Το δώρο του Άη Βασίλη

Από τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας

του Νίκου Μαρίνου*

Θυμάμαι, θα ’μουν περίπου δέκα ή έντεκα χρονών όταν έπεσε στα χέρια μου ένα τεύχος των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» με τίτλο Από τη Γη στη Σελήνη του Ιουλίου Βερν. Μου άρεσε τόσο πολύ που παρακάλεσα τον Άη Βασίλη (ναι πίστευα ακόμα στον Άη Βασίλη τότε) να μου φέρει το συγκεκριμένο βιβλίο σαν πρωτοχρονιάτικο δώρο. Φανταστείτε… θυσίασα το παιχνίδι που συνήθως μου έφερνε κάθε χρόνο, προκειμένου να διαβάσω με περισσότερες λεπτομέρειες το αριστούργημα του Βερν. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με την επιστημονική φαντασία. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ότι αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε τον πατέρα μου να με γράψει στη Βιβλιοθήκη της Αίγινας. Από τότε και μετά, ακόμα και σήμερα, κυριολεκτικά ρουφούσα σχεδόν οτιδήποτε αφορούσε την κατηγορία του ευρύτερου μυθοπλαστικού τομέα του φανταστικού στην οποία πιθανές μελλοντικές ή εναλλακτικές εξελίξεις στην επιστήμη, στην τεχνολογία ή στην κοινωνία κατέχουν κεντρικό ρόλο στην πλοκή ή στο σκηνικό όπου εκτυλίσσεται η αφήγηση.

Από τα πεινασμένα μάτια μου πέρασαν συγγραφείς όπως ο Ισαάκ Ασίμωφ, ο Άρθουρ Κλαρκ, ο Ρέι Μπράντμπερυ, ο Ρόμπερτ Χαϊνλάιν, ο Τζώρτζ Γουέλς, ο Χιούγκο Γκέρνσμπακ, ο Άλντους Χάξλεϋ, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο Μάκης Πανώριος, ο Γιώργος Μπαλάνος και πάρα πολλοί άλλοι. Διάβαζα τα πάντα και τους πάντες. Από ηρωική επιστημονική φαντασία μέχρι διαστημική όπερα και σκεφτόμουν πως θα ήταν ο κόσμος σε 20, 30 ή 40 χρόνια. Η φαντασία μου ταξίδευε χωρίς όριο. Μέχρι τότε θεωρούσα πως ο Ιούλιος Βερν ήταν ο πρώτος διδάξας του είδους και τότε, νομίζω το 1979, πέφτει στα χέρια μου ο Ικαρομένιππος του Λουκιανού! Ένα έργο γραμμένο περίπου το 150 μ.Χ. που περιγράφει ένα φανταστικό ταξίδι του Ικαρομένιππου στη Σελήνη, την οποία ο Λουκιανός παρουσιάζει κατοικημένη από αλλόκοτα όντα. Παρά τον κωμικό χαρακτήρα του έργου, ο Λουκιανός αναπτύσσει τις «τερατολογίες» του με καταπληκτική μαεστρία. Δεν πίστευα ότι διάβαζα Επιστημονική Φαντασία γραμμένη πριν από περίπου 19 αιώνες! Από τότε και μετά, μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι ο Λουκιανός είναι ο πατέρας της επιστημονικής φαντασίας.

Κι επειδή το ένα φέρνει το άλλο, άρχισα να δοκιμάζω βιβλία με γήινα και μη μυστήρια. Στόουνχετζ, Πυραμίδες, Μάγιας, Αζτέκοι, Ασσύριοι, Έλληνες, Ανασάζι, Ούφο, Ατλαντίδα, Κοίλη Γη, από συγγραφείς όπως ο Άλλεν Χάυνεκ, ο Μάρτιν Γκρέυ, ο Έριχ φον Νταίνικεν, ο Τσαρλς Φορτ. Πολλές φορές η ανάγνωση σταμάταγε με τις πρώτες αχτίδες φωτός. Και όταν τελείωσαν κι αυτά (!), ξεκίνησα να ασχολούμαι με θρησκείες, μυστικισμό, δοξασίες και λαϊκούς μύθους. Γέννεσις, Παλαιά Διαθήκη, Ελ, Έπος του Γιγαλμές, Κοαζτεοκοάτλ, βουδιστικοί θρύλοι, Τάο. Θρησκευτικά τάγματα, Ναΐτες, Μασόνοι, Ροδόσταυροι, Ασσασίνοι κ.λπ. Το καθετί που διάβαζα με προβλημάτιζε και διαφορετικά. Πάντοτε όμως κρατούσα τη θέση του αναγνώστη-παρατηρητή και μόνον αυτή.

