Βραβευμένη κατοικία κτίζεται στους Τζίκηδες

RKITEKTS - κατοικία στους Τζίκηδες

Σε μια έκταση 6 περίπου στρεμμάτων στους Τζίκηδες, στο μέρος όπου βρισκόταν παλιά το κέντρο «Μινόρε» κτίζεται, την περίοδο αυτή, η μόνιμη κατοικία γνωστού συμπατριώτη μας από το αρχιτέκτονικό γραφείο του επίσης Αιγινήτη Επαμεινώνδα Δασκαλάκη, γιου του γνωστού αρχιτέκτονα Κωστή Δασκαλάκη που έχει κτίσει πολλά σπίτια στο νησί μας. Πρόκειται για έργο εντυπωσιακό, με εξαιρετική ένταξη στο άγριο τοπίο που το περιβάλλει, το οποίο απέσπασε πρόσφατα τον Έπαινο στην κατηγορία «Η καλύτερη μη πραγματοποιημένη μελέτη των ετών 2008-2010», στον διεθνή διαγωνισμό που οργανώνει η αρχιτεκτονική επιθεώρηση ΔΟΜΕΣ. Η διάκριση αυτή, στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ισοδυναμεί με το δεύτερο βραβείο.

RKITEKTS - κατοικία στους Τζίκηδες 5Η μελέτη του έργου έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο «RKITEKTS – Επαμεινώνδας Δασκαλάκης και Συνεργάτες», με υπεύθυνο μελέτης τον Επαμεινώνδα Δασκαλάκη και ομάδα μελέτης τους Μαίρη Μάχλη, Αναστασία Κοκώση, Βανέσσα Καραγεώργου. Η στατική μελέτη του έργου είναι του Στέφανου Διαμαντάρα, ενώ την μηχανολογική και ηλεκτρολογική μελέτη εκπόνησε ο Κωνσταντίνος Χερουβείμ με σύμβουλο τον Αντώνη Δασκαλάκη. Η βιοκλιματική μελέτη είναι του Κώστα Κορνιωτάκη και η αρχιτεκτονική τοπίου της Μιράντας Βαζάκα. Έργο των RKITEKTS είναι και η αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων καθώς και η μελέτη φωτισμού.

Ο Επαμεινώνδας Δασκαλάκης συμμετείχε ως συνεργάτης και στο αρχιτεκτονικό έργο του αδελφού του Κωνστάντιου Δασκαλάκη και της Μαρίνας Στασινοπούλου «Μικρή μονοκατοικία στην Αγία Παρασκευή, Αττική – Ελλάδα», που κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού στην κατηγορία «Το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2008-2010»

Παραθέτουμε την περιγραφή του βραβευμένου έργου στους Τζίκηδες από τις «ΔΟΜΕΣ»:

Η κατοικία βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερης ομορφιάς και τοπογραφίας, με έντονο ανάγλυφο και ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Βασική συνθετική αρχή ήταν η ένταξη του κτιρίου στο τοπίο παράλληλα με τις ισοϋψείς του λόφου. Η οικία αναπτύσσεται σε γραμμική διάταξη και κυρίως σε ένα επίπεδο, εξασφαλίζοντας θέα προς τη θάλασσα από όλους τους ισόγειους χώρους της. Στο μέσον του κτιρίου και κάθετα στον επιμήκη αυτόν άξονα όπου χωροθετούνται οι ιδιωτικές χρήσεις και ο ξενώνας, παρεμβάλλονται οι κοινόχρηστες λειτουργίες. Η συνεχής ροή του κτηριακού όγκου διακόπτεται από έναν αίθριο χώρο εκτόνωσης της κουζίνας με χρήση καθιστικού και φαγητού. Στο υπόγειο επίπεδο του κτίσματος προβλέπονται βοηθητικοί χώροι.

