Οι κεντρικές ομιλίες των υποψηφίων

Παναγιώτης Κουκούλης – Αίγινα Κίνηση Ευθύνης

Ένα σαφές μήνυμα νίκης έδωσε χθες το βράδυ η ομιλία του Δημάρχου Αίγινας Παναγιώτη Κουκούλη που έκλεισε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την σειρά των κεντρικών προεκλογικών συγκεντρώσεων των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών. Το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν πολυάριθμο και συμπαγές και συχνά διέκοπτε τον ομιλητή με αυθόρμητες επευφημίες. Ο Δήμαρχος, υιοθέτησε, αυτή την φορά πιο στιβαρούς και αποφασιστικούς τόνους, μη διστάζοντας να δώσει αποστομωτικές απαντήσεις στις αιτιάσεις των αντιπάλων του. Με σύνεση, γνώση και ρεαλισμό –αποφεύγοντας την προεκλογική υποσχεσιολογία– ανέπτυξε τους τρεις άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η δεύτερη θητεία του: τον εξαιρετικά απαιτητικό Καλλικράτη, την υλοποίηση των προσεκτικά σχεδιασμένων μεγάλων έργων, το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Κορυφαίες στιγμές της ομιλίας του ήταν οι αναφορές στις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων, εξελίξεις που επιβραβεύουν τις επιλογές της διοίκησης Κουκούλη και προϊδεάζουν για αυτά που θα ακολουθήσουν την επόμενη τετραετία. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ονομαστικά μια σειρά πολιτικών παραγόντων αλλά και απλών πολιτών που στήριξαν, τα τελευταία χρόνια, τις επίμονες προσπάθειες να ενταχθούν τα έργα αυτά σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Σημαντική ήταν, τέλος,  η  εκτενής αναφορά του στο κίνημα του εθελοντισμού, που άνθισε με την υποστήριξη του Δήμου μέσα στην προηγούμενη τετραετία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα: η γιορτή του φυστικιού, το Aegina Fistiki Fest, που με πολλούς τρόπους ωφελεί την Αίγινα.

Σάκης Σακκιώτης – Αίγινα Όλοι Μαζί

Αρκετά μικρότερο ακροατήριο είχε ο Σάκης Σακκιώτης στην συγκέντρωσή του, που είχε προηγηθεί, επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις. Και πρώτη απ’ όλες, η βεντάλια των υποψηφίων του συνδυασμού του, που δημιουργούσε πίσω από τον ομιλητή ένα πολύχρωμο φόντο αμήχανων χειροκροτητών. Δεύτερη έκπληξη, ο guest star της βραδιάς, ο παγκοσμίως άγνωστος –αλλά πάρα πολύ γνωστός στην Αίγινα– Μάνος Βενιέρης, ο οποίος επανέκαμψε στο νησί μας, ως δήθεν αμερόληπτος κριτής των δημοτικών μας πραγμάτων, προσφέροντας το ανύπαρκτο κύρος του στον ομιλητή. Αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο ίδιος ο Σάκης Σακκιώτης, ο οποίος ξεπέρασε, ομολογουμένως, τον εαυτό του σε ύβρεις, αστήρικτες κατηγορίες και ακατάσχετη περιαυτολογία. Προσέφερε έτσι μιαν έμπρακτη απόδειξη του πανικού που τον κυριεύει, όσο βλέπει να εξανεμίζονται οι ελπίδες του να αναρριχηθεί στον δημαρχιακό θώκο της Αίγινας. Η εικόνα της Αίγινας που περιέγραφε θύμιζε την σκοτεινή και ξεχασμένη εποχή της χούντας – ή μάλλον Χιλή του Πινοσέτ. Και όλα αυτά με το απαράμιλλο ύφος του, που αξιοποιεί όλη την γκάμα αυτού που θα ονομάζαμε γκρινιάρικη οργή. Ο γνώριμος ξύλινος λόγος του έρρεε ακατάπαυστος και ο μόνος τρόπος να σταματήσει ήταν να καλυφθεί, τελικά, από την δυνατή χαρωπή ροκ μουσική που τα μεγάφωνα άρχισαν να παίζουν για να σηματοδοτήσουν το τέλος της σουρεαλιστικής αυτής παράστασης.

Παναγιώτης Γρηγορόπουλος – Αίγινα Πρόσω ολοταχώς

Με εμφανώς λιγότερους συγκεντρωμένους από όσους θα δικαιολογούσε η κάπως πομπώδης μουσική που την προανήγγελλε, η συγκέντρωση του συνδυασμού Αίγινα Πρόσω Ολοταχώς, ήταν η πρώτη από τις τρεις που πραγματοποιήθηκε. Κινήθηκε σε τόνους σχετικά χαμηλούς και πολιτισμένους. Αρκετά σύντομη, η ομιλία του Παναγιώτη Γρηγορόπουλου περιορίστηκε στην επανάληψη των γνωστών καταγγελιών για την αλαζονεία της Δημοτικής Αρχής, καθώς και στην απαρίθμηση μιας εκτενούς λίστας δεσμεύσεων και υποσχέσεων, χωρίς καμιά ιεράρχηση ή κάποιο συνοδευτικό σκεπτικό. Δεν έμοιασε να τον απασχολεί το πρόβλημα της εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση όλων αυτών των δεσμεύσεων, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, αλλά –τουλάχιστον– δεν κούρασε το κοινό του.

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s