Σαράντα λίρες…

Ο θνήσκων πολεμιστής - Μόναχο - Γλυπτοθήκη

Στις 23 Απριλίου του 1811, η ομάδα Άγγλων και Γερμανών «αρχαιολατρών», αρχιτεκτόνων και «αρχαιολόγων», Τσαρλς Ρόμπερτ Κόκερελ, Τζων Φόστερ, Καρλ Χάλερ φον Χάλερσταϊν και ο ζωγράφος Γιάκομπ Λινκ, έφτασαν στην Αφαία και άρχισαν τις ανασκαφές που έφεραν στο φως τα μοναδικά γλυπτά που σήμερα φυλάσσονται στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Οι πρόκριτοι του νησιού μας ξεσηκώθηκαν αμέσως και έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για την σχεδιαζόμενη αρπαγή. Προέβαλαν μάλιστα το επιχείρημα ότι, αν τα αρχαία έφευγαν από την Αίγινα, θα έπεφτε μεγάλη δυστυχία στο νησί. Όλες οι αντιρρήσεις τους κάμφθηκαν βεβαίως μόλις εισέπραξαν το ποσό των σαράντα (ή κατ’ άλλους πενήντα) λιρών – σε αντιστάθμισμα προφανώς όλων των δυστυχιών που περίμεναν τις επερχόμενες γενιές, και έτσι τα γλυπτά έφυγαν ανεμπόδιστα.

Η νοοτροπία αυτή δυστυχώς είναι πάντοτε ζωντανή στον τόπο μας: μπροστά σε αυτό που θεωρούμε όφελός μας, αδιαφορούμε για το αν υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας. Προτιμάμε να αγνοούμε ότι δεν είμαστε οι αποκλειστικοί κύριοι και ιδιοκτήτες του τόπου μας, αλλά διαχειριστές και φιλοξενούμενοι προσωρινά σ’ αυτόν. Δυστυχώς είμαστε πάντοτε έτοιμοι να εκποιήσουμε ό,τι μπορούμε, για την δική μας βολή. Στο μέλλον, άλλωστε, κανείς από εμάς δεν θα είναι εκεί για να του ζητήσουν τον λόγο.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Σαράντα λίρες…

 1. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  http://aeginaportal.gr/component/content/article/3/5164.html

  Βάφτηκε και πάλι λευκό το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης.

  Αμην!

 2. Ο/Η Ένας μελλοντικός κάτοικος της Αγίας Ειρήνης λέει:

  Πλάκα έχει το Aegina Potal! Αγνόησε την κατακόκκινη Αγία Ειρήνη, την ανακάλυψε μέσα από τις επιστολές Κοντοβράκη και την μνημειώδη επιστολή του παπά της Παναγίτσας! (Χωρίς σχόλια φυσικά!). Όμως, μόλις ξαναβάφτηκε το εκκλησάκι άσπρο, το πρόλαβε… (από μόνο του;)
  Πού καιρός βέβαια για ειδήσεις και ρεπορτάζ, αφού τρέχει για να ανεβάσει το καθημερινό πεντάλεπτο του νέου μας Δήμαρχου… Αυτό θα πει δημοσιογραφία με άποψη…

 3. Ο/Η ναυτίλος λέει:

  ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ – ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ – ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ – ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ – ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ – ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ – ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ………………………………
  Βάφτηκε άσπρο το εκκλησακι………………σωστή ανθισμένη αμυγδαλιά…..

 4. Ο/Η Νικηφόρος λέει:

  Η χαρά για την αποκατάσταση του λευκού της Αγίας Ειρήνης επισκιάζεται από την ανησυχία για την πιθανή απώλεια πολύ σημαντικότερων αγαθών. Για το μέλλον του μοναδικού ηλιοβασιλέματος της πόλης και για την αλλοίωση του πανάρχαιου τοπίου της Κολώνας. Μεγάλη επίσης η απογοήτευση για την συνεπαγόμενη την ακύρωση της προοπτικής του λιμανιού στο Λεόντι που θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα. Όσο για το ΚΑΣ τι να πω; Κάποτε είχαμε αρχαιολόγους….

