρχονταν στην Αίγινα εκείνα τα πιό μικρά καράβια που έμπαιναν μέσα στο λιμάνι και άραζαν ανάμεσα στα καίκια και τις βάρκες. Το έχω δει στις παλιές φωτογραφίες. Άσπρα καράβια. Καμιά φορά τα βλέπω στα όνειρα μου. Άσπρα καράβια στα όνειρα μου. Τότε δεν είχαμε πρόβλημα. Τότε όταν φυσούσε ο πουνέντης που εμένα τόσο μου αρέσει, μέσα το λιμανάκι της Αίγινας ήταν ήσυχο και απέξω είχε κύματα που άφριζαν και κτυπιούνταν πάνω στις πέτρες. Τώρα όμως αν γίενι αυτή η μάντρα δεν θα βλέπω ούτε τα κύματα….
  Αχ σε τι κόσμο μεγαλώνω ο μπέμπης;
  Αχ σε ποιό λιμάνι θα λέω τον καημό μου;
  Αχ σε ποιό καράβι θα μπαίνω ο επιβάτης;
  Αχ που θα περπατάω τα ηλιοβασιλέματα; Που θα αγναντεύω;

  Μήπως είμαι πολύ μικρούλης και λέω κακά λογάκια;

 13. Ο/Η θείος λέει:

  Αν το λιμάνι γινόταν στο Λεόντι, μικρό μου, ή γιαγιά σου θα μπορούσε πάντα να παίρνει το ιπτάμενο από την Αίγινα, μπορεί μάλιστα να εμφανίζονταν και άλλα μικρά καράβια που να χρησιμοποιούν το παλιό λιμάνι… Αλλά άλλων μικρών παιδιών οι γιαγιάδες ζούνε στην Κυψέλη ή στο Μεσαγρό, και αυτές μπορεί να τις βολεύει το Λεόντι… Μετά την απόφαση του ΚΑΣ, όμως, όλα αυτά μοιάζουν όνειρα θερινής νυκτός, δηλαδή όνειρα σκέτα… Είσαι πάντως ένας τρισχαριτωμένος μπέμπης… και δεν πιστεύω ότι κανείς θα σε μαλώσει.

 14. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μη φοβάσαι μπέμπη μου. Να τρώς το φαγάκι σου, να ψηλώσεις, να μεγαλώσεις και θα τα βλέπεις όπως κι’ εμείς. Μέχρι τότε μπορεί να έχει γίνει κι’ αυτός ο κυ-μα-το-θραύ-στης. Άρχισε σιγά σιγά και σε λίγο θα το λες όλο μαζί.

 15. Ο/Η μπέμπης λέει:

  Ευχαριστώ καλή μου θεία, μόνο φοβάμαι μήπως κι εκεί πηγαίνουν οι γλάροι και κουτσουλάνε και γίνουν οι πετρούλες άσπρες από το πολύ κατρουλιό. Θα φαίνονται σα χιονισμένες οι πετρούλες.

 16. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Παρακαλώ να σεβαστείτε το παράπονο του Ακόπου. Του πήρατε το μόνο ποιοτικό σχόλιο που είχε.

 17. Ο/Η φιλίστωρ λέει:

  Από το ιστολόγιο «Μνημεία της Αίγινας – Monuments of Aegina»:
  http://monuments-of-aegina.blogspot.com/2009/07/blog-post_21.html

  ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

  Η προϊστορική πόλη της Αίγινας ήταν χτισμένη στο λόφο της Κολόνας και μετά επεκτάθηκε στη σημερινή πόλη. Γύρω από το λόφο της Κολόνας σχηματίζονται μικροί ανοικτοί όρμοι στους οποίους κατασκευάστηκαν κατά την αρχαιότητα συγκρότημα λιμανιών για τις μεγάλες ανάγκες της Αίγινας ως μεγάλη ναυτική δύναμη γύρω στο 8ο αιώνα π.χ.

  Το συγκρότημα αυτό των λιμανιών ήταν από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της εποχής και άρχιζε από το ακρωτήριο των Αγ. Αποστόλων, στα Πλακάκια ΒΔ στην πόλη και κατέληγε στον όρμο του Μαραθώνα, με σειρές από χτιστούς μόλους και κυματοθραύστες. Το κεντρικό μέρος του συγκροτήματος αυτού επικεντρωνόταν σε δύο μεγάλα λιμάνια και ένα μικρότερο εξωτερικό στους όρμους που σχηματίζονταν γύρω από το λόφο της Κολόνας. Αυτά τα λιμάνια διακρίνονταν :