Η ενεργειακή αυτονομία του κτιρίου αποτέλεσε εξαρχής βασικό κατευθυντήριο άξονα στην σχεδιαστική επίλυση του κτιρίου. Κύρια ζητούμενα προς επίλυση ήταν η προστασία από τον ήλιο  εξαιτίας του νοτιοδυτικού προσανατολισμού, η δυνατότητα διαμπερούς φυσικού αερισμού και δροσισμού όλων των χώρων του, καθώς και η επαρκής μονωτική ικανότητά του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σχεδιάστηκαν επαρκείς πρόβολοι για τον έλεγχο του έντονου νότιου ηλιακού φωτός, αλλά και κινητές περσίδες για την αντιμετώπιση του άμεσου απογευματινού δυτικού ήλιου. Η γραμμικότητα της κατασκευής επιτρέπει τον φυσικό αερισμό μέσω της διαμπερότητας των χώρων. Εναλλακτικά, όπου δεν είναι εφικτό, δημιουργούνται φεγγίτες οροφής. Είναι αυτονόητη η  ειδική μέριμνα στην πλήρη μόνωση των τοίχων πλήρωσης με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών ενέργειας. Αλλά και η προτεινόμενη φύτευση του δώματος θα καταστήσει αποτελεσματικότερη τη μόνωση  της κατοικίας, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα το δώμα, ομαλά, στο πέριξ φυσικό τοπίο. Η χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας είναι κομβική απόφαση στο σχεδιασμό του κτιρίου. Η εφαρμογή επιφανειών με φωτοβολταϊκά panel και  η ενσωμάτωση αιολικών συστημάτων στο δώμα του κτιρίου, σε συνδυασμό με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας, αποδίδουν τελικά μία σύγχρονη κατοικία με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Γ. Θ. Κ.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First, Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Βραβευμένη κατοικία κτίζεται στους Τζίκηδες

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Είναι απολύτως κατανοητό το να υπάρχει αμηχανία σχολιασμού για καλά πράγματα, για όσα ξεφεύγουν από το επαρχιώτικο μικρόκοσμό μας. Ενώ για μικρότητες φτάνουμε στα 150 σχόλια.
    Πρόκειται ίσως για ένα επίπεδο που δύσκολα θα περάσει στον πολύ κόσμο. ίσως ο νέος νόμος για τη δόμηση μας φέρει πιο κοντά στα σπίτια που εξοικονομούν ενέργεια αλλά πρόκειται για πιο ακριβές κατασκευές, που κάνουν στη συνέχεια απόσβεση από τα μικρότερα έξοδα θέρμανσης -ψύξης.
    Μπορούμε επίσης να αντιπαραθέσουμε το κτήριο αυτό με τις απίθανες κατασκευές και χρώματα που βλέπουμε στους λόφους του νησιού.

  2. Ο/Η ναυτίλος λέει:

    Δεν μπορώ να πω ότι με τρελαίνει η αρχιτεκτονική, το στυλ και το ύφος του συγκεκριμμένου κτιρίου. Δεν έχει κατασκευαστεί όμως ακόμα. Και αυτό είναι θετικό. Μπορεί και να τροποποιηθεί. Η όλη σύλληψη θυμίζει κατασκευές που υιοθετήθηκαν από τα λεγόμενα «ΞΕΝΙΑ» που φτιάχτηκαν από τον ΕΟΤ για να τονωθεί ο τουρισμός μας σε παλαιότερες δεκαετίες. Άρα θεωρώ ότι είναι κάπως ντεμοντέ.
    Το ότι έχει βραβευτεί αυτό δεν σημαίνει και ότι πρέπει να αρέσει σε όλους μας.
    Σκοπός όμως του σχολίου μου είναι να τονίσω ότι επανειλημένως η Αίγινα έχει βραβευτεί για τα σπίτια της που φιγουράρουν συχνά σε δημοφιλή περιοδικά αρχιτεκτονικής αλλά και διακόσμησης. Αυτό προβάλει τον τόπο όπως και το συγκεκριμένο. Άρα υποδεχόμαστε θετικά αυτή την είδηση που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την περί χρωμάτων συζήτηση και τη νεκροταφιολογία που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
    Έλεος ας ξεκολλήσουμε.

  3. Ο/Η Μια μητερα! λέει:

    Καλε μου ανθρωπε εχουμε αλλαξει θεμα ξεκολλα……………..

  4. Παράθεμα: Χρόνια μας πολλά! Τα πρώτα γενέθλια του Πρώτα η Αίγινα | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s