Αιγινήτικη Μπλογκόσφαιρα

Πιστεύουμε ότι οι καιροί είναι ώριμοι για να επιχειρήσουμε μιαν αποτίμηση του φαινομένου που αποκαλούμε «αιγινήτικη μπλογκόσφαιρα» καθώς και της σχέσης που έχει διαμορφώσει με αυτό το δικό μας μπλογκ, το «Πρώτα η Αίγινα».

Ένα από τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των μπλογκς είναι οι διασυνδέσεις τους. Τα μπλογκς λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό σαν μια κοινότητα –ή ένα κοινωνικό δίκτυο– όπου οι ειδήσεις, οι συζητήσεις και οι απόψεις μεταφέρονται με ταχύτητα από το ένα στο άλλο. Σε αντίθεση με άλλους τύπους ιστοτόπων (π.χ. ηλεκτρονικές εφημερίδες) τα μπλογκς χαρακτηρίζονται από ρευστότητα και ομαδικότητα. Κρίσιμος λοιπόν για την λειτουργία αυτήν είναι ο ρόλος των συνδέσμων (hyperlinks) καθώς και της δυνατότητας ελεύθερου σχολιασμού των αναρτήσεων. Μέσα από τους συνδέσμους και τα σχόλια προκύπτει το αχανές δίκτυο, που απαρτίζεται από όλα τα μπλογκς και από όλες τις μεταξύ τους διασυνδέσεις, το οποίο περιγράφεται διεθνώς με τον όρο «μπλογκόσφαιρα» (blogosphere). Η μπλογκόσφαιρα περιλαμβάνει επίσης και πιο διακριτές επί μέρους ομαδοποιήσεις μπλογκς, που καθορίζονται από παράγοντες όπως το φύλο, η πολιτισμική συγγένεια, η κοινή θεματολογία, ή η κοινή γεωπολιτική θέση. Μια τέτοια σαφώς καθορισμένη υπο-ομάδα είναι και η αιγινήτικη μπλογκόσφαιρα.

Όταν, πριν από δύο περίπου μήνες, μια μικρή ομάδα οκτώ ανθρώπων συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε το «Πρώτα η Αίγινα», θέσαμε σαν στόχο να εμπλουτίσουμε την μπλογκόσφαιρα της Αίγινας με ποιοτικά χαρακτηριστικά και απόψεις που –για μας τουλάχιστον– ήταν σημαντικά, και στα οποία διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα αξιοσημείωτο έλλειμμα. Θεωρήσαμε όμως ότι πάντοτε θα βρισκόμαστε σε διάλογο με τα άλλα μπλογκς και τους χρήστες τους και ότι ο διάλογος αυτός θα έπρεπε να είναι ανοιχτός: να περιλαμβάνει, εν δυνάμει, όλους – άσχετα με το κατά πόσον εμείς συμφωνούσαμε με τις απόψεις, τις πρακτικές ή το επίπεδο τους. Άλλωστε τί νόημα θα είχε ένας διάλογος μεταξύ ανθρώπων που συμφωνούν στα πάντα; Για τον λόγο αυτόν, και παρά τον προβληματισμό που εκφράστηκε στην αρχή από ορισμένα μέλη της ομάδας μας, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε στην λίστα των συνδέσμων μας (γνωστή στους μπλόγκερς με τον όρο blogroll) όλα τα αιγινήτικα μπλογκς που γνωρίζαμε. Επιπροσθέτως, καλέσαμε, από την σελίδα επικοινωνίας του μπλογκ μας, όποιον ήξερε κάποιον ιστότοπο σχετικό με την Αίγινα, που δεν υπήρχε στην λίστα, να μας τον υποδείξει.

