Αντιφατική Πρωτοχρονιά

Δημαρχείο ΑίγιναςΑνάμεικτες οι εντυπώσεις από την περίοδο της Πρωτοχρονιάς… Το κυρίαρχο γεγονός των ημερών ήταν η εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής. Και ενώ ο απερχόμενος Δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης και τα στελέχη της Κίνησης Ευθύνης απουσίαζαν από την τελετή, ο νέος Δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης, στην ομιλία του, έμεινε πιστός στο συναινετικό κλίμα που προωθεί μετεκλογικά. Σε συμβολικό επίπεδο, η απουσία της απελθούσας διοίκησης βρίσκεται σε ασυμφωνία με την ξεκάθαρη επιλογή της να στηρίξει έμπρακτα την ομαλή διαδοχή στο Δήμο. Αλλά αυτό, μόνο ως λανθασμένη επικοινωνιακή επιλογή μπορεί να χαρακτηριστεί, και μάλιστα μιας παράταξης που δεν φημίζεται για τις εύστοχες επικοινωνιακές επιλογές της. Σε αντίθεση με το συναινετικό ύφος του νέου Δημάρχου, πολλοί από τους υποστηριχτές του δε δίστασαν να στηλιτεύσουν το γεγονός με επιχειρήματα που φανερώνουν άγνοια του παρελθόντος ή σκόπιμη διαστρέβλωσή του. Έτσι, ένα γεγονός πολύ συνηθισμένο στο παρελθόν εμφανίζεται σαν «πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά» από το νέο ειδησεογραφικό ιστότοπο Aegina News (που αυτο-υπονομεύει την αξιοπιστία του από πολύ νωρίς), για να μην αναφέρουμε εδώ το τι γράφεται για το θέμα σε γνωστά και μη εξαιρετέα μπλογκς του νησιού μας.

Ένα δεύτερο σημαντικό γεγονός των ημερών ήταν η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Η εκλογή στο προεδρείο εκπροσώπων μιας νέας γενιάς ανθρώπων που σίγουρα έχει πολλά να προσφέρει στην Αίγινα, κρίνεται απολύτως θετικά. Ο 24χρονος Στέλιος Λαμπαδάριος από την παράταξη Πρόσω Ολοταχώς είναι ο νεότερος Αντιπρόεδρος που έχει ποτέ εκλεγεί και ο Πέτρος Πετρίτης ο νεότερος Πρόεδρος. Το απολύτως συναινετικό κλίμα που επικράτησε στην εκλογική διαδικασία (με μόνη εξαίρεση την εκλογή μελών της ελάσσονος αντιπολίτευσης στις επιτροπές) επιχείρησαν να αντιστρέψουν και πάλι οι γνωστοί «υποστηριχτές» της νέας δημοτικής αρχής. Την απόφαση της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην προτείνει μέλος της για την θέση του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, την παρουσίασαν σαν ένα ακόμα ατόπημα, ένα ακόμα «δείγμα αλαζονείας της παράταξης Κουκούλη». Η απόφαση οδήγησε στην εκλογή στη θέση αυτή του δημοτικού σύμβουλου της συμπολίτευσης Μανώλη Νικολούζου και στην ουσία διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του προεδρείου, ενισχύοντας τη σύμπνοια και την άριστη συνεργασία Προέδρου και Γραμματέα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε «οπαδούς» της παράταξης Αίγινα Όλοι Μαζί να χρησιμοποιήσουν το θέμα στην προσπάθειά τους να δυναμιτίσουν, για μια ακόμη φορά, το πνεύμα συναίνεσης που πρυτανεύει έως τώρα στην κορυφή της. Το πνεύμα αυτό άλλωστε φάνηκε και στην ομιλία του νέου Προέδρου Πέτρου Πετρίτη: ομιλία ποιοτική, με ιδιαίτερες αναφορές στον ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα της Αίγινας.

Από την άλλη πλευρά, οι παράλληλες απαράδεκτες εξελίξεις στον χώρο της «αιγινήτικης μπλογκόσφαιρας» (εξελίξεις που διαψεύδουν την αισιόδοξη προοπτική που είχε προσπαθήσει να δώσει πρόσφατη ανάρτηση του μπλογκ μας) επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα. Δημιουργούν στους κόλπους της συμπολίτευσης μια ανεξέλεγκτη τάση – ένα είδος νεο-Αυριανισμού που είναι επόμενο, αργά ή γρήγορα, να της προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Η ερώτηση «ποιον εξυπηρετούν οι εξελίξεις αυτές;» δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Αντιφατική Πρωτοχρονιά

