Παρέμβαση Παναγιώτη Κουκούλη για Ορφανοτροφείο και ΔΕΗ

Το κτίριο του καποδιστριακού ορφανοτροφείου στην ΑίγιναΜε επιστολή του προς τον ενημερωτικό ιστότοπο της Αίγινας «Aegina Portal», παρενέβη χθες ο πρώην Δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης στο θέμα του Ορφανοτροφείου. Σε μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις του Δήμαρχου Σάκη Σακκιώτη στον εν λόγω ιστότοπο, κατά την διάρκεια της πρόσφατης ξενάγησης στα καποδιστριακά κτίρια, υπονοήθηκε ότι η χρήση του ιστορικού αυτού κτιρίου που προορίζεται για Διαχρονικό Μουσείο της Αίγινας πρόκειται να αλλάξει κατόπιν δικής του προτάσεως στην γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στην επιστολή του ο Π. Κουκούλης διευκρινίζει ότι η χρήση τμήματος του κτιρίου από τον Δήμο προβλέπεται ήδη από την αναθεωρημένη μελέτη, βάσει της οποίας είχε ξεκινήσει η ατελέσφορη προσπάθεια αναστήλωσης του μνημείου από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με την ευκαιρία αυτήν ο πρώην Δήμαρχος υπενθυμίζει –και διευκρινίζει περαιτέρω– τον ρόλο του στην εξασφάλιση κονδυλίων από την ΔΕΗ που θα επέτρεπαν να ξεκινήσει η τμηματική ολοκλήρωση του εξαιρετικά δαπανηρού αυτού έργου, διεκδικώντας έτσι από τον νυν Δήμαρχο την πατρότητα της ιδέας. Αναγνωρίζοντας την διάθεση του νέου Δημάρχου να υιοθετήσει τις πρωτοβουλίες του αυτές και χωρίς να διαταράσσει τους ήπιους τόνους και το συναινετικό κλίμα που προωθεί στο θέμα των μεγάλων έργων, ο πρώην Δήμαρχος, με την παρέμβασή του αυτή, φαίνεται αποφασισμένος να περιφρουρήσει την εικόνα του και να μην επιτρέψει επ’ ουδενί την δημιουργία εντυπώσεων που ακυρώνουν την προσφορά του στην Αίγινα, κατά την διάρκεια της Δημαρχίας του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σύντομα θα υπάρξει και δεύτερη παρέμβαση, για άλλο σοβαρότατο θέμα και με άλλους αποδέκτες, σε πολύ αυστηρότερους τόνους.

Αναδημοσιεύουμε εδώ το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρώην Δημάρχου:

Με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου κ. Θ. Σακκιώτη στις 26/1/11, για το Ορφανοτροφείο, ότι «…το Υπουργείο δέχεται να μεταβάλει μερικώς της χρήση του χώρου ως διαχρονικού μουσείου» και « …θα υπηρετήσουμε την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας να περάσει το ορφανοτροφείο στην τοπική αυτοδιοίκηση», επιθυμώ να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Η «μερική  αλλαγή χρήσης» δεν είναι τωρινή αλλά προβλέπεται στη μελέτη του κτιρίου που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1997. Η μελέτη αυτή, βάσει της οποίας έχουν γίνει οι εργασίες επισκευής και αξιοποίησης του Ορφανοτροφείου, προβλέπει για το κτίριο τρεις διακριτές χρήσεις με τους αντίστοιχους χώρους. Οι χρήσεις αυτές είναι (α) το Διαχρονικό Μουσείο της Αίγινας, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα (β) το Μουσείο Μνήμης, που περιλαμβάνει κελιά, επισκεπτήριο και λοιπά τμήματα του κτιρίου από τη χρήση του ως φυλακές πολιτικών κρατουμένων, και (γ) Αίθουσα συνεδριακού κέντρου και πολλαπλών χρήσεων που παραχωρείται στο Δήμο Αίγινας.

Το τμήμα που παραχωρείται στο Δήμο, είναι ο χώρος της νότιας πτέρυγας εμβαδού περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων.

Κατά τη θητεία μου ως Δήμαρχος, διαπίστωσα ότι η ολοκλήρωση της επισκευής του κτιρίου δεν είναι πιθανή στο ορατό μέλλον, καθώς τα 15 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται είναι δυσεύρετα στην παρούσα συγκυρία. Σκέφθηκα ότι  η αποπεράτωση του κτιρίου κατά τμήματα θα είχε καλύτερες πιθανότητες. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε σε πρώτο στάδιο να ολοκληρωθεί η πτέρυγα που παραχωρείται στο Δήμο.

