Φωτοβολταϊκά: πρακτικός οδηγός για την Αίγινα

φωτοβολταϊκά στην στέγη

του Νίκου Μαρίνου*

Ο σύντομος αυτός οδηγός περιλαμβάνει πρακτικές πληροφορίες για την εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων, αναφορά των ιδιαιτεροτήτων της Αίγινας καθώς και ένα εργαλείο υπολογισμού της απόδοσης επένδυσης σε τέτοια συστήματα.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μία εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εκμεταλλευόμενη το ηλιακό φως, παράγει ηλεκτρισμό. Άλλες φυσικές πηγές «πράσινης» ενέργειας είναι: η αιολική, η γεωθερμική, οι υδατοπτώσεις, η βιομάζα και η θάλασσα. Η κάθε μία περίπτωση έχει τα υπέρ και τα κατά της.

Τα υπέρ

 • Είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα.
 • Δεν πρόκειται να εξαντληθούν ποτέ, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα.
 • Μπορούν να βοηθήσουν την ενεργειακή αυτάρκεια μικρών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την οικονομία του πετρελαίου.
 • Είναι ευέλικτες εφαρμογές που μπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες του επί τόπου πληθυσμού, καταργώντας την ανάγκη για τεράστιες μονάδες παραγωγής ενέργειας (καταρχήν για την ύπαιθρο) αλλά και για μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.
 • Ο εξοπλισμός είναι απλός στην κατασκευή και τη συντήρηση και έχει μεγάλο χρόνο ζωής.
 • Επιδοτούνται από τις περισσότερες κυβερνήσεις.

Τα κατά

 • Έχουν αρκετά μικρό συντελεστή απόδοσης, της τάξης του 30% ή και χαμηλότερο. Συνεπώς απαιτείται αρκετά μεγάλο αρχικό κόστος εφαρμογής σε μεγάλη επιφάνεια γης. Γι’ αυτό το λόγο μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται σαν συμπληρωματικές πηγές ενέργειας.
 • Για τον παραπάνω λόγο προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών μεγάλων αστικών κέντρων.
 • Η παροχή και απόδοση της αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτάται από την εποχή του έτους αλλά και από το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της περιοχής στην οποία εγκαθίστανται.
 • Για τις αιολικές μηχανές υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι κομψές από αισθητική άποψη κι ότι προκαλούν θόρυβο και θανάτους πουλιών. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας τους και την προσεκτικότερη επιλογή χώρων εγκατάστασης (π.χ. σε πλατφόρμες στην ανοιχτή θάλασσα) αυτά τα προβλήματα έχουν σχεδόν λυθεί.
 • Για τα υδροηλεκτρικά έργα λέγεται ότι προκαλούν έκλυση μεθανίου από την αποσύνθεση των φυτών που βρίσκονται κάτω απ’ το νερό κι έτσι συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Υπολογισμός εγκατάστασης αυτόνομου φωτοβολταϊκού

Για να μεγιστοποιήσουμε τη σχέση τιμής/απόδοσης σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που πρόκειται να εγκαταστήσουμε στο σπίτι μας, πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζουμε πόσα βατ (Watt) κατανάλωσης έχουμε. Όλες οι συσκευές μας αναγράφουν την κατανάλωση τους ανά ώρα. Με μερικές απλές πράξεις μπορούμε εύκολα να βρούμε την ενέργεια που χρειάζεται το σπίτι μας ανά ώρα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι ώρες αιχμής της κατανάλωσης μας. Για να βρούμε το σωστό μέγεθος του απαιτούμενου φωτοβολταϊκού πάνελ, διαιρούμε αρχικά τον αριθμό αυτό με το 5, όσες συμβατικά και κατά μέσο όρο είναι γι’ αυτό οι χρήσιμες ώρες ηλιοφάνειας. Έτσι έχουμε περίπου κατανάλωση 380(W/ανά ημέρα)/5 = 75Wp η απαιτούμενη ισχύς του φωτοβολταϊκού (αν θέλαμε να υπολογίσουμε και για Νοέμβριο ως Φεβρουάριο θα διαιρούσαμε δια 3).