Θεωρούμε ότι στον τομέα του διαλόγου βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι λίγες οι φορές που άλλα μπλογκς έχουν σχολιάσει, ακόμη και αναδημοσιεύσει, αναρτήσεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Σχεδία στ’ ανοιχτά της Αίγινας» (βλ. εδώ, εδώ και εδώ), που σε αντίθεση με άλλους αναφέρει πάντοτε την πηγή της (και αν κάποια φορά δεν υπάρχει ενεργός σύνδεσμος, πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται σε αβλεψία και όχι σε έλλειψη σεβασμού στην διαδικτυακή δεοντολογία). Άλλα μπλογκς, όπως το «aiakosrex» και το «Αίγινα-New», δείχνουν μια δυσκολία στο να μας αναφέρουν. Εμείς όμως θεωρούμε θετικό ότι το «Αίγινα-New» π.χ. έγραψε ορισμένα συγκινητικά λόγια, με αφορμή το αφιέρωμά μας στην μνήμη της Γωγώς Κουλικούρδη –έστω και αν δεν μας αναφέρει ευθέως– ή ότι το «Νέα Αίγινα» ξαφνικά ανακάλυψε ένα άλλο είδος τουριστικής ανάπτυξης. Θετικό επίσης θεωρούμε το γεγονός ότι το «aiakosrex» τροφοδότησε το περιεχόμενό του με δύο αναρτήσεις που αποτελούν έμμεση, αντίδραση στο άρθρο μας για την κατάσταση των καποδιστριακών, έστω και αν η αντίδραση αυτή έγινε σε ένα επίπεδο πoυ δεν ευνοεί τον καλόπιστο διάλογο (βλ. εδώ και εδώ).

Με την ευκαιρία αυτήν θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ένα θέμα, μικρής μεν σημασίας, αλλά πολύ χαρακτηριστικό μιας νοοτροπίας που μας είναι ξένη. Κάποιος φίλος –προφανώς– του «Πρώτα η Αίγινα» ενημερώνει για τις αναρτήσεις μας τα υπόλοιπα μπλογκς. Την ενέργεια αυτήν την κρίνουμε θετικά, διότι η θεματολογία μας είναι εξ ορισμού συναφής με αυτήν των άλλων αιγινήτικων μπλογκς, και άρα εντός θέματος. Όταν μάλιστα πρόκειται για μπλογκς όπως το aiakosrex, που –σε αντίθεση με τα ειωθότα– δεν συμπεριλαμβάνουν στις λίστες των συνδέσμων τους το «Πρώτα η Αίγινα» ενώ εκείνο τους συμπεριλαμβάνει, τότε θεωρούμε ότι οι ανακοινώσεις αυτές φέρνουν τελικά μια κάποια ισορροπία. Αντίθετα θεωρούμε άκρως ανορθόδοξο το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις συχνά διαγράφονται σιωπηλά –χωρίς καμία εξήγηση– και μάλιστα σε μπλογκς που αρνούνται συστηματικά να επέμβουν εκεί που πραγματικά θα έπρεπε: στα κακόβουλα σχόλια. Το τι κάνει ο καθένας στο μπλογκ του είναι βεβαίως δικό του θέμα. Θα έπρεπε όμως να το πράττει ανοιχτά και να εξηγεί και τους λόγους. Εμείς πάντως δηλώνουμε ότι ποτέ δεν θα διαγράψουμε τέτοιου είδους σχόλια, εφόσον το περιεχόμενό τους δεν θα ξεπερνάει τα όρια της κοσμιότητας.

Σε θέματα συμμόρφωσης στους παγιωμένους κανόνες διαδικτυακής συμπεριφοράς ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή, σε αντίθεση με άλλα μπλογκς. Όταν υπήρξε σχόλιο στο μπλογκ μας που περιείχε προσβλητικό περιεχόμενο, δεν διστάσαμε να διαγράψουμε τις επίμαχες λέξεις ή φράσεις, αιτιολογώντας την ενέργειά μας αυτή. Και η πράξη μας αυτή βρήκε μιμητές. Πολύ πρόσφατα εμφανίστηκαν στο «Αίγινα-New» δύο χυδαία σχόλια, τα οποία ο διαχειριστής του μπλογκ θεώρησε, για πρώτη φορά, ότι ήταν υποχρεωμένος να τα διαγράψει. Θυμίζουμε ότι παλαιότερα, στις 21-10-2010, σε ανάρτηση με τίτλο Επί των επάλξεων… έγραφε: «Πολλά τα σχόλια σας, κάποια extreme. Δεν θα βαρεθούμε να το λέμε ότι εμείς είμαστε διαχειριστές blog και όχι παιδονόμοι».

Χαιρόμαστε, λοιπόν, αν κάπως βοηθήσαμε να γίνει αντιληπτό τελικά ότι ο ρόλος του διαχειριστή ενός μπλογκ εμπεριέχει και τον έλεγχο των σχολίων. Χαιρόμαστε επίσης αν η πρακτική του «Πρώτα η Αίγινα» λειτούργησε ως παράδειγμα του τρόπου που γίνεται ο μετριασμός των σχολίων στην πράξη.

