Debate 2 – Το περιεχόμενο και η έλλειψη περιεχομένου

Η στάση του Σάκη Σακκιώτη για το αποχετευτικό έχει γυρίσει εναντίον του

Όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη ανάρτηση, στο τμήμα του debate που προβάλλεται, δεν υπήρξαν παρά ψήγματα διαλόγου. Παρ’ όλα αυτά, οι ψηφοφόροι είχαμε, τουλάχιστον, την ευκαιρία να διαμορφώσουμε άποψη για τις θέσεις των υποψηφίων δημάρχων πάνω σε όλα τα φλέγοντα θέματα του νησιού μας: ύδρευση, καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων, λιμάνια, παραδοσιακά κτήρια, δρόμοι, χωροταξικός σχεδιασμός. Όπως ήταν αναμενόμενο, όμως, κεντρικό θέμα αναδείχτηκε το αποχετευτικό και η αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, που βάζει σε κίνδυνο την πιθανή χρηματοδότησή του, και που οφείλεται στην μη προσέλευση των συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Το σημαντικό αυτό θέμα έχει καλυφθεί εκτενώς σε δύο παλαιότερες αναρτήσεις του «Πρώτα η Αίγινα» (αποχέτευση και τσιμεντοστρώσεις). Πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι στο debate, η στάση του Σάκη Σακκιώτη πάνω στο όλο πρόβλημα του αποχετευτικού υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις του Δημάρχου, καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης απάντησε με υπεκφυγές και γενικότητες περί προεκλογικών έργων, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφέρει οτιδήποτε για το ίδιο το πρόβλημα της χρηματοδότησης του αποχετευτικού.

Με αυτόν τον τρόπο, παραμένει βάσιμη η υποψία ότι οι χειρισμοί του Σάκη Σακκιώτη πάνω στο θέμα ήταν αποτέλεσμα δικής του προεκλογικής σκοπιμότητας, που βάζει το εκλογικό του συμφέρον (όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται) πάνω από το καλό του νησιού. Στον ολισθηρό αυτόν δρόμο συμπαρέσυρε και τον Παναγιώτη Γρηγορόπουλο, ο οποίος μένει, έτσι, έκθετος σε κατηγορίες για πολιτικό καιροσκοπισμό.

Το γενικότερο συμπέρασμα που αποκομίζει κανείς από το δεύτερο αυτό μέρος του debate είναι πάντως σαφές. Σε ότι αφορά τουλάχιστον τους τρεις βασικούς διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος, υπάρχουν δύο, εντελώς διαφορετικές, προσεγγίσεις στα δυσεπίλυτα θέματα των υποδομών του νησιού.

Από την μία πλευρά, ο Παναγιώτης Κουκούλης, με την εμπειρία της πρώτης του θητείας, την συγκρότηση και την διαπιστωμένη εντιμότητά του, εκφράζει μια προσγειωμένη και ρεαλιστική πρόταση που προκρίνει την συστηματική και στοχευμένη προώθηση μεγάλων έργων – έργων που έχουν προσεκτικά σχεδιαστεί και είναι –τα περισσότερα– ήδη έτοιμα να υλοποιηθούν.

Από την άλλη πλευρά, ο Σάκης Σακκιώτης και ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος εκφράζουν ανέξοδα μια παραδοσιακή προεκλογική στάση. Yπόσχονται την υλοποίηση όλων ανεξαιρέτως των έργων που θα μπορούσε να ονειρευτεί ο κάθε δημότης οποιουδήποτε Δήμου της χώρας μας, χωρίς να τους απασχολεί καθόλου το κατά πόσον είναι εφικτή η υλοποίησή τους, και μάλιστα σε μιαν εποχή που τα διαθέσιμα χρήματα μειώνονται συνεχώς.

Μπορεί μια τέτοια στάση –που είναι και μια από τις βασικότερες αιτίες της γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής– να επιβραβευθεί από τους ψηφοφόρους; Μπορεί μια τέτοια στάση να θεωρηθεί πρόοδος;

Είναι στο χέρι του κάθε δημότη να αποφασίσει.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Debate 2 – Το περιεχόμενο και η έλλειψη περιεχομένου

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Για να βοηθήσω τη μνήμη της… αντιπολίτευσης και όχι μόνο…
  Όταν ήταν δήμαρχος ο Τρ. Γκότσης, έκανε το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό έργο (αφορούσε την ανάπλαση της πόλης). Κανένας δεν είχε κάνει τον κόπο να «ψάχνεται» ποιος το υλοποιούσε. Σε όλους «έμεινε» η εντύπωση πως όλα τα έκανε ο Τρύφωνας.
  Αναρωτιέμαι τί πειράζει την αντιπολίτευση αν πάει και ψηφίσει στο Δημ. Συμβούλιο
  τα της αποχέτευσης; Μήπως η γνώση πως θα ‘ναι και πάλι ο Παν.Κουκούλης δήμαρχος τους φρενάρει, γιατί έτσι κι αλλιώς εκείνος είναι που θα καρπωθεί τους δικούς του κόπους;

 2. Ο/Η MikGeo λέει:

  Μπήκα στην ηλεκτρονική σελίδα του κ. Σακκιώτη και διάβασα ένα μέρος του προγράμματός του, που αφορούσε την περιφέρεια του νησιού (πρώην Κοινότητες). Μέτρησα πάνω από 25 μελέτες που θα κάνει αν εκλεγεί και περί τα 15 έργα που -για να γίνουν- χρειάζονται μελέτες. Πιστεύει ότι μπορεί να τα κάνει όλα αυτά; Και κατηγορεί τους τωρινούς ότι αργούν οι μελέτες;
  Επίσης τον άκουσα να μιλάει για διεκδικητική πολιτική. Πολύ παλιά οι τοπικοί άρχοντες διεκδικούσαν κονδύλια μέσω κομματαρχών και βουλευτών. Εδώ και πολλά χρόνια, μέσω μελετών και προγραμμάτων. Υπάρχει διεκδικητική πολιτική, μέσω της οποίας η πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για έργα αποχέτευσης θα γινόταν όχι στις 8/10 αλλά όποτε πίεζε ο κ. Σακκιώτης;

 3. Ο/Η Ο παρατηρητής λέει:

  Ένα πολύ σοβαρό κομμάτι του debate που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, ήταν η γνωστή θέση του κ. Σακκιώτη για την κατάργηση της χρέωσης των 8 ευρώ ανά κυβικό στις μεγάλες καταναλώσεις. Σε ερώτηση του δήμαρχου ποιός θα επιβαρυνθεί την κατάργηση αυτού του εσόδου, ο κ. Σακκιώτης απάντησε πως ο λαός ξέρει ότι γνωρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση! Αυτό που βέβαια εννοούσε ο δήμαρχος είναι ότι η κατάργηση τις επιβάρυνσης της μεγάλης κατανάλωσης σημαίνει αυτομάτως επιβάρυνση της μικρής!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s