Εκτός από τα ηλιακά πάνελ, θα χρειαστούμε αντιστροφέα (inverter). Το μέγεθός του εξαρτάται από τα συνολικά βατ των συσκευών που θα λειτουργούν ταυτόχρονα (υπόψιν ότι συσκευές με μοτέρ όπως π.χ. ψυγεία μπορεί να τραβήξουν στιγμιαία κατά την εκκίνηση μέχρι και δεκαπλάσια βατ από τα ονομαστικά τους άρα επιλέγουμε αντίστοιχα μεγάλο inverter). Αντιστροφείς υπάρχουν οι λεγόμενοι τροποποιημένου ημίτονου και οι σχετικά ακριβότεροι καθαρού ημίτονου σαν της ΔΕΗ (ή και καθαρότερο). Αν θέλουμε και συσσώρευση (αποθήκευση) του παραγόμενου ρεύματος, τότε χρησιμοποιούμε συνήθως μπαταρίες των 12V. Δεν χρησιμοποιούμε μπαταρία αυτοκινήτου αλλά μπαταρία (συσσωρευτή) κλειστού τύπου, βαθιάς εκφόρτισης. Και επειδή το σύστημα μας θα έχει και απώλειες, τότε προσθέτουμε ακόμα ένα 25% παραπάνω στα μεγέθη φωτοβολταϊκού και μπαταρίας. Θα μπορούσαμε να μπούμε σε μεγαλύτερες αναλύσεις, αλλά στο παρόν κείμενο δεν χρειάζεται.

Φωτοβολταϊκά συστήματα και Αίγινα

Η εφαρμογή, ειδικά, των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε μέρη σαν την Αίγινα, με υψηλό κόστος απόκτησης γης και αρκετούς περιοριστικούς όρους (Πολεοδομία, Αρχαιολογία, Δασαρχείο, γείτονας), αλλά που είναι η δεύτερη τοποθεσία σε φωτεινότητα πανευρωπαϊκά μετά τη Ρόδο (βάσει μετρήσεων της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»), για να έχει και άμεσο κέρδος σαν επένδυση δεν θα πρέπει να δανειοδοτείται. Αν έχετε χρήματα που κάθονται επενδύστε τα κατασκευάζοντας ένα σύστημα φωτοβολταϊκό στη στέγη σας, ισχύος 10kW και πουλήστε πίσω στη ΔΕΗ το ρεύμα που σας περισσεύει. Αν έχετε μεγαλύτερες επιφάνειες με νοτιοανατολικό προσανατολισμό, επενδύστε σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 150kW.

Υπολογισμός Επένδυσης

Οι τιμές απόκτησης και συντήρησης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ποικίλουν ανά εταιρεία, αλλά παρακάτω σας δίνουμε ένα ηλιακό κομπιουτεράκι για να δείτε περίπου το πρόγραμμα επένδυσης σας, με αναλυτικές οδηγίες χρήσης.

Πηγές: Wikipedia, iqsolarpower.com, ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Ο Νίκος Μαρίνος είναι πληροφορικός, υπάλληλος της ΔΕΗ Αίγινας, και πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Φωτοβολταϊκά: πρακτικός οδηγός για την Αίγινα

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μπράβο, πολύ κατατοπιστικό ήταν. Nα και ένας ωφέλιμος λόγος για να υπάρχουν τα blogs!