Μια τέτοια προοπτική είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού το ποσό που απαιτείται είναι  πολύ πιο προσιτό από τα 15 εκατομμύρια, και η ολοκλήρωση και λειτουργία της αίθουσας του συνεδριακού  κέντρου και πολλαπλών χρήσεων  θα είναι πολλαπλώς ωφέλιμη. Θα ανοίξει  επιτέλους, έστω και σε ένα τμήμα  του, το Ορφανοτροφείο στους πολίτες  και οι πιέσεις για την επισκευή και λειτουργία και του υπολοίπου  θα γίνουν εντονότερες.

Είχα συζητήσει αυτή την προοπτική με παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές. Το επόμενο βήμα για την προώθηση του θέματος, πέραν της πολιτικής απόφασης, είναι να ξεχωριστεί η μελέτη για την αίθουσα του Δήμου από τη μελέτη του συνολικού κτιρίου και να συνταχθεί ο αντίστοιχος προϋπολογισμός.

Αντιλαμβάνομαι, ότι και ο σημερινός Δήμαρχος κ. Θ. Σακκιώτης δεν έχει αντίρρηση για την ανωτέρω μεθόδευση και είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή της.

Επιτρέψτε μου την αναφορά σε ένα άλλο θέμα, που έχει άμεση σχέση, όμως, με τα ανωτέρω. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2010, είχα συνάντηση στο Δημαρχείο  με εκπρόσωπο της ΔΕΗ για να συζητήσουμε ορισμένες πρωτοβουλίες της επιχείρησης στην προσπάθεια να αποκαταστήσει την εικόνα της Αίγινας ως τουριστικό προορισμό, μια εικόνα που είχε καίρια πληγεί από την επώδυνη διακοπή ρεύματος του Αυγούστου.

Στη συνάντηση  εκείνη, όπως ανακοίνωσα και στο  Δημοτικό Συμβούλιο της 19/1/2011, ανέφερα δύο πράγματα: Πρώτον, ότι οποιαδήποτε παροχή της ΔΕΗ δεν συνιστά με κανένα τρόπο συμψηφισμό για τις απαιτήσεις αποζημίωσης που έχουν εγείρει οι επαγγελματίες του νησιού. Και δεύτερον, ότι πιστεύω πως η κοινωνική ευθύνη της ΔΕΗ θα εκφρασθεί με ουσιαστικό και πραγματικά επωφελή για την Αίγινα τρόπο, αν χρηματοδοτήσει την επισκευή ενός από τα τρία Καποδιστριακά κτίρια, Ορφανοτροφείο, Κυβερνείο και Εϋνάρδειο. Η δική μου πρόταση ήταν να γίνει η επισκευή της πτέρυγας του Ορφανοτροφείου που παραχωρείται στο Δήμο.

Συνιστά επιτυχή κατάληξη το γεγονός ότι η ΔΕΗ με την απόφαση που πήρε στις 16/12/2010 ενέκρινε τη χρηματοδότηση με 1,5 εκατομμύρια ευρώ, έστω και αν αυτή αφορά στην επισκευή του Κυβερνείου και όχι της πτέρυγας του Ορφανοτροφείου, όπως είχα προτείνει.

Ευχαριστώ,
Παναγιώτης Ι. Κουκούλης
Δημοτικός Σύμβουλος – Πρώην Δήμαρχος Αίγινας

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Παρέμβαση Παναγιώτη Κουκούλη για Ορφανοτροφείο και ΔΕΗ

 1. Ο/Η παρατηρητής λέει:

  Δεν πρέπει καθόλου να απορούμε για το ότι ο δήμαρχος δήλωσε πως «κατόπιν ενεργειών» του η ΔΕΗ και το Υπουργείο θα προχωρήσουν σε επισκευή κάποιου Καποδιστριακού κτηρίου (πιθανώς τμήματος του Ορφανοτροφείου). Στα video του Aegina Portal είδαμε ότι και στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας το ίδιο ισχυρίστηκε. Του υπενθύμισε την αλήθεια ο πρώην δήμαρχος, τη δέχθηκε μερικώς και στην επόμενη επίσημη δήλωσή του επανέλαβε το «κατόπιν ενεργειών μου»…
  Έχω διαβάσει στον τοπικό Τύπο ότι πριν μερικά χρόνια ο τότε υφυπουργός κ. Καλός διατυμπάνιζε ότι είχε βγάλει ένα σημαντικό κονδύλι (κατόπιν ενεργειών του βεβαίως) για την επισκευή του Κυβερνείου και υποσχόταν ότι θα έβγαζε και δεύτερο. Φυσικά δεν έγινε τίποτε από τα δύο. Το «κατόπιν ενεργειών μου» των πολιτευτών μπορεί να παραπέμπει στην Ελλάδα του 1960 αλλά φαίνεται ότι η Αίγινα τώρα μπαίνει σ’ αυτή την εποχή.