 1. Ο/Η παρατηρητής λέει:

  Είναι πράγματι λυπηρό και πολύ εύστοχα το επισημαίνετε, ότι δηλαδή υπάρχει κλίμα «Αυριανισμού». Θα έλεγε όμως κάποιος, ότι τα blogs αυτά είναι κατά κάποιο τρόπο «παγιδευμένα» σ’ αυτό το είδος, έχουν αποκτήσει συγκεκριμένο κοινό, το οποίο τρέφεται με χυδαιότητες, που κορυφώνονται με πρωτοφανείς χυδαίες και συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων ατόμων (η τελευταία τις μέρες των Χριστουγέννων).
  Επειδή όμως τουλάχιστον τα δύο απ’ αυτά είναι στο «σκληρό πυρήνα» της παράταξης του κ. Δήμαρχου, διατηρώ πολλές αμφιβολίες για το αν είναι αυτονομημένα και έρχονται σε αντίθεση με κάποια «συναινετική πολιτική». Είναι εξ ίσου πιθανό να διατηρούν «ζεστούς» τους φανατικούς, δείχνοντάς τους πάντα έναν εχθρό. γεγονός που -ως γνωστόν- λειτουργεί συσπειρωτικά.
  Την πιθανότητα αυτή την ανέφερε προηγούμενος σχολιαστής, ονομάζοντάς την «πολυδιάστατη πολιτική». Εν πάση περιπτώση, ο Αυριανισμός ήταν πάντα ακροδεξιός (από τη φύση του) και εκεί έχει καταλήξει εδώ και πολύ καιρό.

 2. Ο/Η ναυτίλος. λέει:

  Εντυπωσιάζει το πόσο τα μπλογκς έχουν μπει στην καθημερινή Αιγινήτικη ζωή. Δεν συνιστούν την καθημερινότητα. Απλά αποσπούν κάποιους – ελάχιστους ευτυχώς – από την καθημερινότητα και τους δίνουν διέξοδο για να ξεθυμάνουν, μια που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Καμιά φορά τα γραφόμενα ως σχόλια δεν μπορούν να ειπωθούν ούτε ως χοντροκομμένο καλαμπούρι σε παρέα, ούτε και μεταξύ κολλητών. Τα εμετικά εν πολλοίς γραφόμενα συζητιούνται στα καφέ και στις ταβέρνες. Όπως το παράδειγμα νεαρού Αιγινήτη που αντικείμενο συζήτησής του με την «κοπέλα του» ήταν τι γράφει ο μπαμπάς του στο μπλογκ του, τι του απαντούν οι «βλάκες», πως ξεσπάνε και τι άπλυτα βγάζουν στη φόρα ο ένας του άλλου.
  Αν αυτός είναι ο ρόλος των μπλογκς, τότε θα πρέπει να πανηγυρίσουμε για την επιτυχία τους, τη συμβολή τους στη λύση των προβλημμάτων του τόπου μας και για το επίπεδο ανταλλαγής και διακίνησης απόψεων και ιδεών. Αν αυτό όμως είναι θέμα συζήτησης ενός νέου ζευγαριού τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε……………..

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Πραγματικά τα blogs έχουν «ξεφύγει». Ίσως γι’ αυτό είχε τόση επιτυχία το σύνθημα «αγνοείστε τα». Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο ένα απ’ αυτά μόνο 1-2 «αντίθετοι» γράφουν για να συνεχίζεται το σύνθημα και ότι το ίδιο θα συμβεί όταν το άλλο ξανανοίξει τα σχόλια (το τρίτο δεν είχε ποτέ «πελατεία»). Πιθανότατα αυτό ήταν μια φυσιολογική αντίδραση στην υπερβολή, τη διαστρέβλωση, τη χυδαιότητα. Ας μη ασχολούμαστε περισσότερο. Υπάρχει πεδίο για ουσιώδεις συζητήσεις, ας τις αρχίσουμε!

 4. Ο/Η andopos λέει:

  είχα μπει τυχαία στη σελίδα σας πριν ένα μήνα. Εντάξει είπα άλλο ένα blog. Σήμερα που ξαναμπήκα εντυπωσιάστηκα. Δεν έχω βρει τελευταία τέτοια ποιότητα άρθρων και τόσο καλά Ελληνικά. Είστε σίγουροι ότι θα αντέξετε και θα συνεχίσετε σε αυτό το στυλ. Μπράβο σας πάντως. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια φίλοι μου.

