Θα αποκτήσουμε τελικά λιμάνι;

Νέο λιμάνι - Αίγινα

του Μιχάλη Μουτσάτσου*

Στην επικαιρότητα ήρθε και πάλι το θέμα του λιμανιού της Αίγινας, αφού την 1η Φεβρουαρίου επρόκειτο να συζητηθεί στο Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον κυματοθραύστη προστασίας της προβλήτας στην οποία προσδένουν τα οχηματαγωγά πλοία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η νέα προβλήτα σε ώρα απόπλου

Η νέα προβλήτα σε ώρα απόπλου

Πάνε πάνω από σαράντα χρόνια από τότε που μπήκε μπροστά η κατασκευή του νέου λιμανιού. Μετά τη νέα μεγάλη προβλήτα, που αντικατέστησε τον παλιό κυματοθραύστη του Αγίου Νικολάου, το σχέδιο προέβλεπε το λιμάνι να «κλείσει» από τη δυτική πλευρά. Αυτό όμως δεν έγινε για διάφορους λόγους (αρχαιολογική υπηρεσία, οικονομικοί λόγοι, αδιαφορία κ.λπ.) και έτσι μείναμε ουσιαστικά χωρίς λιμάνι. Η απροστάτευτη προβλήτα έχει κοντέψει να καταρρεύσει και έχει επισκευαστεί δύο φορές, κάτι που αναμένεται να ξαναγίνει μετά από μερικά χρόνια.

Η ανάγκη κατασκευής έστω ενός κυματοθραύστη, που θα προστάτευε την προβλήτα και θα επέτρεπε την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων, ήταν επιτακτική και μελετήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο. Παράλληλα όμως είχε προχωρήσει η –πολύ καλή– ιδέα της δημιουργίας λιμανιού στο Λεόντι. Το 2001 το Κράτος απευθύνει ερώτημα στο Λιμενικό Ταμείο: «Ποιού λιμανιού θέλετε να προηγηθεί η χρηματοδότηση; Της Αίγινας ή του Λεοντίου;». Το Λιμενικό Ταμείο απάντησε της Αίγινας, υπήρξαν όμως αντιδράσεις και τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο, με μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νέου λιμανιού στο Λεόντι.

Οι μελέτες, εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις κ.λπ. κράτησαν μερικά χρόνια. Όταν τέλειωσαν, τα οικονομικά δεδομένα είχαν αλλάξει. Στα Π.Ε.Π. Αττικής δεν υπήρχαν τόσα χρήματα για λιμενικά έργα. Στο αδιέξοδο ήρθαν να προστεθούν οι ρηγματώσεις της προβλήτας και οι εικόνες των επιβατών να τσαλαβουτούν μέσα στα νερά. Κάτι έπρεπε να κάνουμε.

Ο Φοίβος στην Αίγινα

Στην συγκέντρωση του «Δανάη», η παρέμβαση του καπετάνιου του «Φοίβου» ήταν καθοριστική

Η (δημοτική πια) Λιμενική Επιτροπή ξαναέφερε στην επιφάνεια μια μελέτη για προέκταση της υπάρχουσας προβλήτας (από το λευκό φανό), ώστε να δημιουργηθεί υπήνεμη πλευρά για πρόσδεση των πλοίων. Η πρόταση αυτή τέθηκε και σε δημόσιο διάλογο (Ξενοδοχείο «Δανάη» 23-1-2010), από τον οποίο προέκυψε ότι η λύση αυτή δεν θα εξυπηρετούσε και πολύ καλύτερο θα ήταν να γίνει ένας κυματοθραύστης ανοιχτά και δυτικά της υπάρχουσας προβλήτας. Ετοιμάστηκε η σχετική μελέτη, ο Νομάρχης είπε ότι για αυτό το έργο τα κονδύλια μπορούν να τα βρουν, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων (το μεγαλύτερο εμπόδιο) και η τελική έγκριση επρόκειτο να δοθεί από το Κ.Α.Σ. την 1η Φεβρουαρίου.

Με μεγάλη τους έκπληξη όμως, ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου διαπίστωσαν ότι η εισήγηση δεν θα γινόταν από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων αλλά από άλλη Εφορία και δεν θα αφορούσε τον κυματοθραύστη αλλά την προέκταση του λιμενοβραχίονα!!! Όπως ήταν φυσικό, ενημέρωσαν τα μέλη του Κ.Α.Σ. ότι δεν ήταν αυτή η πρότασή τους και ζήτησαν αναβολή.

