Debate 2 – Η εκδίκηση του γραπτού λόγου

Παρακολουθήστε το δεύτερο μέρος του debate στο Aegina Portal

Άρχισε να μεταδίδεται, αργά χθες το βράδυ, από το Aegina Portal το δεύτερο μέρος του debate των υποψηφίων δημάρχων της Αίγινας, μαγνητοσκοπημένο την Τρίτη που μας πέρασε, αμέσως μετά το πρώτο, που έχει ήδη μεταδοθεί. Στο δεύτερο αυτό επεισόδιο, οι υποψήφιοι εξέθεσαν τις απόψεις τους γύρω από το θέμα της ύδρευσης και των υποδομών του νησιού. Οι γενικές εντυπώσεις, ομολογουμένως, δεν διαφοροποιούνται πολύ από εκείνες της πρώτης φοράς.

Ο Παναγιώτης Κουκούλης ήταν και πάλι ο καλύτερος, με διαφορά, λόγω της άνεσης, της αμεσότητας και της γενικότερης συγκρότησης του λόγου του – κυρίως, όμως, λόγω της βαθιάς γνώσης των θεμάτων και της καταλυτικής λογικής της επιχειρηματολογίας του. Παρά τον εκνευρισμό –που αυτή την φορά, σε ορισμένες στιγμές ήταν εμφανής– ο Δήμαρχος δεν έχασε την αυτοκυριαρχία του, και μπόρεσε να προβάλει καθαρά το μήνυμά του, να μείνει προσηλωμένος στην θεματολογία του διαλόγου και να υποβάλει τους συνομιλητές του σε εύστοχη κριτική.

Καθοριστικής σημασίας για την απόδοση στο debate αποδείχθηκε η χρήση γραπτού κειμένου. Για όποιον το χρησιμοποίησε, στάθηκε καταστροφικό. Ο Σάκης Σακκιώτης μιλούσε πολύ περισσότερο εκτός κειμένου με αποτέλεσμα να κερδίσει κάποιους πόντους, σε σχέση με την πρώτη φορά. Ο λόγος του εξακολουθούσε όμως να είναι χειμαρρώδης, πεπαλαιωμένος και άχαρος, ακόμη και όταν δεν διάβαζε με αγωνιώδεις ρυθμούς από το μακροσκελές κείμενο που είχε μπροστά του. Ως προς το περιεχόμενο, των όσων διάβαζε και έλεγε, πολλές φορές αποδείχθηκε στην πράξη, πως ίσως να μην είναι τόσο καλός γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο θεωρείται – εντύπωση που, σε μεγάλο βαθμό, έχει ο ίδιος καλλιεργήσει συστηματικά.

Ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, από την άλλη πλευρά, έκανε πολύ μεγαλύτερη χρήση του κειμένου του, το οποίο –προφανώς– δυσκολευόταν πολύ να διαβάσει. Αποτέλεσμα, να είναι εξαιρετικά κοπιαστική η προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλει ο ακροατής για να τον παρακολουθήσει. Σε αυτό δεν βοηθούσε καθόλου η χαμηλόφωνη και υποτονική εκφορά του λόγου που είχε υιοθετήσει, είτε μιλούσε από το γραπτό κείμενο, είτε όχι. Κάμψη είχε και η γενικότερη απόδοσή του στο debate, όπου πολλές φορές έδειξε να μένει χωρίς επιχειρήματα.

Ο Στέλιος Κοττάκης έπεσε και αυτός θύμα του γραπτού λόγου, με πολλές δύσκολες στιγμές. Κέρδισε όμως πολύ όταν στην συμπερασματική του δήλωση, εγκατέλειψε προς στιγμήν τον κάπως ξύλινο κομματικό λόγο του, και υιοθέτησε τόνους πιο ανθρώπινους και  συναισθηματικούς.

Κλείνοντας αυτήν την πρώτη αποτίμηση του δεύτερου μέρους του debate, πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτήν την σπάνια ευκαιρία δημόσιου διαλόγου γύρω από τα μεγάλα προβλήματα της Αίγινας, ο διάλογος ήταν σχεδόν απών, αλλά αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα τέτοιων προεκλογικών debates. Ως προς το περιεχόμενο των όσων ειπώθηκαν το «Πρώτα η Αίγινα» θα επανέλθει με προσεχή ανάρτηση.

This entry was posted in Aegina First and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Debate 2 – Η εκδίκηση του γραπτού λόγου

  1. Ο/Η MikGeo λέει:

    Όταν η ανάρτηση τα λέει σχεδόν όλα, τα σχόλια είναι δύσκολα. Μου έκανε εντύπωση ότι ο κ. Σακκιώτης εξακολουθεί να χρησιμοποιεί επιχειρήματα και κατηγορίες, για τα οποία έχει λάβει αποστομωτικές απαντήσεις. Το κάνει συνεχώς από τη στιγμή που βρέθηκε στην αντιπολίτευση.
    Δεν θέλω να φανώ κακός αλλά μερικές φορές ο κ. Γρηγορόπουλος φάνηκε σαν να αναρωτιέται «τι θέλω τώρα εγώ εδώ μέσα στο λάκκο των λεόντων». Ήταν εμφανής η έκφραση αμηχανίας στο πρόσωπό του.
    Ο κ. Κουκούλης είχε να θίξει πολλά θέματα, συν εκείνο της αποχέτευσης. Προσπάθησε να απαντήσει σε όσο περισσότερα γινόταν. Για άλλη μια φορά ήταν σαφής και κατανοητός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s