Οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη

Γιάννης Μόραλης. Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις 2

του Γ.Θ.Κ.

Με δεκάδες από τους φίλους του Γιάννη Μόραλη παρόντες μέσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο παλαιό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Κουμπάρη, εγκαινιάστηκε εχθές από την υπουργό περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη η έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις». Την έκθεση οργάνωσε η ιστορικός της τέχνης, επιμελήτρια του Μουσείου και εκλεκτή φίλη της Αίγινας Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, με επιμέλεια και σχεδιασμό της σκηνογράφου Λίλης Πεζανού.

Ο Γιάννης Μόραλης

Το υλικό της εντυπωσιακής αυτής έκθεσης προέρχεται κυρίως από την δωρεά του καλλιτέχνη προς το Μουσείο, λίγο καιρό πριν από τον θάνατό του, ενός αρχείου που απαρτίζεται από 150 προσχέδια για έργα ενταγμένα σε κτίρια. Ορισμένα από τα έργα αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ενώ πολλά από εκείνα τα οποία υλοποιήθηκαν έχουν πάψει πια να υπάρχουν στις μέρες μας. Πρόκειται λοιπόν για ένα υλικό πολύτιμο που τεκμηριώνει το μέγεθος και το εύρος του έργου του Γιάννη Μόραλη και σε αυτόν τον τομέα. Η έκθεση περιλαμβάνει και συνοδευτικό υλικό (σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, μακέτες, φωτογραφικό υλικό, κεραμικά καθώς και δείγματα αρχιτεκτονικών στοιχείων) το οποίο εντοπίστηκε σε ιδιωτικές, κυρίως, συλλογές.

Οι εικαστικές παρεμβάσεις του Γιάννη Μόραλη σε δημόσια κτίρια, ξεκίνησαν το 1959 με την δημιουργία της πρόσοψης και της πίσω όψης του ξενοδοχείου Χίλτον των Αθηνών, έργου χαραγμένου πάνω σε πλάκες από μάρμαρο Ιωαννίνων. Παραμένει πάντοτε στην θέση του, αν και λίγο λαβωμένο από τον καθαρισμό που υπέστη κατά την τελευταία ανακαίνιση του κτιρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Πέρα από το διάσημο αυτό έργο, στο διάστημα των 40 ετών που ακολούθησαν, ο Μόραλης συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες αρχιτέκτονες και δημιούργησε έργα για μεγάλες και μικρότερες αρχιτεκτονικές επιφάνειες σε δημόσια κτίρια, όπως τράπεζες και ξενοδοχεία, αλλά και ορισμένες ιδιωτικές κατοικίες, όπως το διαμέρισμα του Μάνου Χατζιδάκι. Άξιες αναφοράς είναι οι παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία (στο Mont Parnes, το Mediterranean της Ρόδου, το Αμαλία των Δελφών, το Ξενία της Κέρκυρας και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης) σε καταστήματα τραπεζών (της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha, της Citibank, της Τράπεζας Πειραιώς), στα κατεδαφισμένα δυστυχώς σήμερα υπόστεγα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην Ακτή Καραϊσκάκη, στο εστιατόριο Διόνυσος στου Φιλοπάππου, στη Σχολή Μωραΐτη στο Παλαιό Ψυχικό, στο νέο κτίριο του Δημαρχείου Αθηνών, καθώς και στον σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο».

Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφόρησε, σε επιστημονική επιμέλεια της Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου, και η ομώνυμη έκδοση που περιλαμβάνει διακόσιες περίπου φωτογραφίες και που αποτελεί την πρώτη πλήρη παρουσίαση της ενότητας αυτής του έργου του Μόραλη. Τα έργα υπομνηματίζονται με προσωπικά σχόλια και μαρτυρίες του ίδιου του καλλιτέχνη, πολλά από τα οποία προέρχονται από ηχογραφημένες συζητήσεις του με την επιμελήτρια. Κάποιες από αυτές έλαβαν χώρα τα καλοκαίρια στην Αίγινα, κάτω από τις τέντες του αγαπημένου του «Αιακείου».

