Πού είναι τα δεκαπέντε λεπτά μου;

του Νίκου Μαρίνου*

Πριν από μερικές ημέρες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες –μαζί τους κι εγώ– ζήσαμε ένα μοναδικό τηλεοπτικό γεγονός. Την ανάδειξη του πρώτου Έλληνα Master chef! Εκπληκτικό. Είναι πραγματικά άξιο αναφοράς και κοινωνιολογικής μελέτης το πώς έχει παραπλανηθεί ο νέο-Έλληνας από τα φλας και τη λάμψη της, πολλές φορές, εφήμερης δημοσιότητας.

Άντυ Γουόρχολ - τηλεόρασηΣυστηματικά, εδώ και δύο δεκαετίες –με πρώτη διδάξασα την τηλεόραση– μάθαμε να διασκεδάζουμε κοιτώντας από την κλειδαρότρυπα, κουτσομπολεύοντας και αναδεικνύοντας σε «σταρ» κάποιους που εφήμερα μας προσέφεραν κάτι σαν «διασκέδαση». Έχει χαθεί ο προβληματισμός της νεολαίας. Ή μάλλον, η νεολαία προβληματίζεται με λάθος –κατά τη γνώμη μου– πράγματα. Όλοι αναζητούμε τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που μας αφορούν, βάσει της γνωστής ρήσης του Άντυ Γουόρχολ. Η πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ και η κατεύθυνση που δίνουν σε όλους μας και ειδικά στη νεολαία οδήγησαν ένα λαό μέσω της υπεργκλαμουριάς, του στρας και του δήθεν, στην υπερκατανάλωση. Και όπως γνωρίζουμε πλέων –πολύ καλά– η υπερκατανάλωση φέρνει υπερχρέωση και ύφεση σε χώρες χωρίς πρώτες ύλες και χωρίς φτηνό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Σε λίγο ακολουθεί ο πρώτος Έλληνας Master ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, λογιστής, δικηγόρος, γιατρός κ.λπ. σε δουλειά να βρισκόμαστε βρε παιδί μου. Στήνονται ολόκληρες εκπομπές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές, φύλλα εφημερίδων, διαφημιστικές και δημοσκοπικές καμπάνιες που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά.

Είναι γεγονός ότι –και χωρίς να αναφερόμαστε στην περιβόητη, αν και αμφισβητούμενης γνησιότητας, δήλωση Κίσσινγκερ «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες»– αρκετοί κατακτητές λαών πέτυχαν την αφομοίωση των κατακτημένων χρησιμοποιώντας την «διαχρονική» παραπάνω δήλωση. Οι διαδρομές που οδηγούν κάποιους προς την εξουσία με σκοπό την επιβολή της για οποιονδήποτε λόγο, πάντα είχαν ως εκκίνηση τις φήμες που εξαρτιόνταν από την προβολή και την υποστήριξη που είχαν από διάφορους κύκλους επιρροής. Ποτέ δεν έπαιξε ρόλο το πολιτικό ή κοινωνικό υπόβαθρο. Μόνο η συναλλαγή. Οποιαδήποτε συναλλαγή. Και φυσικά, τα κέντρα επιρροής δεν βιάζονταν. Ανεξάρτητα του χρόνου που χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, στο τέλος έπαιρναν το μερίδιο τους από την εξουσία έστω και για λίγο. Αυτό τους ένοιαζε και αυτό συνεχίζει να τους νοιάζει.

Το παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι κατά της Ελλάδας έχει ξεκινήσει χρόνια πριν με απόλυτους συμμάχους τους πολιτικούς, τις τράπεζες και τις πολυεθνικές και σαν πρώτο στόχο, για να βάλουν χέρι στην εθνική μας κυριαρχία, είχαν τους νέους ανθρώπους. Αυτούς που ξεκίναγαν τη ζωή τους με όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτούς που μετά από την εύρεση εργασίας ή την ανάθεση κάποιου έργου, κάποια στιγμή θα χρησιμοποιούσαν για να εξαργυρώσουν τη «χάρη» που τους έκαναν. Γιατί όπως λέει και ο λαός: «Το κουμάντο το κάνει αυτός που έχει το πορτοφόλι». Το παραμύθι ξεκίνησε με φίλιους διορισμούς και μικρές αναθέσεις έργων. Συνεχίστηκε με τους πάσης φύσεως συνεταιρισμούς και τις παροχές τους κ.λπ. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Οι περισσότεροι από εμάς είδαν μόνο το τυρί. Τη φάκα; Ελάχιστοι.

