Ο Σάκης Σακκιώτης απαντά με υπεκφυγές για την αποχέτευση

Δυσκολεύεται να δώσει πειστικές απαντήσεις ο Σάκης Σακκιώτης

Με ένα οργίλο δελτίο τύπου που διένειμε χθες το βράδυ στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Αίγινας, ο Σάκης Σακκιώτης επιχειρεί να απαντήσει στις σοβαρές κατηγορίες που του είχε ήδη απευθύνει ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης, εδώ και ημέρες, τόσο σε συνέντευξη τύπου όσο και στο debate. Κατηγορίες για την όλη στάση του σε σχέση με το αποχετευτικό, και ιδίως για την προσπάθεια ακύρωσης της διαδικασίας χρηματοδότησης του σημαντικού αυτού έργου. Πρόκειται για θέμα που απασχολεί έντονα την Αίγινα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το θέμα αυτό το ανταγωνίστηκε, ως προς το ενδιαφέρον των Αιγινητών, μόνον η χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου ότι εγκρίθηκε επιτέλους η χρηματοδότηση των χερσαίων έργων της ύδρευσης, του μεγαλόπνοου έργου των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα λύσει όλα τα προβλήματα που παρουσιάζει το πεπαλαιωμένο σημερινό δίκτυο ύδρευσης. Για το θέμα αυτό, βέβαια, ο κ. Σακκιώτης τηρεί, προς το παρόν, σιγήν ιχθύος.

Ο όλος τόνος και το περιεχόμενο της απάντησης είναι, πιστεύουμε, ενδεικτικά του πανικού που έχει αρχίσει να κυριεύει την παράταξη Σακκιώτη. Του πανικού μπροστά στον καταιγισμό των εξελίξεων που –την κρίσιμη τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές– επιβραβεύουν τις βασικές επιλογές, την εργατικότητα και την επιμονή του Παναγιώτη Κουκούλη. Οι θετικές αυτές εξελίξεις στερούν πλέον από τον κ. Σακκιώτη ένα βασικό κομμάτι της προεκλογικής επιχειρηματολογίας του, που είχε επικεντρωθεί στην υποτιθέμενη αναποτελεσματικότητα της διοίκησης Κουκούλη.

Από την άλλη πλευρά, τόσο η έκδηλη επιθυμία του Σάκη Σακκιώτη να ακυρώσει τις θετικές εξελίξεις αυτές, όσο και η αναποτελεσματικότητα των χειρισμών του, θέτουν σε αμφισβήτηση την ανιδιοτέλεια των κινήτρων του, αλλά και την ικανότητά του να διοικήσει τον Δήμο.

Στο Δελτίο Τύπου, ο επονομαζόμενος «αρχηγός» της παράταξης Όλοι Μαζί, κατά την προσφιλή του τακτική, αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα πάνω στην ουσία του θέματος, δηλαδή, για το αν η έγκριση της υποβολής του φακέλου του αποχετευτικού προς χρηματοδότηση ήταν όντως απαραίτητη και επείγουσα για την υλοποίησηαυτού του έργου, που θα αναβαθμίσει επιτέλους καθοριστικά την ζωή όλων των Αιγινητών. Δεν αναφέρει καν αν θεωρεί το ίδιο το έργο χρήσιμο ή άχρηστο. Αντ’ αυτού επιδίδεται σε μια φιλολογική ερμηνεία των διατυπώσεων, τόσο του ιδίου, όσο και του Δημάρχου, για να καταλήξει μέσα από ερμηνευτικές ακροβασίες ότι ο Δήμαρχος δήθεν ψεύδεται.

Πιο σημαντικό από την αποχέτευση, για τον κ. Σακκιώτη, είναι το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν και θέματα έγκρισης «προεκλογικών τσιμεντοστρώσεων», όπως τις αποκαλεί. Αποφεύγει όμως και πάλι να αναφέρει ότι οι «τσιμεντοστρώσεις» αυτές αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες. Είναι περισσότερο από εμφανές ότι ο κ. Σακκιώτης θα προτιμούσε να διεξάγονταν οι εκλογές μέσα στην απελπιστική κατάσταση που είχε προκύψει τότε.  Θα προτιμούσε, ο Δήμαρχος να είχε παραμείνει αδρανής, περιμένοντας να περάσει η προεκλογική περίοδος, ώστε η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει με έναν τρόπο που ο «αρχηγός» θεωρεί νομότυπο και που δεν «προσβάλλει το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου». Το ότι εμείς, οι κάτοικοι της Αίγινας, θα υποφέραμε για ένα μήνα και πλέον, δεν μοιάζει να τον απασχολεί.

Αυτή η εμμονή στους τύπους και όχι στην ουσία, στους θεσμούς και όχι στους ανθρώπους –τους οποίους πρέπει οι θεσμοί να υπηρετούν– προδίδει μια νοοτροπία κρατικοδίαιτου γραφειοκράτη, νοοτροπία που ευθύνεται για πολλά από τα δεινά που έχουν πλήξει την χώρα μας. Για να δανειστώ μιαν έκφραση του ιδρυτή του κόμματος, του οποίου μέχρι πρόσφατα έφερε το χρίσμα, η νοοτροπία αυτή έχει μπει ευτυχώς «στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Advertisements
This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ο Σάκης Σακκιώτης απαντά με υπεκφυγές για την αποχέτευση

  1. Ο/Η MikGeo λέει:

    Πρόκειται για ένα ψευτοδίλημμα, το οποίο έχει ήδη απαντηθεί. Ο κ. Σακκιώτης εγκλωβίστηκε στην αρνητική του στάση, την οποία δεν μπορούσε βέβαια να αλλάξει. Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:
    Ο νέος νόμος δεν επιτρέπει την εισαγωγή τρεχόντων θεμάτων σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Άρα η Περιφέρεια θα ακύρωνε αποφάσεις για μη επείγοντα θέματα. Η πρόταση του κ. Σακκιώτη, να αφαιρούσαν τα υπόλοιπα θέματα για να προσερχόταν στο συμβούλιο, στερείται νομικής βάσης. Μετά τη ματαίωση της πρώτης συνεδρίασης, ήταν υποχρεωτικό να γίνει δεύτερη με τα ίδια θέματα.
    Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η πιθανή συνέχεια, την οποία ματαίωσε η προσέλευση του κ. Σκίτσα: Αν ματαιωνόταν και η δεύτερη συνεδρίαση, υποχρεωτικά θα γινόταν τρίτη, η οποία θα είχε απαρτία και με 7 παρόντες, στην οποία θα ψηφίζονταν πάλι όλα τα θέματα. Η τρίτη όμως συνεδρίαση θα γινόταν μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, εν μέσω κατηγοριών και θα είχε αφαιρεθεί ένα σοβαρό προεκλογικό πλεονέκτημα του κ. Κουκούλη. Αυτό φαίνεται πως ήταν και η μοναδική αιτία της στάσης αυτής του κ. Σακκιώτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s