Ημέρες ενδοσκόπησης για την Κίνηση Ευθύνης και τον Παναγιώτη Κουκούλη

Υπάρχει μέλλον μετά την ήττα;

Με νωπές ακόμα τις εντυπώσεις από τα αποτελέσματα των εκλογών, η δημοτική παράταξη Αίγινα Κίνηση Ευθύνης θα συνεδριάσει αυτές τις ημέρες κεκλεισμένων των θυρών για να αναλύσει τα αίτια της ήττας και να εξετάσει την μελλοντική της πορεία. Για να μπορέσει να συνεχίσει, η παράταξη αυτή –που άλλαξε ριζικά το σκηνικό στα δημοτικά πράγματα του νησιού μας και που δεν δίστασε να συγκρουστεί με παγιωμένα συμφέροντα– πρέπει να εγκύψει ψύχραιμα και μεθοδικά πάνω στους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την κατηγορηματική αποδοκιμασία της πολιτικής της πρότασης, από τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος. Όλοι λίγο-πολύ οι άνθρωποι της παράταξης έχουν άποψη διαμορφωμένη για το τι ή ποιος έφταιξε, αλλά θα πρέπει τώρα να εξετάσουν κατά πόσον τα «λάθη» και οι «συμπεριφορές» που εύκολα εντοπίζουν ανάγονται σε βαθύτερες δομικές αδυναμίες, και κατά πόσον είναι εφικτή η διόρθωση των αδυναμιών αυτών. Επίσης, εξαιρετικά επίπονη προβλέπεται και η διαδικασία θεραπείας των προσωπικών πικριών και δυσαρεσκειών μεταξύ των στελεχών της παράταξης – πικριών και δυσαρεσκειών που πάντοτε βγαίνουν στην επιφάνεια μετά από μια μεγάλη ήττα, δημιουργώντας φυγόκεντρες τάσεις. Όλες αυτές οι διεργασίες είναι εξ ορισμού δύσκολες, τραυματικές και χρονοβόρες. Το αποτέλεσμά τους, όμως, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για το μέλλον του νησιού μας.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Ημέρες ενδοσκόπησης για την Κίνηση Ευθύνης και τον Παναγιώτη Κουκούλη

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Αίτια ήττας? Αν και ο συνδυασμός στελεχωνόταν με τους πιο αξιόλογους σε ήθος και ποιότητα υποψήφιους, υπήρχε έλλειψη προσέγγισης του απλού Αιγινήτη.
  Δεν βλάπτει και μια «καλήμέρα» που και που.

 2. Ο/Η παρατηρητής λέει:

  Θα κουβεντιαστούν πολύ, γιατί είναι πράγματι ένα φαινόμενο που εκπλήσσει, όπως παρατήρησε και ο προηγούμενος. Το θέμα είναι πώς και πού κουβεντιάζονται. Ας προηγηθεί η συνάντηση των υποψηφίων. Αν και προβλέπω ότι αυτές οι συζητήσεις μεταξύ 50 -60 ατόμων δεν βγάζουν αποτέλεσμα. Είναι πάντως χρήσιμες, σαν ανταλλαγή απόψεων.
  Αυτό που δεν πρέπει να γίνει, είναι η συμμετοχή στελεχών της παράταξης σε «συζητήσεις» bloggs με εμφανή μεροληπτική διάθεση (διασποράς διχόνοιας κλπ). Δικαίωμα βέβαια του καθενός, αλλά τα αποτελέσματα τέτοιων συμμετοχών είναι γνωστά από πριν.

 3. Ο/Η B.L.P. λέει:

  Σκέφτηκα πως είναι προτιμότερο ν’ αφήσω να μιλήσουν τα (πάντα διαχρονικά) λόγια του Λάο Τσε (τί κι αν έζησε τον έκτο αιώνα).
  «Τα νερά και τα ποτάμια βασιλεύουν στις κοιλάδες, γιατί κυλούν προς τα κάτω.
  Έτσι και ο Κυβερνήτης, αν θέλει στο λαό να βασιλεύει πρέπει να κατέρχεται…»
  Επειδή βρίσκω να συμφωνώ λίγο μαζί σου, αγαπητέ ανώνυμε 6:11.