Σήμερα οι αναγνώσεις μου περιορίζονται σε ιστορικά θέματα και αρχαιολογικά συγγράμματα. Ο προβληματισμός και η ανησυχία των νεανικών μου χρόνων, μεταλλαχτήκαν και προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα που φέρνουν πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών  η μέση ηλικία και η αβεβαιότητα της αυριανής μέρας… Που και που όμως πέφτει στα χέρια μου κάτι καινούριο (από τα παλιά μου ενδιαφέροντα) και φυσικά δεν αποποιούμαι την ανάγνωση του που με γυρνάει σε εποχές άλλες. Αγνές και αλώβητες.

Καλή Χρονιά … με Υγεία, Χαρά και Αγάπη.

Ο Νίκος Μαρίνος είναι πληροφορικός, υπάλληλος της ΔΕΗ Αίγινας, και πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης.
Advertisements
This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Το δώρο του Άη Βασίλη

 1. Ο/Η aeginafirst λέει:

  Ευχαριστούμε τον Νίκο Μαρίνο για τις αναμνήσεις που μοιράζεται μαζί μας, με την μορφή πρωτοχρονιάτικων ευχών. Ένα δώρο σε ένα παιδί μπορεί να αλλάξει την ζωή του… Μακάρι και τα δικά μας παιδιά, αλλά και εμείς οι ίδιοι που τόσο μας έχει απορροφήσει ο ψηφιακός κόσμος, να βρίσκαμε τον χρόνο στις γιορτές, για να απολαύσουμε ένα βιβλίο, έστω και σε ηλεκτρονική μορφή. Καλή Χρονιά!

 2. Ο/Η Γιωργος Μπήτρος λέει:

  η ανάγνωση βιβλίων, κάθε είδους, τις ημέρες των εορτών βοηθά πολύ για να ξεκουραστεί το μυαλό, να αποτοξινωθεί από σκέψεις και πράξεις που αμαυρώνουν το πραγματικό και εσώτερο είναι μας. Η περίοδος των εορτών είναι η πιό κατάλληλη για απολογισμούς αλλά και προγραμματισμούς. Ένα βιβλίο γεμίζει τις μπαταρίες μας, και μας κατευθύνει σε δράσεις γόνιμες, αποδοτικές όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδοθεί και νέα βιβλία για την Αίγινα, όπως: «Το μυστικό της Αίγινας», η καινούργια ποιητική συλλογή της Λουκίας Ροδίτου- Χαλδαιάκη, συζύγου του μουσικολόγου Αχιλλέα Χαλδαιάκη, το καινούργιο τεύχος του περιοδικού «Αιγιναία» και έπονται και άλλα. Να λοιπόν μία καλή ευκαιρία για περισσυλογή, συγκέντρωση στον εαυτό μας και κυρίως για αποτοξίνωση.
  Καλή χρονιά.

 3. Ο/Η παρατηρητής λέει:

  Μιά όαση δροσιάς και ευγένειας στο άνυδρο και οχληρό τοπίο των blogs του νησιού. Με συγκίνησε, γιατί ήμουν φανατικός αναγνώστης τέτοιων έργων στην εφηβεία και στα χρόνια του Πανεπιστήμιου. Μπορώ να πώ ότι διεύρυναν τους ορίζοντές μου. Σήμερα -εδώ και πολλά χρόνια μάλλον- διαβάζω κοινωνιολογικές και οικονομικές μελέτες αλλά πολλές φορές σκέφτομαι: Πώς θα είναι η κοινωνία και η οικονομία, αν η φαντασία του Ασίμωφ (π.χ.) γινόταν πραγματικότητα;
  Καλή χρονιά σε όλους τους επισκέπτες και ευχαριστώ τον κ. Μαρίνο. Ήταν ένα απρόσμενο δώρο!

 4. Ο/Η Νίκος Μαρίνος λέει:

  Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Και στηρίζω το σχόλιο του Γ. Μπήτρου όσον αφορά την Αιγινήτικη βιβλιογραφία. Επίσης να ευχαριστήσω τον administrator του ‘Πρώτα η Αίγινα’ για την επιμέλεια και την εικονογράφηση της σκέψης μου.

 5. Ο/Η Kostas Kapantais λέει:

  Υπέροχες αναμνήσεις παιδιά με συγκίνησε τόσο που μόλις σχολάσω θα κατέβω Πειραιά να πάρω το δελφίνι να έρθω. Να ναι καλά το online booking της http://www.hellenicseaways.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s