  * Εμπορικό λιμάνι
  * Πολεμικό λιμάνι ή ‘Καραντίνα’ ή ‘Κρυπτός λιμήν’

  Και τα δύο λιμάνια ήταν κλεισμένα και προφυλαγμένα με τείχη(ίχνη τους σώζονται και σήμερα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) ανάμεσα στα οποία υπήρχαν δυο στενά περάσματα-είσοδοι που σηματοδοτούνταν από πύργους οι οποίοι έκλειναν με αλυσίδες(κλειστά λιμάνια) Την είσοδο του εμπορικού λιμανιού (που ταυτίζεται περίπου με το σημερινό λιμάνι) προφύλασσαν τείχη και δύο πύργοι. Πάνω στα θεμέλια του δεξιού πύργου κτίστηκε το ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου του Θαλασσινού και στα θεμέλια του αριστερού πύργου(στη σημερινή θέση ‘Και’) κτίστηκε βενετσιάνικος πύργος το ‘Μπόυρτζι’ (1963 μ.Χ.) με διαταγή του δόγη Φραγκίσκου Μοροζίνι.

  Κοντά στο Εμπορικό λιμάνι βρισκόταν ο ναός της Αφροδίτης και κοντά στο πολεμικό λιμάνι το αρχαίο θέατρο, το στάδιο και οι ναοί Απόλλωνος Αρτέμιδος και Διονύσου

  * Το Εξωτερικό λιμάνι βρισκόταν στο βόρειο μέρος του λόφου κάτω από το σημερινό ξενοδοχείο ‘Ναυσικά’. Το προφύλασσε από το βοριά κυματοθραύστης, του οποίου ίχνη διακρίνονται κάτω από τη θάλασσα μέχρι και σήμερα.

  Εκτός από τα τείχη που προφύλασσαν την πόλη και τα λιμάνια της Αρχαία Αίγινας από τη θάλασσα χερσαίο τείχος προστάτευε περικλείονταν το λόφο της Κολώνας και από ξηρά .Άρχιζε από το αγκυροβόλι στο εξωτερικό λιμάνι και κατέληγε πάνω στο μόλο του Και. Έτσι όλη η πόλη ήταν οχυρωμένη και κλειστή. Το αρχαίο αυτό λιμάνι καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό στην εποχή μας από τις προβλήτες του νέου λιμανιού και από τη χρησιμοποίηση των πετρωμάτων τους για κατασκευές άλλων κτιρίων στην Αίγινα και σε γειτονικά μέρη.

 18. Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ λέει:

  τι μόρφωση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 19. Ο/Η Ω-Ω λέει:

  Αν δεν σας ενδιαφέρει η ιστορία και η παράδοση του νησιού μπέμπη και διάφοροι ανώνυμοι δικαίωμά σας, αλλά έξω από δω, να πάτε στις μαμάδες σας και στην ψυχοαρρώστια σας να κρυφτήτε και να παρηγορηθείτε! Επίσης μεσοβέζικες απόψεις ισορροπιστών και δειλών που χαράμησαν την περασμένη τετραδγία επιτέλους ας αποφασίσουν τι θέλουν! Το θέμα είναι δύσκολοαλλά δεν επιτρέπεται πια το ήξεις αφίξεις!!!Αρκετά πια η τιμιότητα τώρα μετράει!Η Αίγινα θέλει έστω ατελές λιμάνι αλλά με ασφάλεια!Δυστυχώς το μη χείρον βέλτιστο!Θέλουμε παρακολούθηση από κοντά βήμα-βήμα του έργου με σεβασμό στην κληρονομιά μας! Η κοινωνϊα των πολιτών είναι εδώ μέσα και έξω απτο Δημοτικό Σύμβούλιο και όποιος δεν καταλαβαίνει ή δεν μπορεί ή εκλογικεύει την προσωπική του αδυναμία είναι τιμιότερο να πάει σπίτι του! Μπορούμε σήμερα και λιμάνι εξυπηρετικό να κάνουμε και την κληρονομιά μας να διατηρήσουμε!Οι άσχετοι, οι προβοκάτορες και οι δειλοί-διστακτικοί-οι θα δούμε να αποσύρονται!