 2. Ο/Η nautilos λέει:

  Υπάρχουν θέματα υψηλής και θέματα χαμηλής πολιτικής. Στο υποβαθμισμένο περιβάλλον που όλοι ζούμε, τέτοιες δημοσιεύσεις – αναρτήσεις προέχουν διότι βοηθούν στην ποιότητα ζωής που είναι καθολικό ζητούμενο.
  Θα παρακαλέσουμε επίσης το συντάκτη κ. Ν. Μαρίνο να μας ενημερώσει σχετικά με τη μεγάλη προσφορά της ΔΕΗ προς το νησί της Αίγινας, όπως έχει αναγραφεί στο site της «Νέας Εποχής». Αν αυτό ισχύει είναι ένα μεγάλο κέρδος μια τεράστια αποζημίωση για το νησί μετά τη δοκιμασία των καλοκαιρινών μπλακ – άουτ. Θα ήταν καλύτερο να είχαμε λοιπόν μια ενημέρωση «από μέσα».

 3. Ο/Η Νίκος Μαρίνος λέει:

  Δυστυχώς η θέση μου στην επιχείρηση δεν μου επιτρέπει να αναφερθώ στο θέμα περαιτέρω. Νομίζω ότι θα απαντηθεί σύντομα από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΔΕΗ, ή και από το Υπ. Περιβάλλοντος.

 4. Παράθεμα: σχεδία στ’ ανοιχτά της Αίγινας » Blog Archive » Είδες η ΔΕΗ; (όχι μόνο στην Αίγινα)

 5. Ο/Η χρητος λέει:

  Ενδιαφερον εχει να μαθουμε αν η ΔΕΗ αποροφα ολη την παραγωμενη ενεργεια.

 6. Παράθεμα: Είδες η ΔΕΗ; (όχι μόνο στην Αίγινα) | σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας (αρχείο)

 7. Παράθεμα: Χρόνια μας πολλά! Τα πρώτα γενέθλια του Πρώτα η Αίγινα | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

 8. Ο/Η Σοφία λέει:

  καλημέρα και ευχαριστούμε για το post σας
  δεδομένου ότι γραφετε τα παραπάνω για την αίγινα, να θεωρήσω ότι σε όλο το νησί μπορεί να γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;
  επίσης ήθελα να σας ρωτήσω εάν μπορούμε να τοποθετήσουμε τέτοια συστήματα σε ταράτσα σπιτιού μας στην Αίγινα παρόλο που το χρησιμοποιούμε ελάχιστα (δηλαδή για εμάς δε θα έχει πλεονεκτήματα μείωσης κόστους κατανάλωσης ρεύματος διότι δεν πηγαίνουμε συχνά, οπότε μπορεί να αποθηκεύεται η ενέργεια κάπου για το υπόλοιπο ενεργειακό δίκτυο του νησιού;;;) και έχει μεγάλη επιφάνεια (πάνω απο 100τμ) ταράτσας
  επίσης (αν και λίγο άσχετο από τα ουσιώδη θέματα), πώς εξασφαλίζεται ο μη βανδαλισμός του μηχανισμού εφόσον δε φυλάσσεται το σπίτι;
  σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Σ.Α.

  • Ο/Η Νίκος Μαρίνος λέει:

   Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
   Αν και οι ερωτήσεις που θέτετε απαιτούν κάποια εξειδίκευση, θα προσπαθήσω να σας απαντήσω.
   Εγκατάσταση Φ/Β μέχρι 10kW επιτρέπεται να τοποθετηθεί στην ταράτσα μας, οπουδήποτε και να έχουμε σπίτι στο νησί.
   Δυστυχώς η ενέργεια (το ρεύμα) δεν αποθηκεύται, εκτός κι αν χρησημοποιήσουμε συσωρευτές, που κι αυτοί δεν είναι πανάκεια.
   Τώρα όσον αφορά τον βανδαλισμό, είναι να μην έχεις τον ‘κακό τον γείτονα’ που λέμε.
   Καλή Χρονιά!

 9. Εκπληκτικό το άρθρο του κ. Μαρίνου.

  Σας Ευχαριστούμε!

 10. Παράθεμα: Φωτοβολταϊκά « τα εΝ οΙΚΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s