 2. Ο/Η STANLEY λέει:

  Αν ο κ.Κουκουλης είχε καλύτερη επικοινωνία στην θητεία του θα ήταν καλύτερο και για τον τόπο.
  Την διαπίστωση αυτή την συζητάμε όλοι στην Αίγινα , έτσι η νέα Δημοτική Αρχή είναι προσεχτική σε αυτό το θέμα.
  Βέβαια σε λίγο φτάνουμε στο άλλο άκρο…

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011

  Ο αντιδήμαρχος Χ. αφού πήρε το πρωινό του, κατηφόρισε προς το Δημαρχικό μέγαρο. Στην διαδρομή συνάντησε και αντάλλαξε ευχές για την ημέρα με βιοπαλαιστές πολίτες. Δέχτηκε προφορικά κάποια αιτήματα και φτάνοντας στο γραφείο του τα μετέφερε σε μια κόλα Α4.
  Ο αντιδήμαρχος Χ. με τον δήμαρχο Ψ σήμερα είναι σε καλή διάθεση.

  Ακολουθεί νεότερη ενημέρωση.

 3. Ο/Η MikGeo λέει:

  Προέκυψε ένα σοβαρό θέμα, το οποίο συνδέει τις δύο τελευταίες αναρτήσεις σας. Με ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου βρήκα εχθές Σάββατο (29/1) τοπική εφημερίδα ονομαζόμενη «Η ΜΑΧΗ της Αίγινας», η οποία είχε ένα απίστευτο πρωτοσέλιδο σχόλιο, υπογραφόμενο από τον κ. Θ. Καρζή, ο οποίος (πληροφορήθηκα ότι) είναι δόκιμος συγγραφεύς!
  Στο άρθρο αυτό ο κ. Καρζής μας πληροφορεί (;) ότι «η ¨εκστρατεία» υπέρ της καθιέρωσης της 26ης Ιανουαρίου ως ημέρας Τοπικής Εθνικής Εορτής για το νησί μας (…) είχε εμπνευστή το νέο δήμαρχο κ. Σακκιώτη και πρωτεργάτη τον βουλευτή κ. Μπεντενιώτη». Όσοι έχουν στοιχειωδώς παρακολουθήσει το θέμα (δείτε και σχετική προηγούμενη ανάρτηση αλλά και σχόλιο της κ. Λίνας στο blog για το θέμα αυτό), θα καταλάβουν ότι πρόκειται για επαναφορά παλιού (από το 1996) θέματος.
  Το σημαντικότερο δεν είναι αυτό. Μετά το πταίσμα, ο κ. Καρζής συνεχίζει με ένα ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ! Αντιγράφω επί λέξει από το άρθρο του:
  «Ο πρώτος Κυβερνήτης είχε μεν φτάσει στο Ναύπλιο με πρόθεση να παραμείνει, αλλά σε λίγο αναγκάστηκε να φύγει (…). «Κατέφυγε» λοιπόν στην Αίγινα (…)».
  Η -επιεικώς- ανιστόρητη αυτή άποψη, όπως διάβασα στο -δυστυχώς δυσεύρετο- 3ο τεύχος της «Αιγιναίας» (άρθρο του κ. Μ. Μουτσάτσου), σε πρόσφατη ανάρτηση του κ. Μπήτρου αλλά και στο μονόφυλλο που διανεμείθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση για την επέτειο, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, έχει λοιπόν παντελώς αντικρουστεί.
  Το χειρότερο είναι το εξής, που πιστεύω ότι δικαιολογεί το χαρακτηρισμό ως ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ του σχολίου στο οποίο αναφέρομαι: Ο κ. Καρζής επαναφέρει το επιχείρημα ότι ο Καποδίστριας «αναγκάστηκε» να καταφύγει στην Αίγινα! Μα, αυτό ήταν το επιχείρημα του εμπνευστή της «ανακήρυξης» του Ναυπλίου, ονόματι Ζηλεμένου (συχωρεμένος), ο οποίος (όπως διαβάζω στην ΑΙΓΙΝΑΙΑ) υποστήριξε -πρωτοφανής άποψη- ότι ανάλογο παράδειγμα ήταν του βασιλιά Γεώργιου Β’, που κατέφυγε μεν στο Κάιρο αλλά πρωτεύουσα του κράτους παρέμεινε η Αθήνα!!!!
  Τι να υποθέσω, από την υπόλοιπη σχολιογραφία κατάλαβα ότι η εφημερίδα αυτή υποστηρίζει την νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή. Να με συγχωρήσουν όσοι υποστηρίζουν ότι το σχόλιό μου δεν έπρεπε να γίνει. Βρίσκω όμως εξόχως συναφές το θέμα αυτό με τα προηγούμενα.