Η περιοχή της Αύρας με τον αρχαίο λιμένα και τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας απαιτούν έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και μεγάλη περίσκεψη

Ο σχολιασμός του ασυνήθιστου αυτού περιστατικού έχει ήδη αρχίσει. Εδώ ας περιοριστούμε να πούμε ότι δεν προέκυψε ουσιαστική ζημιά του Δήμου, αν η έγκριση δοθεί μετά από ένα μήνα. Εξ άλλου, σε καιρούς μνημονίου, θα ήταν εξαιρετικά αφελές να υποστηρίξουμε ότι μόλις δοθεί η έγκριση του Κ.Α.Σ., θα αρχίσει το έργο. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το ότι έχει αρχίσει πάλι να συζητείται αν είναι σωστό το να γίνει ο κυματοθραύστης.

Να πούμε κατ’ αρχάς ότι μετά τη συγκέντρωση στο ΔΑΝΑΗ υπήρξε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να προωθηθεί το έργο του κυματοθραύστη. Στην προεκλογική περίοδο, ο κ. Κουκούλης είχε το έργο (όπως ήταν φυσικό) στις άμεσες προτεραιότητές του, ο κ. Σακκιώτης μιλούσε για προστασία του λιμανιού (εκτός αυτού οι ενέργειές του να μπει το θέμα στο Κ.Α.Σ. προς συζήτηση, δείχνουν ότι θεωρεί το θέμα επείγον), ενώ ο κ. Γρηγορόπουλος μιλάει μόνο για το Λεόντι.

Ένα από τα επιχειρήματα εναντίον του κυματοθραύστη χρησιμοποιήθηκε ήδη από το 2001, από τους υποστηρικτές του Λεοντίου (ένας απ’ αυτούς ήταν και ο γράφων): Φτιάχνοντας λιμάνι στην πόλη, ναυαγεί για πάντα το Λεόντι και μαζί του και η ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού, αφού όλη η κίνηση φορτώνεται στην πόλη. Απάντηση σ’ αυτό μπορεί να είναι η ύπαρξη πλοίου που να «πιάνει» Σουβάλα και η κατασκευή του περιφερειακού της πόλης. Εξ άλλου, πότε και πώς να ελπίζει κάποιος ότι θα βρεθούν τα κονδύλια για ένα τέτοιο έργο;

Το λιμανάκι του «Και»

Το λιμανάκι του «Και»

Άλλα επιχειρήματα μιλούν για υποβάθμιση της εικόνας της πόλης και της Κολώνας. Μήπως όμως η έγκριση από το Κ.Α.Σ. (συνήθως είναι «κέρβερος») αφαιρεί τη βάση από τα επιχειρήματα αυτά; Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα χαθεί η ορατότητα προς το βάθος του ορίζοντα. Λόγω της απόστασης λένε άλλοι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Εξ άλλου, όταν αυτό συνέβη με τον κυματοθραύστη στο λιμανάκι του «Και» (που ήταν όμως σε πολύ μικρότερη απόσταση), επενέβη η αρχαιολογία και υποχρέωσε τον εργολάβο να μειώσει το ύψος. Υπάρχουν ακόμα απόψεις ότι οι μελέτες είναι λάθος και δεν θα λύσουν το πρόβλημα, άλλοι υποστηρίζουν ότι η σωστή λύση είναι ο πλωτός κυματοθραύστης (ο λιμενολόγος το απέκλεισε) και άλλοι ότι πρέπει να γίνει λιμάνι απέναντι από το γήπεδο, δηλαδή πάλι πάμε σε έργο μεγάλου κόστους.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι λίγοι θέλουν να κατασκευαστεί ο κυματοθραύστης (θα τον ήθελαν πολλοί περισσότεροι, αν είχε γίνει λιμάνι στο Λεόντι) γιατί πιστεύουν ότι αυτή είναι η λύση του προβλήματος του λιμανιού του νησιού. Αναγκάζονται όμως να τον δεχθούν, γιατί δεν διαφαίνεται άλλη ρεαλιστική λύση.

Το λιμάνι της Αίγινας με τα χρωματιστά του κτίρια και τον πάλλευκο Άγιο Νικόλαο τον Θαλασσινό

* Ο Μιχάλης Μουτσάτσος είναι γεωπόνος. Αρθρογραφεί για τα δημοτικά και πολιτιστικά θέματα του νησιού στην Νέα Εποχή και, παλαιότερα, σε πολλές άλλες τοπικές εφημερίδες.
This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Θα αποκτήσουμε τελικά λιμάνι;

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μάλλον όχι………..