 20. Ο/Η μπέμπης λέει:

  τελικά εγώ που είμαι μικρούλης γράφω καλύτερα από σένα. Ούτε τόνους ξέρεις να βάζεις ούτε τα σωστά άρθρα. Από τα νεύρα σου τα έκανες θάλασσα. Ηρέμησε μην πίνεις πολλούς καφέδες. Πάρε κανένα ηρεμιστικούλη μην εκνευρίζεσαι. Αλήθεια γιατί γίνεσαι έξαλλος, μήπως έχεις κάποιο έννομο ή άνομο συμφέρον από την κατασκευή της θαλάσσιας μάντρας. Αν μάθω κάτι τέτοιο θα σου τις βρέξω. Πες μου σε παρακαλώ αυτό το Ω-Ω σημαίνει ότι είσαι τελειωμένος, γιατί από ότι μου έχει διδάξει η δασκάλα μου το Ω είναι το τελευταίο γράμμα της αλφαβήτου.
  Μη μου συγχύζεσαι λοιπόν. Έρχονται απόκριες. Εγώ θα ντυθώ υδροφόρα, εσύ τι θα ντυθείς; Αν δεν έχεις αποφασίσει ντύσου μαούνα να παίξουμε τα συγκρουόμενα στο λιμάνι.

 21. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  επειδή το θέμα της ασφάλειας μπαίνει συνέχεια στη συζήτηση, και μάλιστα από τους θυμωμένους υποστηριχτές του κυματοθραύστη (αλήθεια, αφού το πετύχατε γιατί τόσος θυμός?) και ήταν και το βασικο επιχείρημα που έπεισε τους περισσότερους του ΚΑΣ να εγκρίνουν το έργο σε βάρος της κληρονομιάς μας (μαζί με τις κατάλληλες πολιτικές πιέσεις βέβαια ) νομίζω ότι πρέπει να το δούμε σε μεγαλύτερο βάθος. Ας ξεκινήσω με μερικά ερωτήματα και όποιος ξέρει ας απαντήσει:
  Πόσες είναι οι μέρες του χρόνου που οι δυτικοί ή βοριοδυτικοί άνεμοι είναι τόσο δυνατοί που προκαλούν πρόβλημα στην ασφάλεια των πληρωμάτων και των επιβατών?
  Όταν συμβαίνει αυτό δεν υπάρχει κανείς που παίρνει κάποια μέτρα? που να έχει κάποια ευθύνη?
  Γιατί αφήνουν πλοία να προσεγγίζουν τον προβλήτα όταν οι συνθήκες είναι επικίνδυνες?
  Το λιμεναρχείο δεν θα έπρεπε να το απαγορεύει?
  Γιατί δεν έβαλε κανένας ειδική φωτεινή σήμανση των ορίων του προβλήτα για τις μέρες που δεν έχει ορατότητα?
  Μόνο τη Πύλη του Βαρώτσου ξέραμε να φωτίζουμε?
  Γιατί δεν μπαίνουν προσωρινοί υπερυψωμένοι διάδρομοι για να μπορούν οι επιβάτες να φτάνουν στο πλοίο με ασφάλεια όταν ο προβλήτας καλύπτεται από τα κύματα?
  Μέχρι να γίνει (όταν και αν γίνει ποτέ) κάποιο μόνιμο έργο επιτρέπετε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά στους κινδύνους ή μήπως οι κίνδυνοι δεν είναι πραγματικοί?
  Αν είναι πραγματικοί οι κίνδυνοι, και έχουμε θύματα έχουν κάποιοι ευθύνες?
  Θα πληρώσουν?
  Ή θα τα ρίξουν πάλι στους αρχαιολόγους που προσπαθούν να σώσουνε ότι μπορούνε ακόμα και κόντρα στα πολιτικά ρουσφέτια?
  Η κίνηση πολιτών τα έχει σκεφτεί όλα αυτά, η είναι σκέτοι οπαδοί του τάδε ή του δείνα παράγοντα και επαναλαμβάνουν μόνο αυτά που τους λένε?

 22. Ο/Η άφοβος λέει:

  Ε τι να σου πω ρε φίλε τόσο αφελής είσαι. Τι είναι αυτά; Που ζεις; Στην Ελβετία ή στη Σουηδία; Είσαι καλά; Θα είναι τριήμερο ή Πάσχα και δεν θα πιάσει το καράβι οταν θα έχει κίνηση; Ποιά εταιρεία θέλει να κάνει χαρακίρι και θα αφήσει ανέγγιχτη την αρπαχτή. Την ασφάλεια των επιβατών τη θυμούνται μόνο τις «στεγνές» μέρες που οι επιβάτες είναι λίγοι και δεν συμφέρει να πιάσουν. Τα ξέρουμε τα κόλπα αυτά.
  Κάποτε ένας αντιδήμαρχος και ναυτικός πράκτορας ταυτόχρονα είχε πει: «Σιγά και τι έγινε, για τρεις φορές το χρόνο;» Αυτό είναι υπευθυνότητα δημόσιου ανδρός.
  όσο για τις σχάρες και τα υπερυψωμένα που λες. Μάλιστα ο Καλατράβας μας έλειπε μόνο από το λιμάνι.