Θεωρίες συνομωσίας και δικαιολογίες; Ίσως ναι. Ίσως όχι. Όπως το βλέπει κανείς.

Ο Νίκος Μαρίνος είναι πληροφορικός, υπάλληλος της ΔΕΗ Αίγινας, και πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Πού είναι τα δεκαπέντε λεπτά μου;

 1. Ο/Η παρατηρητής λέει:

  Το θέμα είναι τεράστιο και -φυσικά- πολύ ενδιαφέρον. Αξίζει να συζητηθεί. Βιαστικά προτρέχω να σας πώ ότι ο ίδιος ο Κίσσιντζερ έχει αρνηθεί ότι είπε ποτέ τέτοια φράση (για να μην εκτραπεί αλλού η συζήτηση). Όπως όμως πολύ σωστά επισημαίνεται, πρόκειται για μια διαχρονική αλήθεια. Το κακό είναι ότι η made in USA υποκουλτούρα συνήθως (με τον παρά της) επιβάλλεται. Όταν από τη μια είναι ο Λεωνίδας, ο Παλαιολόγος και ο Κολοκοτρώνης και από την άλλη ο Big Brother με delivery Pizza Hut, οι εννιά στους δέκα υποκύπτουν. Οι υπόλοιποι ψάχνουν και για κανένα Aeginafirst…
  Θα επανέλθουμε…

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Νίκο εγώ πάντως δεν τα βρήκα!

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  στον kfr, με αφορμή το σχόλιό του στις 11-1 (4:34 μ.μ.) στην προηγούμενη ανάρτηση, έχω να πω να μην είναι σίγουρος για την ξεκάθαρη θέση του aeginaportal για την πύλη του βαρώτσου. έσπευσε να δημιουργήσει ειδική κατηγορία «επιστολών αναγνωστών» για να προβάλει απάντηση-παραλήρημα «εθνικο-απελευθερωτικού» περιεχομένου στο άρθρο της Καθημερινής. την έστειλε παλαιοντολογικός δικηγόρος, γνωστός από την εποχή Μούρτζη, που δηλώνει ότι εκφράζει την αισθητική όλων των Αιγινητών. διαβάστε για να διασκεδάσετε:
  http://www.aeginaportal.gr/content/view/4980/2/lang,el/

  • Ο/Η kfr λέει:

   Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του όσο γελοίες ή αναχρονιστικές και αν μας φαίνονται, και ο κάθε διαχειριστής ενημερωτικού ιστότοπου έχει δικαίωμα να αποφασίζει τι βάζει στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού του. Εκ μέρους του Πρώτα η Αίγινα παρακαλώ, επί τη ευκαιρία, τους σχολιαστές να αναρτούν τα σχόλιά τους στο άρθρο στο οποίο αναφέρονται.

 4. Ο/Η nautilos λέει:

  Ευχάριστα μας ξάφνιασε πάλι ο κ. Ν. Μαρίνος. Η ποικιλία των κειμένων-αναρτήσεων του συγκεκριμένου μπλογκ βοηθά στην κατεύθυνση να μετατραπεί ο χώρος σε σημειωματάριο ιδεών, απόψεων και προτάσεων. Μια τράπεζα ιδεών με ελευθερία λόγου, σκέψης και έκφρασης. Θεωρώ πως αυτή πρέπει να είναι η ουσιαστική αποστολή ο ρόλος και η συμβολή των ηλεκτρονικών σελίδων σήμερα. Ο κόσμος της πληροφορικής προσφέρεται για γρήγορη, άμεση και ουσιαστική ενημέρωση. Κάθε τι που παρεκλίνει από αυτό έχει ημερομηνία λήξης και καταδικάζεται στη λήθη και τη λησμονιά.

 5. φίλε Νίκο θα συμφωνήσω με το κείμενο σου . Όμως θα συμπληρώσω το εξής ότι ασχολιόμαστε με την ΠΑΓΚΑΛΙΑΔΑ (ήδη έχει ετοιμάσει εκπομπή ο κος Χαρδαβέλας) και δεν καταλαβαίνουμε ότι εσκεμμένα προκαλεί ο κος Πάγκαλος για να μας αποπροσανατολίσει από άλλα θέματα που μας αφοράνε άμμεσα και μέσα σε αυτό είναι η εθνική μας κυριαρχία και η εκμετάλευση του ορυκτού μας πλούτου από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες .
  Επίσης να σημειώσω ότι τα κύρια οικονομικά ατού που είχαμε και τα οποία μας έδωσαν τη δυνατότητα να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν : ο Τουρισμός , η Ναυτιλία και ο Ορυκτός Πλόυτος της πατρίδας μας. Το κατά πόσο τα εκμεταλευτήκαμε πρός όφελος μας ή όχι το καταλαβαίνει και ένα μικρό παιδί.

