Ξεκινώντας σε καιρούς δύσκολους

Με πλήθος κόσμου να έχει πλημμυρίσει την μικρή αίθουσα του δημοτικού σχολείου της Αίγινας και παρόντες τον μητροπολίτη κ. Εφραίμ, βουλευτές της περιφέρειάς μας και τις λοιπές αρχές του τόπου, έγινε εχθές η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του νησιού μας: στιγμές μεγάλης χαράς με προφανή τα αισθήματα προσωπικής δικαίωσης για τον νέο δήμαρχο Σάκη Σακκιώτη και τους εκλεγμένους συμβούλους της παράταξής του. Σε αντίθεση όμως με την γενικότερη πανηγυρική ατμόσφαιρα που, όπως ήταν φυσικό, επικρατούσε στην αίθουσα, ο λόγος του νεοεκλεγέντος δημάρχου κινήθηκε σε κλίμα μεγάλης σοβαρότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, δεν χαμογέλασε σχεδόν ούτε μία φορά, παρά το χαρμόσυνο γεγονός της ορκωμοσίας. Σημείο αναφοράς –και πηγή έντονης ανησυχίας– η εξαιρετικά δυσμενής οικονομική συγκυρία στην οποία έχει βρεθεί η χώρα μας, συγκυρία που απειλεί να τορπιλίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Καλλικράτη, με ολέθριες συνέπειες για όλους τους δήμους. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κρίσιμων αυτών συνθηκών στον δικό μας δήμο, ο νέος δήμαρχος θεωρεί απαραίτητη την βοήθεια της αντιπολίτευσης, αλλά και των πολιτών, με μια συστράτευση όλων των δυνάμεων του νησιού, την οποία μοιάζει αποφασισμένος να επιδιώξει. Κινήθηκε λοιπόν μέσα σε ένα αξιέπαινο συναινετικό κλίμα, αποφεύγοντας ακόμη και την παραμικρή αιχμή προς την απερχόμενη δημοτική αρχή, ή την μείζονα αντιπολίτευση.

Ο λόγος του δεν είχε χαρακτήρα των τυπικών «προγραμματικών δηλώσεων» που συνήθως περιλαμβάνουν ένα λεπτομερές πρόγραμμα δράσης, το οποίο στο τέλος παραμένει συνήθως ανεφάρμοστο. Προτίμησε μάλλον να σκιαγραφήσει τις γενικές αρχές και κατευθύνσεις της προσεχούς θητείας του, αναφέροντας τους τομείς και τους στόχους που έχουν προτεραιότητα: την ανάπτυξη, τον τουρισμό, την διοικητική ανασυγκρότηση, τις υποδομές. Κυρίαρχος τομέας ο πολιτισμός, στον οποίο ο νέος δήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση. Ένας τόπος με πλούσια ιστορία και παράδοση, όπως η Αίγινα, πρέπει να γίνει κέντρο πολιτισμού για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για ένα όραμα σημαντικό που δίνει το ποιοτικό στίγμα της ανάπτυξης που η νέα δημοτική αρχή δηλώνει ότι θα επιδιώξει. Σκοπεύει να το προωθήσει με την οργανωμένη και συντονισμένη δράση όλων των φορέων και των μεμονωμένων πολιτών που προσφέρουν στον τομέα αυτό. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων δεν είναι πλέον πολλά: περαιτέρω ανάπτυξη του εθελοντισμού, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, πιέσεις προς το κράτος το οποίο «χρωστάει έργα στην Αίγινα». Για όλα αυτά βέβαια είναι απαραίτητο, και πάλι, να υπάρξει βοήθεια και συνεργασία από όλες τις πλευρές.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με ορισμένους θερμόαιμους «οπαδούς» του, που –με την αρθρογραφία και τον σχολιασμό σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα– επιχειρούν να διατηρήσουν το νοσηρό προεκλογικό κλίμα, τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια συναίνεσης, ο Σάκης Σακκιώτης επιλέγει έναν άλλο δρόμο. Τόσο στον χθεσινό του λόγο, όσο και σε δηλώσεις του, ακολουθεί με εντυπωσιακή προσήλωση μια στάση συναινετική και υπεύθυνη που, άλλωστε, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί μονόδρομο. Στο επίπεδο των προθέσεων, μοιάζει να κερδίζει προς το παρόν τις εντυπώσεις, αλλά, στην πράξη, οι πραγματικές δυσκολίες θα φανούν μετά την 1η Ιανουαρίου, όταν θα αναλάβει τον Δήμο. Δεν μπορεί κανείς παρά να ευχηθεί να υπάρξει συνέπεια λόγων και έργων –προθέσεων και αποτελέσματος– διότι στην ζοφερή οικονομική περίοδο που διανύουμε, δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της αποτυχίας.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Ξεκινώντας σε καιρούς δύσκολους