Στον δρόμο αυτόν θα προχωρήσουμε και στο μέλλον, πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά και πάντοτε προσηλωμένοι στις αρχές μας.

Η ομάδα διαχείρισης του «Aegina First | Πρώτα η Αίγινα»

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Αιγινήτικη Μπλογκόσφαιρα

 1. Ο/Η ένας όψιμος μπλόγκερ λέει:

  Μπορεί για κάποιους να συνιστά πολυτέλεια ή ακόμα και χάσιμο χρόνου, η ενασχόληση με τα μπλόγκς. Δεν μπορούμε όμως να αρνηθούμε ότι αυτού του είδους η αρθρογραφία έδωσε και στην «επαρχιακή» Αίγινα, τη δυνατότητα επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων, προβλημματισμών, διαλόγου ακόμα και ενημέρωσης για θέματα με τα οποία δεν καταπιάνονται ή δεν μπορούν ή δεν τους επιτρέπεται οι τοπικές εφημερίδες. Προσωπικά «μπήκα» εργά στο παιχνίδι διότι κάποιες επισκέψεις μου το καλοκαίρι σε κάποια «υστερικά» και «μονοκόμματα» μπλόγκ με είχαν αφήσει αδιάφορο. Σίγουρα είναι μια σοβαρή εξέλιξη στην επικοινωνία για την Αίγινα και μακάρι να τηρηθούν οι προυποθέσεις, οι κανόνες, οι αρχές που επικαλείται το παραπάνω κείμενο. Τότε τα μπλόγκ θα προσελκύσουν πρόσωπα από όλες τις τάξεις, τα επίπεδα, τα στρατόπεδα[ πολιτικά – φιλοσοφικά – ιδεολογικά] και δεν θα παραμείνουν στη σφαίρα του ανώνυμου κουτσομπολιού της άκοπης καταγγελίας, και της μόνιμης άρνησης των πάντων. Ιδού λοιπόν πεδίον δράσης λαμπρόν…..

 2. Ο/Η MikGeo λέει:

  Η Αιγινήτικη μπλογκόσφαιρα δημουργήθηκε κυρίως για να προπαγανδίσει ή να αντιπολιτευτεί δημοτικούς συνδυασμούς. Κακό; Καθόλου, αν η ποιότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό τους. Δυστυχώς η συγκαλυμμένη, αλλά συνήθως απροκάλυπτη, μεροληψία τους και ο συκοφαντικός χαρακτήρας τους είχε ως αποτέλεσμα το κοινό που δημιούργησαν να έχει τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά. Σπανιότατα υπάρχουν επιχειρήματα και όταν υπάρχουν σχεδόν πάντα είτε αγνοούνται είτε απαντιώνται υβριστικά.
  Η προσπάθεια του Aeginafirst είναι πολύ θετική. Έλειπε ένα σοβαρό blog, το οποίο δηλώνει μεν εξ αρχής την τοποθέτησή του αλλά βάζει ποιοτικές και για διάφορα θέματα αναρτήσεις, που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για το νησί και όχι μονότονα το πόσο κακοί είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι (δηλαδή ένας). Οι αναρτήσεις αυτές (μαζί με την αναγγελία του «μετριασμού» ή διαγραφής απρεπών σχολίων) αποθαρρύνουν όσους θεωρούν τα blogs πεδίο καφενειακής αντιπαράθεσης. Παρεμπιπτόντως, θεωρώ τον χαρακτηρισμό «θυροφίλαθλοι» που τους δόθηκε, ως άκρως επιτυχή.
  Αυτό βέβαια σημαίνει λίγα σχόλια αλλά «κάλλιο λιγότερα και καλύτερα», που έλεγε ο Λένιν. Το καλό αργεί και να γίνει και να μεγαλώσει. Πιστεύω ότι το blog αυτό έχει μέλλον. Τα πολλά σχόλια δεν σημαίνουν πάντα πολύ κοινό. Ειδικά στην Αίγινα πιστεύω ότι τα περισσότερα σχόλια γράφονται από μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων.
  Πολύ ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η νέα δημοτική τετραετία. Το Aeginafirst καλείται να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, για ευνόητους λόγους. Η ευπρέπεια, η σοβαρότητα και η αμεροληψία θα το καταστήσουν δημοφιλές, τουλάχιστον μεταξύ των σκεπτομένων δημοτών.