 23. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  οι εταιρείες το συμφέρον τους κοιτάνε. Το λιμεναρχείο? Το λιμενικό ταμείο? Η κοινωνία των πολιτών? Τα ατυχήματα γίνανε Πάσχα? Όσο για τις σχάρες δε χρειάζεται δα να είσαι και καλατράβας….Τα θερμοκήπια μια χαρά ξέρουμε να τα σχεδιάζουμε….

  • Ο/Η άφοβος λέει:

   Τον πρώτο λόγο πάντα τον έχουν οι πολίτες. Στην περίπτωση του λιμανιού τον πρώτο λόγο τον έχουν αυτοί που ταξιδέυουν συχνά ακόμα και κάθε μέρα και ταλαιπωρούνται. Δεν έχει σημασία αν φυσάει μια δυό τρεις ή δεκατρείς φορέ ςτοχ ΄ρονο. Το επιχείρημα αυτό είναι αίολο, ή μάλλον δεν είναι επιχείρημα. Είναι γενικολογία – απλούστευση και εκχυδαΐσμός του θέματος. Κάθε νησί δικαιούται ένα σωστό λιμάνι. Το Αγκίστρι έφτιαξε, τα Μέθενα λάμπουν, ο Πόρος αστράφτει με ένα φοβερό λιμάνι, οι Σπέτσες έχουν φοβερή άπλα και εξυπηρετούνται οι πάντες. Εμείς εδώ απλά δεν θέλουμε να γίνει τίποτε. όχι γιατί δεν αγαπάμε τον τόπο μας. Την Αίγινα την έχουμε…. αλλά επειδή δεν θα έχουμε μετά λόγο, μικρόφωνο,αφορμή για να μιλάμε. Δεν θα έχουμε ρόλο. Δυστυχώς η Αίγινα κατοικήθηκε από τα μερμήγκια παλιά. Εκείνα ήταν εργατικά. Από εκείνους τους κατοίκους κρατήσαμε νόνο το μέγεθος. Είμαστε πολύ μικροί…. μα πάρα πολύ μικροί….

 24. Παράθεμα: Τα φώτα της δημοσιότητας προσελκύει η απόφαση του Κ.Α.Σ. για τον κυματοθραύστη | Πολιτισμός

 25. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Δυστυχώς οι υποστηριχτές του λιμανιού βγάζουν κάτι σαν παραλήρημα.Όχι! Το να έχουμε άπλα στο λιμάνι δεν δικαιολογεί τις καταστροφές ούτε να επινοούμε ανύπαρκτους κινδύνους επειδή τα Μέθανα «λάμπουν». Αυτά δεν είναι επχειρήματα Ω-Ω και άφοβε…

 26. Ο/Η Ω-Ω λέει:

  Επανέρχομαι για τρίτη φορά. Διαβάζω με προσοχή όλα τα σχόλια και όλα τα κείμενα που αφορούν το νησί μας, χωρίς καμιά μνησικακία και ανεξάρτητα από ορισμένες «λογοτεχνικές» διαστρεβλώσεις. Κιαυτές έχουν λόγο ύπαρξης,
  «λογοτεχνική αδεία». Άλλωστε το ξαναλέω τα blogs είναι τα σύγχρονα καφενεία κιεγώ αυτή τη στιγμή έχω επιλέξει το aeginafirst, ο δε akopos μπορεί να πιει το καφεδάκι του και να κάνει το σχολιάκι του, αλλά τις ζήλιες του ας τις κάνει εκεί που νομίζει ότι πιάνουν.
  Στο θέμα μας και πάλι. Επαναλαμβάνω την άποψη μου (11-2-2011, στις 4.24μ.μ. και 12-2-2011 9.11μ.μ.) «η σκληρή πραγματικότητα σήμερα μας υποχρεώνει σε συμπεράσματα όπως αποδοχή «με μισή καρδιά» ως αναγκαίο κακό ή «ανάγκη αποδοχής», γιατί δεν διαφαίνεται άλλη ρεαλιστική λύση”. Επίσης επαναλαμβάνω «υπάρχουν σήμερα τεχνικά οι τρόποι (simulation, rendering κλπ), έτσι ώστε να ξέρουμε εκ των προτέρων τι θα “κτίσουμε” σ΄ένα “τόπο-τοπίο”. Είναι ανάγκη εκτός από παρατηρητές ή χειροκροτητές να μάθουμε να ελέγχουμε την εξουσία, που στη σύγχρονη δημοκρατία καλώς ή κακώς αποφασίζει και κάνει τα έργα. Αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο και χωρίς πολλά νομικά εχέγγεια. Όμως είναι η μόνη λύση, επίπονη και θέλει πολλή δουλειά, αλλά είναι η μόνη διέξοδος για πρόοδο, χωρίς καταστροφή της κληρονομιάς μας.