 1. Ο/Η L.B.M. λέει:

  Συγνώμη, αλλά για την αλήθεια και μόνον, επειδή γράψατε πως ήταν οι βουλευτές της περιφέρειας: Ουδείς από τους βουλευτές της Ν.Δ. αλλά ούτε και του Κ.Κ.Ε., (σε επίπεδο Α΄Πειραιά), παρ΄όλο που για αυτή τη φορά έχουμε Δημ. σύμβουλο να το εκπροσωπεί, δεν παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία, ειμή μόνον του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό το κρυφτούλι «ανήκουμε, δεν ανήκουμε» ή το «έχουμε, δεν το έχουμε», καλό είναι να σταματήσει. Είμαστε μεγάλα παιδιά! Ανασκουμπωθείτε, και ανάλογα… θα πράξωμεν!!!!!

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά αυτός δεν είναι λόγος να είμαστε συνεχώς στη ζώνη της κατάθλιψης. Διαβάστε ξεκαρδιστικές φράσεις (στο Aeginanew) από το λόγο του δήμαρχου στην ορκωμοσία και ευθυμείστε λίγο!

 3. Ο/Η Α. Μελισσιανός λέει:

  ήταν μια από τις πιό όμορφες μέρες της Αίγινας. Μακάρι το πνεύμα συναίνεσης, η καλή διάθεση και η διάχυτη εντύπωση προσφοράς να επικρατήσουν και τα επόμενα τρία χρόνια. Καιρός να σοβαρευτούμε. Ας μας παραδειγματίσουν ο Πόρος, τα Μέθενα, το Αγκίστρι. Εκεί οι δήμαρχοι έχουν κάνει σπουδαίο έργο και προχωρούν μπροστά. Στα Μέθενα ο κ. Πάλλης μετά από μια πετυχημένη θητεία πολλών χρόνων στο Καλλικράτειο Δήμο Τροιζήνας, είναι πλέον αντιδήμαρχος. όπου κάνει πίσω ο εγωισμός και οι άκαιρες φιλοδοξίες, αναδεικνύεται το έργο του μεγάλου ανδρός. Αυτό θα πει γενναιότητα και πνευματική ανδρεία. Σήμερα τα Μέθενα , ο Πόρος και το Αγκίστρι έχουν από ένα καινούργιο λιμάνι. Πλακοστρώσεις, εναλλακτικό τουρισμό, ανάπτυξη. Και συνεχίζουν. Εμείς;

 4. Ο/Η Eleni Drakaki λέει:

  Επειδη αναφερθηκε η σημασια που πρεπει να δοθει σε εργα πολιτισμου, απλως να αναφερω οτι μεχρι τωρα εχουν διοργανωθει με μεγαλη επιτυχια δυο Διεθνη Συνεδρια για την Ιστορια και την Αρχαιολογια του Αργοσαρωνικου υπο την αιγιδα των δημων Μεθανων και Πορου αντιστοιχα και πολλες απο τις συνεδριακες ανακοινωσεις αφορουσαν το νησι μας. Νομιζω οτι ειναι καρος πλεον να παρει και η Αιγινα τη σκυταλη αυτης της διεθνους εμβελειας διοργανωσης.