 2. Ο/Η αρχαιόπληκτος λέει:

  το άρθρο αυτό είναι πολύ επίκαιρο και πολύ ενημερωτικό και πολύ ισορροπημένο.Μία μόνο ένσταση. Γράφει ο κ. Μ. Μουτσάτσος: «Άλλα επιχειρήματα μιλούν για υποβάθμιση της εικόνας της πόλης και της Κολώνας. Μήπως όμως η έγκριση από το Κ.Α.Σ. (συνήθως είναι «κέρβερος») αφαιρεί τη βάση από τα επιχειρήματα αυτά;»
  Το ΚΑΣ στα μάτια μας μοιάζει Κέρβερος. Για πολλούς αρχαιολόγους όμως είναι πολύ ελαστικό. Πολλά αρχαιολογικά εγκλήματα έχουν πάρει έγκριση από το συμβούλιο αυτό. Ελπίζω να μην εγκρίνει και την καταστροφή της Κολώνας…

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ως πότε οι αρχαιολόγοι και οι κουλτουριάρηδες θα μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη της Αίγινας;Όλη η Αίγινα θέλει το λιμάνει γιανα ανασάνει.

 4. Ο/Η aktofylakas λέει:

  Το λιμάνι θα γίνει γιατι αυτό θέλουν όλοι οι Αιγινήτες και οι επισκέπτες στο νησί,είναι θέμα πρωταρχικό για την ανάπτυξη του νησιού μας και για την ασφάλεια των κατοίκων…..άλλωστε προς αυτό τείνει και η δραστηριότητα που δείχνει στην αντιμετώπιση του θέματος η νέα δημοτική αρχή….ο δήμαρχος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό κ Διαμαντίδη παρουσία και του βουλευτή κ Καρύδη….εύγε τους…..και σύντομα να έχουμε το νέο μας λιμάνι

 5. Ο/Η φίστικος λέει:

  Μήπως είδε λάθος Υπουργό; Το Κ.Α.Σ. υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού… Γερουλάνος λέγεται. Η αδελφή του έχει σπίτι στην Αίγινα.

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  αμα κανουμε την αιγινα σαν τα μούτρα μας να δουμε τι θα επισκεπτονται οι επισκεπτες

 7. Ο/Η Γιωργος Μπήτρος λέει:

  Υπενθυμίζω στον αγαπητό κ. Μ. Μουτσάτσο ότι επανειλημμένα έχω ασχοληθεί με το θέμα, όπως και ο κ. Φ. Χατζηπέρης από την εφημερίδα του («ο επιβάτης της Αιγινας» και «Ο εφοπλιστής», όταν έγραφα στα «Νέα του Σαρωνικού» αλλά και τον προηγούμενο χειμώνα στην «Νέα εποχή». Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι δεν υπάρχει βούληση από όλους τους Αιγινήτες. Τη δουλειά μας να κάνουμε (αφού ταξιδέψαμε και φθάσαμε και βγήκαμε ακόμα και βρεγμένοι ως το κόκκαλο) κι ας πάνε να πνιγούν οι άλλοι.
  Άλλωστε δεν πάει καιρός που πρώην αντιδήμαρχος και ναυτικός πράκτορας είχε πει σε εφημερίδα τα αμίμητα: «Και τι έγινε για δυό τρεις φορές το χρόνο;»
  Έτσι αντιμετωπίζουν οι παλαιοί Αιγινήτες αυτά τα θέματα; Μήπως ξεχνούν τα ναυτικά ατυχήματα που έχουν προηγηθεί; ( «Σαρωνικός» – «Γεώργιος» – εμπορικό πλοίο του Μαΐλη – «Γιωργής») Ευτυχώς όχι όλοι. Τουλάχιστον αυτοί που έχουν μνήμη όπως εσείς.

 8. Ο/Η aktofylakas λέει:

  αγαπητέ φύστικε ..ενημερώσου πρωτα ότι η αρμοδιότητα των λιμενικών έργων ανήκει και στον Υπουργό θαλασσίων υποθέσεων…..άρα καλό είναι να ενεργοποιήσεις το σύστημα για να έχεις καλύτερη επιτυχία…..δεν πετυχαίνεις κάτι αν κρίνεις τους πάντες και δεν συμμετέχεις και εσύ ενεργά στη λήψη αποφάσεων γαι το νησί μας…μπράβο κ Μπήτρο

 9. Ο/Η άφοβος λέει:

