Πού πάνε οι ψήφοι Κουκούλη;

Η ομόφωνη έγκριση από την Δημοτική Παράταξη Αίγινα Κίνηση Ευθύνης, της εισήγησης του Δημάρχου, να μην στηριχθεί κανένας εκ των δύο συνδυασμών και να αφεθούν οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν κατά συνείδηση, αποτελεί την μόνη δυνατή συνεπή στάση μιας παράταξης που έχει παράδοση στον σεβασμό της προσωπικότητας του πολίτη. Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια από ορισμένους κύκλους να χρεώσουν την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος στον Παναγιώτη Κουκούλη πέφτει έτσι στο κενό. Είναι ευθύνη και βασικό δικαίωμα του Αιγινήτη ψηφοφόρου να αποφασίσει μόνος του, ποια θα είναι ή καλύτερη –ή η πιο ανώδυνη– για το νησί μας επιλογή.

Είναι, όμως, γεγονός ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις αποφάσεις των υποστηρικτών του συνδυασμού Αίγινα Κίνηση Ευθύνης. Προχωρώντας σε μια σύγκριση των δύο επιλογών που τους προσφέρονται, αυτές εμφανίζονται στα μάτια τους εξ ίσου απωθητικές. Τόσο ο συνδυασμός Σακκιώτη όσο και αυτός του Παναγιώτη Γρηγορόπουλου, έχουν επιδοθεί σε συστηματική λασπολογία, και έχουν απευθύνει βαρύτατες και παντελώς ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον τους – ο κ. Γρηγορόπουλος εγγράφως, σε παλαιότερη επίσημη επιστολή του για το θέμα της ύδρευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο κ. Σακκιώτης με κάθε ευκαιρία, και πιο πρόσφατα στην κεντρική προεκλογική του ομιλία.

Σε επίπεδο στελέχωσης των συνδυασμών ο Σάκης Σακκιώτης μοιάζει να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα, το οποίο εκμηδενίζεται, όμως, μπροστά στην έντονη αμφισβήτηση της ανιδιοτέλειας και της αγνότητας των κινήτρων πολλών στελεχών του συνδυασμού του. Αυτή η άκρως αρνητική εντύπωση για στελέχη και των δύο πλευρών, υπάρχει διάχυτη στους υποστηριχτές του δημάρχου. Μια τρίτη –καταλυτική– παράμετρος, είναι αυτή της πολιτικής πράξης. Ενώ πολλοί από τους ψηφοφόρους Κουκούλη αμφισβητούν τα κίνητρα του Παναγιώτη Γρηγορόπουλου και της ομάδας του, από την πλευρά Σακκιώτη, έχουν όλοι ανεξαιρέτως έμπρακτες αποδείξεις της συστηματικής υπονόμευσης του έργου της δημαρχίας Κουκούλη με κάθε μέσο, πράγμα που υποδεικνύει ότι έθετε το εκλογικό του συμφέρον πάνω από το καλό του νησιού.

Τέλος, το γεγονός ότι μια ομάδα των αρχικών υποστηρικτών του Παναγιώτη Γρηγορόπουλου, ιδιαιτέρως αντιπαθής και επικίνδυνη για το στρατόπεδο Κουκούλη, επαναπατρίστηκε, τις παραμονές των εκλογών, στην φυσική τους κοιτίδα, την παράταξη Σακκιώτη, δυσκολεύει τον Σάκη Σακκιώτη ακόμη περισσότερο στην διεκδίκηση ψήφων, στερώντας του το μοναδικό πλεονέκτημα που θα είχε έναντι του αντιπάλου του της προσεχούς Κυριακής.

Ενώ, λοιπόν, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την ελκυστικότητα της λευκής ή άκυρης ψήφου –ή, ακόμη, και της αποχής– υπάρχουν πολλοί που θα ψηφίσουν τελικά τον έναν από τους δύο συνδυασμούς –έστω και με βαριά καρδιά– καθορίζοντας έτσι και τον νικητή της αναμέτρησης αυτής.