 27. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Απίστευτα ερωτήματα:
  – Γιατί αφήνουν τους επιβάτες να κατέβουν, αφού δεν υπάρχει ασφάλεια;
  – Γιατί θέλουν λιμάνι, αφού θα χαλάσει η εικόνα μας;
  Αν διαβάσετε, θα βρείτε πολλά τέτοια ακόμα. Δεν χρειάζεται άλλη κουβέντα, από ένα σημείο και μετά γίνεται παραλήρημα.

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   εσύ δηλαδή πιστεύεις πως δεν έχει ευθύνη όποιος επιτρέπει να επιβιβάζονται/αποβιβάζονται επιβάτες κάτω από επικίνδυνες συνθήκες?Για ένα τέτοιο θέμα αποφασίζουν οι εταιρείες?Δεν έχει λόγο το λιμεναρχείο?Όταν υπάρχουν και θύματα?
   Δηλαδή εσύ λες πως μέχρι να γίνει ο κυματοθραύστης πρέπει να έχουμε και άλλα θύματα?Αν οι συνθήκες είναι επικίνδυνες τοτε υπάρχει ευθύνη.Είναι απλή λογική.Απίστευτη είναι η απαντησή σου. Λυπάμαι

 28. Ο/Η μνημόσυνος λέει:

  Και ‘γω λυπάμαι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν αυτά που διαβάζουν αλλά αυτά που θέλουν οι ίδιοι να πουν.

 29. Ο/Η kfr λέει:

  Έντονα τα πάθη που δημιουργεί το λιμάνι. Οι υψηλοί τόνοι στα σχόλια δείχνουν ότι το θέμα είναι σοβαρό και απασχολεί πολύ την κοινωνία της Αίγινας. Οι γνώμες είναι μοιρασμένες, πράγμα που σημαίνει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ομόφωνη αποδοχή της λύσης που επιλέχθηκε τελικά. Αυτό φαίνεται και σε άλλα μπλογκς του νησιού μας: δύο από αυτά έχουν εκφράσει μια τελείως αρνητική θέση, ενώ το τρίτο εκφράζει, όπως και το δικό μας, μια πιο αμφίρροπη, αλλά πάντως κριτική, στάση.

  Μία παράμετρος που δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα είναι ότι η αδιαλλαξία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ως προς την μικρή προέκταση της υπάρχουσας προβλήτας που είχε προταθεί, οδήγησε σε μια λύση πολύ πιο παρεμβατική στο περιβάλλον, το τοπίο, ενδεχομένως και τις ίδιες τις αρχαιότητες.

  Από τα όσα έχουν γραφεί στα σχόλια, θεωρώ προσωπικά πολύ σημαντική την επισήμανση του Ω-Ω για την δυνατότητα της τρισδιάστατης αναπαράστασης του έργου που θα μας επιτρέψει να ξέρουμε εκ των προτέρων τι κτίζουμε. Το γεγονός ότι μια τέτοια προσομοίωση του έργου δεν έχει παρουσιασθεί πουθενά μέχρι τώρα από τον λαλίστατο μελετητή –παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του ότι ο κυμματοθράυστης θα είναι μακριά και δεν θα φαίνεται– με βάζει σε δυσάρεστες σκέψεις…

  • Ο/Η αισιόδοξη γκρινιάρα λέει:

   Η πραγματικότητα είναι ότι η Αίγινα έχει λιμάνι, γνωστό καί προστατευμένο, τό οποίο όμως έχει γεμίσει από διάφορα σκάφη καί πλωτές προβλήτες, οπότε τά σύγχρονα πλοία, όλο και ογκοδέστερα, προσαράζουν στήν προβλήτα έξω από τό λιμάνι. Ο κυματοθραύστης που προτείνεται ξεκινά δεύτερο λιμάνι, μετατρέποντας τήν περιοχή τής «Αύρας» σέ χαβούζα, χωρίς νά προστατεύει από τόν Πουνέντη.

 30. Παράθεμα: Κυματοθραύστης: η ένσταση της MOnuMENTA | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

 31. Παράθεμα: Χρόνια μας πολλά! Τα πρώτα γενέθλια του Πρώτα η Αίγινα | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

 32. Παράθεμα: Κυματοθραύστης: Αυστηρό δημοσίευμα της Μαρίας Θερμού στο Βήμα | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s