 5. Ο/Η M. Z. λέει:

  Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι πρωτοφανής και αποδεικνύει πόσο δυστυχώς επιρρεπείς σε πολιτικές πιέσεις είναι πολλοί από τους σημερινούς αρχαιολόγους, πόσο εξαρτημένοι έχουν γίνει από τους διοικητικούς τους προϊστάμενους. Πρέπει να επισημάνω όμως πως η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Ακούστηκαν θαρραλέες φωνές που χαρακτήρισαν τον σχεδιαζόμενο κυματοθραύστη «έγκλημα». Άκρως επαινετή και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων που, παρά τα θρυλούμενα από την εγχώρια προπαγάνδα υπέρ του έργου, υπέβαλε μιαν εισήγηση άκρως αρνητική. Παρήγορο και το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να ακούγονται στο νησί μας και επικριτικές φωνές για το έργο. Ένα παράδειγμα το μπλογκ Aegina New και ο διαχειριστής του akopos, ο οποίος, τόσο σε ανάρτησή του, όσο και σε σχόλιό του, εκφράζει έντονο σκεπτικισμό για το έργο. Και δεν είναι ο μόνος. Ίσως να μην έχουν ακόμη χαθεί όλα τελικά…

 6. Ο/Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου λέει:

  Θέμα Α΄:
  Δυστυχώς το τρένο, για το λιμάνι, στο Λεόντι, χάθηκε πριν από το 2000, όταν «συμφέροντα» κάποιων επιχειρηματιών αλλά και κομματαρχών, δεν άφησαν την Αίγινα να αποκτήσει δύο, ναι δύο λιμάνια, από το να μην έχει σχεδόν τίποτα. Για άλλη μια φορά, για να ικανοποιηθούν «κάποιοι», η Αίγινα τότε, έκανε βήματα πίσω…
  Όσο για τον κυματοθραύστη, «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»!
  Θέμα Β΄:
  Η Αγία Ειρήνη, ξαναφόρεσε το άσπρο φόρεμα της!!!
  Ίσως και να είναι παρήγορο… Περισσότερο όμως είμαι θλιβερό…
  Η «χρωματική κακοποίηση»της Αγίας Ειρήνης, αποκαταστάθηκε (σχετικό είναι αυτό), αφήνοντας την πικρή γεύση σε όλους μας. Και σε μας που αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση, και σε κείνους που χρησιμοποίησαν, ου και ολίγα, ακόμα και προσωπικές απειλές, στην προσπάθειά τους να πείσουν (;) για το αντίθετο.
  Θέμα Γ΄:
  Για άλλη μια φορά διαβάζουμε, για την «διαφθορά» των κρατούντων. Για άλλη μια φορά τα «τεσσαράκοντα (στην πιο πάνω περίπτωση), αργύρια», διέφθειραν εκείνους που ο λαός τους όρισε να «φυλάττουν Θερμοπύλες» !!!
  Θα ζητήσω την άδεια του διαχειριστή, ώστε να κάνει ανάρτηση στο κείμενο που έχω δημοσιεύσει παλιότερα και δείχνει πόσο ο λαός και οι αγνοί πατριώτες αντέδρασαν ακόμα και με όπλα, για να αποτρέψουν αρχαιοκαπηλεία, εδώ στην Αίγινα!!!…

  • Ο/Η kfr λέει:

   Είμαι σίγουρος ότι κανένας από τους αρχαιοκάπηλους δεν θα σκέφτηκε να τους πληρώσει…

   Αλλά για να σοβαρευτούμε, το σημείωμά μου δεν μιλάει για διαφθορά των κρατούντων, ούτε των Προγόνων. Μιλάει για μια νοοτροπία «ιδιοκτήτη» που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας συνολικά. Όταν θεωρείς κάτι ιδιοκτησία σου, πιστεύεις ότι έχεις κάθε δικαίωμα να το πουλήσεις, να το ανταλλάξεις ή να το μεταποιήσεις, ακόμη και να το θυσιάσεις: να το κάνεις τέλος πάντων ό,τι θέλεις.

   Για το θέμα της Αγίας Ειρήνης υπάρχει σχόλιο του Πρώτα η Αίγινα στην ανάρτηση για το άρθρο του Νίκου Μπακουνάκη. Το προσυπογράφω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s