Μέσα σε αυτό το άκρως αρνητικό κλίμα, οι δύο συνδυασμοί έχουν επιδοθεί σε μια αναμενόμενη εκστρατεία προσέλκυσης ψηφοφόρων. Τηλεφωνήματα και πιέσεις από τα κεντρικά γραφεία των δύο μεγάλων κομμάτων, σε στελέχη του Παναγιώτη Κουκούλη, υπέρ των εκλεκτών τους υποψηφίων, δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ υπάρχει μια πλειοδοσία προσφοράς διοικητικών θέσεων, ιδιαιτέρως από την πλευρά του ενός εκ των δύο συνδυασμών. Η μόνη θέση που δεν έχει πέσει ακόμη στο καλάθι των υπερπροσφορών είναι εκείνη του Δημάρχου Αίγινας, αλλά, έτσι όπως πάμε, ίσως να το δούμε κι αυτό.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Πού πάνε οι ψήφοι Κουκούλη;

 1. Ο/Η MikGeo λέει:

  Για να εκτιμήσει κανείς τις τάσεις στους ψηφοφόρους του Κουκούλη, θα πρέπει κατ’ αρχήν να κλείσει το υπολογιστή του. Αν μείνει στη λεγόμενη blogόσφαιρα, θα πιστέψει ότι οι δύο συνδυασμοί του 2ου γύρου έχουν επιδοθεί σε αγώνα να πείσουν τους οπαδούς του Κουκούλη να μη τους ψηφίσουν! Υπερτερούν εδώ οι οπαδοί του Σακκιώτη, μάλλον όμως γιατί έχουν περισσότερους υπολογιστές. Είναι πάντως και οι περισσότερο επιθετικοί.
  Προβλέπω ότι στις εκλογές αυτές θα σημειωθεί ρεκόρ αποχής και άκυρων ψηφοδελτίων. Πολλοί ψηφοφόροι Κουκούλη δεν αισθάνονται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ψηφίσουν. Αυτό δεν χωρά πολλές ερμηνείες: Πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές αποτελεσματικότητας μεταξύ των δύο συνδυασμών, παρά τις άλλες μεγάλες διαφορές τους. Πάντως η τάση αποχής είναι διάχυτη και δεν θα χρεωθεί στην απαξίωση των εκλογών μόνο από τους ψηφοφόρους του Κουκούλη.
  Η προέλευση της πλειονότητας των ψηφοφόρων Κουκούλη συνηγορεί με την άποψη ότι θα προτιμήσουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τη λύση Σακκιώτη. Το «κόντρα» επιχείρημα είναι ότι θα υπάρξει σε μεγαλύτερο ποσοστό έκφραση γενικότερων πολιτικών επιλογών: Υπάρχει εντύπωση ότι η δεξαμενή του κυβερνώντος κόμματος έχει σχεδόν στερέψει από την πρώτη Κυριακή, ενώ μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων των αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων θα ακολουθήσουν κομματική επιλογή. Σ’ αυτούς -για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια- θα προστεθούν και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (αντιμνημονιακό μέτωπο). Τέλος, οι ψηφοφόροι του Κουκούλη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζονται ως έχοντες τάσεις «επαναπατρισμού».
  Για όλους αυτούς τους λόγους, η αναμέτρηση της Κυριακής κρίνεται ως ιδιαίτερα αμφίρροπη.

 2. Ο/Η astrampsychos λέει:

  Ενδιαφέρουσα εξίσωση kfr, η λύση της μοιάζει απλή όμως: τα αρνητικά του Σακκιώτη είναι πολύ πιο ισχυρά από αυτά του Γρηγορόπουλου. Να μαντέψω λοιπόν τί θα γίνει τελικά;

 3. Ο/Η karma λέει:

  Η πλευρἀ του Γιατρού λέει ότι για την επιστολή στο ΔΣ ευθύνεται ο Σκλάβαινας. Ήταν λένε πριν την ρήξη. Μόλις κατάλαβε τι έγινε, ο Γιατρός έστειλε τον Γκότση να ψηφίσει υπέρ του Κουκούλη. Πάντως θα μετρήσει πολύ το θέμα Σκλάβαινα. Οι κουκουλικοί δύσκολα θα ψηφίσουμε Σάκη+Σκλάβαινα, ακόμη κι αν έχουν μαζί τους και τον πρύτανη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης…

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Αγαπητέ karma πρόσθεσε στο σακης-σκλάβενας και το θεοδωράκης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s