Γιάννης Μόραλης. Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις 3Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς, έργα του Μόραλη θα εκτίθενται στην νέα μόνιμη έκθεση για την γενιά του Μεσοπολέμου στην οδό Κριεζότου η οποία θα εγκαινιασθεί το φθινόπωρο. Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, που έχει στην κατοχή του το σύνολο σχεδόν των σχεδίων του καλλιτέχνη, και την Γκαλερί Ζουμπουλάκη, που τον αντιπροσώπευε κατ’ αποκλειστικότητα, καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, το Μουσείο Μπενάκη έχει προγραμματίσει μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη στο κτίριο της οδού Πειραιώς το 2015, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από την γέννησή του.

Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας αφοσιωμένος λάτρης της Αίγινας. Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, ζούσε και εργαζόταν στο νησί για έξη μήνες κάθε χρόνο. Λίγους μήνες μάλιστα πριν να φύγει από την ζωή, η Αίγινα πρόλαβε να τον τιμήσει με τον τίτλο του επίτιμου δημότη της. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30 Απριλίου.

Advertisements
This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Το διάβασα και είναι απίστευτα ανόητο. Κάποιος πρέπει να της απαντήσει!

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Να ευχαριστήσουμε το aeginafirst, τον kfr και τον Γ.Θ.Κ. για τις δύο τελευταίες αναρτήσεις που επιχειρούν για μια ακόμη φορά να πετάξουν την τοπική μιζέρια απτην αίγινα και να την ενώσουν, όπως της αξίζει, με το κάλλος των αρχαίων μαρμάρων της από τη μια και από τη σύγχρονη «τύχη» της από την άλλη. Το γεγονός αυτής της ευφρόσυνης ανάγνωσης επιβεβαιώνεται από την μη ύπαρξη πολλών σχολίων και ότι τα περισσότερα από τα 7, μέχρι τώρα σχόλια, στην ανάρτηση για τις σαράντα λίρες είναι σχεδόν εκτός θέματος και φαίνεται ότι ρέπουν, επιθυμούν ανακύκλωση μιζέριας. Ευτυχώς υπάρχουν φωνές και ματιές ακόμα που δείχνουν ευθαρσώς την Αίγινα των μαρμάρων ενωμένη με την Αίγινα των ζωγράφων, των ποιητών, των συγγραφέων…… Ευχαριστούμε Γιώργο.

  3. Ο/Η Ω-Ω λέει:

    Να ευχαριστήσουμε το aeginafirst, τον kfr και τον Γ.Θ.Κ. για τις δύο τελευταίες αναρτήσεις που επιχειρούν για μια ακόμη φορά να πετάξουν την τοπική μιζέρια απτην αίγινα και να την ενώσουν, όπως της αξίζει, με το κάλλος των αρχαίων μαρμάρων της από τη μια και από τη σύγχρονη “τύχη” της από την άλλη. Το γεγονός αυτής της ευφρόσυνης ανάγνωσης επιβεβαιώνεται από την μη ύπαρξη πολλών σχολίων και ότι τα περισσότερα από τα 7, μέχρι τώρα σχόλια, στην ανάρτηση για τις σαράντα λίρες είναι σχεδόν εκτός θέματος και φαίνεται ότι ρέπουν, επιθυμούν ανακύκλωση μιζέριας. Ευτυχώς υπάρχουν φωνές και ματιές ακόμα που δείχνουν ευθαρσώς την Αίγινα των μαρμάρων ενωμένη με την Αίγινα των ζωγράφων, των ποιητών, των συγγραφέων…… Ευχαριστούμε Γιώργο.

  4. Παράθεμα: Tweets that mention Οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα -- Topsy.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s