 3. Καλημέρα
  Διάβασα το άρθρο σας (όπως κι ένα παλιότερο https://aeginafirst.wordpress.com/2010/11/23/platformes-koinonikis-diktyosis/) και είναι αρκετά καλόπιστο αλλά και αφελές για το τι, κοινωνική και πολιτική δυναμική μπορεί να εκφράσει μια μπλογκόσφαιρα αλλά και η μακρόθεν δυνατότητα ανώνυμου σχολιασμού (ακόμα κι αν κρατά ένα επίπεδο -όπως το αναφέρετε- και δεν είναι το υπέδαφος στο οποίο αναπτύσσεται ότι πιο χειρότερο, χυδαιότερο και ανεύθυνο έχει να εκφραστεί στο νησί μας. π.χ. aiakosrex). Για να μην καταλαμβάνω χώρο περισσότερο (είναι η πρώτη φορά που γράφω σε τόπο σχολιασμού) και με την επιφύλαξη μιας αναλυτικής ανάρτησης, για το ζήτημα, στη «σχεδία», απλά, θα μπορούσε μια μπλογκόσφαιρα να είναι ένα υπο-υπο-υποβοηθητικό μέσο ενός υπάρχοντος δημόσιου χώρου, αυτού που δημιουργείται και υπερασπίζεται από τα πρόσωπα που οριζόντια τον συγκροτούν. Αυτός είναι το ζητούμενο και δεν μπορεί να φτιαχτεί ούτε από το διαδίκτυο, ούτε από το τηλέφωνο. Δημιουργείται στις πρόσωπο με πρόσωπο διαδικασίες.
  ΥΓ: Δεν θυμάμαι να μην έχουν αναφερθεί οι πηγές-αφορμές στη «σχεδία». Κι αυτό διότι πρέπει ο αναγνώστης να κρίνει έχοντας όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Αν αυτό έγινε θα ήταν, ίσως για κάποιες φορές που με νόημα φωτογράφιζε εντελώς γνωστές πηγές (πόρταλ κλπ.), ίσως για γεγονότα που όμως ήταν πολύ γνωστά καθώς και οι πηγές τους ή ίσως διότι υπήρχε ένας γενικότερος σχολιασμός οπότε οι πολλές πηγές σε ένα μικρό σχόλιο που δεν διεκδικούσε τον τίτλο του άρθρου να έπαιρνε μια βαρύτητα που δεν την είχε.

 4. Ο/Η kfr λέει:

  Χαίρομαι που ο Γιώργος Κυριακού παρεμβαίνει στο Πρώτα η Αίγινα και προσωπικά θα συμφωνήσω μαζί του στο ότι η «αιγινήτικη μπλογκόσφαιρα» βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αν είναι αυτό που εννοεί. Εγώ πάντως δεν θα χαρακτήριζα την ανάρτηση αυτήν «αφελή», αλλά θα την θεωρούσα μια περιγραφή της κατάστασης σε πρώτο επίπεδο, που ηθελημένα ίσως δεν επιχείρησε να μπει σε εις βάθος αναλύσεις του φαινομένου. Συμφωνώ επίσης ότι η ψηφιακή κοινωνική δικτύωση μπορεί να δράσει υποβοηθητικά σε δικτυώσεις «πρόσωπο με πρόσωπο» στον «πραγματικό» κόσμο, αλλά έχει συγχρόνως και μιαν αυθυπαρξία, με λειτουργίες και ιδιότητες τελείως διαφορετικές από αυτές του «παραδοσιακού» κοινωνικού χώρου, ή του «παραδοσιακού» δημόσιου χώρου. Αλλά θίγουμε εδώ τεράστια θέματα όπως οι ψηφιακές κοινότητες, οι δικτυακές ταυτότητες κ.λπ. που ίσως να μην αφορούν ακόμη την μικρή μας αιγινήτικη μπλογκόσφαιρα.

  Πιστεύω ότι εκφράζω όλη την ομάδα του Πρώτα η Αίγινα αν διαβεβαιώσω τον Γιώργο Κυριακού ότι σε καμία περίπτωση δεν θελήσαμε να τον υποχρεώσουμε να δώσει εξηγήσεις για τυχόν θέματα τα οποία εμείς αντιμετωπίσαμε ούτως ή άλλως καλοπροαίρετα.

 5. Παράθεμα: Αντιφατική Πρωτοχρονιά | Aegina First | Πρώτα η Αίγινα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s