Μόνο με θυσίες οι Έλληνες…

της Λίνας Μπόγρη-Πετρίτου*

Είχαν περάσει περίπου είκοσι μήνες, από την ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα, ο Ιωάννης Καποδίστριας, και ορκίστηκε στην Αίγινα στις 26-1-1828, ως Κυβερνήτης, όταν η Δ΄ Εθνοσυνέλευση του Άργους, αποφάσισε με το Θ΄ ψήφισμά της, να δίνονται στον αρχηγό του νεοσύστατου κράτους, από το Εθνικό Ταμείο, 180.000 φοίνικες το χρόνο, για τα έξοδα του. Μέχρι τότε δεν είχε πάρει καμία αποζημίωση για το αξίωμα του. Από την προσωπική του περιουσία, ξόδευε για διάφορες ανάγκες του Κράτους.

«Ο υψηλός χαρακτήρ (το υψηλό status θα λέγαμε σήμερα) και η εθνική αξιοπρέπεια την οποίαν ο Κυβερνήτης χρεωστεί (δηλαδή οφείλει) να διατηρεί ως υπέρτατος αρχηγός του Έθνους…» καθιστούσαν την αποζημίωση αυτήν απαραίτητη, σύμφωνα με το σκεπτικό της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Καποδίστριας, αρνήθηκε να δεχτεί τα χρήματα, κρίνοντας ότι οι περιστάσεις δεν επέτρεπαν  τέτοιες δαπάνες, και απαντά με έγγραφο, όπου εξηγεί τους λόγους, εκφράζοντας την ελπίδα να μιμηθούν το παράδειγμα του και οι παράγοντες της Πολιτείας.

Και σε… ελεύθερη μετάφραση δική μου, αποσπάσματα της απαντητικής επιστολής του (πηγή μου: Ο Μέντωρ, τεύχος 95/4, 2010):

… με το ψήφισμα αυτό η Συνέλευση έστρεψε την προσοχή της στο ελάχιστο εκείνο πράγμα που μπορέσαμε να πράξουμε από μόνοι μας, για ν’ αποδείξουμε, ότι οι Έλληνες, μόνο με τις θυσίες τους και όχι με προσωπικά οφέλη μπορούν να φτάσουν στο στάδιο εκείνο για το οποίο τους προορίζει η εθνική ανεξαρτησία και η ελευθερία.

Είμαστε ευτυχείς γιατί μπορέσαμε να προσφέρουμε γι’ αυτό το τόσο θεάρεστο έργο, τα υπολείμματα της μέτριας περιουσίας μας, στο θυσιαστήριο της πατρίδας.

… Γι’ αυτό το λόγο και μόνο, θα αποφύγουμε να δεχτούμε την προβλεπόμενη χρηματική αποζημίωση για τα έξοδα του Αρχηγού του Κράτους, και όσο τα δικά μας χρήματα θα μας αρκούν, θα αρνούμαστε να αγγίξουμε έστω και έναν οβολό από τα δημόσια χρήματα, προς ιδίαν ημών χρήσιν…

Εν Άργει την 4ην Αυγούστου 1829.

Είναι παρήγορο το γεγονός, ότι στις μέρες μας, ο Καποδίστριας, βρήκε μιμητές του, εδώ, στο νησί που ορκίστηκε, και άσκησε εξουσία. Δημοτικοί άρχοντες προσέφεραν τη δική τους αποζημίωση, για τις ανάγκες του Δήμου μας, και έπιασε τόπο, αν και πολλοί τους αντιμετώπισαν με καχυποψία…

Είθε η σύνεση και η ανιδιοτέλεια του Καποδίστρια, να φωτίζει και τοπικούς και κυβερνητικούς άρχοντες!

Η Λίνα Μπόγρη-Πετρίτου ασχολείται συστηματικά με την Τοπική Ιστορία και την Λαογραφία της Αίγινας και αρθρογραφεί για τα θέματα αυτά στον τοπικό τύπο.
Advertisements
This entry was posted in Συνεργασίες and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Μόνο με θυσίες οι Έλληνες…

  1. Ο/Η παρατηρητής λέει:

    Η προσφορά της αμοιβής ή της «αποζημίωσης» αιρετών για ευγενή σκοπό ήταν μια ενέργεια που κάποτε την είχαν σε υψηλή εκτίμηση. Κάποτε, οι πολιτικοί «εξήρχοντο της πολιτικής σκηνής κατά πολύ πτωχότεροι απ’ ότι εισήρχοντο», σύμφωνα με ιστορική έκφραση, που ακούστηκε -όλως περιέργως- και πριν λίγα χρόνια, από έναν γηραιό ευπατρίδη της πολιτικής (είδος υπό εξαφάνιση).
    Δυστυχώς οι εποχές μας δεν προσφέρονται για τέτοιες ενέργειες. Η τελευταία τέτοια ενέργεια, που έγινε από την απερχόμενη δημοτική αρχή, αντιμετωπίστηκε πολύ αρνητικά από τις παραδοσιακές πολιτικές ομάδες του τόπου. Δηλαδή ως προσπάθεια εξαγοράς ψήφων. Τα πολιτικά ήθη έχουν πολύ αλλάξει λοιπόν. Ο μέσος ψηφοφόρος προσδοκά στην παροχή ευλόγων ανταλλαγμάτων από έναν καλά αμειβόμενο τοπικό άρχοντα. Απόδειξη η αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος στους προσφέραντες την αποζημίωσή τους, ακόμα και έναντι των όσων εξελέγησαν στην μείζονα μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Επρόκειτο για μία παρεκτροπή, η οποία φαίνεται ότι δεν θα επαναληφθεί. Θα φροντίσουν γι’ αυτό όλες οι «υγιείς» πολιτικές δυνάμεις του νησιού.

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Η περίσκεψη κάνει πάντα καλό και ο χρόνος επιβεβαιώνει τις αγαθές προθέσεις. Η επιμονή στις αρχές της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο από τις δυνάμεις της παράταξης «κίνηση ευθύνης» τα επόμενα τρισήμιση χρόνια καθώς και η συνεχής διάδοση/»διαφήμιση» του έργου της θα είναι η μόνη λύση για τα όσα θα επακολουθήσουν, για την διαφορά που θα νιώσουμε όλοι και τα βήματα προς τα πίσω που θα γίνουν, δηλαδή όσα θλιβερά γνωρίσαμε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s