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Δηλαδή στην Αίγινα δεν έγιναν σοβαρές εκδηλώσεις για τα πολιτιστικά και γι’ αυτό αλλάξαμε το δήμαρχο; Θέλετε να μιλήσουμε σοβαρά και με στοιχεία γι’ αυτό; Ή -απλώς- λέμε κάποιες ιδέες για την επόμενη τετραετία; Ποιός δεν συμφωνεί με το να γίνουν πράγματα; Το θέμα είναι ποιός θα τα κάνει!

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  [το σχόλιο αυτό διαγράφηκε γιατί χρησιμοποιούσε ακραία γλώσσα, επιθετικό τόνο και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον τόσο του συντάκτη του άρθρου, όσο και του νέου Δήμαρχου Αίγινας. Το νόημα του σχολίου ήταν ότι ο συναινετικός λόγος του δημάρχου αποτελεί απόπειρα συγκάλυψης της έλλειψης ικανοτήτων που, κατά τον ανώνυμο συγγραφέα του σχόλιου, τον χαρακτηρίζει.]

  • Ο/Η aeginafirst λέει:

   Η ομάδα διαχείρισης του «Πρώτα η Αίγινα» αναγκάστηκε να διαγράψει το παρόν σχόλιο, δίνοντας όμως μια περιγραφή του περιεχομένου του. Υπενθυμίζουμε ότι οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και οι προσωπικές επιθέσεις αποτελούν παραβιάσεις των γενικώς αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς στο διαδίκτυο.

 7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Θέλω να ευχαριστήσω τους διαχειριστές τόσο για την ποιότητα του blog όσο και για την έγκαιρη επέμβασή τους σε απαράδεκτα σχόλια (αν και χωρίς το δεύτερο, δύσκολα υπάρχει το πρώτο). Όσο για την ουσία της ανάρτησης: Είναι φυσικό να υπάρχει προβληματισμός για την ειλικρίνεια των προθέσεων του νέου δήμαρχου, λόγω του τρόπου που πολιτεύτηκε κατά τη λήγουσα τετραετία. Για πρώτη φορά στην ιστορία των δημοτικών πραγμάτων του νησιού έγινε τόσο ισοπεδωτική κριτική των πάντων, χρησιμοποιήθηκαν τόσο ακραίες και προσβλητικές εκφράσεις και έγιναν τόσο χυδαίες και συκοφαντικές επιθέσεις από τον Τύπο (δεν θα είχαν νόημα χωρίς το ανάλογο κλίμα).
  Μακάρι λοιπόν ο κ. Σακκιώτης να αποδειχθεί ανακόλουθος!

 8. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχω δουλέψει για την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αίγινα –κυρίως για το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας– ήθελα να δώσω μιαν απάντηση στον Ανώνυμο 11:48 μ.μ. Την προηγούμενη τετραετία, όντως διοργανώθηκαν πολλές σοβαρές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με την ενθάρρυνση και την ειλικρινή στήριξη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Στο θέμα της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των φορέων που τις διοργάνωναν, βέβαια, υπήρχε πάντοτε μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Όμως τα θέματα αυτά, ούτως ή άλλως, λίγο επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα διότι καθόλου δεν ενδιαφέρουν την μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ως ένα είδος περιττής πολυτέλειας. Για τον λόγο αυτόν βρίσκω ενδιαφέρουσα την έμφαση που δίνει ο Σάκκης Σακκιώτης στον τομέα του πολιτισμού, συνδέοντάς τον μάλιστα με την ανάπτυξη του νησιού μας. Μένει λοιπόν, όπως σαφώς επισημαίνει και ο kfr στην ανάρτηση, να διαπιστώσουμε αν τα λόγια του Δημάρχου θα γίνουν κάποια στιγμή έργα. Εγώ πάντως εύχομαι να γίνουν.

  Επίσης, με αφορμή την πρόταση της Ελένης Δρακάκη, με την οποία συμφωνώ απολύτως, θα ήθελα να προσθέσω ότι η ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα της Αίγινας, σε συνδυασμό με την ιδανική γεωγραφική της θέση, την κάνουν τόπο ιδανικό για την ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού. Όμως η παντελής έλλειψη των κατάλληλων υποδομών εμποδίζει την προσέλκυση μεγάλων συνεδρίων. Δεν υπάρχει συνεδριακό κέντρο, ή, έστω, άλλος χώρος κατάλληλος για να στεγάσει τέτοιες διοργανώσεις, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες με τις κατάλληλες προδιαγραφές στο νησί είναι ελάχιστες.