  Σήμερα στην Παχειά Ράχη πέθανε κοκκαλωμένος από το κρύο, αβοήθητος, εγκαταλελειμένος από τους πάντες ένας γέροντας. Που είναι η κοινωνική μέριμνα του νησιού μας. Η Αίγινα έχει ανάγκη από υποδομές, από πρωτοβάθμια περίθαλψη, από υγεία, από κοινωνική μέριμνα.
  Που είναι η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ του Δήμου;
  Που είναι οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ;
  Που είναι οι ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ;
  Που είναι το ΛΕΟΥΣΕΙΟ , στο οποίο ανεμίζουν μόνο οι μπουγάδες του φιλοξενούμενου εφημερίου;
  Που είναι οι συνάνθρωποι;
  ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ;

 10. Ο/Η νεωκόρος λέει:

  τελικά η κοινωνία μας είναι απάνθρωπη…..εν ετει 2011 πεθαίνουν αβοήθητοι άνθρωποι….πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για μια κοινωνίας ΑΓΑΠΗΣ, προσφοράς στον συνάνθρωπο ,αλληλεγύης . να αφυπνιστεί η τοπική εκκλησία και να αξιοποιήσει τα ιδρύματα της,να στήσει εργαστήρια αγάπης και προσφοράς στο πονεμένο ΄,στον άρρωστο,στον πεινασμένο,στο κατατρεγμένο…..να τερματίσει την αχρησία τόσων κτιρίων όπως το λεούσειο ….να δείξει επιτέλους το ανθρώπινο πρόσωπο….συνεργαζόμενη με τη νεα δημοτική αρχή….αυτα που είπε ο Σεβασμιώτατος στη κοπή της πίτας να γίνουν πράξη…. ήρθε η ώρα…..

 11. Ο/Η άφοβος λέει:

  αμην……………..

 12. Ο/Η Πηλέας λέει:

  εαν ο κ. Μπήτρος ήταν υπεύθυνος για το λιμάνι να είστε σίγουρος ότι θα το είχε κάνει Μονακό, αν κρίνουμε από το έργο του στην Κυψέλη.

 13. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  μίλησε το φανκλαμπ του κ. μπήτρου…………….που θα καταφέρουμε να καταστρέψουμε και τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και τη παραλία της Αύρας με ένα τοίχο από βράχια που θα υψώνεται 2 μέ4τρα πανω απο την επιφάνεια της θαλασσας δεν νοιάζει κανένα………χώρια η ζημιά στο αρχαίο λιμάνι……κιόλα αυτά για δέκα φορες το χονο που εχει καιρό……….αυτό ειναι το συμφέρο της αίγινας?????????

 14. Ο/Η aktofylakas λέει:

  μακάρι φιλε που κρυβεσαι μεσα στη ανωνυμία σου να μπορούσες να φτάσεις το ύψος του πολιτισμού που ανέβασε ο μπήτρος στην Αίγινα…μην φοβάσε ούτε η κολώνα θα καταστραφεί αλλά ούτε και η παραλία της αύρας θα υποβαθμιστεί αφού όπως είναι σήμερα …μόνο παραλία δεν είναι……ένα λιμάνι καινούργιο σύγχρονο θα αναβαθμίσει το τουρισμό στην αίγινα και προπάντων θα προσφέρει ασφάλεια στους επιβάτες και ..προπάντων εσύ θα έχεις ένα επίπεδο υπηρεσιών στην ακτοπλοική σύνδεση του νησιού μας…όσο για το φανκλάμπ όπως λες μακάρι να είχες και εσύ κοντά σου τόσους ευηπόληπτους πολίτες που υποστηρίζουν το έργο του

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

   εσύ δηλ. δεν κρύβεσαι μεσα στην ανονυμία σου??????δεν θελουμε την Αίγινά μας Μονακό………….δεν είμαστε ξειπασμένοι………θέλουμε οι τουρίστες να μπορούνε να βλεπουνε και λίγο θάλασσα μαζύ με τη Κολώνα……….όσοι θελουνε Μονακό πάνε στο Μονακό δεν έρχονται στην Αίγινα!!!!!!!!!!!!

 15. Ο/Η Πηλέας λέει:

  από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα.
  άλλα λέει το θέμα άλλα γράφετε. Μώπως να κοιτάξετε το αΐκιού σας.

 16. Ο/Η νομοταγής λέει:

  Εγώ πάλι δεν ξέρω τι είναι καλύτερο για την Αίγινα, αλλά έχω εμπιστοσύνη στους αρχαιολόγους. Αν το εγκρίνουν θα πει ότι δε βλάπτει τις αρχαιότητες…

 17. Ο/Η λάκης λέει:

  Επιτέλους καθάρισε το μπλοκ από τις θεούσες, τα λιβανιστήρια και τους τάφους.
  Να ναι καλά το λιμανάκι μας. Φύσηξε πουνέντης και τα καθάρισε όλα.
  Αχ που είσαι καπετάν Αντρέα Ζέμπο να μας τα ψάλλεις ένα χεράκι για το λιμανάκι.

