Οι χθεσινές προεκλογικές ομιλίες και το μανιφέστο του νεοκουκουλισμού

Με ιδιόμορφο τσαντίρι έμοιαζε η λύση που επελέγη για να προστατευθεί ο Σάκης Σακκιώτης, και μόνον αυτός, από τυχόν νέα βροχόπτωση

Ο ουρανός καθάρισε τελικά χθες το βράδυ, επιτρέποντας στους δύο υποψηφίους δημάρχους να πραγματοποιήσουν –έστω και με αρκετή καθυστέρηση– τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις τους. Αυτό που δεν ξεκαθάρισε τελικά είναι το νεφελώδες εκλογικό τοπίο του νησιού μας. Εντυπωσιακά παρών, ο μεγάλος απών αυτής της βραδιάς, ο ηττημένος του πρώτου γύρου, Παναγιώτης Κουκούλης. Το όνομά του, η σκέψη του και το υπό αμφισβήτηση –μέχρι πρόσφατα– έργο του, βρίσκονταν διαρκώς στα χείλη και των ομιλητών. Όπως ήταν φυσικό, είχαν επιδοθεί και οι δύο σε μιαν ευγενή άμιλλα εγκωμιαστικής ρητορικής με αντικείμενο τα έργα και τις ημέρες του απερχόμενου Δημάρχου.

Αδιαμφισβήτητος νικητής στον αγώνα αυτόν, ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, του οποίου η ομιλία ήταν αυστηρά στοχευμένη στις ανησυχίες και τις ευαισθησίες της πολυπληθούς ομάδας ψηφοφόρων Κουκούλη που παρακολούθησε και τις δύο ομιλίες. Πλεονεκτήματά του: η ήπια στάση που είχε κρατήσει την πρώτη Κυριακή, η συγκροτημένη επιχειρηματολογία του λόγου του, καθώς και η δυνατότητα που είχε να παρουσιάσει τον εαυτό του και την παράταξή του ως τα επόμενα θύματα της αήθους και απερίσκεπτης επιθετικότητας του Σάκη Σακκιώτη. Για να υπενθυμίσει σε όλους τους ανθρώπους του Δημάρχου την έκταση της επιθετικότητας αυτής συμπεριέλαβε στην ομιλία του αποσπάσματα από την ομιλία Σακκιώτη της προηγούμενης Παρασκευής – μνημειώδη δείγματα του γνωστού καταγγελτικού του λόγου. Βασικό μειονέκτημα της χθεσινοβραδινής του εμφάνισης: η δυσκολία που έχει στην εκφορά του δημοσίου λόγου, γεγονός που μετρίασε τις θετικές εντυπώσεις από τον ομολογουμένως καλογραμμένο και καλά δομημένο λόγο του.

Εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης, καθώς και σε κακόβουλες επιθέσεις, προτίμησε να μείνει ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος

Για να τον βοηθήσει θαρρείς να απαλύνει τις αρνητικές αυτές εντυπώσεις, και να τον κάνει συμπαθή στο κρίσιμο κομμάτι του ακροατηρίου, ο Σάκης Σακκιώτης, στην ομιλία του, έσπευσε σχεδόν αμέσως να προσφέρει έμπρακτα δείγματα της γνωστής του επιθετικότητας. Τα δριμύτατα όσο και επιπόλαια σχόλιά του, μάλλον αντέστρεψαν τελικά τις εντυπώσεις. Δεν θα επανέλθουμε εδώ στο γνωστό ύφος του πολιτικού λόγου του που θυμίζει έντονα εποχές περασμένες. Θα επισημάνουμε όμως τις μελίρρυτες και κάπως δακρύβρεκτες αυτοβιογραφικές του αναφορές, που παραπέμπουν σε σενάρια του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960. Σκοπός τους, να τον αναδείξουν ως τον γνήσιο Αιγινήτη που οι συμπατριώτες του μπορούμε με κλειστά μάτια να εμπιστευθούμε – αντίληψη βεβαίως που δύσκολα θα χαρακτηριζόταν προοδευτική.

Όλα αυτά καμία σημασία δεν θα είχαν, για πολλούς από τους υποστηρικτές του Παναγιώτη Κουκούλη, αν είχαν ακούσει κάτι που, για αυτούς, ήταν το πιο σημαντικό: την λέξη «συγγνώμη» για τα ατοπήματα της περασμένης Παρασκευής, και μια απερίφραστη αποκατάσταση της αλήθειας: μια ηθική αποκατάσταση του Δημάρχου και των συνεργατών του – πράξη που απαιτεί πολιτική τόλμη και θάρρος. Αντ’ αυτής  εισέπραξαν ατελείωτους επαίνους και κολακείες προς τον Παναγιώτη Κουκκούλη και το νεοανακαλυφθέν έργο του, του οποίου ο κ. Σακκιώτης έχρισε εαυτόν κληρονόμο και θεματοφύλακα, σαν να μην είχε μεσολαβήσει τίποτε, εκτός από «κάποιες ίσως υπερβολές».

Για να συμπληρωθεί η ρόδινη αυτή εικόνα, εκτενέστατα αποσπάσματα από τα κείμενα, τις δηλώσεις και τις ομιλίες του απερχομένου Δημάρχου κόσμησαν τον λόγο του Σάκη Σακκιώτη, μετατρέποντάς τον, έτσι, σε μανιφέστο ενός ιδιάζοντος νεοκουκουλισμού.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Οι χθεσινές προεκλογικές ομιλίες και το μανιφέστο του νεοκουκουλισμού

  1. Ο/Η παρατηρητής λέει:

    Πράγματι, πολλοί οπαδοί και στελέχη του Κουκούλη κατέβηκαν στην παραλία, περιμένοντας το «γλύψιμο» που συνόδευε τις ομιλίες φια να διασκεδάσουν. Ο Γρηγορόπουλος μάλιστα νόμισε ότι έχουν κατέβει για συμπαράσταση! Η μεγαλύτερη διασκέδαση ήταν όταν οι οπαδοί του Σακκιώτη κατ’ ανάγκη χειροκρότησαν τη δέσμευσή του να συνεχίσει το έργο του Κουκούλη. Ήταν οι ίδιοι που πριν μια βδομάδα χειροκροτούσαν τις φράσεις «έλλειμμα ήθους» και «εξυπηρέτηση συμφερόντων».

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Στο site τη Νέας Εποχής υπάρχει εκτενής αναφορά στις δηλώσεις των δύο σχετικά με το έργο Κουκούλη. Ήταν γενικά μια σουρεαλιστική βραδιά, ειδικά με την εγγύηση ότι το φεστιβάλ φιστικιού και ο εθελοντισμός θα συνεχιστούν! Έπεσε γέλιο, κατά την κοινή έκφραση. Γιατί το φεστιβάλ φιστικιού ήταν ανύπαρκτο κατά τον κ. Σακκιώτη. Δεν υπήρχε στο πρόγραμμά του ούτε μια λέξη γι’ αυτό. Αντιθέτως πρότεινε την αντικατάστασή του με τις «γιορτές καλοκαιριού».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s