Χριστούγεννα με το ζόρι

του Γιώργου Μπήτρου*

Τα Χριστούγεννα είναι πλέον εδώ. Ανάμεσα σε δόσεις μνημονίου και σε αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, απεργίες, περικοπές και μετατάξεις που μονοπωλούν τη δημοσιότητα, ξεπρόβαλλαν τα Χριστούγεννα. Όσο κι αν είχαμε στηρίξει τις ελπίδες μας στο δώρο των ημερών, και προσδοκούσαμε τις ημέρες των εορτών, τελικά ξαφνιαστήκαμε με τον ερχομό της γιορτής της αγάπης, της ειρήνης, της καταλλαγής και της συμφιλίωσης. Τα Χριστούγεννα μας βρήκαν λίγο απροετοίμαστους. Βρήκαν ανοιχτή την πόρτα και μπήκαν…

Κάποιοι λένε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα πιο ζόρικα από κάθε άλλη φορά. Άλλοι προσθέτουν ότι είναι τα πιο δύσκολα της δεκαετίας. Ενώ οι πιο υπερβολικοί φωνάζουν ότι είναι ακόμα πιο δύσκολα κι από εκείνα τα ζοφερά Χριστούγεννα της Κατοχής. Ίσως αρκετά υπερβολική η τελευταία άποψη, όμως δεν μπορούμε να μην την προσέξουμε. Τα μαγαζιά από τα τέλη Νοεμβρίου έχουν αρχίσει τις εορταστικές προσφορές. Ντύθηκαν οι βιτρίνες τα γιορτινά τους. Οι δρόμοι ξανα φόρεσαν τα στολίδια τους. Στήθηκε ο απαραίτητος και συνηθισμένος διάκοσμος. Όμως λείπουν οι εορταστές, οι αγοραστές, το καταναλωτικό κοινό, οι τυμπανιστές, οι καλαντιστές, οι πανηγυριστές. Απουσιάζει η διάθεση, η χαρά της αγοράς, του ξοδέματος. Η ψευδαίσθηση της ευζωΐας και της καλοπέρασης λόγω εορτών. Η πολυτέλεια του περιττού, του ακριβού, του καινούργιου ρούχου, της γκουρμέ γεύσης, του ταξιδιού, της ακριβής διασκέδασης, της απόδρασης σε χιονοδρομικά κέντρα και προορισμούς που τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου είναι απαγορευτική.

Τα Χριστούγεννα ήρθαν φέτος ίσως απρόσκλητα και εμείς προσπαθούμε με σφιχτά δόντια, με συγκρατημένα χαμόγελα, με σφιγμένα ζωνάρια και προσποιητή ευγένεια να τα υποδεχτούμε. Τα Χριστούγεννα είναι γεγονός. Είναι αναπόφευκτα. Στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχει παρατηρηθεί αυτές τις μέρες αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών από άτομα που αντιμετωπίζουν τη μοναξιά και την περιθωριοποίηση. Τα Χριστούγεννα είναι ίσως πολύ δύσκολη εορτή. Πολύ δύσκολη υπόθεση. Έτσι την καταντήσαμε.

Χριστούγεννα λοιπόν σε εποχές κρίσης. Αλήθεια τι μπορούν να προσφέρουν σήμερα τα Χριστούγεννα; Τί μήνυμα μπορεί να φθάσει ως εδώ από το σπήλαιο της Βηθλεέμ; Τί μπορεί να πει στις ψυχές μας η γέννηση του Θεανθρώπου; Καταμεσής μιας οικονομικής κρίσης; Μήπως τελικά τα Χριστούγεννα μας βάζουν σε κρίση; Σε σκέψεις;

Κάτω από τη φωτεινή δέσμη των αληθειών που εκπέμπει η εκκλησιαστική εορτή των Χριστουγέννων, μπορούμε να ξαναδούμε με έναν άλλο τρόπο τον εαυτό μας, τους γύρω μας, τον κόσμο; Με περισσότερο ρεαλισμό, κριτική διάθεση, αλλά και αισιοδοξία; Και να θέσουμε μερικά ερωτήματα που βοηθούν σε έναν προσωπικό πνευματικό έλεγχο; Τί κάνουμε με τον εαυτό μας; Έχουμε προσέξει το κρισιμότερο δικαίωμά του να είναι ουσιαστικά άνθρωπος; Τί γίνεται με την εσωτερική μας εξέλιξη, την εσωτερική ελευθερία και ωρίμανση; Διότι αυτό που δίνει στον άνθρωπο τεράστια αξία δεν είναι η καταγωγή του, οι γνώσεις του, οι ικανότητές του, η εξωτερική του εμφάνιση, ο πλούτος, αλλά το γεγονός ότι είναι άνθρωπος.

Εν τέλει μήπως τα φετινά Χριστούγεννα μας αναγκάσουν να βγούμε από τη βολή μας, και μας «πιέσουν» να σκεφτούμε, όσα δεν τολμούσαμε μέχρι τώρα; Ας είναι…

Χρόνια πολλά.

* Ο Γιώργος Μπήτρος είναι εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης. Η τελευταία παράγραφος του άρθρου προέρχεται από το βιβλίο του αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου με τίτλο: «Θεός εφανερώθη εν σαρκί».
Advertisements
This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Χριστούγεννα με το ζόρι

  1. Ο/Η pstenakis λέει:

    καλά χριστούγεννα. Χρόνια πολλά σε όλους. Κυρίως εύχομαι στους συνεργάτες του blog υγεία, χαρά, ευτυχία και καλή δύναμη στο δύσκολο και ανατρεπτικό έργο που έχουν ξεκινήσει. Ευχαριστούμε για τα ποιοτικά άρθρα σας. Συνεχίστε.

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Το «πνεύμα των Χριστουγέννων» είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, γι’ αυτό και παίρνει όσες μορφές και τόσες έννοιες. Όποιος πιστεύει ότι οι μέρες προσφέρονται για μεταφυσικούς στοχασμούς, πολύ καλά κάνει, μαζί με όσους πιστεύουν το αντίθετο. Αν όμως κάποιοι ενδιαφέρονται για κοινωνικούς στοχασμούς, ας σκεφτούν πόσο ο εορτασμός των Χριστουγέννων τα προηγούμενα χρόνια έδειχνε μια κοινωνία που «είχε ξεφύγει»και το αν πέρυσι νοιώσαμε καλύτερα από φέτος, αν βέβαια εξακολουθούμε να έχουμε τα στοιχειώδη και όχι την περιττή πολυτέλεια. Κάπου διάβασα ότι αν ένας άνθρωπος έχει 1000 ευρώ το μήνα, δύσκολα θα τον κάνεις πιο ευτυχισμένο αν του αυξήσεις το εισόδημα. Καλά Χριστούγεννα στους διαχειριστές και τους επισκέπτες. Ευχές για τη διατήρηση του χιλιάρικου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s