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Λυπάμαι αλλά θα διαφωνήσω με την ανάρτηση. Γιατί, για να συμφωνήσω, θα έπρεπε να δεχθώ ότι δεν υπάρχει κέντρο αποφάσεων στο συνδυασμό της πλειοψηφίας, κάτι που ούτε το πιστεύω αλλά ούτε και το εύχομαι. Ας κάνουμε την παραδοχή ότι τα blogs είναι αυτονομημένα, όπως τα ονόμασε προηγούμενος σχολιαστής. Είναι και η τοπική εφημερίδα, που γράφεται από στελέχη της παράταξης; Είναι και ο νέος ιστότοπος, που μας συστήνετε;
  Ας το δεχθούμε και αυτό. Η μη ψήφιση των υποψήφιων για τις επιτροπές πώς εξηγείται; Δεν ήταν καθαρή εκδήλωση ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας; Δεν θέλω να εισάγω πολεμικό κλίμα στο blog αλλά «it takes two to tango». Γιατί μέχρι τώρα έχουμε συναινετικά λόγια και αντίθετες πράξεις.
  Επί τη ευκαιρία: Γίνεται σκόπιμη σύγχιση μεταξύ της τυπικής τελετής -πανηγυράκι της Πρωτοχρονιάς και της ουσιαστικής παράδοσης -παραλαβής, που γίνεται με ενημέρωση και η οποία βάστηξε μέρες. Συναίνεση μόνο όταν συμφέρει;

 6. Ο/Η andopos λέει:

  η συναίνεση αγαπητέ φίλε 8.24 θα κριθεί στην πράξη από τη στιγμή που όλοι θα κληθούν να αποφασίσουν για τα μεγάλα θέματα του νησιού που όπως μαθαίνω είναι η αξιοποίηση των λεγόμενων Καποδιστριακών κτιρίων, το θέμα του νερού, των σκουπιδιών και του κυκλοφοριακού. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλα, που δεν τα γνωρίζω, συγχωρέστε με, τότε εκεί σ εθέλω κάβουρα. Οψόμεθα εις Φιλίππους……

 7. Ο/Η Resultado Loteria λέει:

  Thankfully, there is google, it came up with your site

 8. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Συναίνεση χρειάζεται για θέματα που είναι σε εξέλιξη. Υποθαλάσσιος, χερσαία έργα ύδρευσης, αποχέτευση, Καποδιστριακά και περιφερειακός της πόλης περιμένουν μόνο χρηματοδότηση. Στο κυκλοφοριακό οι απόψεις είναι αντίθετες, η νέοι θα ξηλώσουν όλες τις ρυθμίσεις (άρχισαν ήδη). Ενδιαφέρον έχει το θέμα των σκουπιδιών, όπου η παράταξη πρόβαλλε προεκλογικά απόψεις πολύ προωθημένες, οι οποίες είναι άγνωστο αν καλύπτονται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
  Γενικώς συναίνεση στα έργα υποδομής σχεδόν πάντα υπάρχει. Αυτό που «κάνει τη ζωή δύσκολη» σε μια δημοτική αρχή είναι το κλίμα έντασης, οι βαριές και άδικες κατηγορίες, οι προσφυγές και ενστάσεις. Ποιός έχει από την αντιπολίτευση την όρεξη να μιμηθεί τον κ. Σακκιώτη;

 9. Ο/Η ak λέει:

  Μακάρι να υπάρξει συναίνεση, όπου βέβαια αυτή χρειάζεται….! Καλώς ή κακώς οι εκλογές έγιναν και καλώς ή κακώς έχουμε καινούργια διοίκηση στον Δήμο μας. Μακάρι όλοι να συνεργαστούν για το καλό του νησιού μας.

  υ.γ.: εδώ εγώ έχω να κάνω το πρώτο παράπονο για την νέα διοίκηση.
  Σήμερα το πρωί περπάτησα την Σπ. Ρόδη κ προς έκπληξη μου διαπίστωσα ότι πλέον δεν υπάρχει η απαγόρευση της κυκλοφορίας ( οι μπάρες ήταν στην άκρη και τα αυτοκίνητα – μηχανάκια ελεύθερα). Εάν όντως δεν ισχύει η απαγόρευση, πρώτον γιατί δεν ενημερώθηκαν οι πολίτες ώστε να προσέχουν και να μην περπατάνε αμέριμνοι και δεύτερον τα μαγαζιά κ τους καταστηματάρχες τα σκεφτήκατε, τους πεζούς, τα παιδάκια (σήμερα ήταν και η ημέρα τους λόγω κάλαντα), τις μητέρες με τα καρότσια , κτλ, δεν τα σκεφτήκατε?
  ζητώ συγνώμη αν το σχόλιο μου βγαίνει εκτός θέματος αλλά……!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s