Aegina Fistiki Fest: Έντονος προβληματισμός για το μέλλον του θεσμού

Απολογισμός Aegina Fistiki FestΜε μια σιβυλλική δήλωση του Φίλιππου Τζίτζη, του αρμόδιου αντιδήμαρχου πολιτισμού –που ήταν και ο μόνος εκπρόσωπος της νέας δημοτικής αρχής που παρέστη– έκλεισε χθες ο απολογισμός της πιο επιτυχημένης διοργάνωσης που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα το νησί μας, του δεύτερου Aegina Fistiki Fest. Η δήλωση ότι το φεστιβάλ είναι ένα «δίχρονο παιδί» που μπορεί μεν να αποκτήσει «καλύτερους δασκάλους και καλύτερους γονείς» αλλά πάντως «δεν θα μείνει ορφανό», δείχνει ότι οι προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής ως προς το οργανωτικό σχήμα του επόμενου φεστιβάλ δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος. Μετά από αυτήν την τοποθέτηση, δεν είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η διοργάνωση θα ανατεθεί στην ίδια επιτυχημένη ομάδα, η οποία εμπνεύσθηκε τον θεσμό και, μέσα σε δύο μόλις χρόνια, κατόρθωσε με σκληρή εθελοντική δουλειά να τον φτάσει στην μεγάλη επιτυχία του περασμένου Σεπτεμβρίου. Είναι πολύ επικίνδυνο να προσπαθείς να αλλάξεις μια πετυχημένη συνταγή, ή να αντικαταστήσεις μια πετυχημένη ομάδα, όταν μάλιστα ο χρόνος μέχρι την επόμενη διοργάνωση είναι τόσο λίγος.

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες γιορτές μαρίδας ή τα ατυχούς ονομασίας «Αιγινήτεια» (που παραπέμπουν σε γνωστό ψυχιατρείο των Αθηνών) ή άλλες εκδηλώσεις του παρελθόντος, το Fistiki Fest διοργανώθηκε από την αρχή με τις σύγχρονες αντιλήψεις της σωστής προώθησης ενός τόπου και ενός τοπικού προϊόντος στην αγορά. Προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες προβάλλοντας το μοναδικό φυστίκι Αιγίνης αλλά και τα άλλα τοπικά προϊόντα, καθώς και την πλούσια πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού, τονώνοντας την τοπική οικονομία και, κυρίως, την θετική εικόνα της Αίγινας. Η σημαντικότερη επιτυχία του φεστιβάλ ήταν, πάνω απ’ όλα, η μεγάλη συμμετοχή: η κινητοποίηση σχεδόν όλων των φορέων και των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων του νησιού, καθώς και εκατοντάδων εθελοντών, που με τον ενθουσιασμό τους δημιούργησαν στο νησί μιαν ατμόσφαιρα πραγματικής γιορτής.

Απολογισμός Aegina Fistiki Fest 2Εντυπωσιακός και ο χθεσινός απολογισμός, και κυρίως η ολοκληρωμένη παρουσίαση από τον γραμματέα της οργανωτικής επιτροπής, Κώστα Ντρή. Η επιτυχία του εγχειρήματος έγινε φανερή και μέσα από τα οικονομικά μεγέθη. Από το συνολικό κόστος των περίπου 160.οοο ευρώ, οι 74.000 καλύφθηκαν από μη χρηματικές επιχορηγήσεις (χορηγίες επικοινωνίας, προσφορά εργασίας, προσφορά υλικών, κ.λπ.). Από το ποσό των 79.438,45 ευρώ που ήταν οι ταμειακές ανάγκες του Φεστιβάλ, ο Δήμος κλήθηκε τελικά να πληρώσει μόνο το 6,84%, δηλαδή 9.340,45 ευρώ, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 25.000. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη επιτυχία στην συγκέντρωση χορηγιών (47.270 € αντί των 30.000 που αναμένονταν) και στα ιδιαιτέρως αυξημένα ίδια έσοδα, από την επιχειρηματικότητα του Φεστιβάλ (23.οοο € αντί των αναμενόμενων 21.500). Και αυτά σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Πολλοί οι  εκπρόσωποι συλλόγων, οργανώσεων και άλλων φορέων που παρέστησαν στον απολογισμό. Παρόντες επίσης ο βουλευτής Δημήτρης Καρύδης και ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης, εκ των βασικών συντελεστών της επιτυχίας του θεσμού, που μίλησαν και οι δύο με θέρμη για την αναγκαιότητα συνέχισης του φεστιβάλ. Εντυπωσιακή και η παρέμβαση του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτη Γρηγορόπουλου που δήλωσε ότι, έχοντας παρακολουθήσει τον απολογισμό, αντιλήφθηκε μόλις για πρώτη φορά τις πραγματικές διαστάσεις ενός γεγονότος το οποίο ούτως ή άλλως θεωρούσε θετικό. Τον εντυπωσίασε ιδιαιτέρως η απήχηση του φεστιβάλ καθώς και το μέγεθος της προσπάθειας  που κατέβαλαν οι διοργανωτές. Συγκινημένος κατέληξε ότι στο επόμενο φεστιβάλ ο ίδιος θα είναι ο πρώτος εθελοντής.

Το Πρώτα η Αίγινα εύχεται ειλικρινά να υπάρξει τελικά τρίτο Fistiki Fest…

Τελευταία ενημέρωση: Σύμφωνα με ανάρτηση στον ιστότοπο της εφημερίδας Νέα Εποχή υπήρξε διευκρίνιση από τον αντιδήμαρχο κ. Φίλιππο Τζίτζη ότι «το Fistiki Fest δεν θα αλλάξει γονείς». Ο πλήρης απολογισμός του φεστιβάλ δημοσιεύεται στην ίδια ανάρτηση.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Aegina Fistiki Fest: Έντονος προβληματισμός για το μέλλον του θεσμού

 1. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Από την πρώτη Κυριακή όλοι συγκινούνται από το έργο του Κουκουλη.
  Όσο περνάει ο καιρός θα πλησιάσουν την κατάθλιψη.
  Αυτή είναι μια πολίτικη ευκαιριακή.
  Το θέμα είναι η ανεξαρτοποιηση που πρότεινε ο κ. Κουκουλης. Βεβαία συνειδητοποιούμε ότι επιτυχία ποια θα είναι η διατήρηση και η εξέλιξη των έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

 2. Ο/Η Ω-Ω λέει:

  Συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή του FistikiFest , συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη ανάλυση στη Νέα Εποχή, συγχαρητήρια για τη διάθεση να συνεχιστεί ο θεσμός, που μόνο καλά και θετικά έχει δημιουργήσει στο νησί μας. Κλείστε αυτιά και μάτια σε νεόκοπους, πειραματιζόμενους αρχηγίσκους, το νησί δεν είναι δυνατόν να πάει πίσω. Ξεκόλησε απτον πάτο και προχωράει. Τα πισογυρίσματα είναι στο πρόγραμμα δεν χρειάζεται φιλοσοφία να το καταλάβει κανείς, ούτε υπάρχει ανάγκη γκρίνιας. Όποιοι επίσημοι δεν προχωρήσουν το θεσμό του Φεστιβάλ θα χρεωθούν με την πράξη τους αυτή. Έτσι κιαλλιώς ο πήχυς έχει ανέβει. Όποιοι είναι άξιοι ας τον ξεπεράσουν, ο κόσμος βλέπει και κρίνει και η κρίση αυτή είναι αμείλικτη. Έτσι για να μη ξεχνιέται κανείς ούτε οι “όλοι μαζί”, ούτε οι “της ευθύνης”.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s