Μνήμη Γωγώς Κουλικούρδη (1920–2002)

Φιλολογικό μνημόσυνο της ιστορικού της Αίγινας Γωγώς Π. Κουλικούρδη και της αδελφής της Στέλλας Ι. Πατίστα, τελούν οι «Φίλοι του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Αίγινας», αύριο, Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί. Η εκδήλωση θα γίνει στο σπίτι των δύο αδελφών στην οδό Ν. Πέππα 10, το οποίο έχουν κληροδοτήσει στο Μουσείο για να στεγάζει το πολύτιμο αρχείο της ιστορικού με το σημαντικό συγγραφικό έργο και την πολύπλευρη πνευματική και κοινωνική προσφορά.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη της, δημοσιεύουμε εδώ απόσπασμα από τον λόγο που θα εκφωνήσει αύριο στην εκδήλωση ο εκπαιδευτικός Γιώργος Μπήτρος, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης και συνεργάτης του Πρώτα η Αίγινα:

Αν σήμερα γνωρίζουμε την νεότερη ιστορία της Αίγινας, το οφείλουμε στη Γωγώ, η οποία σε εποχές πολύ δύσκολες κατόρθωσε να τρυπώσει στα αρχεία και στις βιβλιοθήκες και να φέρει στο φως τα 365 ονόματα των Αιγινητών αγωνιστών του ’21, τα ονόματα των καπεταναίων, των προκριτών, των οπλαρχηγών. Να διασώσει μνήμες, πληροφορίες, μαρτυρίες περπατώντας στα βουνά της Αίγινας συλλέγοντας μαζί με το Μάρκο Δραγούμη και ηχογραφώντας σπάνιο λαογραφικό υλικό. Χάρη στους κόπους της γνωρίζουμε σήμερα τραγούδια, παροιμίες, έθιμα, δοξασίες, μύθους, τοπωνύμια, συνταγές, τοποθεσίες, παλιές πηγές, υδραγωγεία, αρχαία νταμάρια, ναούς, εκκλησιές, θυσιαστήρια, ποτάμια, στοές, σπήλαια και πετρώματα της Αίγινας. Όλα αυτά είναι καρποί μιας ασταμάτητης, άοκνης και φίλεργης προσπάθειας, είναι καρποί ζωής, θυσιαστικής αφιερώσεως και αφοσιώσεως. Εν τέλει καρποί της αγάπης για το νησί και τους ανθρώπους του.

Αν σήμερα βρισκόμαστε εδώ είναι επειδή η Γωγώ μας έδωσε πολλά και οσφραίνομαι ότι έχει πολλά ακόμα να δώσει μέσα από το υλικό που έχει συγκεντρώσει από την πολυετή έρευνα και μελέτη της.

Κι αν από την επιστημονική έρευνα, τις μελέτες και τα βιβλία είναι γνωστή στους νεότερους, στη μνήμη των παλαιοτέρων είναι νωπή η μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική της δράση. Το 1940 μαζί με την Πολύμνια Ηρειώτη – Θωμάκου ξεκινούν τη συλλογή του Λοαγραφικού υλικού με σκοπό να δημιουργηθεί Λαογραφικό Μουσείο στην Αίγινα. Το όνειρο αυτό άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μετά τη δωρεά του σπιτιού της οικογένειας Παναγή Ηρειώτη στο Δήμο Αίγινας για τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου. Το 1986 οργανώνει την πρώτη επιτροπή του Λαογραφικού Μουσείου. Το 1989 ιδρύει το Σύλλογο των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου με κύριο στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και των υπευθύνων για το Μουσείο, να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα για την ανακαίνιση του κτιρίου, τον εξοπλισμό και την λειτουργία του.

Παράλληλα η Γωγώ διοργάνωσε μεγάλο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό να θυμίσει στους κατοίκους της Αίγινας και να γνωρίσει στους φίλους επισκέπτες της την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις. Αξέχαστες παραμένουν οι προσπάθειες της στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, όταν με ομάδα κοριτσιών έδινε παραστάσεις προκειμένου να τονωθεί το φρόνημα των Ελλήνων, ή δημιουργώντας ομάδες συμπαράστασης ασθενών στο τότε Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Με ομάδες κοριτσιών έκανε στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας αναπαραστάσεις αιγινήτικων εθίμων και χορών καθώς και ποιητικές βραδιές με αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες στο χώρο της Αφαίας. Πολύτιμες υπήρξαν και οι ξεναγήσεις που διοργάνωνε στην Παλαιά Χώρα και στην Ομορφοκλησιά.

[…] Ο πόνος για την Αίγινα, ο καημός για τα καποδιστριακά κτίρια, τα όνειρά της για τη δημιουργία ενός Συνδέσμου Αιγινητών Επιστημόνων με σκοπό τη μελέτη της Τοπικής Ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού παραμένουν ανοικτά θέματα.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Μνήμη Γωγώς Κουλικούρδη (1920–2002)

  1. Παράθεμα: η υπεροχη δεσποινις Γωγω Κουλικουρδη « ασπρο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s