 6. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Μπορεί να μην είμαι μικρό παιδί αλλά τα όσα υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ο κ. Θ. Πάγκαλος, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Τα υπογράφω και με τα δυό μου χέρια. Λέει αλήθειες που πονάνε και που όλοι κατά βάθος θα θέλαμε να πούμε αλλά δεν μας το επιτρέπει ο καλοβολεμένος εαυτούλης μας. Μπορεί να τα λέει με ύφος εξαιρετικά μπρουτάλε, αλλά είναι καιρός να συνέλθουμε από τη μακαριότητά μας. Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι αλήθειες. Χρεια΄ζεται γενναιότητα για να τις αντικρίσουμε είτε μιλά για ανατιπαραγωγικούς, είτε για κοπρίτες, είτε για φαγοπότια.

 7. Ο/Η Νίκος Μαρίνος λέει:

  Φίλε Νίκο, ‘Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω’; Αξίζει να αναρωτηθούμε. Φυσικά και όχι. Ειδικά στο ‘μαζί τα φάγαμε’. Όσο πιο κοντά στην ‘πηγή’ είσαι … τόσο πιό πολύ ‘νερό’ θα πιείς. Αδιαμφησβήτητα οι περισσότεροι από εμάς -τουλάχιστον ενδόμυχα – θα θέλαμε να βρισκόμασταν όσο πιό κοντά στη πηγή μπορούμε. Από την άλλη μεριά αγαπητέ ανώνυμε μήπως έχουμε παρεξηγήσει την λέξη ‘καλοβολεμένος’; Εμένα η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό για να περιγράψω κάποιον που εκμεταλεύται καταστάσεις για ίδιον όφελος, είναι ‘τυχοδιώκτης’. Τώρα όσον αφορά τον Πάγκαλο… lol

 8. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Μην γενικεύεται κ. Μαρίνο. Όσο για τον κ. Θ. Πάγκαλο ευχαρίστως να σας ξαναπώ ότι οι απόψεις του απηχούν και τις απόψεις πολλών συνειδητά εργαζόμενων Ελλήνων που τους εκμεταλεύεται το συνδικαλιστικό και δημοσιοϋπαλληλικό κατεστημένο. Η στρουκτούρα της σκέψης σας όπως αυτή αφήνεται να διαφανεί από το κείμενό σας, μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε πως ποθείτε την αξιοκρατία και όχι τη φαυλότητα. Πως προτιμάτε την συνέπεια και την αξιοπρέπεια από τον τηλεοπτικό διασυρμό και τον ευτελισμό. Τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την αμεροληψία στους διορισμούς και στις αναθέσεις έργων. Το προτσές όμως που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις έφερε την Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό τον τρόπο, αυτές τις συμπεριφορές έρχεται να καταγγείλει ο Θ. Πάγκαλος γι’ αυτό και λυσσαλέα πολεμείται.
  Ξέρετε αγαπητέ μου, η αλήθεια δεν έχει χρώμα και δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανένα κόμμα. Γι’ αυτό και όταν ακούγεται ενοχλεί. Πράγματι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ υπάρχουν καλοβολεμένοι που βλέπουν όμως τώρα τα πόδια τςη καρέκλας τους να τρίζει. Αλήθεια στη δική σας υπηρεσία λειτουργούν όλα τέλεια και όπως θα θέλατε;