 9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Κύριε Μελισσιανέ ο Πόρος, τα Μέθανα και το Αγκίστρι βρήκαν έναν κατάλληλο άνθρωπο και του έδωσαν τις τετραετίες που χρειαζόταν για να κάνει έργα. Εμείς, τους μόνους μέχρι σήμερα που ασχολήθηκαν με τα μεγάλα προβλήματα του νησιού κοντέψαμε να τους βγάλουμε κακούργους, απατεώνες κλπ και τους μαυρίσαμε. Το σύνθημα ήταν «δεν θέλουμε μελέτες για τα συρτάρια, θέλουμε έργα». Η Αίγινα βρίσκεται ακόμα στο μεσαίωνα κ. Μελισσιανέ. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν τουλάχιστον να αξιοποιήσουν ένα μέρος των όσων έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια.

 10. Ο/Η παρατηρητής λέει:

  Ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι η προτροπή για ενότητα, συναίνεση και συστράτευση είναι «ΚΛΙΣΕ» για κάθε νέα δημοτική αρχή. Πολύ καλά κάνει ο κ. Σακκιώτης να τα ζητά αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτε. Θα ήταν ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς εννοεί ο καθείς τους όρους αυτούς. Θα γίνω πιο συγκεκριμένος:
  Συναίνεση σημαίνει να μη γίνεται κριτική στις πράξεις της δημοτικής αρχής ή να μη γίνονται προσφυγές που παραλύουν τη λειτουργία της; Ενότητα σημαίνει να κατηγορείται όχι η φιλική κυβέρνηση αλλά η δημοτική αρχή για το ότι η Περιφέρεια δεν υπέγραφε επί ενάμιση χρόνο την έτοιμη μελέτη των χερσαίων έργων ύδρευσης ( την υπογραφή την επέβαλαν κυβερνητικοί βουλευτές δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές); Συστράτευση είναι να αποφασίζεται πέρυσι ομόφωνα η κατασκευή κυματοθραύστη στο λιμάνι και τώρα ο κ. Σακκιώτης να εμφανίζεται αντίθετος; (παρένθεση: μία φορά το χρόνο να μη μπορεί να δέσει το πλοίο, εκατό άνθρωποι δεν αποφασίζουν να εγκατασταθούν στο νησί).
  Συμπερασματικά, στη λήγουσα τετραετία, ο κ. Σακκιώτης μπορεί άραγε να ισχυριστεί ότι ήταν συναινετικός και θέλει το ίδιο από τις μειοψηφίες;
  Δεν θέλω να θεωρηθούν αυτά ως πολιτική πολεμική αλλά ως απλές διαπιστώσεις γεγονότων. Ο κ. Σακκιώτης, ο νέος δήμαρχος της Αίγινας, αναλαμβάνει δήμαρχος σε πολύ αρνητικές συγκυρίες: Σε ένα χρεοκοπημένο κράτος, σε ένα ημιχρεοκοπημένο δήμο. Υπάρχει όμως και κάποιο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: Το ότι δεν θα έχει να αντιμετωπίσει τέτοια αντιπολίτευση, όπως αυτή που ο ίδιος άσκησε.
  Σε τελική ανάλυση, αυτό που πρέπει να δοθεί στο νέο δήμαρχο είναι η αντικειμενικότητα της κριτικής, η μη καταφυγή στις προσφυγές (του τύπου της προηγούμενης τετραετίας) και η μη εξαλλότητα, η οποία για πρώτη φορά εισήλθε στο δημοτικό συμβούλιο του τόπου κατά τη λήγουσα τετραετία από το νέο δήμαρχο (θα ήταν ουσιώδης παράλειψη να μην εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο AeginaPortal, για την αναμετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, από τις οποίες αντλώ τα όσα εκθέτω).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s