 4. Ο/Η Karma λέει:

  Παραθέτω απόσπασμα από ποστ του «ψαγμένου» και αρνητικά προκατειλημμένου μπλογκ: «Για την μέχρι πρότινος πλειοψηφία η έκφραση διαφορετικής γνώμης αποτελούσε κόκκινο πανί. Μιλάμε ότι δεν ήθελε ούτε υποψία κριτικής». Πάντως σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο: το έχω ζήσει ακριβώς έτσι. Και ήμουν πάντοτε μαζί τους. Φανταστείτε να μην ήμουν…

 5. Ο/Η MikGeo λέει:

  Φυσικά και ο κ. Karma δεν ήταν ποτέ αυτό που λέει, αλλιώς δεν θα το έλεγε. Είναι λυπηρό σε ένα blogg που προσπαθεί να κρατήσει ποιότητα, χωρίς να κρύβει τι είναι, να υπάρχουν σχόλια που «μυρίζουν» από μακρυά ότι είναι «προβοκατόρικα», κατά μία έκφραση του παρελθόντος. Προδίδεται γιατί αναμασά, χωρίς ίχνος πρωτοτυπίας, τις τετριμμένες κατηγορίες που αποδόθηκαν στη δημοτική αρχή. Είναι πρωτοφανές, αλλά σε μιά κοινωνία που προσπαθεί να περάσει απότομα από το παραδοσιακό στο σύγχρονο, ευδοκιμούν δυστυχώς τέτοιες προσεγγίσεις, που μπορούν να συνοψιστούν στη φράση: «Δεν με ενδιαφέρουν τα έργα του αλλά το αν μου λέει καλημέρα». Νομίζω ότι αυτό απαντά και στο πρώτο και στο τρίτο σχόλιο, αν και πιστεύω ότι και αυτό είναι προϊόν προπαγάνδας, παρά προσωπικής εμπειρίας.

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Κύριε Karma ζήσατε τέτοια δυστυχία; Πώς επιζήσατε; Αν δεν έπαιρνε ο Παπανδρέου τις περιφέρειες που ήθελε, προκήρυσσε εκλογές και τις έχανε, θα βγαίνατε να πείτε ότι τις εκλογές τις έχασε το ΠΑΣΟΚ, επειδή ο Πάγκαλος είπε «μαζί τα φάγαμε»;
  Κύριε Karma, ο κ. Σακκιώτης πήρε τις εκλογές με αυτά τα επιχειρήματα, δεν σημαίνει όμως ότι αυτό ήταν και η αλήθεια! Εκτός κι’ αν είναι σωστό κάθε σύνθημα εκλογών. Χρειάζεται να αναφέρουμε παραδείγματα;

 7. Ο/Η Karma λέει:

  Αγαπητέ ανώνυμε 12:22, μην εθελοτυφλείς… Αν κρίνω από τον τόνο της απάντησής σου, ίσως και εσύ να έχεις συμβάλει στην δημιουργία των αρνητικών αυτών εντυπώσεων. Εντυπώσεων που στοίχισαν πολύ, δυστυχώς.

 8. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, με προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς, βασιλεύουν στα χυδαία bloggs και το κλίμα τους επιχειρεί να μεταφέρει εδώ ο karma και σε λίγο και άλλοι. Ας απομονωθούν, ας μη τους απαντά κανείς. Διαφωνώ και με το ότι θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια ανάρτηση.

 9. Ο/Η Karma λέει:

  Λυπάμαι αν σε στενοχωρώ. Δεν χρησιμοποίησα όμως ούτε προσωπικούς χαρακτηρισμούς ούτε ειρωνία. Όποιος διαβάζει μπορεί να κρίνει. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί αυτή η γενικότερη κριτική που έκανα σου προκάλεσε τέτοια οργή. Ας είναι…

 10. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Να πάτε στο καλό κ. karma. Το «εθελοτυφλείς», το ότι «έχεις συμβάλλει κι’ εσύ» και το «σου προκάλεσε οργή» δεν είναι προσωπικοί χαρακτηρισμοί αλλά πληθυντικός ευγενείας . Το παραμυθάκι των αγενών και αλαζόνων μορφωμένων κέρδισε τις εκλογές, μετά όμως απ’ αυτές δεν βρίσκει πια αγοραστές. Δεν θα ασχοληθεί πιστεύω κανείς πια μαζί σας, αν συνεχίσετε, με αυτό ή με άλλο όνομα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s