 9. να θυμίσω στο φίλο ανώνυμο που τάσσεται υπέρ του κυρίου Πάγκαλου ότι τον Οτσαλάν δεν τον έδωσε στους Τούρκους ο Έλληνας δημόσιος υπάλληλος αλλά ο Πάγκαλος ούτε ο Έλληνας δημόσιος υπάλληλος είπε ευχαριστώ τους αμερικάνους.
  Την γιγάντωση του δημόσιου τομέα την δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ για να έχει φανατικούς υποστηρικτές με το στόχο την διατήρηση της εξουσίας, όπως ακριβώς έκανε ο Χίτλερ στην Γερμανία. Κατάργησε οποιαδήποτε έννοια αξιοκρατίας την χρυσή δεκαετία του ΠΑΣΟΚ η οποία ήταν εμπόδιο στην δημιουργία μηχανισμού εξουσίας. Μην λησμονούμε ποια ήταν τα κριτήρια διορισμού στο δημόσιο την δεκαετία του 80 ‘είσαι μέλος της κλαδικής διορίζεσαι’ ήταν το μόνο απαραίτητο προσόν τότε για να διοριστείς στο δημόσιο. Πόσους λοιπόν έχει διορίσει ο κος Πάγκαλος στο δημόσιο σαν μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είναι; .
  Με αυτό τον τρόπο δημιούργησαν έτσι συνενόχους στο έγκλημα όποτε λογικό είναι να λέει’ μαζί τα φάγαμε’ και ‘κοπρίτες’ μόνο που θίγονται και αυτοί που δουλεύουν και δεν είναι λίγοι . Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος αυτοί που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα ήθελαν να είναι οπότε λογικό να κατακρίνουν αυτούς που είναι . Λογικό είναι και κάποιοι που είναι δημόσιοι υπάλληλοι να υπερασπίζονται τον εργασιακό τους χώρο .
  Η μεγάλη ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι την ζημιά τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα την κάνει ο συνδικαλισμός .-

 10. Ο/Η ανώνυμος λέει:

  Αγαπητέ κύριε «Ν. Οικονόμου», δεν σας γνωρίζω αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να διαλέγομαι μαζί σας. Τοποθετώ εισαγωγικά πριν και μετά το όνομά σας, διότι δεν γνωρίζω αν αυτό είναι αληθινό ή ψευδώνυμο. Επίσης δεν γνωρίζω που διαμένεται και ποιά είναι η απασχόλησή σας. Και πάλι αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στην αξία και την ηδονή του διαλόγου επί σοβαρών και καυτών θεμάτων. Από ότι καταλαβαίνω συντάσσεστε με τις απόψεις του κ. Ν. Μαρίνου. Ουδέν το μεμπτόν. Ίσως εκπροσωπείτε τον ίδιο πολιτικό χώρο. Και αυτό μου είναι αδιάφορο και το προσπερνώ.
  Επί της ουσίας τώρα.
  Συμφωνούμε με τις τελευταίες δύο σειρές του σχολίου σας, όσον αφορά το ρόλο του συνδικαλισμού στη χώρα τςη φαιδράς πορτοκαλέας. Διαφωνώ όμως με τα επιχειρήματά σας. Κρίνω ότι είναι βέκεια (παλαιομοδίτικα – χιλιοειπωμένα – ξεπερασμένα). Με τη λογική αυτή θα πρέπει να ανατρέξουμε και στην αποστασία, και τον στρατηγό Παπάγο, και στον Μεταξά, και στον Τρικούπη, ακόμα ίσως και στο ρόλο που έπαιξε ο Εφιάλτης στη μάχη των Θερμοπυλών. Ας ξεμπερδέψουμε με την παρελθοντολογία. Ο «εφιάλτης» μας σήμερα είναι αυτό το ίδιο το σήμερα. Έχουμε συναίσθηση τι κάνουμε, τι λέμε ή τι αναπαραγάγουμε. Αν θέλουμε να μιλάμε για ευθύνες τότε ας επισκεφτούμε κάποια ονόματα όπως: Ζαχόπουλος, Ρουσσόπουλος, Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης, Εφραίμ της Βατοπεδίου και γιατί όχι Καραμανλής; Ποιός τιμωρήθηκε; Ποιός απέδωσε ευθύνες; Ποιός έχασε τη δουλειά του; Ποιός επέστρεψε αυτά που πήρε;
  Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει ένα φοβερό σύστημα δικαιοσύνης ώστε να προστατεύονται οι πολιτικοί της με την πατέντα της παραγραφής, των εξεταστικών επιτροπών, της βουλευτικής ασυλίας των νόμων περί ευθύνης υπουργών, το πανεπιστημιακό άσυλο. Είναι επιτακτική η ανάγκη επείγουσας αποασυλοποίησης της χώρας. Ασφαλώς θα πληροφορηθήκατε ότι η πολύκροτη υπόθεση Βατοπεδίου μπαίνει στο αρχείο λόγω παραγραφής. Βλέπετε, η ασθένεια είναι ανίατη.
  Εν κατακλείδει όσον αφορά τον κ. Πάγκαλο που τόσο βαρύς σας πέφτει, όσον αφορά τις δηλώσεις του, διότι δεν γνωρίζω το σωματότυπο σας, να σας ενημερώσω ότι υπάρχει συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής και αύριο Δευτέρα στις 23.00 μ. μ. φιλοξενείται στην εκπομπή του κ. Παπαχελά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s