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ο κ. STANLEY πιθανότατα προχωράει τους ισχυρισμούς του «παρατηρητή». Πράγματι, δεν χρειάζεται να φτάσουμε στον Φεβρουάριο. Τα δελτία Τύπου έχουν ήδη αντικατασταθεί με σχεδόν καθημερινές videoδηλώσεις. Αυτό, σε σχέση με την «αφάνεια» των προηγούμενων, είναι μια αισθητή πρόοδος: Μας κυβερνούν πια κι’ εμάς οι πολιτικοί και όχι οι αιθεροβάμονες ψηλομύτηδες. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

 5. Ο/Η Αιγινήτης λέει:

  [Το σχόλιο αυτό εξέφραζε κριτική προς τον πρώην δήμαρχο με απρεπή τρόπο και αφαιρέθηκε από την ομάδα διαχείρισης του μπλογκ]

  • Ο/Η Μέρμιγκας λέει:

   Όποιαδήποτε παρέμβαση για τα Καποδιστριακά από όπου κι αν προέρχεται μόνο καλό κάνει. Κακό κάνουν φίλε μου μόνο τα ρατσιστικά σου σχόλια.

 6. Ο/Η Ω-Ω λέει:

  Ενδιαφέρον θα είχε και για τον κ. Καρζή να διαβάζει όλα τα τοπικά «έντυπα» μεταξύ των οποίων και τα blogs αφού στην εποχή μας υπάρχει πλέον και ο ηλεκτρονικός τύπος, ως καταξιωμένος δημοσιογράφος-συγγραφέας (και το εννοώ για να μην δημιουργούνται περιττές παρεξηγήσεις). Και θα ανανεώνεται ο ίδιος και θα εμπλουτίσει γνώσεις και εικόνες από την τοπική ιστορία. Στο aeginafirst έγινε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την άφιξη του Κυβερνήτη στο νησί μας. Παραπέμπω στα κείμενα των Γ.Τσατήρη και Γ.Μπήτρου, καθώς και στον αναλυτικό και ενδιαφέροντα διάλογο που ακολούθησε τα κείμενα αυτά. Πέραν των άλλων θεμάτων, που αναδείχτηκαν, όπως παραπάνω ο MicGeo αναφέρει, κατά τη γνώμη μου αναδεικνύεται ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που είναι και το καθοριστικά κρίσημο σήμερα στην μικρο-ιστορία της πρώτης πρωτεύουσας. Όπως ο Παρατηρητής εύγλωττα διατύπωσε (29-1-11 στις 9.42π.μ. κάτω από κείμενο Γ.Μπήτρου «από το δίκτυο πόλεων και τη συναδέλφωση, να γυρίσουμε στις τοπικίστικες διαμάχες του 19ου αιώνα. Να λοιπόν ένα σοβαρό θέμα: Θα συνεχίσουμε το δίκτυο πόλεων ή θα επικρατήσει η “λογική” ότι δεν έχουμε καμιά δουλειά με τους σφετεριστές του τίτλου μας;» . Και συμπληρώνω που έτσι κιαλλιώς υπάρχει και αναδεικνύεται από αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία. Η συνεχιζόμενη παρεξήγηση υφίσταται, ακόμα και για τον κ. Καρζή, γιατί σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια ή άλλα «φόρα» δεν τόλμησε ποτέ η επίσημη Αίγινα να παρέμβει αποτελεσματικά και με οργανωμένα ουσιαστικό σχεδιασμό. Αυτό για πρώτη φορά, ουσιαστικά έξω απτον μικρόκοσμο του νησιού μας, άρχισε να γίνεται με το Δίτυο Πόλεων Καποδίστριας. Άραγε γιατί δεν καλέστηκε το Ναύπλιο στον τελευταίο εορτασμό; Ας ξεπεραστούν άγνοια και τοπικιστικές φοβίες, που διαστρεβλώνονται σε δήθεν «γνήσια πατριωτικοτοπικιστική» στάση.

 7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μα, είναι να ρωτάς γιατί δεν καλέστηκε το Ναύπλιο; Αφού είναι η νέα πολιτική του αντιδήμαρχου Πολιτισμού! Το ανακοινώνει δημοσίως και υπερηφάνως!

 8. Ο/Η ΘΕΤΙΣ λέει:

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ‘Η ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΑΦΕΝΤΗ’.ΚΑΙ ΤΑ ΘΗΡΙΑ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ.

 9. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Ο κ. Κουκούλης μάλλον βρήκε τον εαυτό του. Βρήκε τον ρυθμό του. Είναι ευτυχία για την Αίγινα να τον έχει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι θα αναδειχθεί σε Νέστορα της τοπικής πολιτικής. Περιμένουμε πολλά από σένα τ. Δήμαρχε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s