 18. Ο/Η μόμολο λέει:

  6.25, το ύψος του κυματοθραύστη δεν είναι 2 μέτρα, είναι 1,5 μέτρο πάνω από την θάλασσα.

 19. Ο/Η Μ. Ζ. λέει:

  Κάποιοι στην Αίγινα κρατάμε την ανάσα μας και περιμένουμε να δούμε αν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της χώρας μας θα εγκρίνει την κατασκευή ενός τοίχους ύψους 1.5 μέτρου μέσα στην θάλασσα, που θα εφάπτεται σχεδόν με τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και θα αλλάξει για πάντα το μοναδικό τοπίο της πόλης της Αίγινας. Αν το ΚΑΣ προχωρήσει στην έγκρισή του, αναρωτιέται κανείς πιο θα είναι το επόμενο στάδιο; Ανεμογεννήτριες στην Αφαία; Το εξαιρετικό άρθρο του Μιχάλη Μουτσάτσου καταγράφει ένα θλιβερό χρονικό της ολιγωρίας, του λαϊκισμού και των λανθασμένων επιλογών μιας σειράς δημοτικών διοικήσεων του νησιού μας. Δυστυχώς φαίνεται ότι η νοοτροπία των εργολάβων των δεκαετιών 1950-70, που κατέστρεψε την Ελλάδα, παραμένει κυρίαρχη ακόμη και στους δημοτικούς άρχοντες εκείνους που θέτουν την ιστορική και πολιτισμική φυσιογνωμία της Αίγινας ως πρώτη προτεραιότητα.

 20. Ο/Η aeginafirst λέει:

  Το Πρώτα η Αίγινα εύχεται ταχεία ανάρρωση στον εκλεκτό φίλο και πολύτιμο συνεργάτη του μπλογκ μας Μιχάλη Μουτσάτσο πού πέρασε χθες μια μικρή ταλαιπωρία με την υγεία του. Μιχάλη, περαστικά και περιμένουμε γρήγορα το επόμενο άρθρο σου!

 21. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Το aeginaportal έχει καταντήσει καλωδιακή τηλεόραση του Σάκη.
  Κρίμα, από την προσπάθεια της αντικειμενικής καταγραφής και ενημέρωσης, οδηγήθηκαν σε άλλους δρόμους.

  Το γεγονός ότι μιλάει ο Σάκης για Internet που δεν έχει ιδέα, ας μην το σχολιάσω.
  Υπάρχει και η ουσία.
  Καλά έκανε και πήγε και μίλησε, αλλά όταν καλείς τα μέσα για να το προβάλλουν πας για τα μέσα και όχι για τα παιδιά.
  Από την στιγμή που έχει την 5λεπτή ενημέρωση από το portal, θα μπορούσε να αναφερθεί εκεί για την πρωτοβουλία.

  Ευτυχώς ο δάσκαλος έφτιαξε σελίδα του Δήμου στο facebook για να έχει με κάτι να ασχολείται.

 22. Ο/Η αφοβος λέει:

  τελικά ψηφίστηκε από το ΚΑΣ ο κυματοθραύστης. όταν θα τελούνται οι εργασίες τοποθέτησης των λίθων θα γίνεται συνοδεία μουσικής από τον καρυοθραύστη.
  Μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει.
  Πρώτον γιατί δεν υπάρχουν λεφτά.
  Δεύτερον γιατί όρεξη είχαν για την Αίγινα….. [δεν λεώ κάτι άλλο γιατί θα σβηστεί]
  Τρίτον γιατί μόλις θα αρχίσουν άν αρχίσουν και όποτε αρχίσουν οι εργασίες θα κατατεθούν οι πρώτες ενστάσεις, οι πρώτες καταγγελίες. Διότι μπορεί η καβουρίνα να μην μπορεί να μεγαλώσει τα καβουράκια της, οι αστερίες της θάλασσας να πάθουν κατάθλιψη και οι μερίδες στερητικό σύνδρομο παντός είδους.
  Τίποτε σοβαρό και της προκοπής δεν έχει γίνει στην Αίγινα και τίποτε δεν θα γίνει. Ακόμα και ο κυματοθραύστης είναι ημίμετρο.

 23. Παράθεμα: Κυματοθραύστης: η ένσταση της MOnuMENTA | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s